Téma: Zosik pre Beyma Power 12

Zdravim vsetkych,

postavil som si sub so spominanym prepro 35l uzavrena bedna, 25mm MDF. Uvazujem, ze poskladam este aj 45l BR, nejake 25mm MDF mi este ostali.

Mam moznost kupit zosik Herzt EP 4X za 200€ s nasledujucimi parametrami (info od vyrobcu):
"zaklad" - 100 W x 4 (4Ω)
v mojom pripade bude pracovat: 100 W x 2 (4Ω) + 320 W x 1 (4Ω)
Otazka na Vas - skusenejsich:
Je tento zosik "vhodny", alebo "postacujuci" na dany repro?
Tie uvodzovky su tam naschval, iste chapete preco.
Vopred diky za odpovede, rady, skusenosti.

Re: Zosik pre Beyma Power 12

A co chceš slyšet??? Ano "vhodný" je, hrát to bude, ale je to 4 kanál takže prostě je to velice kompromisní řešení a až šáhneš hlouběji do kapsy tak teprve zjistíš co ta Beyma dokáže...
Taky jsem tak začínal, i když s lepším 4 kanálem, ale dobrého výsledku dosáhnout nešlo, resp. jen jsem si myslel že to hraje dobře. Monobloky se nevyrábějí nadarmo, nejde totiž vždy jen o výkon, ale i o DF a s ním spojenou kontrolu membrány, a další věci. Monobloky také mnohem lépe snášejí poklesy impedance atd atd...

Re: Zosik pre Beyma Power 12

Áno, to som chcel slyšet. Vyznie to arogantne, ale nie je to tak - upresním.
Súhlasím s tým, že nemá význam kupovat postupne rôzne zosíky, kým dojdem k tomu správnemu.
Ďakujem za info, ak teda je najlepšie sub živiť monoblok, kúpim teda monoblok.
Celkom som zabudol, dostal som ponuku na kúpu aj iný zosik: Z1X 2400D series II
akurat ešte neviem, za akú cenu to dotyčný chce predať.
Vôbec netuším aká je správna/vhodná DF hodnota, opýtam sa teda opäť laicky.
Je Z1X 2400D series II to pravé? Alebo treba siahnuť ešte hloubeji do kapsy a kúpiť niečo ešte silnejsie?

Re: Zosik pre Beyma Power 12

Najlepsie je zosilnovace vyskusat a si vypocut - ak mas moznost. Ja mam len monoblok s vykonom 225W/4Ohm (360W/2Ohm). No mam taku skusenost, ze to staci, lebo ak milujem hlboke basy (pod 30Hz), tak velmi narasta vychylka membrany a keby som pustil do tej beymy az tych 500W RMS, tak cievka vystreli (naviac tvcja beyma ma mensiu kontrolovanu vychylku, t.j. xmax = 9mm, ja subwoofer vyberam aspon s 12mm xmax). Ak hlboke basy nie su tvojim pripadom, tak odrezanim nizsich frekvenii pod 35HZ mozes vychutnat aj silu 500Wattov.

Ja mam jeden JBL monoblok na predaj. Ak byvas niekde v okoli BA, TN, LV, tak ti mozem poskytnut na vyskusanie.

Re: Zosik pre Beyma Power 12

Tak tak, jak říká Thomasso nejlepší je si to poslechnout, ale sám vím že to prostě dnes není tak často možné, a leckdy se musí nakupovat "na slepo".
Správná hodnota DF asi není, ale přes to nejsem znalý nebudu komentovat. Určitě ale že čím vyšší tím lepší. Např DF 100 při 40hz nebude nic extra, ale 300 a výš už by mohlo být lepší.
Já v tomto zase tak znalý nejsem, jen jsem ti chtěl říct že monobloky, jsou přímo dělané na pohon subwooferů, jsou na to dimenzované, tudíž budou většinou podávat nej výsledky, pokud to nebude nějaká extra sračka.
Jinak většina monobloků má subsonické filtry, takže se nemusíš bát nějakých extra nízkých frekvencí, které by ten basák měly poškodit.
Beyma má výhodu velké citlivosti, tam si myslím že i těch 300w/4ohm bude dostačovat i když uzavřenka toho hodně spolyká. Já mám XLS 12" v uzavřence, krmím ho 400w a je to rozumné minimum, a to nejsem na basy ujetej, musí akorát vhodně doplňovat zbytek sestavy.