Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [20]

Téma: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Mohl byste mi někdo vysvětlit, v čem spočívá zapojení do můstku? A jestli-že můžu spojit dva kanály jednoho zesilovače, můžu zapojit dva různé zesilovače a tím zvýšit celkový poskytovaný výkon? Jaké jsou zásady a úskalí takového zapojení a jeho používání v PA systémech? A když už jsem u toho, nevíte co zkracuje PA? smile

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Nie kazdy zosilnovac sa da zapojit do mostika, 2 rozne vobec nie. PA system = systemy pozuivane na verejnych priestranstvach = public areas systems

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Obecně zapojení do můstku (nejenom v PA) je výhodné, potřebuješ-li získat napětí na reprákách. Např. máš 8R repro a každý zesík (1/2 můstku) umí 4R. Analogicky pro jiné impedance...

Tzn. můžeš dát dva konce do můstku (pracují v protifázi) a tím tam teče reprem při dvojnásobném napětí 2x větší proud, než když bys to připojil na jeden. Jako by si každý vzal z těch 8R polovinu tj. ty své 4R a "uprostřed" repra byla nula (gnd). Takže získáš (teoreticky- dle kvality zdrojů apod.) 4x větší výkon, než by měl 8R reprák na jednom zesíku.  Je to vlastně součet maximálek obou zesíků do 4R.

Úskalí: Nemůžeš na zesíký co umí jen 4R dát do můstku 4R. To je jako bys na každý dal 2R... Pokud dáš různé konce do můstku, tak ten silnější může zjednodušeně řečeno "válcovat" (přetěžovat) ten slabší...

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

vezmu to obráceně: PA  je zkratka Public Audienc - neboli jsou to sestavy pro veřejné produkce.

Můstek je spojení dvou stejných zesilvačů, buzených signály opačné fáze. Takže ve chvíly kdy je na výstupu jednoho zesíku kladné napětí je na výstupu toho druhého stejné napětí, jen opačné fáze, tedy záporné. Pokud tedy mezi ně zapojíš reprák je na jeho svorkách dvojnásobné napětí, tedy teoreticky čtyřnásobný výkon. Jenže tady narazíš na problém proudu, kdy zesík je schopen pracovat jen do jmenoité zátěže - dva zesíky tedy potřebují dvojnásobnou zátěž, jinak je přetížíš a zničíš. 4Ohm + 4Ohm =8Ohm, tedy minimálně 8Ohm repro.
Bohužel s různými zesíky to nefunguje. Každý totiž bude mít trochu jinou konstrukci a díky tomu nebude jejich výstupní napětí v daném okamžiku přesně stejné a signál by se deformoval a tím by byl zvuk zkreslený.
Navíc dva můstkové zesilovače už nemůžeš dále zmůstkovat. Reprák má přeci jen dva vývody a jak jej cheš připojit mezi čtyři výstupy čtyř zesilvačů abys dostal větší napětí? To prostě nejde.

K zapojení dvou zesilvačů do můstku tedy potřebuješ fázový invertor, který má z jednoho vstupu dva výstupy stejné hodnoty, ale opačné fáze. Ten je často v PA zesilovačích již osbažen a stačí jej jen zapnout. Pokud není musíš jej pořídit. Pak potřebuješ dva naprosto stejné zesíky, takže nezbývá než použít dvojkanálový zesilovač, pozor ten ale nesmí být uvniř již můstkově zapojen (jednoduše to poznáš tak žádné dvě výstupní svorky nemají zkrat).

Abys správně pochopil fukci tak je třeba vědět že zesilovač je do jmenovité zátěže schopen protlačit jmenovitý výkon. Pro zjednušení si jej představ jako regulovatelný zdroj napětí, kdy podle nastavení potíku Volume dává na výstupu napětí. Pokud chceš do zátěže protlačit větší výkon musí dávat zesík na výstupu vyšší napětí. Toho můžeš dosáhnout tak že použiješ silnější zesík, který dává na výstupu vyšší napětí. Ovšem od určité hranice narazíš na to že se nevyrábějí potřebné součástky. Takže máš dvě možnosti buď použiješ složité zapojení, které je však i drahé, nebo to zkusíš s tím co máš a je levné. Tedy zapojíš dva zdroje do série a tím získáš dvojnásobné napětí.

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Dobrá, jak jsem čekal vůbec to není tak jednoduché jak se zdá. Zesík tedy potřebuje fázový invertor, což je zařízení na kolik složité? Předpokládám že se modifikuje vstupní signál, ano? Nastačí pouze zapojit zesíky opačnou polaritou? Tak jako bych např zapojil špatně repra, aby "šli proti sobě"? A správné zapojení do můstku je tedy sériově, takže spojím dva vývody zesilovačů a druhé dva připojím na repro? Co by se stalo, kdybych takto zapojil zesíky bez fázového invertoru?

