Téma: NAD310 - údržba

Sincalir: ahoj, mohl bys mi, prosím, poradit s údržbou NAD310? Stáří 13 let, skoro denně v provozu. Měl jsem ho teď skoro půl roku odstaven a po zapnutí se z pravého kanálu ozvalo dost nepříjemné chrastění, trvající asi 5 sec. Volume bylo na nulu, když jsem ho vytočil, tak to ještě chvíli chrastilo, ale teď je zase klid. Po dalším vypnutí a zapnutí to už nedělá. Myslíš, že má cenu měnit výstupní kýble, případně i další v signálové cestě? Schéma mám. Díky za radu.

Re: NAD310 - údržba

Chrastění mohlo být asi následkem studeňáku nebo odcházejícího kondíku.
Odkapotuj přístroj, zkontroluj na pohled všechny spoje a podezřelé přepájej.
Mášli jak změřit ESR kondíků či aspoň jejich kapacitu, neváhej, podezřelé vyměň. Nakonec i když vyměníš hned všechny vazební elektrolytické kondy neprohloupíš, náklady jsou minimální.
Stejně tak mohl chrastit špatný kontakt potenciometru či přepínače - dej jim namlsat kontoxu.
A když už nic nenajdeš, přístroj si čas od času zaslouží aspoň prohlídku stavu...

Re: NAD310 - údržba

Jojo mechanické spoje (přepínače, potenciometry) , elyty příp. stuďák bývají nejčastější závadou starých strojů...

Re: NAD310 - údržba

Díky za postřehy, kontakty jsem čistil na podzim, a v provozu je všechno v pořádku, ani poťáky ani přepínače nechrastí. Starám se o něj pravidelně, žádné nečistoty ani prach uvnitř. Spoje vypadají v pořádku. Zkusím ještě ty kýble.

Re: NAD310 - údržba

Životnost běžných elektrolytů, které NAD používal při výrobě těchto starších strojků je 1000 hodin při teplotě 85°C.
Uvádí se, že každým snížením provozní teploty o 10°C stoupne jejich teoretická životnost na dvojnásobek.
Ať už tak či tak, ty elyty v 310 to mají dávno za sebou.
Doporučuju obezřetnost nebo odborníka, ať si tam nenasekáš pár studeňáků /elytů je tam poměrně dost/, které tě pak budou trápit dost podobně.
A pozor, u jedné série 310 jsou na čtyřech pozicích pájeny elektrolyty opačně, než je natištěno na desce!
Pokud to chceš přeosadit kvalitními 105°C Nippony, pošli mi to.

Web

Re: NAD310 - údržba

Sinclair: díky za rady i za nabídku. Výrobní číslo je E310N23238. Kondy 4700/63V jsou Giant, ostatní Su'scon a nějaké dva malé Champ. Asi budeš vědět, co to je. Jsem první majitel, nikdy jsem se v tom nevrtal, jen čistil kontakty a poťáky. Ale rozložení součástek na desce a chladič upatlanej od vazelíny - vypadá to, jako kdyby to osazoval jednookej číňan. S Aldaxem se to nedá srovnat. Zvukově jsem ale byl spokojen. Myslíš, že má cenu to opravovat? Tedy jestli ostatní součástky ještě nějaký čas vydrží.
Jestli ano, tak bych ho asi poslal - mám i originální krabici.

Re: NAD310 - údržba

Ano, vím, oč se jedná. Pošli to, adresu máš na http://www.electronicservis.cz

Web

Re: NAD310 - údržba

Díky, zítra ho donesu na poštu.

Re: NAD310 - údržba

Rozhodně neprohloupíš. Sinclair mi dělal na tomto NADu údržbu (kondy+poťák hlasitosti), pohrál si s korekcema a dodělal mi zpožděné připojení repro aby zmizela bomba do repro při zapnutí-osobně tyto úpravy doporučuji. Zesilovač hrál jako víno, ale chci něco silnějšího, proto šel do světa. Úprava vyšla úměrně času, strávenému na NADu a použitému materiálu tudíž spokojenost.Osobně jsem do toho nerýpal, je to celkem maso, ikdyž to vypadá uvnitř jednoduše.Už ty trandy na chladiči (od nejmeněího po největší a každý jinak velký mě zarazily smile ).Pokud se nepletu, dostal jsem i měření výkonu a dal do 4ohm 22W sin a do 8ohm kolem 40W, což je dáno měkčím použitým trafem, ale víc ala Sinclair. Honem na poštu smile.

