Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 7)

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Pasiv versus aktiv-klady a zápory

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 131]

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Poloaktiv je neco, co bych rad casem zkusil, to je myslim nej varianta, bere si to dobre z obou svetu.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 12. 5. 2023 18:14)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

JJ Petře,asi jo, hlavně ušetří u vícepásma dělenýho nízko za velkou vzduchovou cívku,která je dnes mnohem dražší než modul koncáku smile mě se aktiv nelíbí jedinnou věcí,že je hodně drahej pokud má bejt dobrej jako pasiv prakticky 3x takový náklady jen za zesilovače (3p) a nevěřím že to zlepšení by mě za takovou investici navíc při zachování stejné kvality jednoduše stálo.

Rozumný se mi zdá něco takovýho je to levnější než okto a nemyslím že o tolik horší,leč díky potřebnýmu (DSP nejlépe HW či aspoň SW = realizace a modelace filtrů) a znalostem okolo toho, ani běžné přehrávání zvuků z  různých obyč zdrojů doma zdrojů není rozhodně vůbec pro každýho = 100% žádný plug n play ani náhodou.

https://www.tpdz.net/productinfo/862560.html
Zesíky tři kousky stereo dle chuti
A DSP buď v počítači a nebo dedikovaný HW což nebude nic lacinýho při slušným výkonu a vysokých bitech a samplovačkách v RT.

Není co dodávat...

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Mýtus, že pasív je prežitý a nemá dobrý zvuk sa začal šíriť po uvedení lacných DSP čiek na trh. Dovtedy len málokto laboroval so zložitými doskami plnými operákov a pasívnych súčiastok. DSP a lacné dčkové zosilovače umožnili robiť experimenty a aj na nete sa dá dohľadať kopa rozličných konštrukcií. Dokonca aj Troels, ktorý dlhé roky robil len pasiv prechádza v poslednej dobe na aktívne, resp.poloaktívne riešenia Ja som robil  "obojaké" návrhy, ale paradoxne zvukovo tie pasívne mali vždy navrch. Naposledy som takúto dilemu riešil s človekom, ktorý silou mocou chcel robiť aktívne trojpásmo. Podarilo sa mi ho odhovoriť a neľutuje, že som to spravil. Jediná vec ktorú by som riešil aktívne, alebo poloaktívne je basová časť. Kto robí poctivé návrhy výhybiek, vie, že sa nedá vyhnúť veľkým indukčnostiam, kapacitám a kompenzačným RLC obvodom, ktoré obsahujú megaveľké indukčnosti a kapacity. Preto poloaktívne riešenie má čosi do seba.

(upravil dawsoo 12. 5. 2023 18:24)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

.. Přesně, je moc fajn číst lidi co z praxe prostě ví o čem je řeč. Co si však myslím že má DSP+digi rozhodně  budoucnost a v čem má takový aktiv navrch už nyní , je možnost přesné časové korekce (speakers time alignment) a naladění skutečně perfektního časového (impulska) i fázového souběhu (perfektní chování na přechodu) zejména na děličce střed výška,kde již pak není problém u klasické koncepce geometrie čelní desky z hlediska osy Z.

Není co dodávat...

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Ono se mluví o fázi a v analogu se používají fázovací články, ale ty fungují vždycky jenom v omezeném frekvenčním rozsahu. Digitál má v tomhle navrch, že může dát skutečný časový posun, jak odpovídá geometrii posunu repráků ve směru vyzařování.
Zkuste se na to podívat takhle, vždycky tam bude D/A převodník a jestli je před výhybkou, nebo za výhybkou, jaký je v tom rozdíl ?

(upravil Kocour 12. 5. 2023 18:59)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Jestli myslis allpass clanek, tak ten se v pasivnich vyhybkach pouziva dost zridka. V naproste vetsine pripadu se o dobre sfazovani postara konstrukter ve vyhybce, ve spojeni s provedenim celni steny.

Teorie samozrejme mluvi spise ve prospech aktivu, dsp, ale baime se prakticky, skutecne zkusenosti.

ruzne DIY repro

Web

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Skoda ze Linkwitz uz nezije... hmm

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Dokáže někdo výstižně popsat proč má ten pasiv navrch? Většina se shodne že má, ale nikde jsem se komplexně nedočetl proč.
V čem je tedy problém aktivu?