Když to vezmu z praktického hlediska.  Vyplatí se mi koupit dva staré teslácké zesíky ( např. Studiosolo 130) a snažit se je spojit do můstku? Asi by bylo lepší zapojit je jako stereo a nebo zainvestovat do něčeho co už má požadovaný výkon a je navíc i stereo, že?

(upravil danda 28. 8. 2010 22:22)

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Fázový invertor je sice "jednoduchá" věc, obecně čítající asi deset součástek..dle celkové koncepce. Spojovat ovšem takto zesilovače (jen stejného typu) sice lze, ale už to vyžaduje od obsluhy určitou (nemalou) znalost problematiky, tj. vědět JAK zapojit vstupy, JAK mezi sebou výstupy, JAK nastavit gain zesilovačů....
Z dotazu usuzuji, že nevíš a neumíš vůbec NIC, proto si raději pořiď zesilovač s potřebným výkonem a nejlépe studuj problematiku věci!
Aúúúú

Web

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Schválně takový malý test!  Mám dva stejné zesilovače budu je chtít zapojit do můstku( vezmu v úvahu že jeden znich bude tedy otáčet fázi o 180 stupňů) minimální zatížední těchto zesíku bude 4R! Kolika ohmový reprák budu muset použít abych zsiík nespálil nebo aby nezapnula proudova pojistka?

Můstkový sesák se zapojuje pouze na tzv živý vývod! takže jeden konektor je vždy nezapojen!
nejlépe je to vidět na tomto obr. pokud jsi toto nepochopil tak raději nic nezapojuj protože to bude jasná havárie přístroje.
http://eshop.prodance.cz/ShowImage.asp? … 7157_2.jpg

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Pokud to byl testík pro mě, tak já to vidím na min. 8ohm reprák.. Jinak na tom obrázku je to hezky.. Škoda jen že moje znalosti ještě nesahjá ani tak daleko, abych poznal který výstup je živý.. Ten druhý je tedy zem? nebo jakýsi nulák?

(upravil Unregistered 29. 8. 2010 10:18)

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

červený je jako živý výstup a černá je zem! jsou to vlastně 2 zesilovače v jedné bedně. zapojit je můžeš pomocí přepínače napravo do modu jaký je tam uveden. mono, stereo, můstek. takže logicky do můstku se použijou jen ty červené jak je nakresleno a když budu chtít normální stereo čili dva kanály tak použiji jeden červený  jeden černý.
výhoda je když zesák zmůstkuju tak do 8R je to dvojnásobný výkon do 4R čtyřnásobný výkon.(u tohoto konkrétního zesu.)
nevýhoda je že tím pádem dostanu jen monozesilovač. musím tedy použít dva zesáky(dvě škatule).

(upravil pslava 29. 8. 2010 10:26)

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

invertor jde postavit třeba takhle ...

http://s4.postimg.cc/n3hn2q9fd/2201_mm.jpg

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Invertor je celkem jednoduchá věc, i když tenhle od pslava je ořezaný až nakost a já ybch použil něco sofistikovanějšího.

Problém spojování zesilovačů je v poteciálu. Vstupní signál má vždycky jeden vývod živý a druhý je zem (nulový potenciál zdroje). Pokud máš stereo zesík má jen dva živé a třetí zem je společná pro oba. Takže pokud bys jen spojil vstupy bude na jejich výstupech stejné napětí. Totéž platí i pro výstupy - u klasických zesilovačů jsou vždy propojené země na střed zdroje a výstupem zesilovače jsou pak vždy dva živé a dva nulové vývody (to jen proto že je prasárna dávat dva dráty pod jednu svorku, případně máš na výstupu konetrory).  U autozesilvačů to bývá často jinak, ale o těch se nebavíme. Pokud bys tedy teď připojil reprák mezi výstupy neslyšel bys vůbec zvuk, ale jen případné zkreslení dané rozdílností zesilovačů (i dva identické zesilovače jsou trochu jiné dané tolerancí použitých součástek).
Proto musíš na jejich vstup připojit fázový invertor, kdy do jejich vstupů přivedeš obrácené signály a tak na výstupu dostaneš i obrácené signály, takže dvojnásobné napětí.
Čistě teoreticky bys mohl požít buď dual mono zesilovač (to jsou vlastně dva mono zesilovače v jedné bedně), nebo dva mono zesilovače a spojit je do série (+ na repro/ - spojit s druhým zesíkem +/- na repro). Jenže narazíš na to že spojíš jejich vstupy na stejný potenciál, takže i země jejich výstupů a tím bys měl ten druhý zesík ve zratu.

A další pokud bys použil dva mono zesilovače a přes invertor je zapojil do můstku, musí to být zesilovače ze stejné série. Divil by ses jaký může být rozdíl mezi dvěma zesilovači stejnémo modelu, jen jiného roku výroby, takže bys dostal možná výstup pěkně zkreslený.

