(upravil CharlesBass 22. 4. 2010 22:13)

Téma: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Ahoj, mám bedny ZECK Club 15/3. Box j to stejnej jako tohle: http://magasintest.free.fr/photo%20loc/zeck%20215.JPG ale má osazení 15" + 6" + tlakáč.

Údaje dostupné na bedně:

Zeck Club 15/3
Power: 200W
Imp: 8 Ohm
Cross: 1000/6000 Hz
Freq: 50-20000 Hz

Údaje dostupné na reproduktorech:

Zeck HR 50 5-20 kHz 8 Ohms
Zeck CM 850 100W RMS 8 Ohms
Zeck LB 1502 200W RMS 8 Ohms

Údaje dostupné na výhybce:

FW CL 15/3 BV

http://www.sam-support.de/downloads/par … n_4_99.pdf


Mají v háji výhybky - středy a výšky buď nehrají, nebo velmi zkresleně.
Reproduktory jsou snad v pořádku, zkoušené samostatně hrají. Problém je ten, že výhybky nemám jak prověřit. Jsou tam tři cívky, pět škatulkových kondenzátorů 100V MKT a potenciometr 15W/8Ohm na regulaci driveru.

Jde o to, co taková oprava obnáší, myslíte, že v prvním kroku bude stačit komplet výměna kondenzátorů? Nebo je třeba to následně i změřit i pokud to bude hrát?

Skutečně můžou bejt kondíky "vyschlý" jak se zatím domnívám?

Děkuji za rady.

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Většinou jsou uklepané vývody cívek, a dokonce i zkraty v nich. V cca 10 párech těch starých zecků jsem měnil snad jen 4 kondy, pokud tam byly ty původní.

Web

(upravil CharlesBass 23. 4. 2010 0:31)

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Jéje. Takže nejlepší to k někomu dát na kompletní přeměření a revizi. A výměnu vadných součástek.

Kdo by byl tak hodnej? A měl volnou kapacitu tak za 14dní - měsíc? Samozřejmě za dohodnutou gáži, či i za věcný dárek ze sortimentu zde: http://repromania.net/forum/viewtopic.p … mp;start=0

Skupinové foto smile když jsme si dovezli nový Yamahy tehdy.

http://ulozna.soulslavers.com/soubory/charlesbass-230410-001306-skupinovefoto.jpg

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Našel jsem tohle:

http://www.soselectronic.cz/?str=371&artnum=1805

Parametry vyhovují, cena taky, jak je na tom kvalita ?

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

To myslíš vážně, výhybka jako výhybka ?

Web

(upravil ondra Ch 25. 4. 2010 21:13)

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Jseš si jistej, že reproduktory jsou v pořádku? Mě to spíš přijde, že bedny dostaly pořádně pokouřit a budou chycené i repráky............... svitkáče nevysychají smile.
MKT 100V DC v 200W/8ohm PA bedně, to je docela optimizmus smile

Web

(upravil CharlesBass 18. 5. 2010 17:32)

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Repráky samostatně zkoušeny hrají, připojeny na výhybku nikoliv, ostatně jakýkoli jiný reproduktor. Střeďáky nedrhnou, oba maj stejnou impedanci 7 Ohm. Horny taky, basáky šest. U horen tedy jistotu načnutí nemám, zkoušel jsem je jen ohmetrem a jestli přes kondík zapištěj.

Sendy výše psal, že kondíky v Zeckách bývají v pořádku a že spíše jsou v háji cívky.

Zde jsem si namaloval výhybku a dokonce se pokusil podle toho udělat i schéma (odborníci prosím nezvracet smile ):
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/c … -vy002.jpg



Bedny jsem si na jednu holírnu půjčil jako "funkční" v popsaném stavu, horko-těžko odehrál a pak neměl to srdce je vracet jako dále "funkční" s tím, že bych počkal, že si toho při prvním použití nikdo nevšimne a pak už budu z obliga. Stejně bych to pak řešil já.

Nicméně bedny jsou občas využívány na reprodukovanou hudbu při oslavě na zesilovači Omnitronic P-1000 a ještě zřídkakdy na zpěv při zkoušce kapely.

Takže nějakej horší průběh na středech (1kHz / 1,2kHz), či nějaké nové hrby v charce by mě až tolik nevadily.

