Cico1976, v tom je tak trochu problém. Uvedená publikace/mimochodem skutečně obsahově velmi kvalitní/ má přesně 710 stran formátu pravděpodobně B5 /A5 to myslím není/. To je naprosto neskutečné množství práce a hlavně času u skeneru a PC, kterýžto čas já bohužel nemám. Nestíhám ani to, co bych měl stíhat, tj. servis a výrobu speciálních přístrojů, natož tak dělat podobnou práci. Byl bych ale ochoten knihu půjčit spolehlivému člověku, kterého dobře znám a u kterého mám jistotu, že mi knihu vrátí. Pokud by dotyčný měl kvalitní skener, PDF Creator a dostatek času, nejspíš by v tom nebyl problém.
Kniha je kvalitní hlavně v tom, že je v ní bez obalu popsáno veškeré "know-how" kolektivu lidí z Tesly Elektroakustiky Bratislava, která vyráběla výhradně záležitosti pro nízkofrekvenční techniku do profesionální sféry, nejčastěji do rozhlasových a televizních studií a dělali to na nejvyšší možné úrovni, dosažitelné v dané době. Například pan Škrovánek už tehdy navrhl a realizoval kompletní elektroniku do stolkového studiového magnetofonu s mechanikou Jensen, kde např. přehrávací zesilovače /všechny studiové magnetofony byly vždy nejméně tříhlavé, někdy i se čtvrtou hlavou pro synchronizační stopu na okraji celostopého pásu/, tedy moduly přehrávacích zesilovačů, navržené panem Škrovánkem, měly už tehdy symetrické vstupy a odstup rušivých napětí kolem -100dB a to prosím s germaniovými tranzistory. Cokoliv navržené a vyrobené v Tesle Elektroakustika Bratislava mělo neskutečně vysokou profesionální úroveň, kterou se jim dařilo realizovat s prvky, dosažitelnými v tehdejší RVHP, ale spíše převážně z Tesly Rožnov. Je jasné, že množství prvků si Elektroakustika musela tehdy pro své záměry vybírat a používat z pasivních prvků to nejlepší, co se tady tehdy dalo vyrobit. V modulech tedy bylo po otevření a prvotním úžasu najít kvanta tantalových elektrolytů, speciální a přesné polystyrenové kondenzátory z Lanškrouna, které běžný smrtelník ani neznal, na určitých pozicích byly např. odpory TR161 v modrém provedení a pozlacenými vývody /pro ty mladší: jsou to odpory s nejnižším vlastním šumem, které Tesla kdy dokázala vyrobit/, signály byly přepínány speciálními jazýčkovými relé, kde konce jazýčků v trubičce byly pozlacené a ještě k tomu naplněné dusíkem, pouze v dorozumívacích studiových systémech byly používány relé LUN s pozlacenými kontakty, případně relé řady QN, rovněž se zlacenými kontakty a hermeticky uzavřené, plněné dusíkem, speciální kapitolou jsou posuvné regulátory úrovně, které vůbec nebyly řešeny jako potenciometry, ale jako proměnné útlumové články s konstantní vstupní a výstupní impedancí /jsou použity i v pultu EMP124/ atd...o tomto všem, jako i o signálových transformátorech, omezení rušení při přepínání signálů a o spoustě jiných neskutečně zajímavých věcech se lze v této knize dočíst, včetně výpočtů apod.
Pracoval jsem několik let s mixážním pultem ESS2412, který byl vzhledem ke své složitosti sice relativně spolehlivý, nicméně čas od času nějakou tu údržbu potřeboval a po otevření čehokoli /pulty z Elektroakustiky byly vždy modulové koncepce/ se bylo vždy pořád čemu divit a to se jednalo o jeden z jednodušších pultů. O složitosti jednotlivých modulů vypovídá např. fakt, že odběr pultu z externího napájecího zdroje při stabilizovaném napětí 2x18V byl od 2x12 do 2x16A....Mám kompletní servisní dokumentaci od řady mixážních pultů ESS, ESR a ESM, jsou to všechno světlotiskové plachty formátu A1 a pokud si to všecko projdete, tak i mně je naprosto jasné, že nic z obvodového řešení modulů prostě nelze použít v komerční sféře, ať už jsou to vstupní zesilovače, korekční obvody a jiné, je to všechno prostě tak složité, že se můžete na tu plachtu jenom dívat a pokud nemáte ten modul v ruce, tak se jenom divit...
Další z neskutečně zajímavých knih, kterou sepsali lidi z Tesly Elektroakustika Bratislava je
"Príručka nízkofrekvenčnej obvodovej techniky", která má 770 stran, která je ale spíš zaměřená na výpočty obvodů, výpočty transformátorů všech možných druhů a použití atd. Rovněž i v této knize není sebemenší náznak nějakého tajení know-how autorů, nebo celého podniku, takže o takovém symetrizačním "vajíčku" se zde dozvíte tolik věcí, že i já občas do těchto dvou knih, o kterých je řeč, občas nahlédnu.
Je dost pravděpodobné, že na nějakém ftp nebo na nějakém klasickém úložišti dat bude něco podobného. Mám uloženo na výšku asi 30cm skript z fakulty sdělovací techniky VŠB /ta fakulta už tam bohužel není, byla přesunuta údajně na UK/, ty by také rozhodně stály za okopírování, protože já si z VŠB odnesl kromě červeného diplomu také tuhle hromadu kvalitních informací. Diplom je mi jako živnostníkovi sice na hovno, ale peníze a čas vložené do studia se Vám, pokud míříte výš, vždycky vrátí.