Téma: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

Vyjadrite sa prosim, co si myslite o tomto prispevku, je to z jedneho fora, reakcia na to, ze v audiu tiez plati fyzika a pod.

V každom prípade, v dnešnej dobe je princíp fyziky, ktorý spomínaš ty, celkom zanedbateľný a to vďaka technologickému pokroku. Myslíš, že firmy ako Bose alebo Bang&Oluffsen predávajú tie svoje zostavy (Napríklad Acoustimass 15) a pritom nemajú kvalitný zvuk? Počul si ich niekedy hrať v posluchovni? Pretože tiež majú obrovský subwoofer a bandu malých bedničiek, ktoré dokážu dokopy vylúdiť bohovsky dobrý zvuk (zvuk s nižšími frekvenciami sa šíri rovnako všetkými smermi, na rozdiel od tých vyšších), teda kvalitný a hutný bas + stredy a výšky s dostatočným koeficientom a kvalitou - nevidím žiadne oporné body vo filozofii, že 5.1 nemôže byť kvalitné. Fyzika a podobné teórie sú v dnešnej dobe v niektorých prípadoch zanedbateľné, hlavne ak si vezmeme do úvahy fakt, že už dávno boli predstavené úplne ploché reproduktory (rozumej ploché ako doska), ktoré aj napriek chýbajúcej ozvučnici s dostatočným objemom dokázali reprodukovať kvalitné a hutné basové zložky, prípadne reproduktory smerové, ktoré izolujú zvukový prejav iba istým smerom a v istom uhle, nikde inde ich nepočuť. Takže úprimne si myslím, že všelijaké tie "oldschool" teórie o tom, že stereo bedne z kvalitného dreva hrajú istotne lepšie ako 5.1, alebo naopak - teda že 5.1 nemôže a nebude dosahovať kvalít značkových stereobední, sú podľa mňa absolútne neopodstatnené...

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

KomarD-Jeay napsal:

V každom prípade, v dnešnej dobe je princíp fyziky, ktorý spomínaš ty, celkom zanedbateľný a to vďaka technologickému pokroku.

v preklade: Pre nove technologie neplatia fyzicke zakony.
V podstate ma pravdu a priekopnici v novych technologiach su Cinania (nie Japonci), kedze dokazu vytlacit z 50W trafka, asi takych 200W a to vsetko pri integrovanych obvodov.

Mame sa od nich co ucit.

Aj na AVmanii, je par manikov, co si kupia plastove bednicky sony/philips. vychvalia ich aj ked ich cena je nekrestanska a potom ich o 3 mesiace vidim v bazare.
Nj, predavaju repro s perfektnym vychvalenym zvukom.

Ja som tie plošinovky počul a teda nic moc, sice boli male. Pokial si bol na H-E vystave a tie "repra" boli velke ako vyklady, tak mohli by dat tych basov asi ako 10" sub.

toť moj nazor..

Web

(upravil babakus 1. 9. 2010 14:31)

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

Slyšel jsem Bose Acoustimass 10 series IV, Bose Acoustimass 5 series III, Bose Acoustimass 6, Bose Acoustimass 3 series IV.
Všechny tyto soustavy mají stejný zvuk a všechny hrají typicky BUM-CINK. Subwoofery nejsou subwoofery, ale jenom jakési dunící krabice. Bose nehraje nijak extra kvalitně, pouze ohrmuje "sílou" zvuku. Dunítka duní jako blázen, třepou celým barákem a satelity řvou a trhají uši při sledování filmu se střelbou. Srozumitelnost řeči vcelku mizerná. Použitelné to je, docela se to dá i poslouchat a sladit na ekvalizéru, ale ne za ty desetitisíce co sestavy Acoustimass stojí. Ovšem dílenské zpracování je na jedničku, to se musí nechat.

Ano BOSE neprodukuje extra kvalitní zvuk, ale ohromný zvuk. Na filmové efekt naprosto super, ale na hudbu a mluvený projev to není nic o čem bych psal domů.