Sendy napsal:

To myslíš vážně, výhybka jako výhybka ?

Tak jsem výhybku snad cca nakreslil a podle mýho hrubýho odhadu, se může jednat o výhybku se stejnou strmostí, s tím, že je posunuta dělička a jinak upravena ochrana driveru a jeho tlumení. Což by mě osobně bylo srdečně fuk. Jako basista pouštím do patnáctek v podstatě fullrange a nějakých 200Hz v tomhle případě to přechrope určitě taky.

Pro mě by to bylo určitě velmi pohodlné řešení a jedno z nejlevnějších. Posílat to někomu na oměření, platit práci, nějakej matroš .. byl bych na stejnejch prachách. Ostatně nikdo se mi zde dobrovolně nepřihlásil smile .

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Výhybka zhruba odpovídá tomu, co znám z jiných.

Pokud výhybku vyměníš za něco jiného, krom nějakých hrbů a zkreslení (to cos našel má krásné železné špulky) taky můžeš počítat s poškozením mid či HF.

Pokud by se nikdo nenašel, můžu to hodit kolegovi, který mi občas vypomáhá. Samozřejmě mohou být v háji i kondíky, chce to prověřit. BTW, ten pot bývá taky po letech pěkně zaoxidovaný.

Web

(upravil ondra Ch 26. 4. 2010 6:02)

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Sendy jak vlastně hrají tyhle origo staré Zecky? Já když slyším třípasmový zeck, tak mě vytane na mysli ta šílená kombinace ...nějaký 15" k tomu tonsil GDM 16/150 a navrch GDWT 12-19/100... což je zvukový průjem smile))

Třeba takto:
http://prodance.cz/protokoly/15g350_zeck_tonsil.pdf

Web

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Přiznám se, že nějaké exaktní porovnávání nepo poslech referenčního vzorku jsem nikdy nedělal... rozhodně to hraje líp než Yamahy Club series a podobně. Při živém zvučení jseš rád, že z toho jde dost hlasitě to, co chceš, korekce použiješ tak, že nějaké křivice vykompenzuješ aniž by sis jich mohl pořádně všimnout a to je vše. Pokud je tam něco +-3dB, tak si toho určitě nevšimneš, naopak poznáš větší propady a peaky.

Ten Zeck + tonsil hrát nemůže, asi to je předělávka beden, kde němoku odešly vrchy - střeďák má citlivost o cca 5-8dB horší, vršek myslím o 6dB a pak z toho vyleze děs.

Web

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Tak například ty Yamahy S 115 Club Series, co jsou s těmi Zecky na společné fotce, ty Zecky výrazně přehrajou, citlivostí určitě. Netvrdím, že to jsou skvosty světa. Yamahy, na účely, které je mám naprosto postačují - klubové akce - živé kapely a i reprodukovaná hudba. Většinou se každému líbí ostré, nezkreslené středy a vejšky, zásluhou 2" titanovýho driveru. Mě se obecně líbí docela vyrovnaný průběh a ještě se mi nestalo, že bych se přiblížil k maximu. Navzdory tomu, že osazení má Yamaha od Eminence made in USA, tak to má bipolár a železnou cívku ve výhybce. Už asi rok to měnim za Bennic smile

Zecky Club 15/3 by na stejné účely nestačily s dechem. Byť mají o třídu lepší zpracování, větší objem a podobnou, ne-li stejnou zatížitelnost RMS. Všechny koše lité, magnety patřičně velké, výroba všech ve Francii. Ale může to být způsobeno právě vadnými výhybkami, které mohli být načlé už tehdy (2003), když jsme je kupovali. Každopádně, když jsem Zecky rozebíral, měl jsem pocit, že je to velká firma - vlastní label i na reprácích, všechno vypadající dost festovně. Ale ono o tom nejde nic najít a člověk se pak dozví, že repráky jsou pajcované bez viditelného uvedení licence. Někde někdo dohledal, že uvedený střeďák je AUDAX PR 170 M0, což je reprák za  více než 3k.


S výhybkami zatím posečkám, jak jsem psal, nijak to nespěchá, kdyžtak je pošlu Sendymu. Jemu také děkuji za osvětlení problematiky okolo výhybky za tři kila i ve dvě ráno smile Byla mi podezřelá, proto jsem se na ní ptal.

