Téma: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Resim koupi notebooku,staci me neco zakladniho,vylozene na internet,fotky,prehravani hudby. Spis nez vykon me zajima vydrz baterie.HP ted uvadi do prodeje nove modely s:

- AMD Athlon™ II dual-core processor P320 (1 MB L2 cache, 2.10 GHz, 1066 MHz FSB, 25 W)
- čipová sada: AMD RS880M chipset

http://interlink.tsbohemia.cz/default.a … iid=105350

Hledam uz par dni nejake info,jelikoz je to relativne novy hardware zkusenosti zadne.. Maximalne ctu nekde v diskuzich vykriky ze AMD vic topi i zere,zohledneno uz ovsem neni o jaky CPU jde.Ze tomu tak bylo drive vim,co ted v soucasnosti? Kdyz porovnam tento model s obdobnym,ale postavenym na intelu, vyrobce udava u obou stejnou vydrz na baterii, cca. 5hodin. Coz ale muze byt tak akorat vycucane z prstu,tam i tam,o tom si iluze nedelam.
Nema nekdo praktickou zkusenost s nejakym NTB zalozenym na teto platforme? Uvital bych nejake postrehy s provozu,diky za kazdou odpoved.

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

prakticka zkusenost s AMD je takova ze pokud pozadujes vydrz tak nebrat at je to co je to..AMD udava TDP prumernou tusim, zatimco Intel maximalni ..u toho Intelu neni skutecne problem s klasickou 6-ti clanek baterii a maximalnim sporenim dostat tech 5h..U AMD jde vydrz brutalne dolu s tim jak zacnes na NB pracovat. Nevim jak tento novy Athlon ale predchozi verze Turion 2GHz jela na baterie na 500Mhz pricemz se na tom neda delat takze se prepina casto na 1Ghz i vyse a tam uz pekne zere (vydrz tak 2h compaq se starsim chipsetem a integr. HD3200)..A ikdyz je tato platforma novejsi, silne pochybuji ze AMD za posledni rok nejak brutalne pokrocilo..

Web

(upravil Bery 7. 7. 2010 16:29)

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Mám notebook od HP s Turionem 2.0GHz, grafikou 8400GS myslím, chipset si nepamatuji... nikdy neměl při práci i na minimální spotřebu delší výdrž jak 90 minut.
Právě jsem před týdnem vybíral notebook pro známého http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73035
Neměl problém vydržet na maximální šetření déle jak 2,5 hodiny při práci na internetu a v pozadí film. Škoda že už ho nemají, kupoval jsem poslední kus, za těch 12000 je to slušný kousek.

Web

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Diky panove za postrehy smile. Nebudu tedy s ADM riskovat,radsi si priplatim a vemu neco s Intelem.

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

MSI je odpad. HP paviliony a tie lacné šroty do ktorých dávali Turiony, to bol des. Nové AMD sú o hodne lepšie ako boli tie staré, žravé a topiace. Ajtak by som ale radšej bral Intel. Acer Timeline, nejaké to lenovo či dell... Alebo Sony Vaio. A ani Asus nemá zlé notebooky.

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Ja v IT delal skoro 10let, nejaky ten rok se v tom ale uz nepohybuji tak ze z toho clovek vypadne.Co mam zkusenosti s MSI,ne NTB ale jejich komponenty,desne kramy.Acer notebooky par let zpet des a hruza,servis jeste horsi,prej se zlepsily ale do Aceru me nikdo neukeca.Dell zkusenost zadna,Sony Vaio jsem mel v ruce jen jedno a to pokazene smile, Asus nebyl mechanicky zadny zazrak,zadiraly se tam panty,praskaly plasty displaye,nebo se panty naopak rychle rozviklaly.Lenovo by asi slo,nicmene HPcka mame v praci,ma je i par kolegu a zadny problem,tak padl tip na ne. Ted sem tak natrefil na tento ktery by nemusel byt spatny http://www.suntech.cz/produkt/122105/HP … EA-ARL.htm

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

MSI sice vyrábí komponenty pro desktopy tak "kvalitní" že bych si o ně ani kolo neopřel, ale co se týká notebooků, tak k nim nemám výhrady...
To spíše Acery, jeden notebook známého byl tak šikovný, že přes HDMI kabel dokázal totálně "spálit" HD televizi, settop box i 5.1 domácí kino (škoda zhruba za 18t. kč). S jiným notebookem do té doby problém nebyl.
To HP co mám je děsběs, ale dá se to... bohužel s tou výdrží to je bída.
Asusy má hodně mých známých a nestěžují si na ně.

