Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

MethMan napsal:

15M 79,-Kč

Díky, už mě poučili na chat-analog smile

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Tak to skutečně bylo těmi polymerovými NTC pojistkami. Vypájel jsem je, nahradil drátovými propojkami a hraje to všecko jak má. Tedy u jedné výhybky se mi zdá slabší výstup na tweeter, ale možná to je jen zdání, tu první jsem při testu s reproduktory značně ohulil, takže mi možná z těch BeeGees zalehlo.. big_smile

Ty pojistky se samozřejmě na ohmetru tvářili, že fungují, nicméně při průchodu proudu už to tak není, a repráky pak zkreslují, či nehrají.

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

U těch cívek občas bývají závitové zkraty, pak se posune dělící kmitočet a hraje to jinak, a taky to nadělá nepěkné hrby na impedančce.

Web

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Ahoj Charlesi (s měkkým, krátkým), jsem rád, že jsem mohl někomu efektivně pomoct odstranit závadu. Polymerové pojistky PTC - Polyswitch (NTC je myslím termistor) občas na tento jev trpí. Substrát je již poškozený a je částečně v krystalické a částečně v amorfní struktuře, jak se mu to zrovna hodí...dle proudu, teploty atd. Zeck osazoval tyto výhybky typem RXE /72V což je typ do střídavých obvodů, číslo dál značí Ih-trvalý maximální proud při 20°C, tedy u X110 (1,1A) a u X090 (0,9A). Napětí je dostačující, stejně jako u špičkových MKT225 100V kondenzátorů, rozhodně je neměň, max. si je nechej změřit RLC můstkem, pro Tvůj klid. Pojistky ihned osaď, drátové propojky nejsou na kalby dobré, dodává je např. fa SEMIC. Mají tam svůj důvod a za pár let Ti zase spolehlivě odejdou. Zejména pokud budeš hrát venku a hodně nahlas. Já osobně jsem zastáncem PTC a to v obvodu před vlastním filtrem, stejně jak máš u Zecků. Je to lepší a modernější řešení, než žárovka. Také je tam vhodná a zajímává ochrana TWEETERu a tu prosím zkontroluj. Je to "ořezávačka" se zenerovými 5W diodami (1N53xx) a často bývá některá z nich proražená. To je důvod, proč Ti možná nehrajou tweetery stejně! Zkus je ošahat šlusmetrem a jsi si jistý, že si je do schématu zakreslil správně? Dej vědět, jak si dopadl. Určitě to spolu dotáhneme do úspěšného konce a Ty ještě rád odvoláš ten nesmysl s tou Yamahou smile.
PS: doufám, že jsi nekoupil ten šrot od SOS, tato výhybka by 100% nefungovala správně a byl to pěkně blbý a drahý nápad. Zdravím Sendyho! Ještě chodíš s Petrem Janečkou-hifikem na pívo?
A ještě poznámečka k: "MKT 100V DC v 200W/8ohm PA bedně, to je docela optimizmus" od Ondry CH - tak to není optimizmus, ale správná a dobrá volba, konstruktérů, kteří měli znalosti a dělali dobrá PAčka. 100V DC/ 63V AC samozřejmě stačí i na daleko více jak 200W, takže zachovej stojickej klid, jako když číháš na lva!

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

S těma polyswitchema je jedna velmi nepříjemná potíž, obvykle změní vlastnosti po prvních 3-5 cyklech vypnutí, a bývají dost choulostivé na napěťové zatížení ve vypnutém stavu. Některé PTC jsou odolnější, některé méně, u nějakých hranatých noname XXP-60V se mi po 5. cyklu vypínací koleno změnilo na 50% Iv při prvním měření.

Zdravím Filipe, s HiFikem brzo nějaké pivo dáme smile.