Re: NAD310 - údržba

Už jsem ho poslal. Jinak já korekce vůbec nepoužívám a ten lupanec mi zas tolik nevadí, měl jsem ho permanentně zapnutý.

Re: NAD310 - údržba

Možná bys za ně nakonec byl i rád-byly nastaveny tak, že zvedly opravdu jen okraj pásma a to velmi decentně, takže nebyl problém vykompenzovat horší nahrávky wink. Každý holt posloucháme jinak. Po opravě přeji dalších 10let v provozu-hraje hezky.

Re: NAD310 - údržba

Joski, zgenerálkovaný, vyčištěný, mírně upravený a nastavený NAD310 je na poště.
Poslal jsem to jako obchoďák, čili zítra to máš doma.
Číslo balíku je BO6095050358X.
Přeji nejméně dalších deset let bezporuchového provozu /jestli tady ještě budu já, nebo my všichni/.

Web

Re: NAD310 - údržba

Sincalir: díky moc. Takovou rychlost jsem nečekal ani ve snu. Jakmile dorazí, hned poreferuju. Jinak doufám, že mně ho za deset let zase zrenovuješ.

Re: NAD310 - údržba

Dobrý den, zdravím všechny uživatele fora.  Potřeboval bych radu. Vlastním od léta 1997 let zesilovač NAD 310 (mám jej v kombinaci s CD NAD 512), kupoval jsem jej tehdy nový.  A dnes ráno jsem jej chtěl zapnout, zmáčkl jsem tlačítko a ono nic. Vůbec nic. Nevím co s tím může být, v elektronice se nevyznám, takže vrtat se v tom nebudu. Tak jsem se chtěl zeptat na názor zdejších odborníků ohledně možné opravy - komu se takováto starší věc dá svěřit? Nerad bych, aby se v tom vrtal nějaký diletant, aby se něco nestalo se zvukem, takže bych měl poněkud obavy to jen tak odnést do nejbližší opravny elektroniky. A tak prosím o radu takřka Nerudovského charakteru: Kam s ním?

Re: NAD310 - údržba

310 je nejzákladnější model, je nejlacinější a máš ho už patnáct let, takže by si zasloužil hodit do popelnice, má svý vodsloužený....dej vydělat bližnímu svýmu, kup si novej a přestaˇn prudit....

Re: NAD310 - údržba

kazzatel: No to jsi mi pomohl. Základní model říkáš, hm, jenže v té době zvukem porážel i o poloviniu dražší modely a tehdy stál asi 1,2 násobek mého měsíčního platu. Takže když vezmu nejběžnější plat v dnešní době cca 20 000,- , tak to abych se poohlédl po něčem circa za 25 - 30 tisíc. Sorry, ale zbytečných třicet litrů nemám, nejsem totiž Roschild.  Shrnuto - přesně takovouto radu jsem zrovna nepotřeboval. To bych věděl i sám.

Re: NAD310 - údržba

Zesilovač za 30k v dnešní době ten krám co stál novej před 18ti léty 8k přehraje s přehledem, pokud nechceš investovat tolik, podívej se po něčem bazarovém za přijatelnou cenu. Udržovat tyhle starý střepy pořád při životě je podle mě už nesmysl.

Re: NAD310 - údržba

Jo, pravda je nelítostná a někdy bolí....když nemůžeš vzít tu sumu po patnácti letech užívání, tak je něco špatně, ale rozhodně Rotschild v tom nebude...obyčejnej komerční zesik za dumpingovou cenu, žádnej hájend....

(upravil Hordek 28. 6. 2014 14:48)

Re: NAD310 - údržba

.

(upravil DJ_Rix 11. 5. 2013 13:52)

Re: NAD310 - údržba

V jaké hladině myslíš tu srovnatelnou kategorii ? Srovnatelná kategorie 20-30k bude hrát rozhodně lépe a to troufám si tvrdit o řád...ale možná máme každý jinou představu o tom co je vynikající zes, asi se na tom vynikajícím výsledku podepisuje ten výstupní špalek smile

petr.t.m. : Buď to chceš spravit, pak dej rovnou poptávku hledám někoho na opravu, nebo to vyhoď a kup něco jiného.