Re: SB Acoustic

no nebudu  házet rozumy keré nemám, co se tyče Daytona nebo Eminence (ačkoli Eminence bych řekl je vic provařená v PA než hifi) . Nadruhou stranu 15" už važne není zrovna běžný reprák na doma ,to mi asi vyvracet nikdo nebude smile Co se Sonica týče je to PA sub do auta (Carpower nikoli Monacor,jakkoli je to totéž big_smile)

Re: SB Acoustic

Je celkem jedno jak si to nazve prodejce, dělá to P.Audio.

Re: SB Acoustic

Trochu mi pripada ten Sonic MK2 nedorobeny. Vysoke Qts a veeelmi tazka membrana, trochu odveci kombinacia. Taketo tazke membrany sa najst daju, ale pohon je ovela silnejsi, s Qes pod 0,4, BL vyse 28.  To vsetko len kvoli tomu, aby pri zachovani nizkej Fs boli stale nizke Vas, len mi to pride take kontraproduktivne. 87dB/W to rozhodne nema.

Re: SB Acoustic

KomarD-Jeay: Byl dobrý záměr, proč je takový, jaký je - udělali 15" vhodný do malé uzavřenky chodící nízko a když chceš spodek, buďto oželíš citlivost a získáš objem nebo oželíš objem a získáš citlivost. Fyzika, kompromis, ne perpetuum mobile.

fc, což je rezonance měniče v bedně, je při 70l (vhodných do auta) pod 35Hz, to má jen Aurasound NS15-992-4A a Dayton RSS390HF-4 se blíží. V takovém objemu je Qtc vyšší než 0.707, což neznamená jen flat response, ale i "kontrolovaná výchylka" a fc=f3. S vyšším Qtc začíná být směrem k nulovému kmitočtu omezena, ideál to není, ale je to v infra-pásmu, kde už by měl správně fungovat subsonic. Je to jedna z nejníž chodících věcí, citlivost 88.4dB/2.83V/m není zas tak zlá, když máš v autě slušný zes.

Pro zajímavost: ubráním 100g z membrány bych dostal navíc 2.5dB v referenční citlivosti USPL, reálně však, díky tvaru charakteristiky dole, na 40Hz jen +0.5dB. Na oplátku bych přišel o fc (+6Hz) a f3 (+8Hz), takže ten reprák zdaleka není nedorobený.

Pro domácí použití např. vystlaných 120l, Qtc=0.79, fc=30Hz, f3=27Hz, peak=0.18dB

Re: SB Acoustic

A co ta Eminece LAB15 ? Ta není dobrá, proč?

Re: SB Acoustic

Na 2,83V citlivost nie je zaujimava, to je dobre na reklamu. Ma to 85,5dB/W. Ak uberiem 100g, sice to strati na citlivosti spodku, ale celkovy vystup bude rovnaky po cca 32Hz, potom uz zacina byt vyrazna lepsia ucinnost u repra s mensou Mms a teda to hra viac o vyse 2dB, na 40Hz je o 1dB lepsie v prospech mensej Mms. To este nehladiac na to, ze mensia hmotnost znamena lepsiu dynamiku. Uzavrety box, 120L oba pripady, ziadne tlmenie.  Zaujimalo by ma, ako si sa dostal so 120L boxom na Qtc 0,79, ked vystlanim klesa Qtc aj o 0,1 proti prazdnemu boxu, pricom vytlmeny box na 120L ma Qtc 0,6. Qtc 0,707 uplne vytlmeny box ma s 57 litrami, mierne tlmeny s 85L.

Re: SB Acoustic

USPL s 2.83V je hodnotnější údaj než SPL s W. Watt má totiž různou hodnotu podle zátěže, do které se pracuje. Napěťových 2.83V je pořád stejných ať to pouštím do čehokoli, tudíž je to ukazatel reálné citlivosti, jakou lze dosáhnout při jednotném nastavení zdroje - zesilovače. Dva stejné měniče s jinými impedancemi můžou mít stejnou SPL, co ale bude hrát hlasitěji, čtyř nebo osmiohmový? Ten rozdíl právě v USPL vidíš.

Jo, výstup bude rovnaký, stejně tak bude rovnaký, když mu uberu celou polovinu kmitací hmotnosti nebo 399g smile. Máš pocit, že takhle "modifikovaný" měnič bude hrát stejně jako původní? Tímhle ubíráním zvyšuješ fc, což prostě neoddiskutuješ a když si výsledky normalizuješ do nulové decibelové osy, vidíš i ten pokles, který se děje, takže výstup je a není rovnaký.