Web

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

HP má šasi na hovno smile Krom toho, že u některých (př HP 4510) zespod nic neodšroubuješ a vše se řeší vrchem přes sundání klávesnice atd, tak je také velká nevýhoda v chlazení, kdy vzduch není nasáván přímo otvorem zespod, ale mřížkami kolem reproduktorů.. Z tohoto důvodu vzniká hluk a šum a NB je docela hlučný..Každý den to poslouchám na HP Probook 4310..U těch nejlevnějších NB bych vybíral patrně Asus či Lenovo.. Možná ještě DELL, ale nevím zda má pořád ty levné verze s Ubuntu a možná už i zrušil NBD záruku u takto levných kousků.

Web

(upravil babakus 8. 7. 2010 16:06)

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Za sebe mohu doporučit notebooky Dell, Toshiba (řada Tecra), Lenovo (ThinkPad). Jsou to velice povedené notebooky s dobrým zpracováním a hlavně s bateriemi co mají životnost delší než 2 roky.
Výdrž na baterie se mi zdá tak nějak "normovaná", skoro jako kdyby výrobce ladil notebooky tak, aby vydržely od 2,5-3,5 hodiny. Pokud chce někdo opravdu dlouhou výdrž, má možnost zakoupení "větší" baterie a nebo si pořídit notebook co je dělaný na dlouhou výdrž. Například řada Compaq od HP cca 4 roky zpět, vydržela kolem 5ti hodin, ale výkon byl dost slabý.

Edit: Určitě bych se vyhnul notebooků ACER a ASUS. Dostal jsem firemní notebook ACER Extensa a během 11 měsíců byl 3x na reklamaci. Jednou doslova upečený HDD, "řvoucí" ventilátor, nefunkční DVD vypalovačka. Ve firmě máme bohužel prakticky všechno od Aceru a 80% všeho jde na reklamaci. Asus je víceméně to samé jako Acer.

Edit 2: Jestli AMD nebo Intel je prakticky jedno. I když jako zastánce AMD musím uznat, že Intel na tom bude o trochu lépe. Zvláště když bude použitá nová řada procesorů i3,5,7...

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Kamoš měl 2 notasy HP s procákem AMD a u obou mj. problém s chlazením...

Web

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

O které se jednalo notebooky? Na 10000% to byly jedny z těch nejlevnějších
Nemůžete počítat s tím, že si koupíte notebook za 10 000,- a bude naprosto dokonalý. V tomhle případě nebyl na vině ani tak procesor jako debilně udělané chlazení. Sám mám doma asi 3 roky starého Aušuse s AMD Turion 64 a chlazení je tak dobře udělané, že notebook se skoro vůbec nehřeje a ventilátor běží jenom občas. Bohužel plasty nějak nesnášejí denní přenášení a už celkem vržou a u na jednom místě praskly. Na to ale nemůžu říct ani slovo jsou panty displeje. Ty stačí jednou za pár měsíců jenom dotáhnout a drží jako nové. Naopak 2 roky staré MSI s Intelem a věčně se to přehřívá, ventilátor běží pořád naplno, displej drží otevřený tak tak a plasty se pomalu ale jistě totálně rozpadají. A to prosím to MSI stalo skoro 20000,-. Jinak baterka odešla 1 měsíc po záruce!

Proto doporučuji nešetřit a koupit si vyšší řadu Dellu nebo Lenovo(IBM). Případně pokud by někdo měl dost peněz, je tady ještě MacBook, ale to je cenově a kvalitou úplně někde jinde.

