Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Dílna » Otazka na Scoop 12'' konstrukci

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 27]

(upravil mod_alesek 21. 2. 2010 23:32)

Téma: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

bude se jednat o 300WRms reproduktory a scoop konstrukci...
Jak velkej rozdil bude mezi prni a druhou bednou co se tyce hlasitosti nebo kvality(naznacil sem cervene dalsi dve prkna) viz obr.
http://mobilek.ic.cz/scoop.PNG

dekuji za odpovedi =o)

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Scooper s 12" je velmi malo a hrat to bude len tazko, pripadne bedna na to by musela byt dost velka aby to daco zahralo, co viem tak uz aj s 18" je to len tak tak...myslim ze ta dlzka zvukovodu nejako suvisi s dlzkou vlny nizkych frekvencii na ktore to je ladene alebo tak nejako neviem presne...Ale rozhodne reprak co je vhodny do scooperu nieje len tak "nejaky" 300W RMS tongue No jedno co viem tak ta konstrukcia nie je velmi oblubena, nehra to silno ani na blizko ani do dialky. Neviem na co to chces pouzivat ale ak na PA tak uz chod rovno do Horny, je lepsia ako scooper, no horny vychadzaju tiez velke. Skor by som siel pri tomto priemere repro do basreflexu pripadne bandpass a podobne, napis co od toho ocakavas, na co to chces pouzivat atd...

Inak odpoved na tvoju otazku... aky bude rozdiel ? skoro ziadny myslim, tam o tu odrazavost zvuku vnutri az tak nejde ako to odrazanie smerom von kam to je smerovane(ta oblukova stena). Mozno by to mohlo mat vplyv na mensie stojate vlnenie alebo tak, rozhodne rozdiel s alebo bez nepocitis big_smile

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Takze je to v celku jedno jestli tam budou nebo ne jo? nekde sem slysel ze docela vadej ostry hrany atd...

Uz sem jednou podobny bedny mel a nemohl sem si je vynachvalit(delal sem je podle voka bez planku)..
Na netu sem nasel planek s rozmery pro 12, 15 a 18 repra tak si to chci postavyt dle toho....

Jinak bych to chtel jentak obcas nekam vytahnout s kamosema, zadny sound system od toho necekam, jen se me libi jak vypadaj big_smile

http://www.dancetech.com/file-library/d … _15_18.pdf

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Co to bude za repro 300W rms?? To bude asi neco hodne levnyho a na to delat scoop se asi opravdu nevyplati...
Ty naznaceny prkna na 90 procent vliv na zvuk mit nebudou..

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Ty "prkna" ty tam být měly. At už tak se deska za reprem trochu vystuží a "líp se točí vzduch". Ne nadarmo u T-L ozvučnic dělají tyhle otáčky uplně vyhlazené do půl kruhu.

A co se týče Scoopu na 12" tak je to velká kravina. Scoop alespoň 18", lépe i 21". A Willi o tom že to nehraje nemáš pravdu. Hraje to hodně, jen to musí být dobře udělaný - viz 21" scoopy od Martin Audio. S 8 na stranu dám v klidu 5k lidí venku na styl /Wohnout-Tata Bojs-Monkey Bussines/. smile

A i na speakersplan jsou ty 21ky odvozený od M-A a 4 takový kousky dáváj okolo 114db/W/M, což je velmi slušné.

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Těch 114dB/W/m jsou asi značná fikce, daná násobením různých ideálistických předpokladů :-/.

Web

(upravil Vojta 27. 2. 2010 22:01)

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

No když myslíš Sendy. Mimochodem pokud nedůvěřuješ Mogalemu tak nevím. Nemyslím si že by to byl idiot který by kecal, ale přeci jen ty jsi znalejší a máš s tím víc zkušeností smile.

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Věřím tomu, že sovětský pionýr vypěstoval dýni 6 metrů velkou a 16 tun těžkou, a že ji tahalo ze země půl kolchozu. Ale 114dB/W je hodně i na dost směrovou výškovou jednotku, natož na bas. A víme dobře, jak často se v téhle branži čaruje s číslama, protože se chce (prodat, či mít ho většího) a jak blbě se to realisticky ověřuje.

Web

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Hele Sendy, místo těch keců by sis mohl spočítat že pro jednu 21" je to 102db, což je uplně běžný. Ovšem asi nepovažuješ Martin audio za solidního výrobce, popřípadě Mogaleho a radši jedeš na domorobo a nebo "komerční" JBL/EV/ Clair Bross a nevím jaký sračky který to maj dávno za sebou.

Mimochodem mám já osobně 18" basovky (podobný PW18 od Bunty) který maj 103,4db/W/M-měřeno. Pokud nevěříš, přijed se podívat 19.6 na Sonisphere Festival na druhý hlavní podium. Pak můžeš kecat o prodejích a přikrášlených číslech. Zrovna od tebe tento postup nechápu a nerozumím proč bereš takový profi jako dexon. :-/

(upravil Sendy 27. 2. 2010 22:33)

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Co mám mít společného s Dexonem ??

Takže pro jednu 102, pro čtyři 114 ? Když budou lidi jen před pódiem a na pódiu ne, tak přidáme další 3dB ? Přesně o tom se bavíme "spočítáno" je to násobením. Když 6 muklů kope tunel 100dnů, tak 1200muklů ho vykope za půlden smile.