(upravil godz 12. 5. 2023 22:03)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Časová koherencia medzi stredom výškami sa v najnovších konštrukciách dá veľmi elegantne vyriešiť využitím zvukovodu, kde sa jeho hĺbka dá navrhnúť tak, aby strednotónový aj výškový menič mali zarovnané akustické stredy. V krajnom prípade sa dá použiť allpass, alebo aj kombinovať filtre rozličných rádov tak, aby sa meniče optimálne sfázovali. To platí pre klasické usporiadanie.
.

(upravil dawsoo 12. 5. 2023 23:20)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Godz:
JJ to je velká výhoda WG,spolu s vyřešenými difrakcemi bedny jako takový, kvůli tomu ho (rozumně mělkej ne hornu) mám rád, ale zas bohužel naroste osová vzdálenost Y mezi repro,takže vertikálky zejména v nearfield poslechu mohou být výraznější.

Anti:
Napíšu to pokud možno co nejvíc věcně a jasně,nikoliv jako dogma nebo jedinnej správnej názor nicméně za mě je to takto:
1. Protože kvalitní MKP kondenzátory a vzduch cívky jsou lineární a operáky a jiné podobné obvody nikoliv...
2. V analogu udělat aktivně pořádný filtr není sranda, nemaluj si naivně že stačí prostá propust,jakákoli kompenzace s vyšším Q a tvarování s pouze RC a synt indukčnostmi vyžaduje složitější strukturu s více obvody v signálový cestě,přidané zkreslení a šum je problém o přesnosti skládaných hodnot součástek může bejt  problém.
3. Nutnost více stejných zesilovačů podobně jako u multikanálu... při stejných prachách kvalita jde buď strmě dolů a nebo naopak při zachování kvality zesilovací části jde strmě cena nahoru. Pořád se bavíme o +- podobným výsledku.
4. všichni tři co tvrdíme že to je tak jak říkáme, jsme stavěli jak pasiv v opravdu mnoha různých kusech, tak určo i aktiv verze v pár provedeních a pokud budu mluvit za sebe já porovnání mám na témž projektu se slušným osazením vedle sebe.Dělal jsem to jako projekt pro třetí stranu někdy v letech 2006-11 zadání byly obojí verze, finanční limit nebyl, takže jsem nešetřil a pasiv hrál i přesto o něco líp a byl levnější a jednodušší na výrobu.
5. je lepší se možná zeptat opačně, co mi přinese za výhodu aktivní řešení oproti pasivnímu filtru? Ano proti tomu pasivu u kterýho alespoň už víš na čem jseš. Pokud nejsi spokojen s pasivem, protože ho buď třeba ještě neumíš k plné spokojenosti udělat,nebo se repra k sobě nehodí,tak aby ti to plně vyhovovalo, tak ti žádnej aktiv v tom nepomůže a tuplem bych se bejt tebou nepouštěl určitě do  aktivu,kterej může dopadnout ještě i klidně nákladově a hlavně časově hůř než jen pár zmařených cívek kondů a odporů na desce big_smile  Už jen proto že je to jako celek mnohem složitější a ve výsledku dražší. (celkový návrh se zvážením impedančních a úrovňových poměrů,koncáky regulace hlasitosti před vyhýbkou,návrh a výroba pcb,kvalitní součástky kde bude třeba paralelní řazení k dosažení hodnot co potřebuješ,měření dolaďování drobností není uplně tak trivi jak u pasivu neb vliv má vše. Mohu dál pokračovat ale na to ses asi neptal. Jednoduchý řešení a zkratky neexistujou,co tomu dáš to dostaneš.
6. Zavřeš si definitivně možnosti upgrade pestrýho výběru použitým zesilovačem neb je třeba vždy x3 což není uplně sranda neb to musí bejt dělenec s preampem s přepínačem vstupů,volume-vloženým blokem vyhýbek a za tím musí bejt stejně kvalitní tři koncáky stejný jako ten jeden co ti postačí u klasiky s pasivní výhýbkou,pokud to nechceš celý zdegradovat nějakým prašivým LMkem nebo čínským Déčkem.. (takový nejčastěji 2p sragorky opravuju v práci a poslouchat se to fakt doma fakt moc nedá).