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Přesné typy nevim, ten druhý byl kolem 30tis. (takový stříbrný oblý), přehříval se a dělal hluk skoro jako stolní PC...Trochu pomohla jen chladící podložka...

Web

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

to je docela možné ono ty levné HP, teď již prodávané jako Compaq nemají chlazení nic moc a co se týče AMD tak běžná teplota je 60°C, pokud se na tom pustila nějaká hra a začla topit i integrovaná HD3200 tak 90°C nebyl problem..Prostě u těch levných se nehodí nic jiného než Intel s Core Duo (rozdíl oproti Core 2 Duo jen v L2 cache a možná pár featurkách)  společně s integrovanou GMA v GM45 chipsetu a pak je zaručena delší životnost jak NB tak i baterie..Intel má totiž v klidovém stavu teploty někde na 45°C . Taková platforma pak bere při nenáročné kancl práci z baterie cca 10W/h ( v úplém klidu i míň CPU je klasicky na 95% času v C4 stavu), při brouzdání max do 15W/h a tak si každý může udělat obrázek o výdrži..Takové AMD co popisuji výše bylo na cca 15W/h při kancl práci a 20W/h při brouzdání..Bohužel už to znova změřit nemůžu..ten NB jsem pořizoval tehdá ex..a AMD byla jasná volba kvůli HD3200 grafice..bohužel za 4 měsíce měla odrovnanou baterii  big_smile

Já mám např 3 roky starou platformu intel, první C2D T5500 s intel GMA950 grafikou, 3GB ram a 100GB HDD, již tehdá výdrž ke 4h.. Dnes již pouze 2.5h , baterka už má docela wear level.. mám při kancl práci cca 13W/h a brouzdání cca 16W/h a celkově jsem velice spokojen smile

Web

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Jen potvrdím reebovu připomínku... Ten můj pavilion stál něco přes 20 tisíc. S originál "systémem" jestli se tomu tak dá říkat (Win Vista home) nebylo problém dosáhnout 90°C už při práci na internetu... po roce jsem notebook rozebral na co nejvíc částí, protože se mi také uvolnil kloub držící displej. Chlazení pečlivě vyfoukal kompresorem, reinstaloval systém na Win 7 Ultimate 64-bit a od té doby se při surfování na internetu pohybuji takřka na pasivním chlazení. Samozřejmě s úsporným režimem.
Jo a ještě... Celý ten notebook od HP je takový "pružný" big_smile
Takže nakonec zbyde stejně vybírat jen ze značek Dell a Lenovo.

Web

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Tak me asi ukecate na Lenovo big_smile ,nasel jsem test SL510 http://extranotebook.cnews.cz/lenovo-th … ky-ni-krok ,mimochodem dobre stranky se spoustou informaci o noteboocich.
Nevypada to veru zle,cena vicemene jak HP,asi to bude lepsi volba.

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Dle mého názoru určitě neuděláš chybu, když vezmeš to Lenovo. Vypadá to moc dobře.

(upravil luta 9. 7. 2010 20:16)

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

asi tě zklamu když ti řeknu že řadu SL děla fabrika Asusu pro Lenovo smile aspoň se to tedy dost řešilo na různých forech..je také docela možné že všechny levné lenova si nechají vyrábět u Asusu. btw se starší SL500 jsem měl tu čest a docela to šlo..je to ale narozdíl od R500 apod. celý měkkej plást smile

edit: jo ono je to tam i napsaný tak pardon big_smile

Web

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

Ano,je to tam psano, i kdyz se neuvadi konkretni vyrobce.. V teto cene to bude vse o kompromisu,nic lepsiho asi nebude.Z recenze spatne nevysel tak ho pristi tyden skouknu nekde v realu a pak se uvidi..

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

tak jsem tu psal jak sem s tím svým spokojen a dneska mi rupl kovovej pant smile asi ho už nebudu zavírat za jeden roh big_smile

Web

Re: Notebooky s procesory AMD - spotreba,vydrz na baterii

joo dnešní lenovo se nedá srovnat se starými ThinkPady...

Web