(upravil Frank 1. 5. 2008 16:06)

Téma: BR nátrubky - jak na to

Téma v návrhu soustav dost důležitá a dá se na tom dost zkazit...
V žádnym případě nechci zkončit u uzavřený ozvučnice až do smrti, ale během následujících pár let to tak bude...


Jak na to? (jen upozornim na to, že jsem to nikdy nedělal)

Nejdřív musíme mít reprák s nízkym Q (cca 0,3), nízkym Fs a tak dále a změřit mu jeho parametry po zahoření.
Pak si to odsimulujem v nějakym programu (LspCAD, BassBox...) jak to bude asi vypadat. V žádnym případě se nepokoušíme naladit hrb, spíš bych mírně podladil...

BR by měl mít cca 1/5 plochy membrány a víc. Řiká se pro 10" - 10cm, pro 12" - 12cm, ale čim víc tim líp - zas nám nesmí vylít moc dlouhá roura.
Lepší než kulatá roura je díra šišatá nebo víc (2-4) kulatejch, případně obdélníková. Nejužší místo by nemělo mít míň než 3cm (průměr jednoho z víc BR nebo šířka štěrbiny).
Neni vhodný umisťovat BR na přední stěnu nebo přímo za basák, nejlepší to je zespoda, případně zezadu (jestli je basák dole, tak BR do horní části bedny)
Od vyústění BR by neměla bejt žádná překážka do vzdálenosti rovnající se jeho poloměru.

Až postavíte zkušební bednu s BR a provedete měření impedanční charky (na ní uvidíte ladění BR), tak pravděpodobně zjistíte, že jste bednu podladili. Simulační programy počítaj efektivní dýlku BR, ne skutečnou, která je menší... Takže se zkracuje a měří tak dlouho, než se dostanem na ladění, co nám vyšlo v simulaci. "Koncová korekce" by mohla bejt cca //teď nevim smile//.

Když dělíte aktivně, tak jste za vodou a no problemo., ale jestli dělíte pasivně, tak se vám bude "hádat" basreflex s cívkou. Přesnym RLC článkem se musí vykompenzovat vyšší impedanční peak. O detaily bych poprosil Pistoleho...


V dnešní domě přistupuje do módy honění charky elektronicky. Já budu honit Deltu 12LF v zavřený bedně, BV honí Beymu 12LX60 v basreflexu a třebas náš milý Michal honí Peerless XLS12 v pasívu. Když se to dělá se zavřenou bednou, tak se samozřejmě nesmí ladit na hrb (Qtc do 0,7). Když se takto provádí s basreflexem, případně s pasívem, tak se systém záměrně podlaďuje - tak, aby šla charka pozvolně dolů až k nejnižším kmitočtům. Aby to fungocvalo, tak potřebujete silnej zesilovač a taky basák s velkou zatížitelností. Když se vám to povede, tak zažijete takovou masáž i pod 30Hz, o jaký se vám ani nesnilo. (Michalovi to dá 105dB na 25Hz? smile) Hodně se toho dá dozvědět tady: http://www.cordellaudio.com/eqss/

Když už se s tim budete tak srát, tak byste si mohli proměřit místnost. Proč se dělat s basreflexem, když vám místnost bude dělat hrb na 40Hz a dokáže vám krásně zahrát i zavřená bedna? Když je blbá místnost, tak je lepší mít zavřenou bednu (imho), ale když máte místnost dobrou, vymakanou, jsem jednoznačně pro kvalitně udělanej basreflex. Je víc než vhodný umístit bedny dál ode zdi, kromě toho, že pravděpodobně zmizí hučení BR, se taky velice zlepší prostorovost.


Hodně jsem pochytil od Dr. Sýkory a hodně toho opsal, zároveň bych poprosil zkušenější, aby mý hlody uvedli na pravou míru.

FUJ big_smile



EDIT: To s umístěnim BR asi nebude tak jednoduchý - u vícpásmovejch konstrukcí je zas dobrý ho mít vepředu bedny.  Umístění dozadu nebo dolů se dělá u dvoupásmovek kvůli tomu, že by rád hrál i středy, ale to nás u vícpásmovejch konstrukcí nečeká. V tomto případě je dobrý mít basreflex co nejblíž basáku a to kvůli fázi.

A další novej poznatek: Kvalitně udělanej basreflex přináší meznší zkreslení na basech (díky nižší výchylce) a pochopitelně nižší dosažitelnou frekvenci....