Pokud ses samože už rozhodl že to tak chceš a chceš jen mít alibi žes vybral dobře,tak nečekej podporu od lidí co zkušenost mají jinou a tak to vidí jinak ... klidně si zkus to udělat, třeba to je ono co hledáš. Já teda pokud mam bejt poctivej, tak z vlastních praktických zkušeností říkám, že výhody nejsou prakticky žádný (možná tak u basáku a poloaktivu to dává trochu smysl) ale potenciálních negativ může bejt víc než by kdo bez reálný zkušenosti s takovým projektem čekal.

Není co dodávat...

(upravil Anti 13. 5. 2023 7:24)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Díky.
Když jsem začínal se svými výtvory, učarovalo mi aktivní řešení kdy mezi zesilovačem a reprákem není nic a ta možnost jednoduchého nastavení. První experimenty byly s Krausovou aktivní vyhýbkou se SSM2164. Nedopadlo to dobře, vysoký šum. Následoval vlastní návrh inspirovaný DPX. Bylo to podstatně lepší ale zase šum. Následovalo MiniDSP s velmi podobným výsledkem. Jelikož se obecně vyzdvihuje pasivní řešení, nakonec jsem skončil s nějakým DSP na basech a jednoduchým pasivem na středové a výškové sekci. Z mého pohledu nebylo co vytknout, alespoň zvukově. Ale ta myšlenka mě neopustila. Myslel jsem si, že doba pokročila a  aktiv může být rovnocenným partnerem. Proto ta otázka.
V současnosti se chystám na zřejmě finální projekt,( případě že nevyhraju sportku) a teprve zjišťuju co a jak. Nejsem pro nic rozhodnutý a nebráním se ničemu. Jelikož nejsem obecně v návrhu filtrů nijak kovaný, chtěl jsem jít cestou nejmenšího odporu a vybral repra s rovnou frekvenční charakteristikou což by mělo usnadnit návrh. Proto jsem zauvažoval nad nějakou jednoduchou aktivní variantou.
Samozřejmě vím, že top projektu se dá dosáhnout spíše tak, že návrh předám někomu zkušenému, ale chci prostě něco vlastního, i za cenu toho že z projektu nevytřískám maximum. Koneckonců, netopýr nejsem a poslechovku nevlastním.
Edit: Každopádně bod 1 zní logicky a akceptuji ho, bod 2 je opak toho, to co jsem si naivně myslel...

(upravil dawsoo 13. 5. 2023 7:38)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Jasná věc rozumím,já osobně bych šel do pasivu s adekvátním rozpočtem a s tím tím že:
1. kvalitní návrh je tou nejlepší investicí bez ohledu na typ filtrů
2. rovný repro v datasheetu nerovná se rovný v bedně,ale i tak znamenají menší problémy ve výsledným zvuku
3. pokud pasiv,tak opravdu nešetřit na součástkách vzduch cívky všude,výhradně MKP kondy (k výšce a středu audio speciály) nebo aspoň WIMA MKP10 a kvalitní výkonové odpovídající nízkoindukční odpory
4. kvalitní zdroj signálu a zesilovač

Tohle je poměrně zaručenej recept kde se toho nedá moc pokazit pokud je člověk důslednej a vybere správný repro s kompetentním návrhem vyhýbky.
Zvuk v budoucnu lze dál snadno vylepšovat změnou zesíku a zdroje signálu za lepší na bednu netřeba sahat.

Není co dodávat...

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

k bodu 2.. Je to len o výbere vhodného meniča, ktorý je "rovný" v užitočnom pásme aj dostatočne ďaleko od deličky.

(upravil dawsoo 13. 5. 2023 7:49)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Jojo, střeďák na dolním konci pásma baffle a výškáč difrakce . S tím je potřeba dopředu počítat,při volbě tvaru bedny (zejména pak u štíhlé užší ozvučnice) ,správné volbě děliček a citlivostí jednotlivých repro,vzájemné pozice a  umístění měničů. Datasheet může být pro méně zkušené matoucí, neb je to měření v iec baffle a vypadá často hodně jinak než realita změřená v typické bedně s jinou geometrií čelní desky.