Web

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Ahoj Sendy, taky zdravím. Jsme s Hifíkem dobří kamarádi a kolegové. Škoda, že nemohu jít na pivko s Vámi...
Jinak malá poznámka k PTC, nestrašil bych přítomné na amatérském HiFi fóru, PTC je ve výhybce výhra a Karlovi (Charlesovi) patrně zachránili repra. A to dost vzácné, protože ten Audax by se mu blbě scháněl a ten "tvítřík" HR-50 EV ještě hůř... Hranaté PTC co znám já, jsou většinou typy RUE, neb RTE, RGE a bývá to použitelné a funkční do 16-30V max...takže to asi vyhoví málokomu, spíše je to asi do automobilového průmyslu, spotřebka atp. RXE/72V je zvolena vhodně a myslím, že ji bude Karel měnit tak za 10 let a to by musel žárovku "možná" měnit taky. Já to dávám osobně do výhybek už přes 10 let pouze na ochranu driverů (DE-950, 750, 500, 25) a na ně to mám spočítaný a vyzkoušený. Zatím žádný RECONKIT, zkušební vzorek již dnes 100 párů profi výhybek a spokojenost zákazníků. Sem tam někomu doplním výhybku o PTC, když je tam nějaký náchylný tweeter, nebo již nesehnatelný "exot". Takže u mě zkušenost s PTC dobrá.

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Tak jsem dnes nelenil a pořádně otestoval výhybky. Jednu sadu repráků jsem namontoval do boxu a vyvedl jednotlivě ven, zaimprovizoval jsem si takovou stolici a jal se pořádně otestovat. Pokoušel jsem se i nějaké testovací signály okolo děliček a a celého spektra a spíš se podivoval akustice mého pokoje smile Jinak se mi to zdálo hrát tak jak má - když jsem pustil 1kHz, tak hrál střed a bas stejně silně, když o 100 Hz víc a míň, tak už to prakticky v jiném repráku nebylo slyšet, to samé u výšek a středů, tam sem to ale nezkoumal tak pečlivě, přece jenom 6 kHz není zas tak příjemných big_smile  A pak na mě vyběhl táta, co mi to padá za bomby jak ze štuk a že neslyší výbuchy smile

Filipe, měřil jsem ty zenerky a každá ukazuje něco úplně jinýho. Pečlivě jsem porovnal zvuk s nimi a bez nich a bez se mi tweeter zdál o něco průraznější a otevřenější. Taky jsou teď obě výhybky na výstupu do tweeteru stejně silné. Takže si seženu ještě ty diody mají číslo 1N 5355. A do plánku jsem je zakreslil podle jedné výhybky u druhé jsou opačně. Tedy alespoň pokud se značí ten proužek pokaždý stejně smile Problém je ten, že v místě neznám nikoho, kdo má RLC můstek aby mi to změřil. Pak bych věděl na čem jsem co se týče kondů a cívek. Takle by mě zbylo možná tak kupovat vše nový a cívky rozmotat, natřít drát tereftalátovým lakem a zase navinout smile Takže sem to zkusil uchem a jsem spokojen, vono to na to co ty bedny za rok a kde nahrajou stačí.

Celkově box opravdu hraje lépe než si pamatuju - pak si to pučil jeden "technik" na dětský tábor a pak až já na jednu oslavu na zvučení "empétrojek". No a to už to bylo ve stavu, kdy to prostě už nehrálo. A Yamahu to dohnalo, nicméně nepředehnalo. Nevím, víc mě oslovují doupásma s pořádnou hornou. Tydle Zecky jsou stejně 99% času pověšený v rozích pod stropev ve zkušebně, která se nachází v zrenovovaném sklepě v sokolovně. Tam to pětkrát za rok zaducá na nahodilé oslavě, nebo si to jednou za rok pracně svěsim a vemu na nějakou akci jako zálohu za Yamahy, které hrají zrovna jinde. A věšet zpátky těch 40 Kg je fakt zážitek. Ve třech lidech optimál. Ve dvou fakt hrůza.

