Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 6)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Sirokopasmove reproduktorove soustavy

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 109]

(upravil MaBat 23. 11. 2010 13:25)

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Zní to hezky, přirovnání s řízkem je i dobře přístupný, ale má to celé jednu vadu - je to v přímém rozporu s tím, na co se za posledních 30 let přišlo. Nezačínejme další nikamnevedoucí debatu, jelikož je nás tu opravdu jen pár, kteří jsou ochotní se tím vším ve volném čase prokousávat a zkoušet si to. Ber to jako můj názor, na který mám právo, a který nevyžaduje další vysvětlování třetích stran... zvlášt když jediným protiargumentem je vůně řízku smile

Jinak s poslední větou už nemůžu souhlasit víc.

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

z logického hlediska ,odmítnout říízek může jen idiot!

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Věřím, že se najdou lidi, který by širokáč za nic na světě nevyměnili.. Proč by taky jo, že? Ucho si zvyká rychle a když se k tomu přidá myšlenka v mozkovně, že tato cesta je nej.. smile V podstatě to je skoro ideální stav.. Až na ty výšky. big_smile Ty tam buď nejsou nebo jo, ale rozhodně ne kvalitně vyzářený do poslechovýho prostoru.

Takže vzniká otázka, proč v dnešní době, kdy má každej velký možnosti, nezvážit jestli mi to co mám dostačuje. Všecko podle mě je jen o osobních preferencích a zájmu o problematiku..

Web

(upravil MaBat 23. 11. 2010 19:22)

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Jistě. Celej fór je ale v tom, že pokud shromáždíte lidi na jedno místo, za plentou jim pustíte různý reprobedny a necháte je i poměrně podrobně hlasovat o tom, která se jim tím, jak hraje, líbí nejvíc, dostanete zcela systematicky vyjádřenou náklonost posluchačů k bednám, mající jistý společný, zcela objektivně a snadno dokladovatený vlastnosti, tj. jak vypadá jejich základní měření. A naopak - z toho měření dokážete velmi pravděpodobně dopředu určit, jak bude taková bedna v takovém testu hodocena (!). A věřte tomu, že velká jednopásmová bedna nebude v takovém slepém testu patřit ke špičce, ať už jsou vyjadřované preference účastníků mimo akci jakékoli a k čemukoliv - dané vírou, předpojatostí, přesvědčením, "kultem", apod.

Jo, je to do značný míry jak říkáš - co oči nevidí, to uši neslyší. Je to opakovaně prokázaný. Kdo chce, nechť si ty výsledky řady poslechových testů v online knihovně AES dohledá... porovnání slepých testů se situací, kdy účastníci viděli, co poslouchají a příklon k těm dražším, zvučnějším značkám, atd., atd., je toho opravdu spousta, mimo těch dnes již klasických prací, se kterými by se měl IMHO každý, kdo to myslí s DIY trochu vážně, přinejmenším seznámit. Nic takového totiž doma neuděláte.

Takže znova píšu: Někomu se to může líbit (jako uvědomělá kategorie), ale "jen si myslím, že je škoda zastavit se v půli cesty a nechat hrát ten reprák samotnej." Nic víc.

(upravil Aleska 23. 11. 2010 19:14)

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

BlackRider napsal:

... do poslechovýho prostoru...

Proč nutně do poslechového prostoru ?
Někdy může (musí) být prioritou do "poslechového bodu".

(upravil divnypocit 23. 11. 2010 20:02)

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Ono je taky rozdíl jestli nakoupím 3pásmo které má na spodku 12" papír a budu dělat složitou 3pásmovou výhybku plnou měření atd.... složitější bedna vše prostě víc peněz a nebo vemu jeden 12" mrsknu to do bedny jednoduchá výhybka o proti 3pásmu a je to ... mi je jasné, že šíro nikdy nebude lepší jak pořádné 3-4pásmo ale jde o peníze ... nějaká budka která ma na spodku 8" mě prostě neosloví i když zahraje třeba od 35hz ... apod ... fullrange je podle mě takový kompromis který může hrát pěkné a může někomu zcela vyhovovat. ale pro nějaké hiendisty a šílence to určitě není ... Stejně tak jako někdo může přijít a říct 3p je málo chce to alespon 4p s 15" na konci smile))  aby to nějak hrálo .. každý má své priority jinde a život je otázkou priorit.