Edit: K příspěvku se vyjádřím asi takhle. Psal to člověk, který je zkažený dnešním marketingem a pokud je něco drahé, je to automaticky kvalitní. Fyzika neexistuje, protože výrobci prostě dokáží takové zázraky, že staré fyzikální zákony přestávají platit. Proto to přeci stojí tolik peněz wink

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

Hento písal nejaký ignorant a blbec. Spýtal by som sa ho, čo je to za technologický pokrok, vďaka ktorému kocky od Bose nespľňajú Hi-Fi normu spred 30-tich rokov ohľadom prenosu horného konca pásma (rozsah majú do 13kHz). A prečo vďaka technologickému pokroku nedokážu fungovať bez subu, spodných 280 Hz je pokrok alebo fyzika? Kedysi som videl meranie tých kociek a bol to des v akej tolerancii sa frekvenčka pohybovala.

A to ako hlboko pôjdu ploché reproduktory je závislé od ich plochy, žeby zase fyzika?

Komar len nepovedz že ten človek je niekde moderátorom, alebo 'hifi expertom'.

Aby som len nepindal, tak sa priznám, že ako teenageri sme boli tiež uchvátení zvukom Bose Acoustimass.

(upravil KomarD-Jeay 1. 9. 2010 22:02)

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

Ten clovek sa tak tvari velmi odborne, toto jedna z jeho reakcii:   pokiaľ považuješ niekoľkoročnú prax v rádiu a pravidelné študovanie odborných časopisov, zúčastňovanie sa na výstavách za "prečítanie rádoby odborného článku", tak ok.
V radiu asi umyva dlazku, na vystavy chodi pit a casopisy cita mozno tak Playboy. Tak mi pripada cele jeho argumentovanie v teme.

Ved nakoniec, postem rovno link: http://www.hojko.com/harman-bose-t146026.html  a pridam este jednu jeho perlu z inej temy: Frekvenčný rozsah nie je všetko, sú bedne, ktoré hrajú s limitovaným rozsahom lepšie, ako tie, ktoré majú rozsah širší...Spracovanie, odtienenie, dizajn ozvučnice, materiály a iné detaily sú oveľa dôležitejšie.....

Neviem, ci sibe jemu, ci mne, ale ja sa citim fajn.

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

V roku 1995 sme boli s otcom tak uchvátení so zvuku Bose Acoustimass 5 II, že ich kúpil do obývačky kde hrajú doteraz. Hrá to tak ako píšu nado mnou. Na počúvanie rádia pri obede to stačí, ale za tú cenu???? Nebol to však výber naslepo, tiež sme pravidelne študovali odborné časopisy.

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

Ha, teď už vím, proč se hudba z rádia nedá poslouchat. Když tam sedí jemu podobní blbci...

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

á, pán veľa pozeral kecy v sereho&videlo big_smile

Web

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

Mam pocit, ze dostava mozgomasaz od rovnako komercne "vzdelanych" jedincov, co sa akurat uistuju vo svojej blbosti. Na hojkovi taketo typy zazivaju trvaly boom.

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

Jsou to jenom žvásty člověka opojeného technologickým fíglem.Je pravda,že v tomto oboru nastal posun vpřed.Ale myslet si že tento pokrok popírá fyziku je samozřejmě nesmysl.Ty bedýnky(primárně určeny na domácí kino)  se soustřeďují na určitá kmitočtová pásma a díky tomu vzniká efekt který tu byl popsán,zvuk je ohromující.Pointa je v tom,že velkému procentu posluchačů nejen že to bude stačit,ale bude jim charakter zvuku vyhovovat.Asi tak jak je člověk naučený na devadesátkové věci z disko aparatur:-).Nicméně s opravdovým High-Fidelity to nemá nic společné.

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

In einem Funkschau-Heft, März 1931, fand ich diesen "dynamischen" Trichterlautsprecher :

http://s4.postimg.cc/ba963vid5/2868_dyn_trichter.jpg

Re: Nieco na zhodnotenie, ci pobavenie

Jsem na tom stejne jako Bubuxin, Taky Acoustimass 5 II. V ty dobe mne ten zvuk naprosto nadchnul, ale taky mne presvedcuje kvalitou porad. Hodne zalezi cim jsou krmeny, mp3 nic moc, ale treba kvalitni hudba ve FLACu doslova obejme posluchace, zalezi na nasmerovani tech prcku. Ale nizsi stredy tam jsou potlaceny, to je ta fyzika. Do prostoru kde nechcete mit obrovsky bedny jsou idealni.