Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač k maturitě

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 24]

Téma: Zesilovač k maturitě

Zdravím, jak jsem již předeslal v příspěvku o TW80(40), chystám se, jako maturitní práci, postavit zesilovač. Postupně si to tak po různu plánuju, komponuju, shromažďuju nápady a teď to na vás tedy vyvalím a chtěl bych poprosit o případné rady.

Jako koncový zesilovač jsem zvolil Symasym ve verzi 5.3, pro jeho stavbu budu čerpat s této stránky: http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_Web … m5_3.html. Na první pohled se mi tam ale nelíbí ty pojistky v napájecích větvích, ty tam nedám a ta cívka, navinutá na odporu, se mi taky moc nelíbí, takže tu vrznu vedle. Jinak ještě nějáké návrhy na změny? Hlavně co se tranzistorů týče, nevím které jsou lepší a taky bych chtěl poprosit někoho, třeba Sinclaira, jestli by mi případně nějáký nedoporučil a zrovna i nenapároval, že bych to vzal od něj. Pak bych to taky chtěl provozovat jen na nějákých 60-70W do 4R, tak bych prosil o doporučení napájecího napětí, aby to dalo přibližně tento výkon. S +-36 by to mělo dávat 100W, jestli jsem to dobře pochopil.

Složitější to je u předzesilovače a korekčního zesilovače. Jelikož jsem na škole, která se věnuje hlavně číslicový technice a programování PICe, musím to do toho zakomponovat. To chci udělat tak, že to udělám na dálkové ovládání a všechno tohle bude řízené PICem. Jen teď řeším problém elektronicky řízeného potenciometru. Na Alpse nemám peníze, takže potřebuju něco, co nahradí běžnej tandemovej poťák a zároveň bude říditelný elektronicky. Koukal jsem po různých io s funkcí elektronicky řízených korekcí, např. TDA1524, ale z toho leze prej příšernej zvuk, takže ten jsem zavrhl, pak jsou na trhu taky IO s funkcí elektronického tandemového potenciometru, např.TDA1074, kterým bych snad mohl nahradit obyčejný potenciometr v libovolném korekčním zesilovači, ale nevím, jestli jsem tak blbej, nebo co, ale nevím, jak bych to použil. Datasheet mi nic moc neřekl, ani nevím, jestli by to bylo vhodný a dalo se to tak použit. Zkusil jsem tedy nápad, který mi připadal spásný, vzal jsem starej tesláckej multiplexor MH74150, jemu jsem zadal určitou adresu, na příslušným vstupu jsem měl odpor, přes který šel signál přímo do IO. Kdyby to fungovalo, udělám tam jen jednu velkou sérii odporů různé velikosti a budu pomocí adres přepínat mezi nimi. Všechno to fungovalo, ale pak jsem zkusil orientačně na osciloskopu zkontrolovat co z toho leze při vstupu sinus 1Khz a byl to ošklivě zkreslenej děs. Takže to taky padlo, jedině by to bylo tím, že MH74150 je TTL, dneska už se daj sehnat multiplexory CMOS, tak bych zkusil ten, jestli to k něčemu bude. No, ale v této oblasti, jak vyřešit změnu hlasitosti, balance a nastavení korekcí bych potřeboval opravdu poradit, tak pokud se v tom někdo orientujete... řídící obvod si už pak vymyslím a PIC naprogramuju, ale nevím, jak nahradit ty běžný potenciometry.

Trafo, to se bude odvíjet od toho, jaký mi pro to doporučíte napájení, aby to dalo těch 70W/4R. Chladiče použiju aloxovaný od Fishera, budou jako bočnice kysny, kterou se pokusím si vyrobit. To je tedy pro začátek vše, děkuji za rady a návrhy.

Re: Zesilovač k maturitě

Promiň, ale začni něčím jednoduchým, co dokážeš pochopit, postavit, oživit a obhájit smile

Web

Re: Zesilovač k maturitě

Možná bych nedokázal obhájit úplně zapojení symasyma, ale to je ani nebude moc zajímat. Sám učitel, kterýmu to budu předkládat analogu prostě nerozumí, neví pořádně, jak to funguje, ale za to se orientuje na číslicovku a pic. To si obhájit už dokážu. A hlavně o to tam jde. Prakticky bych mohl donýst  jen modul toho dálkovýho ovládání s korekcema. Ale jelikož chci, aby to mělo nějáký další užití pro mě,  chci to udělat jako komplet zesilovač.

Re: Zesilovač k maturitě

V tom případě, nebylo by lepší použít jako koncový stupeň nějakou stavebnici a k maturitě donést ten modul dálkového ovládání? I tak je to mnoho práce.

