(upravil NNNTomas 16. 5. 2010 23:58)

Téma: Zatuhávající PC

Mám následující problém - občas /někdy pětkrát denně, někdy jen jednou/ mi zatuhne PC /s Win XP/ , myška nereaguje, - jedině reset. Snažil jsem se vysledovat proč tomu tak je - zdá se, že to dělá více při grafických operacích - video na netu, hra, nebo i prohlížení fotek.

Jinak komp je asi 5let starej - Athlon 64 3400, 2GB Ram, GeForce 6660GT, a tři sata disky - 160GB, 200GB, 500GB, zdroj 350W, deska Gygabite, TV karta, zvukovka.

Při posledním hledání problému, se ukázalo, že jakmile není připojený 500GB sata disk, tak se třeba hra spustila bez zatuhnutí a komp výrazně méně zatuhával, jakmile se ale odpojil i 200GB disk, zase stejný - časté zatuhávání. Systém je na menším oddílu 160GB disku, který je rozdělen na 60GB a 100GB. Disky kontrolovány na chyby a OK, jen 200GB měla pár vadných sektorů. Ramky v MemTestu OK. Ovladače, BIOS, atd. aktuální.

Nenapadlo by někoho co toto může způsobovat? Třeba blbá konfigurace?

Re: Zatuhávající PC

Ahoj
Zkontroluj zdroj,jestli nejsou popraskané kondenzátory.U takhle starého zdroje je to častá závada.

Re: Zatuhávající PC

Zdroj souhlasím,zkoukni už při tom i elyty kolem CPU,jak jsou na tom. Ale osobně to tipuju taky na ten zdroj,obzvlášť jestli je to nějakej EC.

Re: Zatuhávající PC

pravdepodobne vadný zdroj

Web

Re: Zatuhávající PC

Typoval bych to na zdroj, ovšem mě takhle začal zamrzávat PC kvůli disku, pořád jsem oddaloval zálohu až to jednou nenabootovalo vůbec smile

Web

Re: Zatuhávající PC

Prvni vec co se kontroluje u tuhnouciho pc jsou ramky (zkus nejaky memtest,treba http://www.memtest.org/).No presneji druha smile ,prvni je vizuelni kontrola jak uz psali kluci vyse kondenzatoru,at uz zdroj,board,vga.. Co jsem naposledy resil vadne ramky tak to bylo u pc ktery normalne slapal,ale pri pripojeni externiho hdd,spis zapisu vice souboru na nej tuhnul..

Re: Zatuhávající PC

No, na základě čerstvé praktické zkušenosti si dovolím dotaz: Používáš Internet Exploder nebo něco normálního?

Web

(upravil NNNTomas 16. 5. 2010 19:55)

Re: Zatuhávající PC

Jak jsem psal - RAMky testovaný.
Zdroj - napětí nepadá na žádné větvi - přesto to může být tím? Jakej novej doporučíte značku? Fortron nebo i jiný? Co Seasonic? Výkon do budoucna/kdyby to nebylo tím/?

Dělalo to i před reinstalování Windowsů. Disk zformátován. Občas se stane stalo, že se zhroutil zaváděcí oddíl Win, takže následovala oprava - fixboot/fixmbr.

Používám Exploler. Nejsem si jistý jestli jsem i nezkoušel i Mozilu. Každopádně zkusím.

Kondíky pohledem ok.

Teď to třeba za víkend nespadlo ani jednou. Zvláštní...

Re: Zatuhávající PC

To multimetrem nezněříš,musel by jsi se dívat na škopku. Nemáš jiný zdroj na vyzkoušení? Osobně po analýze střev dporučuji raději (klidně i OEM) Seasonic před Fortonem. Nebo podle peněz ještě lépe Corsair.

(upravil NNNTomas 16. 5. 2010 19:53)

Re: Zatuhávající PC

600W bude stačit? Jen nevím jestli budou sedět konektory na desku? Ty některý nový zdroje nejsou myslím kompatibilní, že?

Škopkem jsem to nezkoumal.

Re: Zatuhávající PC

Ach.:) Na tvou konfiguraci stačí 350W-400W bohatě. (620W corsair mi tu pod stolem už přes 2 roky napájí kompl,aktuálně X3 720BE na 3,5Ghz a 4870,tři disky a vodní chlazení)

Kolik máš finanční představu? Něco konkrétního ti poradím,jen dej cenu kolem které se to má motat.

Re: Zatuhávající PC

Do 2 tis. Chci aby to utáhlo případně pak novýho kompa.

Re: Zatuhávající PC

OK,tak to je v pohodě.:)
V tom případě vem tento:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? … O000000HZ7

Re: Zatuhávající PC

já koukal na tenhle, http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=60820 , jen nevím jestli není zbytečně moc výkonej. Ale zas nový sestavy mívaj kolem 500-600W .

Re: Zatuhávající PC

Ten je taky dobrej,je to OEM řada Seasoniců. Ale 650W je zbytečnost,dneska ti stačí max 500W zdroj,já ten Corsair HX620 před těma 2 roky kupoval jen proto,že jsem měl Crossfire s dvěma HD2900 a tam už 500W Seasonic ve hrách pěkně funěl.(uchladit to byla divočina,bylo to šílený monstrum.:) ) Ale i tak to utáhl,dneska bych silnější zdroj jak 500W nekupoval.

Ten Corsair je osazením vlastně lepší Seasonic.:)

Re: Zatuhávající PC

kľudne aj www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61369

Web

Re: Zatuhávající PC

Jen teda doufám, že to bude tím zdrojem...

Jsou tyhle zdroje /konektor napájení desky/ kompatibilní s těma starýma deskama? Ty nový jsou nějaký dvoudílný...

Re: Zatuhávající PC

ATX 20/24 pin konektor, pozri si manuál ku svojej doske, čo to má

Web

Re: Zatuhávající PC

Pred lety jsem resil u znamyho neco podobnyho. Porad mu to zamrzalo, a delalo to spoustu psich kusu. Postupne jsme z toho udelali uplne jine PC. No a nakonec to docasne vyresila UPS a pozdeji rekonstrukce elektroinstalace.
Tohle prosim neni kec, jeho pc jsem tyral doma vselijakymi testy i normalnim provozem a nic. Jen s tim prijel domu tak volal je je to zase v .... otocil to a privezl zpet. Opet vse OK. Toz to jen tak pro inspiraci wink

(upravil NNNTomas 16. 5. 2010 22:46)

Re: Zatuhávající PC

Dřív běhalo bez problému, jenže je to už starý.

Myslím, že 24pin. A tak musím najít zdroj kterej má ten konektor "spojitelnej" na 20+4pin.

Já to trápil všim možným, a všecko možný. Teď to zas vypadalo na vadnej hadr - ale v HDD testu je ok.

Zkusím ten zdroj, když to tím nebude tak komp poletí...