(upravil voidmain 8. 9. 2010 21:57)

Téma: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Zdravím, dneska se mi dostaly do ruky tyhle bedničky. Jen pro informaci - objem 9,3l, středobas ARN567, vejškáč ARV161, výhybka = 1 kondík k ARV. Chtěl bych je použít jako ozvučení k PC (filmy, hry...).

Bohužel basáky mají po těch letech zteřelé závěsy (ne že by se vyloženě rozpadaly, ale na povrchu jsou vidět prasklinky) a v jedné bedně je spálený výškáč. Vypadá to tedy na komplet repasi.

Středobasy bych nahradil ARN5614, které jsou rozměrově naprosto shodné, parametry mají taktéž velmi podobné.

Na místo původních výšek by měly pasovat kaloty ARV-104-63/4, alespoň co jsem vyvodil z údajů na stránkách TVM. Zde na fóru se chválí spíš výškáče Monacor, v těch se ale moc neorientuju, museli byste mi něco doporučit.
EDIT: Docela se mi zamlouvají Monacor DT-104/4, co vy na to?

Výhybku nejspíš použiju nějakou běžně prodávanou univerzální (BS Acoustics), případně lehce doladím.

Může to být takhle? Uvítám jakékoliv rady a připomínky... smile

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Jsem teď v naprosto stejné pozici, našel jsem doma Tesla 1PF 067 33 ve výborném stavu, repro jsou bez poškození a na své staří se to dá i poslouchat. Mám však v plánu bedny co nejvíce vylepšit a tak se chci zeptat, jaké změny byste mi doporučili? Nechat 6db výhybku z kondenzátoru nebo vytvořit i dolní propusť? Co třeba použití RC členu? Napadlo mne také použití ovčí vlny jako vnitřní tlumení, jaké s tím máte zkušenosti? Díky za každou odpověď a typ na zdařilý repas těchto beden. Díky moc smile

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Ovčí vlnu jsem v bednách měl. Tchán choval ovce. Ostříhali jsme ovci, vlnu jsem prohnal lázní s JARem k vůli odmaštění. Po usušení bylo nutné vlnu trochu "načechrat". Po deseti letech v bednách s basreflexem byla vlna stále stejná a ani se tam nenastěhovali žádní hmyzáci.

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

A na jakých bednách jsi tuto výměnu uskutečnil? Jak se zvukový projev změnil? Jaká je změna v porovnání s vatelínem, skelnou vatou, apod.? smile

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

No v tomhle ti asi moc neporadim. To byly DIY 2p. bedny s Tesla repro a náhodného objemu takže klasický bů-cink.
Nejdřív jsem tam měl molitan a ten to moc umrtvil. S vlnou po několika pokusech s množsvím OK.
Bylo to ale v dobách kdy byla cd vypalovačka v pc vzácnost a já o bednách věděl jen to, že je chci big_smile
Nevím jestli se vyplatí cokoliv s těmahle bednama podnikat ale, kdo si hraje - nezlobí...

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Nechat tam ARN567. Necpat tam ARN5614. Jedná se totiž o zvukově odlišný a podstatně horší reproduktor. Z gumových 6,5" je ARN565 a 567 to nejlepší, co Tesla vyrobila. Závěsy je potřeba ošetřit - vyčistit acetonem, natřít regumem a silikonovým olejem.
Výměna výšek je vhodná za předpokladu, že se bude dělat nová odladěná výhybka (odladěná pomocí akusstickýho měření, ne vypočítaná ze vzorečků). Dělicí kmitočet co nejnižší - podmínkou je nnízkodělitelná výška...třeba Monacor DT-300, kterou ale třeba obvykle upravit, páč bývá lemplácky zmontována.
Nebo nechat výšky původní. Na tuhle kombinaci existuje i odladěná výhybka. Tady je schéma:
http://thales.analog.cz/Bedny/ARN5604_&_ARV161_by_godz.jpg

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Kdybych nechal ty ARN 567, šlo by použít Vámi dodané schéma výhybky? Slyšel někdy někdo reprosoustavy s danou výhybkou slyšet hrát? Jaké byly? smile

Ohledně toho acetonu, nepoškodí náhodou ty závěsy? Pokud vím tak aceton silně leptá a gumové těsnění na skleničce od jogurtu naprosto rozežral...

(upravil TheLastUnicorn 20. 3. 2013 19:50)

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Jo, jde to i s ARN567. Zkoušel jsem tuhle výhybku. Frekvenčka je rovná, bedny mnohem líp basujou, zvuk je čistší a nikde nic neřve. Žádná frekvence není v popředí a ani nic neschází. Zvuk je již pak limitován zejména použitou výškou, takže stále zní jakoby "tupě" a "pod dekou". S tím se ale již nedá moc dělat, ARV161 není bohužel nic moc. Má všelijaký rezonanční módy membrány, špatnou směrovost na vysokých frekvencích a podle toho to pak vypadá a hraje.
Co se týče toho ošetřování a číštění závěsu : Aceton závěs nezničí, ale je potřeba postupovat opatrně. Nedrhnout to jak prase a dbát, aby se aceton nedostal na membránu a nedošlo k odlepení závěsu. Jemně čistit kupř. papírovým kapesníkem, dokud ze závěsu nepřestane jít takový hnědý bordel. Pak natřít regumem a zakonzervovat silikonovým olejem. Kdo se na aceton necítí, ať použije raději líh, ale dýl to pák trvá - je s tím podstatně víc práce, je to však pro začátečníka asi bezpečnější. Já používám kupř. čistič brzd.
Odměnou za ošetření závěsu je jeho lepší poddajnost, znížení FS a Qts, což se samozřejmě projeví i na zvuku.