Qtc při nevytlumeném 120l boxu je 0.827, vytlumení zvyšuje akustickou poddajnost a rovná se navýšení objemu, to navýšení v procentech v praxi nepřesáhne při plném vytlumení 25%, já uvažuji 20%, stejně tak to je u LspCADu. Qtc=0.707 dosáhneš v nevytlumených 252l nebo vytlumených 210l.

(upravil KomarD-Jeay 13. 3. 2010 18:02)

Re: SB Acoustic

antonio napsal:

USPL s 2.83V je hodnotnější údaj než SPL s W. Watt má totiž různou hodnotu podle zátěže, do které se pracuje. Napěťových 2.83V je pořád stejných ať to pouštím do čehokoli, tudíž je to ukazatel reálné citlivosti, jakou lze dosáhnout při jednotném nastavení zdroje - zesilovače.

Je to presne opacne. 2,83V do 8ohm je 1Watt, 2,83V do 4ohm je 2Watt, do 2ohm je to 4Watt, tzn. do 2ohm na 2,83V dodam 4x viac vykonu ako do 8ohm. Preto napr. http://www.automultimedia.cz/hertz-hxs380d  ma pisane 101dB citlivost, co je neuveritelne skvele, najma na to, ze to je subbas. Ma to vsak v sebe maly, ci skor velky hak, ze cievky su 2x2ohm, tzn. na 1ohm to skutocne moze mat pri 2,83V tych 101dB. Co tym dosiahnem, ze porovnam tento reprak s PAckom na 2,83? Nic, len sebaklam. Niektore PA datashity maju pri citlivostiach poznamku, ze je to merane pri 2V, nie 2,83. Tzn. blaznit sa za cislom, kde je napisane 2,83V je prd platne bez toho, aby sa pozrela impedancia, lebo reprak s 95dB@2,83V moze hrat znacne tichsie ako iny reprak s 92dB@2,83V.

Ja som to simuloval v BassBox a ten dava myslim lepsie vysledky. U repraku, co ma Qts 0,57, nemozes mat v 120L Qtc 0,82, to je velmi vela;  nebodaj Qtc 0,71 v 250L boxe, to iste.
Este aj WinISD ma Qts 0,7 v 228L a Qts 0,8 v 120L, Qts 0,827 ma WinIsd v 103L, rata len netlmeny box. Pritom to je soft, co nepovazujem za smerodatny.

(upravil mirulu 13. 3. 2010 18:14)

Re: SB Acoustic

Komár mi laskavě vysvětlí, kdy nastane případ, že reprák s 95dB@2,83V bude hrát tišeji než reprák s s 92dB@2,83V.
Pominu-li souvislost s qčkem, o kterém jsi psal až v dalším odstavci.

Web

Re: SB Acoustic

Typicky pripad - hore uvedeny Hertz, ahifi sa takmer vyhradne udava pri 2,83V, lebo to dava pekne cisla a napr. tato Beyma, http://beyma.sk/index.php?page=shop.pro … ;Itemid=26 , ktora ma uvedene 97dB@2,83V. Hadaj ktory bude hrat hlasnejsie?

Re: SB Acoustic

To mě je jedno, kterej bude hrát hlasitěji.
Pokud výrobce nekecá, sám musíš uznat, že číslo 95 je větší než 92 a jelikož se obojí vztahuje na výstupní napětí zesilovače, tak je jasně dané, který bude hrát hlasitěji a vůbec mě nezajímá, jestli ten reprák má 4, 1 nebo 20 Ohm. Výkon je věc druhá, která mě teď ale nezajímá přece.

Web

Re: SB Acoustic

No mna prave nezaujimaju tieto reklamne cisla, kedze jeden reprak vo finale skonci na 118dB a druhy na 123dB, pritom zazracne cisla boli naopak. Citlivost na Watt predstavuje ucinnost a preto ma nezaujima, ze zosik ide do limitu na 2,83V, lebo reprak ma 0,1ohm a dava neskutocnych 100dB a valcuje tym konkurenciu.

Re: SB Acoustic

To je jiná, to jsme si nerozuměli. Tys pod pojmem "bude hrát hlasitěji" myslel jeho maximální hlasitost. Já tim myslel stav, kdy vemu jeden reprák, připojim, hraje nějak hlasitě a pak připojim druhý ve stejném nastavení zesilovače a hraje jinak hlasitě. Tos ale ty vůbec neměl na mysli.

Tobě šlo o no, že když mam dva repráky 95dB/1W a z toho má jeden 4 Ohm a druhý Ohm, tak oba budou mít stejnou maximální hlasitost. To je pravda, ale moje pointa byla v tom, že v případě 8 Ohm musíš s volume ještě trochu doprava, aby jsi toho dosáhl. Samozřejmě dosáhneš stejného výkonu, "jen" výstupní napětí v případě 8Ohm sestavy bude poněkud vyšší, že a zesilovač už s tim může mít trochu problém.