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Výborně, Karle, výborně a je to tady!
Předně do výhybek někdo zasahoval a to dost amatérským způsobem, to mě mrzí, ale i tak to nevzdáme. Cívky nerozmotávej a drát nelakuj-proboha. Nice celé znovu nekupuj. Vše je zřejmě OK. Kondy také nechej jak jsou, hrajou obě bedny stejně, statisticky není skoro reálný, že by odešlo u obou něco stejně... Navíc Zeck měl ty cívky dost kvalitní, dobrý former, silný drát a kostra byla lepená + nýtovaná moaszným nýtem. Nechej vše jak je. RLC můstek má každý elektroopravář, televizní služba, radioamatér atp. Nebyla náhodou v Pečkách opravana vojenských radiostanic?
1) Zenerky měř jen vyletované, popř zaletované, ale odpojený tweeter.
2)nemůže každá ukazovat něco jiného...ale hlavně, nesmí být žádná ve šlusu! Vměň je všechny za stejný typ 1N5355, preventivně.
3)domnívám se, že by měli být ANODAMA k sobě. Tedy katoda do life výstupu (+) a katoda do země (-) pro tweeter, uprostřed spojeno do uzlu anodama. Pak je to ořezávačka vrcholků nad Uz. Ano pruh je katoda!
Jsem rád, že se Ti boxy zvukově "vybarvují" do lepších poloh a samo stará koncepce 3 pásma, nebude dobrá jako dnešní moderní 2 pásmo a driverem a zvukovodem. To souhlas. I tak se Ti dostal do ruky osvědčený a odzkoušení vzorek beden, které kdysi Zeck dělal. Byla to ta nejlevnější série, jakou měli...podle toho to tak ber. Cena podle ceníku MD 1996 - 17.990,- Kč. Do zkušebny a nebo na lehčí zvučko ideální box. A co určitě nemáš pravdu, že váží 40kg! Max 30kg... smile
Tak pracuj, pracuj a dej vědět jak to probíhá.

(upravil CharlesBass 18. 5. 2010 19:05)

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Děkuji za užitečné rady Filipe smile

Tak ty zenerky: jedna jediná ukazovala stejnou hodnoty (cca 735 Ohm) jako ty nové. Ostatní nebyly ve šlusu ale ukazovali třeba 160 z jedné a 250 z druhé strany. Měřeno bez tweteru wink Jo a jedny byli skutečně opačně, katodami k sobě, jak jsem to obkreslil. Ale bylo to tam už z fabriky - ten fixační vosk byl naprosto netknutej u obou výhybek. Už jsem to teď vypájel, budu to tam ládovat. Zítra bedny dám do kupy a pak otestuji face to face s těmi Yamahami na sále v sokolovně. Netěším se pak na to věšení - má to skutečně 37 Kg. Teď sem to vážil, box 24, bas 9, střed 2, tvítr 1 .. Ta Yamaha má přesných 30 Kg.

http://s4.postimg.cc/e6b7hiek9/1711_hh_001.jpg

Kondy a cívky nechám tak, jak jsou, někdo tady asi ten RLC můstek má, ale bylo by to na delší lokty.

Vojenské radiostanice to nevím, jestli tu byli, myslím, že jsem na netu potkal někoho, kdo tady kvůli tomu byl služebně, když byl na vojně. Zeptám se táty, ten to bude vědět. V Pečkách je hlavně Tona, a pak ZPA divize rozvaděčů a servopohonů - což by mohlo mít s těmi radiostanicemi spojitost asi největší.

Ještě musím sehnat jednu misku, protože budu měnit ty jacky a hlavně XLr za Speacony, neb jednu misku sem vykurvil, kdyžmi kdysi box spadnul ze stativu a jacky průběžně furt opravuju, na to jak se s tim moc často nehejbe, tak mě to štve. Jack má velkou páku+tuhej kábl, když za kapel někdo zakopne, vylomí se to jako prd, už to na bednách nechci vidět.

Tak dám ještě celkové resumé smile

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Ty zenerky ohmmetrem nezměříš, leda když budou kaput zcela, mohou mít zkrat.

Web

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Ano, přesně jak píše Sendy, šlusmetrem změříš jen proraženiny, ohmetrem neměř nic u Zenerek, to spíš s odporem, zdrojem větším jak Uz a voltmetrem a samo v závěrném směru. Ale peč na to Karle, vyměň ty zenerky profylakticky VŠECHNY! A řekl bych, že máš po strostech s boxy Zeck.
Pak jedna oprava: opravna na vojenské radiostanice byla nedaleko ale v Červených Pečkách...
Jacky zaslep, je to ten nejhorší konektor na repro vůbec. XLRka díky stejnému chasi "D" nahraď Speakonem Neutrik. To Ti max. schvaluju. Ty bedny už něco pamatujou a je to podle toho i osazené...
Přeju hodně zdaru a jsem rád, že Ti tato diskuze byla užitečná. Příště zkusíme po interneru plazmu smile

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Vracím se ke starým Zeckům - nemá někdo náhodou jeden tweeter nebo náhradní membránku do staré generace beden PA15/3 - tweeter T35A (Zeck by EV, hliníkový plochý reproduktor s hranatým magnetem).

Web