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Dobře, neustále kalkuluju a zvažuju jak to udělám a přemýšlím, že když budu stavět tuto výhybku (cca asi za 800 kč) připadá mi už logičtější vyměnit i výškáče. Jaké jsou ještě možné varianty kromě použití DT300. Musela by se výhybka nějak výrazněji upravovat nebo by se dala použít i podle nákresu, který jsi postnul dříve?

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Samozrejme, výhybka bola navrhnutá ku konkrétnym meničom. Čiže akonáhle zmeníš menič, musí sa to nanovo odmerať a nasimulovať. Neoplatí sa to stavať (pokiaš to nie je repas), pretože dnes sú za relatívne slušné peniaze k zohnaniu dobré meniče a s tým postavíš sústavu omnoho lepšiu ako toto dvojpásmo. Bolo to len také jednoduché vylepšenie stávajúcej výhybky a ako inšpirácia pre kutilov

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Nakonec tedy postavím jen tuto výhybku. Mám ještě jeden takový dotaz, projeví se na výsledném zvuku, pokud bych bez jakýchkoliv změn tlumení do bedny vložil nový terminál (u této soustavy není žádný) a celou výhybku? Přeci jen se objem bedny sníží, neměly by nastat změny tedy i v tlumení? Záleží na umístění výhybky v reprobedně? Neovlivňuje její tvar také výsledné chování reprobedny? Přeci jen se zvukové vlny odrazí jinak na hladkém povrchu dřeva a jinak zase na kondenzátoru či cívce. Možná jsem jen špatně pochopil otázku šíření zvuku, jestli píšu bludy, opravte mne prosím.

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Je zbytočné to nejako prežívať. Ten terminál odoberie z objemu absolútne minimum, čiže sa s tým netráp.  Tlmenie tam nejaké daj, obvykle v tesláckych bedniach nejaké extra tlmenie nybývalo.

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Tak jsem po dlouhé době alespoň trochu pokročil. Zakoupil jsem regum a začal jsem s obnovou basáků, po vytažení basáku jsem si však všimnul, že v mé reprosoustavě je basák ARN 567/B. Někde jsem četl, že má jen upravenou cívku či magnet teď si nevzpomínám. Máte někdo nějaké zkušenosti? Dále bych se chtěl zeptat jaký průřez vodičů byste mi doporučili použít uvnitř bedny. Já bych k basáku dal Tasker 3mm^2 a k výškáči 1,5mm^2. Jaký průřez byste použili vy?

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Urob to tak ako píšeš

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Urobil som, tak ako som napsal big_smile. Nevíte někdo o nějakém článku o technickém řešení plošných spojů pro výhybky? Potřeboval bych vědět, jak např. co nejlépe spojit reproduktorový vodič s DPS a také např. jak uchytit co nejlépe cívky a kondenzátory, jak uchytit celou DPS a podobně. Děkuji za všechny tipy! smile

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Môžeš sa inšpirovať aj na týchtp stránkach http://www.troelsgravesen.dk/Ellam-FLEX-3W.htm

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Cívky a kondenzátory buď přilepit, nebo použít pásky

Web

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Jaké lepidlo je k přilepení nejlepší? Dále by mne zajímalo, jak moc je velký odpor spojů na DPS a zda-li nebude lepší v případě této jednoduché výhybky udělat radši spoje pouze drátové. Jak co nejlépe utěsnit terminál na propojení reprosoustavy se zesilovačem?

(upravil Hippo007 25. 7. 2013 7:32)

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Používám tavné lepidlo aplikované pomocí lepící pistole. Kde to jde, připevňuji pomocí stahovacích pásků. Pokud šroubky, tak plastové nebo mosazné nebo nerezové.
Záleží na tom, jak uděláš spoje široké. Třeba takhle by to šlo. Nebo i takto. I cívky se dají připevnit k desce pásky nebo šroubky.
Repro terminál utěsňuji černou polyuretanovou těsnící páskou (z domácích potřeb, myslím že se používá pro těsnění oken) nalepenou zezadu na plochu dosedající na reprobednu. Nebo se dají použít terminály, které se namontují do vyvrtané díry skrz zadní desku reprobedny - ty netřeba těsnit.

Re: Renovace/Tuning reprosoustav 1PF 067 33

Díky moc za odpověď, právě jsem ve fázi kdy řeším velké dilema jestli to udělat jako vrabčí hnízdo nebo DPS. Ještě uvidíme.

Teď bych chtěl zkusit jak účinné je použití regumu a konzervace silikonovým olejem, tak se chci zeptat, jestli musí být 100 ohmový odpor koupený přímo od EZK nebo jestli se dá pořídit i například v GME. Pokud ano, poprosil bych o odkaz (studoval jsem gymnázium a značení součástek je mým velkým nepřítelem big_smile). Vycházím z tohoto článku: https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15625.

Ohledně těsnění: jaký máte názor na použití silikonového lepidla (je to něco mezi silikonem a lepidlem, má to docela velkou pevnost). Je možné všechny součástky natvrdo přilepit větším množstvím Duvilaxu naneseném v tenkých vrstvách? Jak na něj působí vibrace?