Re: Zesilovač k maturitě

nebylo, protože jsem nechtěl stavebnici a ani IO. Chtěl jsem si taky jednou postavit konec s trandama. Zrovna Symasym mi nepříjde něják složitej na sestavení ani oživení. A chci to pak na použití doma, jak jsem psal, tak ať je na koncích něco pořádnýho a zároveň za relativně přívětivý náklady.

Re: Zesilovač k maturitě

Řekl bych, že ta TDA1074 je řízená napětím, jak je v datasheetu nespočetněkrát popsané, tak v čem je problém ??

Re: Zesilovač k maturitě

Koukni na PGA2320 nebo nějaký VCA ot Texas Instruments. Posílaj zadara.

(upravil froggg 20. 3. 2008 13:46)

Re: Zesilovač k maturitě

Danhart:
No právě že, pokud jsem to tedy správně pochopil, TDA1074 je řízeno napětím a já bych potřeboval, aby to bylo řízený logickou úrovní, nebo přímým adresováním na principu multiplexoru. Jinak bych musel zase ještě řešit AD převodník.

Frank:
PGA2320 je vnitřně zapojená na smyslu tý mojí myšlenky, sestavit dělič a mezi jednotlivejma uzlama přepínat pomocí MUX, s tou MH74150 to ale dělalo na výstupu nějáký hnusy, tohle by to snad ale dělat nemělo. Jen teda nevím, kde ho seženu... Ale diky. Jo a zadara posílá kdo co? To mi nějáko nedošlo.

Re: Zesilovač k maturitě

sámply

Web

Re: Zesilovač k maturitě

JÁ MÁM PŘEDZES TDA 7318 ŘÍZENÝ I2C A DÁ SE TO V POHODĚ.....

Re: Zesilovač k maturitě

www.ti.com ... Samples. Název firmy si dej projistotu stejnej jako jméno co máš v mailu.

Pezos: NO A CO???

Re: Zesilovač k maturitě

jj, díky, už mi to je jasný. Ale nejdřív to zkusím ještě pomocí toho CMOS MUXe, jestli z toho nepoleze něco rozumnýho, protože s poštou by mě to stejnak vyšlo docela draho.

Re: Zesilovač k maturitě

NIC, JEN NABÍZÍM JINOU MOŽNOST JAK TO VYŘEŠIT

Re: Zesilovač k maturitě

CMOSy typu 4066 a spol. jsou jakžtakž použitelný. Je nutno držet je na relativně vysokých impedancích.

Web

Re: Zesilovač k maturitě

Což je zase na chuja kvůli odstupu a přeslechům.

Web

(upravil martyy 20. 3. 2008 17:55)

Re: Zesilovač k maturitě

Dají se běžně sehnat integrovaný "předzesy" -volume, korekce, balanc řízený po digitální sběrnici (SPI, I2C), s minimem externích součástek. To je myslím nejjednodušší řešení. Je to prakticky ve všech věžích, televizích, autorádiích...přesný označení neznám, zkus pohledat.

(upravil Lukaso 21. 3. 2008 13:50)

Re: Zesilovač k maturitě

Něco podobného, také k maturitě, dokončuji. Předzesilovač vypadá následovně: 4 vstupy jsou přepínány relátky, pak následuje sledovač s NJM4580 na jeho výstup jsou připojeny vždy dva paralelně zapojené vstupy 4 násobného potenciometru PGA4311 od Texasu, jeho dva výstupy jsou přivedeny na RECORD OUT a zbylé výstupy jsou přivedeny na vstup 5 pásmového ekvalizéru s TDA7317 (který je tam pouze aby to bylo trochu složitější, mně by bohatě stačilo volume) a jeho výstup jde ještě přes relé, které ten ekvalizer odpojuje, aby nedegradoval zvuk, do koncového zesilovače.

Web

Re: Zesilovač k maturitě

u mě se to zatím vyvíjí tak, že jsem si stáhnul datasheet švába all in one TDA7318, který použiju v případě nouze největší, jinak by to rád vyřešil trochu kvalitněji, sháním se po kvalitních muxech, pokoukávám po CMOS 4067, vyhovuje funkčně, ale nevím, jestli je to ten nejlepší. No a hlavně nevím, jaký použít OZ na vstupu do multiplexoru. Co byste kdo použil?

Re: Zesilovač k maturitě

To je on, ten TDA7318...nemohl jsem si vzpomenout. Myslíš, že je to až tak špatný?

Re: Zesilovač k maturitě

Martyy:
Jen tipuju, ale je v tom všechno včetně přepínání vstupů, je to malý a je to levný, to asi nemůže dopadnout dobře. Ještě je jich několik podobných, některý maj vstupy 4 a nemaj regulaci hlasitosti, jiný, jako třeba tento, mají regulaci hlasitosti, ale zase jen tři vstupy, pro moje potřeby však tři vstupy naprosto postačují.

Příspěvky [1 až 20 z 24]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač k maturitě

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£