Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 5 z 16)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zesilovač sinclair

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 16 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 304]

Re: Zesilovač sinclair

Jó jako myslíš na konec? To jsem nedělal, jsem jsem to změřil multimetrově.... S iudělej jednnoduchej obvůdek na kontaktním poli.... Pichni tam tranzistor. Do báze odpor s uA a jezdej potenciometru. Kraje spojíš na napájení ... Na kolektor proti zemi dáš V a do serie s kolektorem miliampermetr... Tak jsme to aspoň dělali ve škole. Pak trochu matematiky... Blbě se to popisuje, hodil bych schéma ale nemám eagle...

Re: Zesilovač sinclair

No no myslím do konce. Na ostatní mýsta mě to stačí na multimetru ale koncem přece jen teče větší proud.


eagle si stahni zadara smile dyt do velikosti myslim 80x100mm plošnáku je to uplně volně šiřitelné smile

ftp://ftp.cadsoft.de/eagle/program/5.10 … 5.10.0.exe

Re: Zesilovač sinclair

Dík, jinak já mám v konci 2N3772. Prý to má být náhrada KD 503... No nevím, třeba by někdo zkušenější mohl říct, co to je zač...

Re: Zesilovač sinclair

to rozhodně neni! KD503 se dá nahradit jen těžko čím smile měděná základna a hliníkový klobouk doklonalý odvod tepla a navíc 2N3772 nemá stejný závěr, má jen 60V kdežto 503 má 80V a samozřejmě záleží na značce! dnes se orig. 2N3773,2 těžko shání. dnes je si myslím vhodné KD503 nahrazovat bud MJ21196 což je asi nej trend nebo MJ15003. KD503 se dá ještě docela dobře nahradit KD3773 na to jsem zapoměl.

Re: Zesilovač sinclair

... 2N3772,3 stále vyrábí ON Semi ...
http://www.onsemi.com/PowerSolutions/pr … id=2N3772G
http://www.onsemi.com/PowerSolutions/pr … id=2N3773G

... co zkusit za KD503 například MJ14002 ? ...

Re: Zesilovač sinclair

těd jde oto jsetli to ještě vyráběj a kdyby tak kdo to sem dováží a jaký min. poček kusů se musí odebrat. já osobně bych to nekomplikoval a nahradil to MJ15003 která se běžne dostane origo v EZK. smile

Re: Zesilovač sinclair

... seš jako kolovrátek ... máš pravdu, taky bych to nekomplikoval ... big_smile

Farnell je má origo za 116Kč po kuse -> http://cz.farnell.com/on-semiconductor/ … dp/9556745

Re: Zesilovač sinclair

A já debil je kupoval v GESU, no fůj. Zas mám určo pajcy....

Re: Zesilovač sinclair

Pokud znich nebudeš tahat nějaké šílené výkony tak bude fungovat i ten pajc.

Re: Zesilovač sinclair

Teď jsem se podíval na účtenku, jeden kus 90 Kč.... Tak to MOŽNÁ nebude pajc. Ale moc v to nedoufám...

Re: Zesilovač sinclair

Pročetl jsem, ne sice důkladně, konec tohoto tématu, a buď se správně neorientuji, nebo bych jiné nováčky či nekriticky přijímající, chtěl varovat: Jak může člen Unregistered tvrdit "Pokud znich nebudeš tahat nějaké šílené výkony tak bude fungovat i ten pajc.", když o pár příspěvků nazpět se ptá, jak se měří beta výkonového tranzistoru, nota bene na shodu do páru, a druhý diskutující člen, Kovas, měřil něco tomu podobného multimetrově? Splést se můžeme každý, nevědomost je nám také vlastní, ale. Nikde nevidím, že by si pánové alespoň pochybovali, a informace si přinejmenším nalezli na Internetu, ne-li v knihách. Nebylo by vhodnější tolik nechvátat, a zkusit jít věcem trochu pod kůži, aby byly jasné principy, a zde na fóru se pak neobjevovaly takové rozpory? Snad bych zde dotyčným i poradil, ale z příspěvků obou konstruktérů mám pocit, zda by o to vůbec stáli. Jinak samozřejmě přeji mnoho zdaru a zdravých pochybností.

