Téma: Impedancna a fazova charakteristika reproduktora

Zdravim,

Takze mam dalsi amatersky dotaz:

Co mi realne povedia grafy impedancnych a fazovych charakteristik reproduktorov o tom, aky bude zvuk? Viem ze podla impedancnej charakteristiky sa da urcit, kde ma reproduktor rezonancnu frekvenciu a co sa tyka fazy, tak ze najpr. pri vyhybke druheho radu sa faza otaca o 180 stupnov, takze je dobre napr. prehodit polaritu vyskoveho reproduktoru, ale neviem ze co si mam na tychto grafoch vsimat, ked napr. skusam navrhovat vyhybku v LSPCade. Podla coho viem, ze "tento priebeh grafu je dobry a tento zly"?

Vdaka za odpovede

Re: Impedancna a fazova charakteristika reproduktora

reálne ti povedia, ako navrhnúť pasívnu výhybku smile
v prípade basáku ti napovedia, ako navrhnúť ozvučnicu smile

Web

Re: Impedancna a fazova charakteristika reproduktora

Impedance o zvuku nic neřekne. Ideálně by se ti měla impedanční charakteristika reprosoustavy rovnat v celém přenášeném pásmu charakteristické impedanci (většinou 4 nebo 8 Ohm). Ve skutečnosti se v závislosti na frekvenci impedance různě mění. Pokud klesá pod 80% jmenovité hodnoty, je to špatně a mělo by se s výhybkou něco dělat.
S fází je to složitější. Pro ideální případ bez působení rušivých vlivů (zanedbání difrakce na reprobedně, nejedná se o bodový zdroj ale zvuk vychází z různých míst - z různých reproduktorů) je optimální, když mají reproduktory v okolí dělící frekvence stejný průběh fáze. U skutečné reprobedny je při splnění tohoto bodu při správném návrhu výhybky rovná charakteristika v ose vyzařování 0°. Vlivem sčítání zvuku z různých reproduktorů v okolí dělícího kmitočtu v různých úhlech vyzařování dochází k posunu fází sčítaných zvuků (oba reproduktory sice kmitají soufázově, ale mění se vzdálenost posluchačova ucha od různých reproduktorů - vzdálenosti už nejsou stejné, jak tomu bylo při poslechu vg ose reprosoustavy) a k poklesům na frekvenční charakteristice(až dírám při součtu zvuků v protifázi). Proto se pro dosažení uspokojivé frekvenční charakteristiky nejen v ose vyzařování reprosoustavy často repra mírně rozfázují. Celá ta situace je hodně složitá, návod jak navrhnout výhzbku se dá vyčíst tady http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=7644&p=1
Sám bys na souvislosti mezi fází, roztečí reproduktorů, případně různou hloubkou zapuštění reproduktorů přišel, když by sis změřil frekvenční charakteristiky jednotlivých reproduktorů pro různé úhly vyzařování a s těmito hodnotami si zkusil navrhnout výhybku.

Re: Impedancna a fazova charakteristika reproduktora

opět máš pravdu.
http://www.audiodrom.cz/audiofeel_meren … ustav.html