Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Jedna alebo dve ozvucnice?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

Téma: Jedna alebo dve ozvucnice?

Mam otazku idem robit subwoofer kde pouzijem dva basaky ktore budu napojene na stereo zosik. Chcem sa spytat ci je jedno ked ich osadim do jednej spolocnej bedne alebo spravim dve pre kazdy zvlast a budu napr. v rochoch izby ci bude rovnaky zvuk a celkovy vykon citlivost. Vdaka.

(upravil mates6618 9. 9. 2010 1:17)

Re: Jedna alebo dve ozvucnice?

Cau ano je to jedno basy sa totiz siria vsetkymi smermi rovnako,takze je jedno ci umiestnis 2 SW po rohoch alebo do jedneho rohu.Pri nizkych kmitoctoch sa neda rozoznat odkial zvuk prichadza,preto staci len jeden SW.

Re: Jedna alebo dve ozvucnice?

Záleží na tom, k čemu ten sub chceš.
Jestliže ke spotřebnímu DK, tak je počet vcelku putna a může být klidně i v rohu, protože kvalitu nehledáš.
Jestliže ke kvalitnímu, špičkovému DK, tak minimálně dva a do rohů nepatří. Někde na webu Harman Kardon je pojednání o optimálním počtu a umístění subů, doporučují pro špičkové DK větší počet.
A chceš-li to na kvalitní stereo, tak bych to raději řešil bednami, které sub nepotřebují.

(upravil MaBat 9. 9. 2010 14:14)

Re: Jedna alebo dve ozvucnice?

Lépe dva, jeden do kouta a druhej ke středu jedný z protějších stěn, jako výchozí bod. Pokud to nehodláš měřit, je dlouhé laborování s umístěním (ideálně pak s hlasitostí a dolní propustí) jediný nástroj, který máš v ruce. I tak se s tím dá dosáhnout lepšího výsledku, než s jedním, nebo samotnými dvěma bednami pro plnorozsahové "hifi", pokud tyto jdou samy o sobě rozumně dolů.

- "Cau ano je to jedno basy sa totiz siria vsetkymi smermi rovnako,takze je jedno ci umiestnis 2 SW po rohoch alebo do jedneho rohu"

To je v kontextu reprodukce v malém, pevně ohraničeném prostoru, naprostej nesmysl.

- A chceš-li to na kvalitní stereo, tak bych to raději řešil bednami, které sub nepotřebují.

To je taky obecně rozšířenej omyl. Jednoduše, zdrojů pod Schroederovou frekvencí, nebo řekněme v pásmu do 100Hz, není nikdy dost - dokud jich celkem nemáš aspoň 4 nebo 5, přirozeně ideálně v to počítaje i "hlavní" stereo bedny (jen na nejnižší oktávu už by pak mohl stačit jeden). Pokud jsi totiž s reprodukcí v tomhle frekvenčním pásmu odkázanej pouze na dva zdroje, umístěný na pozicích hlavních soustav (tj. máš jen ty, i když jsou nízko), už s tím v případě akustických problémů v podstatě nic neuděláš - pozice hlavních beden je zpravidla diktovaná jinými věcmi, než samotnou optimalizací spodku. A pravděpodobnost, že problémy budou, je opravdu velká, v podstatě jistota. Něco může dohnat PEQ (a samozřejmě tlumení - ale to na basech není ani trochu triviální realizovat a málokdo to opravdu udělá), ale větší počet tím nedohoníš, zvlášt když neposloucháš vždy jen přesně z jednoho místa.

Nakonec, zkuste si někdy doma změřit, jak reálně vypadají basy ze všech těch stereo beden, jdoucích někam ke 40Hz... Na to stačí obyč. pecka k PC. Pak už nikdy nebudete uvažovat v kontextu ladění nátrubků na "pozvolnej rolloff", a podobných pí*ovin, jako je zabývání se průběhem simulovaný cháry podle TS parametrů, nebo hloubání nad "horší impulsní odezvou bandpassu". Tyhle věci fungujou v domácích podmínkách opravdu jinak.


-- Pozoruhodně, minimálně subjektivně jsou na tom pak celkově s reprodukcí basů o dost líp stereo bedny s otevřenou / deskovou ozvučnicí, tedy vyzařující jako dipol, v porovnání s běžnými konstrukcemi. Proč přesně tomu tak je, se mi dosud nepovedlo zjistit. Něco o tom psal Linkwitz pro AES, ale nevím, jestli tam sám k nečemu došel a jestli je to podmíněné vyzařovací charakteristikou dipolu i do vyšších frekvencí (pak by ten subjektivní pocit přirozenějších basů pravděpodobněji souvisel s lepším chováním v pásmu cca 100 - 500Hz, jelikož pod tím, tj. v pásmu o kterém byla řeč, se dipol jako výhoda až tak nejeví)

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Jedna alebo dve ozvucnice?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£