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Aha, zajímavý.. Díky za informace.. Do toho se tedy zatím pouštět nebudu, každopádně jsem si rozšířil obzory..

Možná ještě poslední otázka. Není invertor běžnou součástí zesilovačů? Myslím že jeho funkcí v něm by mělo být zmenšování zkreslení tím, že se přidá otočený signál k signálu na výstupu, je to tak? Říká se tomu tuším zpětná vazba, nebo tak nějak, ne? A živý výstup jde poznat i nějak jinak? Například měřením, nebo je nutné stopovat kabely, který vede do jádra zdroje?

(upravil PavelTl 30. 8. 2010 6:58)

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

To si pleteš, ty máš na mysli vstupní diferenciální zesilovač. Ten porovnává vstupní napětí a výstupní napětí přes zpětnou vazbu a tím koriguje chybu a tudíž i zkreslení. Zjednodušeně kontroluje jestli je na výstupu přesně to co na vstupu jen patřičně zesílené a pokud ne postará se o nápravu. To je tedy uvnitř vlastního zesilovače.
Zatímco invertor je externí zařízení starají se o to aby dvěma stejným zesilovačům posílal dva signály stejné hodnoty, jen fázově otočené o 180 stupňů. Tedy aby na výstupech těhhle zesilovačů bylo totéž jen v daném okamžiku opačné hodnoty. Ten u běžného Hifi nenajdeš, ale bývá u PA zesilovačů jako volitelná součást. Tedy můžeš jej v případě potřeby vložit do cesty signálu a stereo konec změnit na můstkový.

No živý vstup/výstup poznáš velice snadno pokud znáš zapojení konektorů.
Pokud ne můžeš to změřit tak že dva propojené vývody zesilovače jsou neživé (jsou společně spojené na středu zdroje) a bývají označeny černou barvou svorek. Živé výstupy bývají označeny červenou barvou svorek a nejsou s ničím propojeny (samozřejmě něco naměříš, ale není to zkrat nýbrž něco řádově vyššího).
Země vstupů pak bývá buď přímo ve zkratu na zemi výstupů, nebo mezi nimi naměříš jednotky ohmů. Živé vstupy zas proti ničemu nevedou. Pokud máš na vstupu dnes nejběžnější konektor cinch pak je živý středový kolík a zemí je onen kroužek okolo (máš sice dva konektory, ale jejich země jsou vzájemně propojené). Všechny ostatní stereo konektory mají jen jednu zem (u jacku ta nejdelší část, přičemž špička a kroužek u ní jsou živé).

Ovšem tohle o konektorech platí jen u továrních výrobků, nebo u toho co dělal někdo znalý. U bastlů kdy neznáš schopnosti tvůrce je to vždy lepší přeměřit.

Edit: trochu upraven ten má češtin....☺
sice bych mohl napsat jak je dnes zyvkem že jsem dislektik a disgrafik (za nás se říkalo lempl línej), ale takhle je to lepší.

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Ze tří čtvrtin tu píšete píčoviny, ale ať si v tom každý vymáchá držku sám, anebo ať mi zavolá, vysvětlím po telefonu.
Jinak tedy zkratka PA znamená Public Adress...

Web

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

K "... jsem dislektik a disgrafik (za nás se říkalo lempl línej) ..." poznámka zcela na okraj: Píše se dyslektik a dysgrafik. Psaní a významy dis/dys viz buď Nový akademický slovník cizích slov, nebo jeho starší verze, nebo na webu Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český. Zvedám ruku, ať jsem na podobné chyby také upozorňován. Mám se stále co učit a jsem pro přesné vyjadřování v termínech. Zvláště na tomto fóru, kam přispívá mnoho zkušených a znalých lidí.

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=%C3%B … dej=Hledej

Web

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Digiting: to bylo ode mě jen pro zasmání, nic proti ostatním. Samotnýho mě praštilo do očí jak to bylo zprasený tak jsem to trochu opravil. Ale tím neříkám že teď je to přesně jak má být, jen je to čitelnější.

Sinclair: OK už jsem zticha ať nemelu 3,14oviny.

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

čaute. Nechcel som zakladať novú tému takže to napíšem tu. Je možné že v zosiku sú zmostované 2 odlišné tranzistory? V mojom zosilňovači sú tip41c a tip42c. Neviem, možno je to blbá otázka, ale chcem tomu aspoň trochu porozumieť.

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

A co je natom divneho? NPN a PNP smile

Re: Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

no takto to funguje! sice to vyzera to akokeby som objavil teplu vodu smile ale diky za vysvetlenie.

Příspěvky [20]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Můstek, aneb jaké tajemství sčítání výkonů?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£