(upravil MaBat 24. 11. 2010 11:50)

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Snad už jen ty odkazy na základní kameny současnýho chápání významu měření a jeho vztahu k subjektivnímu hodnocení reprosoustav:

http://www.harman.com/EN-US/OurCompany/ … s/5276.pdf
http://www.harman.com/EN-US/OurCompany/ … s/5270.pdf

To bylo kdysi ještě uvozené tímto článkem, na který ale neznám veřejný odkaz, mám to pouze v tištěné podobě (pro vážné zájemce můžu nafotit).

A k tomu něco novějšího:

http://www.aes.org/tmpFiles/elib/20101123/12206.pdf

Ani nevím, proč to sem dávám. Snad pro to, abych nebyl nařčen z toho, že tady operuju něčím nepodloženým. Celé se to zabývá z velké části právě "chutí řízků" a dokládá, jaký je to nesmysl.

(upravil BlackRider 24. 11. 2010 0:21)

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Aleska> Případ jednoho poslechovýho bodu jsou pro mě sluchátka. V dalším případě nejsem člověk, kterej by chtěl poslouchat hudbu tím stylem, že by seděl na židli a poslouchal v rovnorameným trojůhelníku. smile To bych pak mohl poslouchat ARO669 - či jakejkoliv širokáč se slušnou frekvenční odezvou (ve stereu), kterej vyzařuje v ose skoro do 10kHz. Nezní to špatně, v ose.. wink

divnypocit> Jsem šílenec, když chci poslouchat kvalitně hudbu i za té možnosti, že nebudu neustále v jednom bodě (v ose reproduktoů)? S poslední větou souhlasím v plným znění..

Web

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Mám hlavně pocit, že to pořád nechápete. Směrové vlastnosti a všechny důsledky s tím spojené se vůbec netýkají jen toho, jestli poslouchám z jednoho místa... Asi marná snaha.

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

antonio: Myslím, že to je naprosto nemístné přirovnání. Reprodukce nahrávky není žádná demokratická disciplína. Není jedné cesty, ale je jediný správný výsledek. Při uvědomění si cíle se množství možných cest podstatně sníží. Jak má "chutnat" určuje zvukař.

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

MaBat> To ale netvrdím. Nejvíc(?) záleží jakýho typu, jaké konstrukce, jakýho materiálu membrány je repro. Tedy na směrových vlastnostech měniče.  Ale chápu že v této oblasti jsem dost neinformovanej..
Měl bych víc studovat..

Ten slepej test bych chtěl někdy podstoupit. Minimálně bych zjistil, na kolik si můžu důvěřovat.. Domnívám se, že bych širokopásmo za plentou dokázal odhalit.

Odkazy si přepošlu do práce, věřím, že to bude zajímavý a doufám, že to dokážu zpracovat. smile

Web

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

To tě jedině šlechtí. Je to anglicky, no...

Dá se z toho IMHO odnést jedna zásadní věc, a sice že (správný) měření reprobeden má dobrej smysl a lecos se z něho vyčte. Nestačí ale chára v ose, ani u širokopásmový 10", ani u 4-pásma. A nezáleží přitom, jestli se ta bedna bude poslouchat z jednoho místa, nebo ne.

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=1393
Fórum toho už pamatuje lol

Web

(upravil MaBat 24. 11. 2010 1:05)

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

A proč myslíš, že to sem teď píšu? Protože jsem se od tý doby lecos naučil a všechno to do sebe zapadá.

http://audioweb.cz/viewtopic.php?pid=147719#p147719

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Však právě proto to sem dávám, ale sranda to je stejně smile. Za těch pár let jsme tu na fóru ušli všichni hodně cesty.