Sorry, 103.4dB - tos poněkud přehnal, i v komoře při velmi přesných měřeních je na nízkých kmitočtech zázrak udělat reprodukovatelnost měření na 1dB, a ty to uvádíš na desetinu.

Web

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

K tomu původnímu dotazu - scoop vhodných tvarů s 12" bude nějak (i slušně) fungovat, pokud v něm bude vhodný reproduktor. Ten rozdíl dvou fošen se asi projeví omezením nějakého peaku na charakteristice. Výsledek je dost nepředpokládatelný, bez pár pokusů a měření se to odlaďuje dost těžko. Tyhle rutcheboxy se dělaly spíš vždy 2x15, 18, 2x18 už i z toho důvodu, že dosažený poměr výkonu k rozměrům a váze vychází líp pro velká repra. 1x12" nebude mít rozumné použití, na doma to bude almara s problematickou charkou a pro PA to bude žalostně slabé.

Web

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

No Sendy, asi jsem to přehnal, ty jsi zkušenější, máš víc informací a znáš to líp. Asi jsi za mixem nestál, popřípadě pořádný aparát neobsluhoval. Ale v pohodě, každej nemá tu šanci, jen mě překvapuje jak se ty (zkušenej) k tomu stavíš jako totální idiot.

Mimochodem ty basovky jsem měřil ve volným prostranství na louce. 3 takový basovky mi daly 147db na 4,2kW/M.

A dexon s tím má "společnýho" to že spochybnuješ data solidních výrobců a prostě jen nevěříš že to je možné. Ale ovšem jak na tomhle fóru, tak obecně se vůbec nedivím. Když někomu řeknu že mám aparát za 70 mega tak se mi směje do tváře a nechápe že jedna taková "bedýnka"  stojí 250k. :-/

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Co je to za demagogii ? To jako každý co stojí za pultem musí nutně umět na louce SPRÁVNĚ zmeřit citlivost basovek,  postavit mixpult, vyrobit palivo do agregátu a ještě složit muzikantům pár písniček ?

S měřením na louce - teď mám pocit, že si asi děláš srandu... a čím jsi to měřil, v jakém rozsahu ? Korekce na trávu (na louce i v krvi), termickou kompresi atd. jsi dělal jak ?

Web

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Radši nic Sendy :-/ Nevím co tu valíš o písničkách, agregátu a podobně, ale evidentně jsi totálně mimo a profi jsi nikdy nedělal.

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

No tak se rozepiš, jak jsi došel k těm 147dB - čím je to měřeno, uspořádání, typ signálu, čím jsi měřil výkon, způsob vyhodnocení a tak dále. V jakém kmitočtovém rozsahu ta hromada basovek tuhle citlivost má.

Web

(upravil Wili 28. 2. 2010 0:48)

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Sendy napsal:

V jakém kmitočtovém rozsahu ta hromada basovek tuhle citlivost má.

To by aj mna zaujimalo teda big_smile 

Inak nechapem velmi princip toho ako moze jedna "bedynka" stat 250k ? to akoze jeden subwoofer tolko stoji alebo cely blok subwooferov alebo komplet aj so stredovyskovou oblastou alebo ako to bolo myslene ? Lebo ak je to myslene na jednu bednu ako 1 subwoofer (lebo tak som to aspon pochopil) tak aj keby som staval Folded horn s PD1850 tak to nevyjde ani stvrtinu z toho...

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Sendy: Sinus od 40-60hz z generátoru, 3 basovky na sobě, výkon takřka naplno co daly zesilovače, měřeno běžným hlukoměrem který mám zabudovaný na aparátu.

Willi: těch 250k jsem dal jen pro příklad, buď jsi vživotě neviděl ceny profi beden a nebo netuším co chceš říct druhou částí toho příspěvku.

(upravil Sendy 28. 2. 2010 10:39)

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

V jaké vzdálenosti od aparátu, co je to "běžný hlukoměr", typ detektoru v něm, jaká je jeho korekce pro nízké kmitočty, celková charakteristika, časová konstanta vyhodnocení, jeho SPL max...   

Sorry, ale když tady hážeš pitomcema, tak se chovej jako technik a uváděj údaje, a ne  blbosti.  Nějak mi vysvětli ty tvoje počty - odky 4 basovky na hromadě = nárust itlivosti o 12dB ? To jsi asi včera trochu požil, co ?

Web

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Vzdálenost metr. Korekce to má dvě. A pro vnímání lidského ucha a C pro lineární charakteristiku, tudíš "zkutečnou".

Re: Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Vzdálenost metr - a jak jsi volil referenční bod, když máš 3 basovky na sobě ?

Typ hlukoměru, nebo to je nějaký "běžný" z TV reklamy v šedé krabici ? A ptal jsem se i na ostatní věci. Asi jsi nikdy nic profi neměřil, no nic, každý nemá tu možnost, že... smile Raději se tě ani nebudu ptát, jestli si měřil hlukoměrem pro přímé nebo difůzní pole...

Web

Příspěvky [1 až 20 z 27]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Otazka na Scoop 12'' konstrukci

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£