AŤ ŽIJE BASREFLEX

Re: BR nátrubky - jak na to

Frank: ne tak demagogicky a globálně - ve velkym objemu ti basreflex povětšinou dost funí ale v malym ne zas tak. nutno vyzkoušet a ověřit. přece si do 45l bedny nebudu dávat basreflex 15x35cm....
proč šišatá nebo obdélníková roura?

koukám že budu podlaďovat Deltu 12LF taky, akorát že já o míň jak 35Hz nestojím. Stačí mi spíš dynamickej zvuk....

Re: BR nátrubky - jak na to

hned som o niečo mudrejši  wink..takých príspevkov by mohlo byt viac

Re: BR nátrubky - jak na to

Když je člověk vůl a strkal by do 40l bedny 35cm rouru, tak nebude měřit impedanční charku... Myslim, že bys tam ten BR nacpal, ale jestli bude užitečnej objem 45l. tak vnější vyleze snad) na 150 smile

Crash: to je kvůli turbulencím (Dr.Sýkora)

Re: BR nátrubky - jak na to

Jojo, turbulence..zkus si nějaký reflexy odsimulovat - čim větší objem, tím víc fouká.....
No já myslel že při laminárním proudění je nejmíň turbulencí ne? proč tedy nějaký jiný tvary, je někde nějaký rozumný vysvětlení?
Ty texty na který si hodil link jsou dost kvalitní, akorát to tam vysvětlujou uplně mega zdlouhavě. z jedný stránky bych to perfektně pochopil ale oni jich musej napsat 20 big_smile

Re: BR nátrubky - jak na to

Crashi omyl. Cim vetsi prumer natrubku, tim MENE fouka. Zasada je pouzit co nejsirsi, nejtuzsi, nenachylny k vibracim, super hladky, se zaoblenymi okraji natrubek. Cim mene fouka = tim mensi rychlost vzduchu uvnitr natrubku = mensi sklon k turbulencim = mensi sklon k pazvukum.

Re: BR nátrubky - jak na to

Halen: špatně napsáno, a ještě špatně pochopeno. psal jsem vztah ozvučnice a basreflxu - čím větší je ozvučnice, tim víc to v basreflexu fouká...... a také čím menší průměr basreflexu, tím více basreflex fouká. už chápem?
mám doma taky nějaký ty "roury" takže se snad už nepletu......

(upravil unseen 14. 5. 2007 1:53)

Re: BR nátrubky - jak na to

S tím oválem, nebo obdelníkem to bude dané Reynoldsovým číslem. Které závisí tuším na, rychlosti, průměru a viskozitě. Pro každý druh potrubí je ta hranice turbulentního proudění jiná (stanovená experimentálně). Myslím že jsme se učili reynoldse pro kulatou trubku a pro obdelník a zřejmě pro obdelník vychází to číslo větší.

Re: BR nátrubky - jak na to

http://www.zikinf.com/_gfx/matos/dyn/la … c4b22d.jpg už vím proč to tam je smile

Re: BR nátrubky - jak na to

Slyšel jste někdo u správně dimenzovaného průměru bassreflexové roury rozdíl mezi zaoblenými a nezaoblenými okraji? Já dal do zkušební bedny k 15´ repráku průměrově lehce poddimenzovanou rouru o průměru 118mm a ani při příkonu 50W (cca 108-110dB v místnosti), kterému odpovídá rychlost vzduchu kolem 8m/s, žádné harašení na ostrých okrajích neslyším. Podle mě to vysoká hlasitost tak zamaskuje, že nemá smysl se tím zabývat.

Re: BR nátrubky - jak na to

7tech: záleží na strašně moc věcech. zaoblená by byla určitě lepší....

Re: BR nátrubky - jak na to

Jestli jsou jednou z těch věcí uši, tak těm mým je to v tomto případě šumák. (Měl jsem laděno na 30Hz.)

(upravil Halen 14. 5. 2007 17:24)

Re: BR nátrubky - jak na to

Pazvuky jsou slyset pri vyssim prikonu a krmeni tonovym generatorem. Je to takove typicke "prdeni". Sice to premaskuje uzitecnej signal, ale i tak je lepsi pouzit zaobleny, tuhy a velkych prumeru, ty prdej mnohem mene. Pokud jde na basech prikon nula nula prd, neni potreba to extra resit, turbulence se vetsinou projevuji pri vyssich prikonech. Ale co neni nezanedbatelny, je Qp - cim vyssi, tim lepsi, pak natrubek funguje tak, jak ma.

Re: BR nátrubky - jak na to

Tady se hádejte o nesmyslech basreflexu... Ale aníi byste nemuseli, protože jsem to už poskládal.

