(upravil Horys 27. 9. 2010 16:32)

Téma: 100W

Co na to odborníci?

http://s4.postimg.cc/5eq7px12x/5883_zes_100.jpg http://s4.postimg.cc/6shul80c9/5883_dps.jpg

Re: 100W

Klasika,, jen by bylo třeba použít lepší koncáky... Toshiby a nebo nějaký výkonový ON

Re: 100W

V dnešní době není jediný důvod řešit to jako kvazikomplementár. Skoro totéž ale vyladěné najdeš na jožiho stránkách.

Jo a ten jeden pár BD249 je tak na 75W, na 100 ne.

Web

Re: 100W

Opravdu nechápu proč v dnešní době, kdy je dostupné takové množství komplementární páru výkonových tranzistorů, někdo marní čas s takovou kvazikomplementární mržbou........

Web

Re: 100W

ZApojení je z PE9/2010 a autor tam píše, že je to konec ze staré Vermony, nebo tak nějak, takže nic nového to není

Web

(upravil jik 30. 9. 2010 8:11)

Re: 100W

Přesunout R20 vejš, dolů dát BD 250 atd.
Hele, Horysi, diskutéři reagující na Tvé zapojení vědí co píší. Ono je celkem zajímavé číst ve starých Radiokonstruktérech a Amaterských rádiích. V několika, nebo spíš mnoha číslech na různých stránkách se setkáš s textem ve smyslu: "Pro ty, kteří mají přístup k zahraničním výkonovým tranzistorům PNP např. Thomson, Toshiba, Motorola atd předkládáme zapojení s komplementárními tranzistory..." nebo "Jelikož žádný vhodný křemíkový výkonový tranzistor nemá n.p. Tesla ve výrobním programu, předkládáme zapojení s kvazikomplementárním uspořádáním..." Nebo v jednom Radiokonstruktéru mají zapojení NPN Si + PNP Ge (v podstatě kompletní konec Tranziwat) atd. Divil jsem se těm tabulkám ve starých časopisech, jaký rozmanitý sortiment už v těch dávných letech byl a pod tím konstatování že i u nás se vyvíjí výkonový tranzistor PNP. Pak začali vyrábět nesehnatelný KD617/616/615.

Věř tomu, že kvazikomplementáry se vydávaly a stavěly jenom a jenom z tohodle důvodu. Žádný jiný důvod tam nebyl.

Ale jako - hrát to bude, to jo.

Re: 100W

Ale proč to vůbec stavět, PROČ??? Ještě pochopím, když se někdo zbavuje stavbou podobných sraček šuplíkových KáDéček, v horším případě KáÚček. Ale stavět tohle jako NOVOU konstrukci???!!!

Web

Re: 100W

Já se, Opampe ani tak nepozastavuju nad tím, že to chce Horys stavět. Teď po naších reakcí možná už ne. Ale nechápu, že takovéto konstrukce s prvky poplatnými sedmdesátým létům minulého století vyjdou v časopise 09/2010.
Kdyby na našem trhu existoval český PNP výkonový tranzistor už v těch dávných letech, nepochybně by vypadal jinak i obsah těch všech časopisů. Jenže jak je vidět - v roce 2010 je možné všechno...

Re: 100W

Kvazikomplementar, tiez hodnotim dnes ako zbytocnost.
Inak je to velmi velmi velmi podobne JPA100 az na to ze JPA neni kvazikomplementar ale normalny komplementar, ze JPA100 na niektorych poziciach pouziva rychlejsie tranzistory, co si myslim spravi dost. (namiesto 2 diod v serii jedna LED a par dalsich mensich rozdielov), navrh dosky je lepsi, uz mas na doske aj ochranu a je to proste lepsie. Takze ja by som ti odporucil ist radsej do JPA100.  Neviem ako je tuto umiestneny na chladic spolu k ostatnym trandom ten trand T6, kedze ide o malicky trand. A mal by mat tepelnu vazbu na koncove trandy, aby pri zmene teploty kludovy prud moc neulietaval. Cely obvod nastavovania kludaku je v JPA lepsie spraveny s 2 trandami, pricom jeden je BD139 a je na hlinnikovom L profile spolu s ostatnymi vykonakmi.

Re: 100W

Jj, JPA100, tu mám doma. Ještě když kluci měli na netu podklady pro stavbu, hned jsem je stáhnul udělal návrh v Eaglu podle předlohy DPS a už k plné spokojenosti týden hraje. Jela na první šup. A musím říct, že je to skvělý zesilovač, ze všech zesilovačů co jsem měl jede nejlíp. Samozřejmě IO nepočítám.

Horysy, doporučuji ti jít do toho zesilovače. Nebo do kteréhokoliv jiného z těch stránek.

Re: 100W

Jen zvídavá otázka smile : Má kvazikomplement nějaké nevýhody /příp. jaké?/ oproti komplementární konstrukci?

Re: 100W

Jo, má...zpravidla prdelní zvuk...

Re: 100W

A díky čemu tomu tak jest? smile

Re: 100W

Kvůli nestejným dynamickým parametrům koncáků, protože jeden pracuje v zapojení SE a druhý v SK...

Re: 100W

Aha. smile Díky.

Re: 100W

Jejda ja si nevšim že jsou na konci stejne tranzistory.. Díky za doporučení.

Re: 100W

http://img840.imageshack.us/img840/1619/5883zes100.jpg
A uprav si plošňák... žádná věda

Re: 100W

Když už se v tom vrtat, tak ještě opravit zapojení trimru na klidový proud - v tomto provedení hrozí při uhnití běžce průser.

Web

Re: 100W

postavil som si tento koniec, ale ked pripojim na vystup zataz (cisto odporova) tak prud v zapornej vetve vyleti na cca 2,5A a v kladnej sa drzi na asi 1A. Nastavovanim spatnej vazby sa v urcitom bode zacne amplituda kladnej polvlny orezavat, pricom zaporna cast stale rastie(samozrejme rastie aj prud v oboch vetvach). Ine su aj kludove prudy v oboch vetvach. Viete mi poradit, v com by mohol byt problem? Dakujem

(upravil Hordek 28. 6. 2014 12:38)

Re: 100W

.