Web

Re: SB Acoustic

Takže ta LAB15 není dobrá? Ten Dayton třeba Titanic bude lepší?

Re: SB Acoustic

USPL není žádné reklamné číslo, je to původní TS parametr vztažený na konkrétní jednotné napětí, dál bych se už jen opakoval... stačí pochopit o čem se bavím. Je možno si do něj dosadit i jiné napětí než výchozí 2.83V (to je mimochodem odmocnina z 8R), 2V (4R), 1.41V (2R)...
Tady reálný měniče, snad to pomůže: Seas W16NX001 4R a Seas W16NX001 8R

Ke Qtc: BassBox počítá holt blbě, na reálný hodnoty se dostane s vypnutou kartou tlumení a s Ql=99999nekonečno. Jsou jasně dané a platné formule: alpha=Vas/Vb a Qtc=Sqrt(alpha+1)*Qts a tlumení viz co jsem psal, to si já nevymyslel. Navíc Qtc nemůže být přece nižší než Qts.

A nakonec, zadávám-li parametry, je vhodné zadat tyto: Qes, Qms, fs, Mms, Dd, Hc, Hg, Pe a Le, zbytek by měl schopný program dopočítat. Ještě schopnější program může nabídnout rychlost zvuku a hustotu vzduchu, které mají vliv na Vas a účinnost a všechna následná SPL, gravitační konstanta na Gloss. Všechno.


NNNTomas: Ale je dobrá, co by nebyla, ale nepůjde tak nízko jako ty tři. Je to dost univerzální měnič, v autě i doma uravřenka nebo bassreflex podle toho, co se očekává.

(upravil KomarD-Jeay 14. 3. 2010 18:44)

Re: SB Acoustic

JE to reklamne cislo, vo vsetkych katalogoch sa uvadza prave to, najma Ahifi z toho zije. Co mas z toho, ze bude mat reprak 100dB/2,83, ked ti to dokopy  nic nezahra kvoli mizernej citlivosti?
Mna zaujima celkova hlasitost na vystupe, nie napatie na zosiku, ci vladze alebo nie, alebo behas k bedniam s multimetrom?
Zaujimava je jednotkova citlivost.
Pre mna zamna si kup bedne, co maju 80dB/W a 88dB/2,83, ked ti to bude vyhovovat... Hlavne k tomu 500W zosik.
USPL mozes pouzit tak na porovnanie dvoch podobnych reprakov, to je tak vsetko. Sonic15 MK1 a MK2 je leniva mrdka, nezalezi kolko ma na 2,83. V aute 2x sonic15 na 3,5kW GZPA zosiku dali 142dB, ci pri posedeni dnu nebolo nijak ohurujuce, box zabral cely kufor so zadnymi sedackami.
Mal si ten Sonic v rukach?

Bassbox ani s vypnutym pocitanim tlmenia nedojde k takym vysledkom. LspCAD rata tiez kraviny, jedine co po stavbe bedne sedelo je impedancka +- nejake drobne, charka uplny nezmysel. WinISD rata charky tiez uplne odveci, dokonca aj natrubky a impedancky.
Naco ti je Hc a Hg? Pe, Le? s tym softy nezvyknu ratat, s rozmermi cievky urcite nie.
Zmena Vas vzhladom na tlak vzduchu a rychlost je uplne zanedbatelna,  pokial si to nechces pustat v Himalajach na na vrchole K2.
Nezanedbatelna je vsak zmena Cms, ktoru takmer ziadny soft nevie.
DT300 ma web citlivost 93dB, SP6/100 ma tiez 93dB. Po omerani mu vychadza dokonca 94dB USPL, pritom vsak DT300 treba tlmit o 2dB .. .a teraz vcul bud mudry.


O.i., co je Gloss??

