Téma: Bag End

Máte někdo zkušenosti s fičurou fy Bag End pro subwoofer ? (korekce fázových posunů a amplitudy na spodním okraji pásma subwooferu)

http://avmania.zive.cz/Default.aspx?sec … rticle=993

Web

Re: Bag End

A v čem spočívá ta tajemná fičura ? Můžeš dát link na technické údaje, hlavně hodnověrné SPLmax na těch 8Hz ?

Web

(upravil check 5. 3. 2010 13:14)

Re: Bag End

No tak mají ekvalizér, to není nic nového, já to používám taky.
Blbost spočívá v tom, abys 8Hz vůbec slyšel, musel bys mít SPL, o které se tomu subwooferu ani nezdá. Abys měl něco z 20Hz, musel by ten sub být s bassreflexem. Vím o čem mluvím, sám mám takhle postaveno.
Hudba končí na 25Hz, filmy na 20Hz, výjmečně u filmů ještě níž. Většinou už je níž bordel ze záznamu, na který nikdo ve studiu při masteringu nekouká. Abys z toho něco měl, musel bys ale poslouchat opravdu nahlas a to ten sub nezvládne.

Web

Re: Bag End

Má to 18", tak to něco možná zvládne, a když tam čarují s s nějakou velkou výchylkou, tak to bude omezené tím, co takové sloní ucho dokáže uplácnout. Když se do toho pustí nadupanej signál z místního rádia, tak bude pěkně slyšet, že kolem náměstí přejel kamion, nebo to bude pěkně reprodukovat hluk křivého talíře na gramofonu sad

Web

(upravil Mamlasos 5. 3. 2010 13:46)

Re: Bag End

http://www.ultimateavmag.com/features/7 … ndex2.html

Při různých výkonech to jinak omezuje spodek, "potichu" (100dB) to jde nízko, nahlas už to řeže výš, docela vychytaný.

Web

(upravil check 5. 3. 2010 14:02)

Re: Bag End

18" v uzavřence zvládne horko těžko 25Hz.

V linku máš 21"a dá 105dB@20Hz, což už je použitelný. 100dB na 15Hz je ale žalostně málo, to už neuslyšíš. Uzavřenka prostě nestíhá, vždyť s BR můžeš dosáhnout 20-25Hz při dostatečný SPL relativně snadno.
Podívej se na křivky ekvivalentní hlasitosti.

Mamlasos napsal:

Při různých výkonech to jinak omezuje spodek, "potichu" (100dB) to jde nízko, nahlas už to řeže výš, docela vychytaný.

Jo a říká se tomu limitace zesilovače/repráku smile. Nijak vychytaný to nemaj.

Web

Re: Bag End

Jenže tohle je 21", ne zmíněné 18 či 12 z prvního odkazu.

Něco takového "docela vychytaný" asi zvládne každý trochu lepší speaker management, dokonce je možné, že to zvládne po drobném tuningu i stařičký analogový Yorkville. Zdá se mi, že je to ozvučnice, schopná uplácat plochou membrány těch 100dB max. i na nízkých kmitočtech, a DSP, který hlídá výchylku atd. Jestli jsem něco přehlédl, tak mne někdo opravte... nevidím nic nového. Něco podobného tomu popisu dělá i stařičký muzikantský Viscount, který honí basy o dvě oktávy výše z jediného 12" hopsálka a pere do něj 400W RMS koncem. Aby ho to neupeklo a neurvalo, management si modeloval několik stavových veličin a tak nějak to domýšlel i psychoakusticky, dokonce tam byl i jednoduchý enhouncer.

Web

Re: Bag End

Oni to tam honí tou ekvalizací a zároveň řežou spodek při větším výkonu už v nevýkonové části, s limitací repráku/zesilovače to nemá co dělat, té se právě takto předchází. Je to daleko vychytanější řešení než jaký dosáhnu s klasickým zesilovačem a nějakým subseniorem. Dokud to může tak to hraje i infra jak nemůže tak řeže, to mi přejde jako lepší řešení než statický filtr který řeže spodek nezávisle na skutečném výkonu "ve stroji" právě hnaném.

Web

Re: Bag End

No ano, vždyť o tom píšu. Tohle umí každý trochu schopný speaker management. Jak jinak si myslíš, že by se třeba k PA subu 3x15" používal konec o výkonu 5kW ?

Web

Re: Bag End

No dobře, a je nějaké zapojení které tohle umí a je sehnatelné a vyrobitelné ? Nějaký speaker management to budou trochu palety ne ?

Web

Re: Bag End

Jestli si vystačíš s jednoduchým řešením, tak použij crossover s přelaďovatelným subsonikem, k tomu nějaká bombastik ekvalizace na nízkých kmitočtech, kmitočtově závislý detektor signálu (ten bude simulovat závislost Pmax na kmitočtu) a z toho detektoru řiď jak limiter, tak přelaďuj kmitočet toho subsoniku + ovlivňuj eq.  Viscount to celé zvládnul před 20 lety v provedení 2.1 s asi tak 12 čtyřnásobnými OZ, 4 ks OTA a asi tak 8ks vactroly.

Web

Re: Bag End

Tak na nějaký vývoj si netroufám, v tom jsou doma jiní odborníci.

Web

(upravil check 5. 3. 2010 18:07)

Re: Bag End

Nebo použít BR, čímž získáš 10dB citlivosti a zatížitelnosti navíc, což znamená 3xmenší požadavek na příkon. Lehce to předimenzuješ a nemusíš řešit dynamickou kompresi signálu. Navíc to bude mít i nižší zkreslení atd...

Jenom takovej nástin: Selenium 15SWS800 120l/25Hz, zesilovač Aldax SPV250P+, SubSenior. Jako ekvalizace stačí na vstupu zesilovače osadit jiný rezistor + kondík a jedeš hezky od 25Hz, minimální dosažitelná hlasitost je 110dB na 35Hz (ale všude jinde větší). To bohatě stačí do běžných obytných místností větších rozměrů.

Web