Web

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Třeba já sem si to postavil za tu dobu v podstatě všechno. Akorát velký třípásmo jsem už přeskočil.. smile

(upravil BlackRider 24. 11. 2010 1:15)

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Pro mě je víc zajímavější koaxiální reprák, než obyč širokáč - ten totiž nemůže nikdy zahrát (obsáhnout) takovou šířku pásma, kterou bych (bysme) požadovali.. Jenže u koaxiálu v tom zase dělá bordel výhybka, která tam jaksi být musí. Takže dvoupásmo a vícepásmo.. OK. Pan Sýkora v SRS píše, že rozteč os měničů na dělícím kmitočtu by měla být rovna čtvrtině jeho vlnové délky. Základní problém u dvoupásma, ta rozteč musí být zákonitě větší... Je to všecko jeden velkej kompromis, člověk si musí zvolit ten nejmenší.. smile Tož co vám z toho vychází nejlíp? Mně koaxiál, ale nelíbí se mi to zvlnění na vysokých frekvencích daný umístěním výškáče ve středu kmitačky basáku..

Web

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Osobně nemám s koaxiály žádný zkušenosti. Možná se to dá udělat tak, že to i funguje obstojně, nevím. Bude asi víc než kde jinde záležet na malých detailech a IMHO se tím neušetří ani na měničích, ani na výhybce, má-li to ve výsledku za něco stát. Nevím, má to nepochybně a překvapivě výhody i nevýhody smile

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

zajimave smile
MaBat - odkaz na krasny thread - ten vyvoj, to by se melo zaramovat a vystavit !!!
v mnohem souhlasim, sirokopasmo nehraje krystalicky ciste vysky a je dost smerove. slysel jsem i lepsi (ale drazsi) bedny (vicepasmo) a behem cca 3 hodin srovnavaciho poslechu jsem v hlave podstoupil skoro stejny vyvoj jako ty popisujes v onom vlaknu... ale pak jsem to rozchodil. kdybych mel prachy na rozdavani, tak hned druhy den jdu do obchodu a vybiram si novy poslechovy aparat - vlastne ne, mit prachy, tak to udelam rovnou a pravdepodobne bych se k sirokopasmu ani nedostal, krome hornstudia jsem snad v nabidce nikoho sirokopasma nevidel. ale se svym rozpoctem na audio jsem spokojeny s tim, co mam i s tim, jak to hraje. rozchodil jsem i doplneni kvalitnim vyskacem. jedine, co me trosku trapi, je smerovost, ale alespon se u poslechu muzeme s manzelkou vice tulit smile krome toho, vetsinou posloucham tak, ze prijdu domu z prace a pustim desku a jdu neco delat, pouze odbihame otacet a menit desky - posloucham na pozadi, pouze na par pisnicek (tak jednu az dve za vecer) si jdu sednout/odpocinout do poslechoveho bodu.
sirokopasmo je podle me dobra vec do zacatku a do DIY sfery - vsak taky co je ruznych zajimavych DIY konstrukci. vzdyt, kdyz to prezenu, staci vzit reprak a umistit do open-baffle a ono to hned na prvni zapojeni hraje. nestoji to ani moc penez (podle cely repraku).
a pak zalezi na vkusu kazdeho z nas, kam bude pokracovat. myslim, ze se nenajde moc lidi, kteri vyrobi jen jedny bedny. kdyz uz se do toho nekdo jednou da, urcite bude hledat dal, protoze ho to vlastne bavi smile a jestli se vyda k vice pasmum s pruzracnymi vyskami, nebo zustane u sirokopasma... me treba nejvice uchvacuje konstrukce ozvucnic, kvuli tomu se mi to libi, neni to jen o repracich a vyhybce v krabici, je to i o obrovskem truhlarskem umu smile
ale treba taky za rok budu mit doma dvoj, nebo tri pasmo. a sirokopasmo budu povazovat za zajimavou, lec pro me slepou, vyvojovou vetev. zatim neni, zatim me to bavi a libi se mi to

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Mabat: díky za čtení

Můj názor je, že vícepásma do reprodukce téměř vždy zanášejí něco chybného do reprodukce. Takže si musíme jen vybrat menší zlo. Máta někdo doma Lowthery?

Příspěvky [41 až 60 z 109]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£