(upravil Klon 20. 6. 2007 18:06)

Re: BR nátrubky - jak na to

Něco k zaoblenému br - http://www.subwoofer-builder.com/flare-testing.htm
Z čeho vychází ta vzdálenost r od br ?

(upravil Jarous 20. 6. 2007 10:30)

Re: BR nátrubky - jak na to

Franku, já BR zvukově moc nemusím, poprvé jsem slyšel dobře udělanej BR, který mi nevadil u Dawsooa v kombinaci s jeho páskama - vyústění na horní stěnu a myslím, že to bylo z toho důvodu, že ten BR nemá tak strmě laděný. Píšeš tady, že nejlíp s umisťování do zadu, nebo do spodu - dovolím si s tebou nesouhlasit a to hned z několika důvodů, které jsem měl možnost vyzkoušet. 1) pokud dospodu - zdá se mi osobně vzdálenost rovnající se jeho poloměru nedostatečná a připadá mi konstrukčně i esteticky zbytečně složité, zvedat například subwoofer na dostatečně vysoké nožičky. 2) co se týká umístění zezadu, tak tady nastává problém s tím, že ne každý, má možnost umístit bedny v korektní vzdálenosti od zdi. U regálovek, to je ještě horší, protože se povětšinou cpou do různých polic a knihoven - u (maloobjemových) regálovek spíš vidím důvod použití zadního BR v nedostatku místa na čelní stěně. 3) důvody proč není vhodné umisťovat BR na čelní stěnu, mi zatím nikdo nedokázal rozumě vysvětlit - můžeš to zkusit. Osobně si myslím, že pokud tomu konstrukce nebrání, není špatné BR vyústit nahoru, nebo klidně i do boku, tam povětšinou bude splňovat i ono pravidlo vzdálenosti BR od překážky a racionální výhodu umístění BR na čelní stěnu vidím právě v těch problémech spojených se správným umístěním bedny jako takové - míň se tím zkazí, než přidušený BR v knihovně sad.

Re: BR nátrubky - jak na to

Halen napsal:

Crashi omyl. Cim vetsi prumer natrubku, tim MENE fouka. Zasada je pouzit co nejsirsi, nejtuzsi, nenachylny k vibracim, super hladky, se zaoblenymi okraji natrubek. Cim mene fouka = tim mensi rychlost vzduchu uvnitr natrubku = mensi sklon k turbulencim = mensi sklon k pazvukum.

No podle me logicky fouka porad stejne z natrubku, tam zavisi na velikosti membrany, ale cim mensi prumer tim vyzsi rychlost, ale obem vyfuknuteho a nasateho vzduchu je porad stejny.

Web

Re: BR nátrubky - jak na to

Taky to musíte vztáhnout k délce. Podladěný BR skoro foukat nebude a "nadladěný" bude fičet jako o závod už kvůli zkratu.

Frank napsal:

Když je člověk vůl a strkal by do 40l bedny 35cm rouru...

A co třeba do 40L rouru 10*50cm? smile
http://www.tymphany.com/papers/appxls12b.htm

Re: BR nátrubky - jak na to

Jarousi, přesně si vylíčil můj problém. Já mám doma všechny bedny z BR na čelní stěně a to z více důvodů, nicméně ten hlavní je již zmíněný problém dodržení korektní vzdálenosti od zdi... Taky by mě zajímalo, jak by to chtěl Frank provést, když já třeba mám jedny bedny pověšené na zdi a za nima jsou tak 3mm místa a druhý jsou postavený na skříňkách a zaražený až ke zdi...? BR shora, u mě blbost (na to musí být jinak navžený bedny, aby to designově nerušilo) 1)občas potřebuju tak něco odložit a ta "díra" by tam nebyla zrovna to pravý a 2) Designově se mi nelíbí bedny "na špalkoch" kvůli BR zespod a 3) viz starší typy beden třeba z 80. let, teda ať jsem hledal, jak jsem hledal, buď byly všechny Closed a nebo s BR vpředu... a nikomu to nevadilo... tak co, že tak najednou jsou zepředu špatně?

Re: BR nátrubky - jak na to

BR vpředu vyzařuje i na středech (pokud se nejedná o 3pásmo se střeďákem v samostatném objemu)



//admin
smazaný příspěvek uživatele Laďa:

Nasadili jste mi teď brouka do hlavy s tím vyústěním BR nahoru.Dělám hodně podobnou konstrukci jakou zveřejnil fedor. Poud bych chtěl BR nahoru, tak by mi vycházel právě někde okolo 30cm délka a 7cm průměr. Nebo je to blbost,tak dlouhej BR? Konstrukce mi nedovolí jej udělat kratší.