(upravil wwsly 18. 10. 2008 11:47)

Re: korektor

Děkuji sinclair.
Něco z toho udělám jen to nebude s tranzistory, ale operákem a pověsím to za filtr viz #12.

V 2 tady http://sweb.cz/servisdok/korekcakyOZ.jpg by mě zajmalo proč se v některých zapojeních nahrazují kondy 33n odpory a součastně 820R kondem? je to řešení v něčem lepší než to co si nám tu poskytnul.

Co se týče výpočtů tak to bude hlavní problém..

Web

(upravil sinclair 18. 10. 2008 12:01)

Re: korektor

Ad prostřední odstavec: to je tzv. úsporné zapojení, umožňující ušetřit jeden kond na úkor linearity regulace na obě strany a ovlivňování pásem navzájem.

Tranzistorů se bojíš? Tři nízkošumový BCčka stojí tři koruny, za nízkošumový operáky, aby se jim vyrovnaly, zaplatíš cca stovku. Myslím tím OPA134, LT1115 apod.

Web

(upravil wwsly 18. 10. 2008 12:11)

Re: korektor

takže to zapojení /2/ je tedy nejvýhodnější? pokud se budeme bavit o aktivu? Vidím že jsou tam použity lineární potáky, místo ních použít G/nejlépe E dle toho co si tu zminoval.
tranzistorů se nějak extra nebojím, jen spíš jde o to že v zadání práce mám použít operáky, tak proto se ptám právě na ně.

Web

Re: korektor

Máš to zmotaný úplně dokupy...G a E poťáky patří jen do pasívu...

Web

Re: korektor

mohl by někdo nahodit nějaké kmiotčty dle kterých to počítat?...díky

Web

Re: korektor

Wwsly, pořiď si knížku Koretory, autoři Kovařík, Smetana. Je to sice vysvětlováno ještě na lampách, ale teorie Ti hodně pomůže.

(upravil wwsly 19. 10. 2008 14:57)

Re: korektor

edit V /2/ tady http://sweb.cz/servisdok/korekcakyOZ.jpg je tedy lepší zapojení narozdíl od http://sweb.cz/servisdok/korekce2.jpg ?pokud jsem to správně pochopil..... smile
mohl by tedy někdo prosím dohodit vzorce pro výpočet výškové části pro zapojení /2/? zapojení hloubkové části je totiž u obou stejné a výšková se liší změnou některých odporů a kondu.
DÍKY

edit2 sinclaire doporučoval jsi použít zapojení s dvěma kondy ve výškové sekci a také max rozsah regulace +/-10dB /3,16x/ kvůli linearitě. Těch +/-10dB volit na jakých frekveních?40 a 15k??

Web

Re: korektor

Sesoplil jsem toto ... http://www.postimg.cc/gx1rBZZ9.jpg http://www.postimg.cc/Pq1FtBl9.jpg

Potáky jsou 10k

můžete mi někdo helpnout aby to k něčemu vypadalo??pleas

EDIT případně bymohl jít ten korektor rozdělit na dva a ty pak sečíst?

Web

Re: korektor

Tak šup-součástky, zbastlit, proměřit.

Web

(upravil wwsly 21. 10. 2008 14:30)

Re: korektor

Ad #28 To již odpovídá tvým představám?
Ještě otázečka pokud nahradím C6 aC9 jedním kondem, nebude ten střed o něco lepší?

Web

Re: korektor

To snad není možný...umíš číst? Čet jsi toho Sýkoru?
Popravdě řečeno, mě už ten tvůj online "vývoj" začíná pěkně srát. Postuješ sem jednu kravinu po druhé a výsledek nikde. Proč nevemeš součástky, milivotmetr, generátor a neověříš si to v praxi, jak to funguje?
Proč jsi třeba za základ nevzal toho Sýkoru, který je notabene navržený dobře, přepočítat a zaokrouhlit hodnoty třeba na ty 10k poťáky a když se ti nelíbí tranzistory, tak k tomu prostě jen pověsit stabilní operák? A místo toho vymejšlíš cosi, co v simulaci možná chodí dobře a v praxi ti to bude úplně na píču. Běž si koupit 10k poťáky a změř si dráhy. Jedna má 8,5k, druhá 10,5k. Simulace jsou ti akorát tak k hovnu a maříš jimi u tak jednoduchých obvodů jen čas.