Není co dodávat...

(upravil Kocour 13. 5. 2023 10:17)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Anti, jestli muzu poradit par bodu:
1. Kvuli difrakcim mi nejlepe funguje stredovysku, 7palec a vyska ve wg, dat do uzke bedny, zaobleni hran asi 30mm.
2. Basak, ne315 ze? Dat blizko stredaku, zadne u podlahy ci z boku.
3. Basak dej do mensi br bedny, a i uzavrenka vypada v simulacich slibne. Simulace by te mohly vest k dojmu, ze jde jit nekam k 120l, i vic, a ze tim natahnes spodek. Nedelej to, prijdes o prokreslenost a urcitou udernost. A to je hoodne citit.
4. Sice BR, ale neboj se tlumeni. Vetsina br beden s zadnym nebo minimalnim tlumenim hraje spatne.

ruzne DIY repro

Web

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Kocoure, díky za neutuchající  podporu!
Takže separované ozvučnice pro basák a středy+výšky? To sedí s mým měřením Audaxu...Ano, nachystané jsou NE315W a objem dám samozřejmě na tvou radu.

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Je to sice dlhsie video, ale odporucam zaujimava prezentacia.

https://www.youtube.com/watch?v=rrxwudn7C4w

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

(upravil Otas 13. 5. 2023 15:57)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

K tomu PA, jistě, nejsou na domácí poslech. Když vezmeme levné aktivky (do 20 litrů za bednu přece neseženete ani slušné měniče + výkonný zesilovač + procesor), pak nezbývá, než jen plně souhlasit s odrbáním na kost.  A pokud chcete, aby byla v aktivních bedýnkách kvalitní elektronika i kvalitní měniče, musíte si připlatit. Za málo peněz málo (kvalitní) muziky.
Např. slušný satelit:
https://www.thomann.de/cz/jbl_srx812p.htm

Zaběhněme do aktivních studiových monitorů, podle kterých si zvukoví mistři (i méně zdatní tovaryši) za normální hlasitosti mixují skladby, které pak hifisti poslouchají, tak existují pro některé zde určitě překvapivé cesty.
I na výšky je použit zesilovač třídy D. Určitě, není to žádný odrbaný šmejd, ale jde to i takto. Jistě by na to v rozpočtu měli, ale klasický AB zes již je zbytečný. Dá se očekávat, že cesta povede tudy, ať se to komu líbí, či ne.
https://www.eprodance.cz/adam-audio-s5v/
Divím se, že EU ještě nezakázala zesilovače třídy A nebo i AB a B big_smile. Věřím, že na to dojde a nebude to dlouho trvat, po úspěšném a prospěšném útoku na vysavače (bod pro EU!) a zblbnutí s elektroauty (10 bodů proti EU).

Pokud chcete vše analogově bez DSP, také lze v monitorech najít:
https://www.thomann.de/cz/psi_audio_a25 … l_2021.htm
A nebo podstatně levněji, jeden z nejprodávanějších monitorů, nastavení výšek a basů je příjemné:
https://www.thomann.de/cz/adam_t7v.htm

I v PA je to podobně. Ty časy, kdy jedna světová kapela chtěla na koncertě v Česku výhradně jen analogový systém, jsou už dvacet let za námi. Tenkrát si (špičkový) zvukař musel zapůjčit od kolegy systém KV2 (mimochodem skvělý a czech made - Klampera).

(upravil rvx73 13. 5. 2023 16:04)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Otas ale nemá to THD <0.000x

A o to by nám mělo jít především!

smile

(upravil Otas 13. 5. 2023 19:09)

Re: Pasiv versus aktiv-klady a zápory

rvx73 napsal:

Otas ale nemá to THD <0.000x

A o to by nám mělo jít především!

smile

No, vidíš, na to jsem chvilku zapomněl, že jsem mezi hifisty big_smile. A jsem tudíž OT smile !

Příspěvky [61 až 80 z 131]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 »»»

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Pasiv versus aktiv-klady a zápory

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£