Re: Zesilovač sinclair

Ono něco podobného se řešilo v zimě (úplně jsem se zhrozil, že to už budou dva roky, myslel jsem že to bylo loni...) tady:

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=6374

(upravil Unregistered 24. 9. 2010 21:19)

Re: Zesilovač sinclair

A s čím máš problém? že jesm něvěděl jak nejlépe změřit zesílení tranzistru při větším proudu? A proč by jako nemohl fungovat pajc? Samozřejmě že nebude mít zaručené katalogové udaje jako např. ft, Uceo atd. a jeho majitel se vystavuje jeho provalení a to vezme sebou samozřejmě i jiné osazení zesilovače! Zaleží jen na majiteli co tam osadí a v tomto případe majitel osadil Mj15003 a tahá z toho 50W tak to má velkou šanci vydržet i ten pajc!
Nejlepší je vždy reakce nějakého chytráka který nic neporadí...
Teda pardon osadil to 2N3772. ten má jen závěr 60V...  u pajcu se bude samozřejmě vystavovat proražení trendu už při dosažení této hodnoty a nebo možná i menší. ale 90kč je poměrně dost! Tak to třeba pajc být nemusí

Re: Zesilovač sinclair

Domníval jsem se, že nikoli nepřátelská ironie bude cítit radou, ale zmýlil jsem se. I v tom, že nakonec bych ještě i poradit mohl.

(upravil Kovas 12. 10. 2010 7:16)

Re: Zesilovač sinclair

Digiting napsal:

Domníval jsem se, že nikoli nepřátelská ironie bude cítit radou, ale zmýlil jsem se. I v tom, že nakonec bych ještě i poradit mohl.

Ještě bych rád podotknul, že Betu jsem neradil měřit multimetrově. Že jsem to tak udělal, je moje věc(šlo mi jen o to, jestli tranzistor žije, či ne), ale doporučoval jsem VA metodu... Toto:  "Si udělej jednnoduchej obvůdek na kontaktním poli.... Pichni tam tranzistor. Do báze odpor s uA a jezdcem potenciometru. Kraje spojíš na napájení ... Na kolektor proti zemi dáš voltmetr a do serie s kolektorem miliampermetr... Tak jsme to aspoň dělali ve škole. Pak trochu matematiky..." Blbě se to popisuje, hodil bych schéma, ale nemám eagle... Chápu, že to je napsaný kostrbatě, ale jak to co nejjednodušeji popsat?! Psal jsem, že jsem neměl Eagle... Až budu mít čas nakreslím schéma.

(upravil sanoch 26. 3. 2013 21:56)

Re: Zesilovač sinclair

Dobrý den, postavil jsem Sinclair dle: http://servisdok.sweb.cz/sinclair04quasi01.jpg
Napájeno 2x38V

T1               2x C2229Y
T2,T4          B649A
T3,T7,T8      D669A
T5,T6          KD503
prostě co bylo po ruce.

Nedaří se mi nastavit offset změnou R3, ani klidový proud. V kladné větvi vždy něco teče, ale i když pomalu zmenšuji R6 reaguje jen kladná větev, pak se proud skokem zvýší.

Pomozte prosím.
Děkuji.

(upravil PMA 21. 7. 2014 22:24)

Re: Zesilovač sinclair

Další variace na téma, podstatné snížení zkreslení proti původní verzi.
R4 je nutné nastavit velmi přesně tak, aby vstupní diferák byl vyvážený, výstupní offset se tím prakticky vynuluje.
http://web.telecom.cz/macura/z30.png

Re: Zesilovač sinclair

Ještě možná přidání degeneračních odporů asi 100R do diferáku..

Web

Re: Zesilovač sinclair

Možno ešte trocha vylepšit VAS. Tranzistor Q9 kolektor na zem a pridat ešte jeden tranzistor napr BF469 tzv beta enhacer.

Re: Zesilovač sinclair

Vylepšení by šlo udělat spoustu, výsledkem by byl asi nový zesilovač. Mně šlo spíš o to použít původní velmi jednoduchou topologii a odstranit největší prohřešky, tj. kvazikomplementární koncový stupeň a nevhodné koncové tranzistory. Vede to ke značnému snížení "lesa" vysokých harmonických a tím i "vintage" podkresu toho zesilovače. Zůstává to dostatečně jednoduché pro začátečníka.

Příspěvky [81 až 100 z 304]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 16 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zesilovač sinclair

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£