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Ano, střeďák je Audax a spodek je tuším EV. Taky tehdy nic moc zaplatitelného nebylo. Otázka je, jestli je repro v orig. stavu, nebo rozvrtaný (ztráta citlivosti). Typicky se u nich sypou závěsy.

Web

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Sendy napsal:

Ano, střeďák je Audax a spodek je tuším EV. Taky tehdy nic moc zaplatitelného nebylo. Otázka je, jestli je repro v orig. stavu, nebo rozvrtaný (ztráta citlivosti). Typicky se u nich sypou závěsy.

Basy mají závěs papírový v cajku, střeďáky z materiálu podobného jako je miralon pod plovoucí podlahu, ale tenký jak list papíru. U jednoho je to ok, u druhého asi ze třetiny trochu odlepený od lepidla, dokážu si představit, že se to dokáže rozpadnout na prach. Nicméně snad to u tohohle zachránim nějakým dobrým lepidlem smile ale musím sehnat nějaký vhodný na polyethylen ..

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Kdysi jsem někde měl nějaký podklady na počítání výhybek a hodnoty součástek. Bylo to snad pro 6dB a 12 dB, hodnoty sériově i paralerně... nemá to někdo. Zkusil bych ty cívky cvičně dopočítat..

Měl by někdo nějkakou teorii(odkaz) po ruce?

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Najdi si od těch Zecků na netu dokumentaci, schéma tam bývá.

Web

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Charlesi, s těma Bennicama to radši urychli, než se bipolár nafoukne a prdne!!! Kámošům klekly Yamahy na kšeftě, já opravoval další pár beden stejného typu a stáří - v jedné byl bipolár nafouklý, v druhé bedně ho už předchozí majitel zaflikoval tesláckým svitkem... Všechny čtyři opravované bedny byly sice již staršího data a měly hodně za sebou, nicméně u nových boxů bych čekal ty bipoláry s měnší výdrží při dnešní "kvalitě". Nehledě na to, že porovnání výhybky z Yamah  s "prachobyčejnou" výhybkou do stavebnice Megaton přinese už na první pohled jisté rozčarování...

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Další stupidní dotaz. Jak jsou ty  Bennic kondy značeny? potřebuju 15µF a nevím esli to značení např 0,15M nebo M15 je přes ty pikofarady nebo bez... http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=80654 smile

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

15M 79,-Kč

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Ahoj Charlesy,
nevím, zda nejdu s křížkem po funuse, ale podívej se prosím ještě jednou pořádně na výhybku a zjisti, zda tam nejsou použité polymerové NTC pojistky. Je to takový penízek, světle hnědé barvy. Dva vývody-nastojáka a měl by být v obvodu s tweeterem a střeďákem. Tyto polymerové vratné pojistky se časem "unaví" a pokud je tam máš, vyměň je! Mám schéma výhybky na CLUB 15/3 a PA15/3, obě bedny leze už dnes zařadit mezi "legendy" a zatím všechny, které jsem opravoval, měli právě vadu nehrající středy a výšky a vždy to bylo těmito PTC ochranami. Jejich přesné hodnoty mám a rád Ti je napíšu. Dostupné jsou bez problémů a za pár korun. Ovšem pokud je tam máš... Nevylučuji, že je také emise starších typů Zeck 15/3 co je nemá....
Měj se a dej vědět, zda Ti to pomohlo.
Filip

Re: Zeck Club 15/3 - vadné výhybky

Ahoj, ty penízky tam jsou, schéma http://ulozna.soulslavers.com/soubory/c … -vy002.jpg , a tam jsou zaneseny jaok "kondenzátory" s hodnotami 60V X 090 a 50 V X II0 ..

vůbec mě to netrklo, že by to nebyl kondenzátor a ještě takové malé kapacity, blesklo mi hlavou, že to je asi kvůli zvýšení napěťové odolnosti - kondenzátory v sérii, kde se to sčítá napětí ... ale myslím, že to platí pro stejnou kapacitu ...

Takž až se k tomu dostanu, jednoduše je vyzkratuju a zkusím. Cívky, když jsem měřil ohmetrem, ukazovali 0,1 Ohm všecky, kondíky vadné by neměli být .. takže uvidíme, co s těmi pojistkami.