Re: SB Acoustic

myslim ze by ste to uz mali nechat, pripadne riesit niekde inde. Venujme sa podstate prispevku smile

Re: SB Acoustic

Bude to reklamné číslo i v případě, že půjde o 12 nebo 16R měnič? Při Re nad 8R je USPL čím dál menší oproti SPL, to už asi dobrá reklama nebude, co?
No vidíš, "celkova hlasitost na vystupe" mě zajímá taky a proto koukám na USPL, kde vidím, že W16/4 bude na zesilovači beze změny polohy potenciometru hlasitosti hrát o 3dB hlasitěji než W16/8. K čemu multimeter, k čemu napatie na zosiku? Já nebazíruju na tom čísle 2.83, pochop už konečně, co tady omílám po xtý...
slovo vladze: neznám
Sonic v rukach: neměl
Bassbox a spol.: Pak děláš něco blbě, na to už musíš přijít sám...
Z Hc a Hg vypočítáš Xmax, Vd. Z Pe SPLmax, z Le simulaci průběhu impedance nad fmin. Šlo mě o kompletnost TSp.
Cms: ano
Vas a Himaláje: Při minusových teplotách se měniče obvykle neměří, tam šlo o rozdíl při reálných podmínkách 18 - 25°C třeba, rozdíly nejsou velké ani zanedbatelné.
DT300/SP6: U výšky zjišťuješ citlivost překvapivě mikrofonem a chceš-li ladit výhybku, nebudeš měniče měřit při 1W (štelovat zes), nastavíš nějakou hodnotu potenciometru na zesilovači a odměříš oba měniče, zjistíš USPL obou. Bafflestep jistě znáš a víš co dělá. Ta citlivost, kterou naměříš u SP6, pokud bylo měřeno při 2.83V, bude shodná s vypočtenou USPL z TS parametrů, a to v oblasti fmin až f4pi (najdi si, co ty pojmy znamenají, stejně tak Gloss) v případě, že na charakteristice nebude důsledek chování membrány a průběh bude srovnán do nuly - 0.707.


Jofi: Promiň, že ti to tady zasírám, ale já mám pocit, že nic převratného se stejně nedozvíš, tipy co udělat nebo koupit už tu byly, teď už se zbývá sám rozhodnout a něco konečně koupit a spáchat.

(upravil Power of Bass 15. 3. 2010 2:09)

Re: SB Acoustic

"vladze" - jestli to spravně chapu Komar mysli to co bys česky nazval limitaci zesu wink jinak chalani zajmava vymena nazoru

Re: SB Acoustic

Jedine, co je gloss je povrchova uprava. Neviem, co tym myslis, nikdy som take nieco nikde nevidel. Tu je zoznam TS a ani tam to nie je http://diyaudioprojects.com/Technical/T … arameters/
16ohm urcite na reklamu nie je; ale videl si u home hifi, ci nebodaj Ahifi 16ohm repraky? (dedkove repraky sa nerataju) lebo ja nie. Decibely predavaju, tak isto aj watty.

Rozdiely teplot su v beznych podmienkach zanedbatelne, skus alebo nasimuluj a uvidis. Rozdiel je skor v magnetickom obvode v mraze pod 0, tuhnutim zavesu sa samorejme Vas meni, lenze guma nie je voda a treba ist nizko, aby to bolo vyrazne. Rozdiely medzi 18-25C su uplne zanedbatelne, alebo si schopny pocut vo vysledku rozdiel Vas o cca 1%? To je asi rovnaka alchymia ako ked audiofil musi pocuvat len pri tlaku vzduchu 1020kPa, lebo pri 1000kPa sa mu rozladi aparat.
Kompletne TS niesu v tomto pripade zaujimave, to nemusime rozoberat.
Bassbox si otestuj na Qtc a uvidis.

Vyrobca urcite tiez zistuje citlivost mikrofonom a nestriela cislo ako mu pride. BS ma v pripade porovnania stredobasu a vyskaca nemusi zaujimat, kedze nejde o frekvencie okolo 10-100viek Hz. Oba pracuju na rovnakej ozvucnici, tzn. to na nich posobi rovnako.  Konieckoncov, nemusim nic merat, staci pichnut basak aj vyskac direkt a rozdiel je bez problemov pocutelny. Meral som to samozrejme s rovnako nastavenym zosikom a charka je ina o cca 2dB (omeraj a hod si priamku cez charku, alebo daj vypocitat strednu hodnotu). Limp po omerani basu vypocita uSPL na 93,5-93,8, ved to si sam meral, tak vies. Vyrobca udava obom reprakom 93. Realna citlivost je vsak 90. Vyskac ma vsak skutocne takmer 93dB/W. Normalizovane SPL ti nevyjde s velkym rozdielom, lebo reprak ma okolo 6,8Ohm.
Napr. Hertz DSK, coby citlive Ahifi ma tiez 93dB SPL, napodiv to vsak hra menej ako SP6.
Mna zaujima udaj, ktory sa zvykne oznacovat eta0 alebo n0, pripadne sa tomu nadava charakteristicka citlivost, ostatne nie je zaujimave.

f4pi? to snad haluzis alebo co, ci aku literaturu to citas? Loudspeaker design cookbook a ine take nieco nepoznaju.