Web

(upravil wwsly 21. 10. 2008 16:36)

Re: korektor

siclaire, seru tě určitě, protože to sere už i mě, jak to furt řeším a přitom jde o hovno... téměř...
Co se týče toho zda tam dát tranz nebo operák, je mě osobně jedno, ale zadanej mám operák takže to musím řešit s ním... tod jedna věc.
Než něco začnu měřit tak si to musím spočítat aspon přibližně, ne? Navíc já mám odevzdat SIMULACI a odpovídající VÝPOČTY a to je důvod proč to navrhuji jen teoreticky...   /zatím/....
Nikdy sem žádný korektor nedělal A tudíž nevím do jaké míry to řešit.....

Web

Re: korektor

Tak to už sakra neřeš. Přepočítej si toho Sýkoru, vpal to do simulátoru, ať máš do diplomky obrázky a pak to celý zapoj k operáku, LM833 bezpečně vyhoví, bohatě by stačila i NJM4580, druhou půlku použiješ samozřejmě před korektor jako sledovač a zároveň subsonic třeba na 20Hz, do vstupu vpálíš jednoduchý RC filtr proti vf rušení a je vymalováno. Co dál chceš řešit?
Jestli najdu chvilku času, nakreslím ti to od ruky celý komplet a ty mi slíbíš, že tu přestaneš prudit se simulátorem, OK? smile

Web

(upravil wwsly 21. 10. 2008 18:37)

Re: korektor

Nestraš s diplomkou, na to je čas smile)) cca 2roky

Co na tom Sýkorovi potřebuje úpravu? Mimo to tam není ani jeden vzorec....

BWT: ten simulátor aspon udělá základní představu jak to bude vypadat... což je fajn pro lidi, kteří neví jak to přesně funguje

tady je to přepočítané http://www.postimg.cc/gx1uCwl0.jpg
jak to mám stáhnout na 10dB?

Web

Re: korektor

Já bych ti fakt kopl do řiti. Sýkora je na padesátikilový poťáky, tak když tam chceš desetikilový, tak pětkrát zvětšit kondy a pětkrát zmenšit odpory. Fakt mě už fest sereš těma stupidníma dotazama.

Web

(upravil wwsly 21. 10. 2008 20:14)

Re: korektor

však sem to tak udělal
nechápu, proč se rozčiluješ..

Web

(upravil sinclair 21. 10. 2008 20:18)

Re: korektor

No tak co na tom ještě chceš upravovat? Nikdo nikde neřek, že to nemůže mít zdvihy a útlumy 15dB místo 10dB. Když chceš 10dB, zvětši si ty dorazové odpory v korekčním obvodu, tím se to ale celé rozesere a je potřeba začít znova. Tak to nech kurvadrát na pokoji, nebo si vymysli něco vlastního, co si obhájíš.

Proč se rozčiluju? Protože už tady za chvilku budou tři stránky keců o jednom obvodu, o blbým Baxandallu, kterej si nejsi schopnej nastudovat, jak funguje a jedné blbé ročníkovce. Kdyby to tady tak dělal každý, je to tu zasraný jenom ročníkovkama.

Web

(upravil wwsly 21. 10. 2008 20:28)

Re: korektor

jj, to už sem taky zjistil, že to tím rozeseru. jednou jsem to spočítal dle maximálního zdvihu,ale zdálo se mi to divný ve středním pásmu tak sem se na to vys*ral. ted jak JÁ zjištuju tak u baxandalla to asi jinak nepůjde.
Pokud ses nas*ral kvůli tomu /hlavně/, že sem napsal, že tam nejsou žádné vzorce tak to nebylo myšleno k tomu přepočtu,ale ke článku.

EDIT tak to můžu pak smáznout a bude, když jsem asi jediný kdo to hnedka nepochopí  t čehož plyne, že to nikdo jiný nebude potřebovat.....

Web

Re: korektor

mě by jen zajmalo z praktického hlediska uvážime-li že tento http://www.postimg.cc/image.php?v=aV1n4QXJ bude mit střed kolem 700 Hz

http://www.postimg.cc/image.php?v=gx1uCwl0


které bude lepší

Web

(upravil wwsly 21. 10. 2008 21:17)

Re: korektor

...přesněji protínání maximálního zdůraznění/potlačení? A průběh korekcí, že je důležitý...
To máš na mysli?

EDIT on ten tvar bude pořád stejný at se budou protínat nebo ne.... kurna...

Web