Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Úprava Leach v4.5

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 23]

Téma: Úprava Leach v4.5

Caf, jaké změny bych měl provézt na zesilovači Leach, abych ho mohl provozovat při 12V? A kam přidat antisaturační diody? Moje idea je kytarové kombo s předzesilovačem s ECC83, a potřeboval bych zesilovač, který se dobře chová v limitaci (což Leach splňuje na výbornou) a (asi bohužel jen přání) v limitaci má aslespoň malé koleno. Nechtěl bych aby z toho lezl zvuk jak z cirkule. A hlavně: Chtěl bych ho používat i jako kombo na cvičení. A ne všuce je k dispozici připojení na síť. Takže bych ho příležitostně napájel z akumulátoru 12V. Anodový napětí pro elku bych získal měničem. Jinak použil bych nejspíš jen jeden pár tranzistorů.

Web

Re: Úprava Leach v4.5

Promiň že ti lezu do threadu ale když už se tu řeší Leach měl bych také pár dotazů.

Sinclaire co do Leachu jako náhrada z MJ v poudře TO220 nebo lépe SOT93 a podobném tak aby se to dalo přišroubovat na jeden šroub?
Jaká je max. přípustná délka vodičů s takovýmto novým osazením? Vím že by měly být co nejkratší ale kolik je největší rozumná délka aby to nedělalo problémy?
Jak moc vadí pokud je každý tranzistor přidělaný na svůj vlastní chladič a jsou tak šikovně umístěné že teplota není zcela stejná? Dejme tomu že maximální rozdíl bude 12C. U konců by to nemusel být zas až takový problém ne?

Re: Úprava Leach v4.5

Leach bez značných úprav nelze napájet jedním napětím 12V, potřebuje symetrické napájení, tedy napětí obojí polarity proti zemi - to aby rozuměli i ti, co chtějí stavět zesilovač a v podstatě nevědí, co činí.
Podle mě je to naprostej nesmysl, i kdybys tam ty akumulátory měl dva, tedy +/-12V. Při tomto napětí stejně nelze získat víc, než 10W a musela by se totálně změnit třičtvrtina součástek v zesilovači.
Použij třeba TDA2050, používá to i Marshall v malých Valvestatech a nikdo si nestěžuje. Případně se dá použít ještě velmi dobrý TDA1514A, který se chová při přebuzení velice kulturně. Nekomplikuj si život.

Thales:
Do Leachu v TO220 samozřejmě nic, nevím, jak Tě taková píčovina mohla napadnout.
V SOT93 se tam dají dát třeba i BD249C/250C, TIP35C/36C a další.
V TO247 třeba MJW21195/21196, MJW21193/21194.
V TO264 třeba MJL21195/21196.
Tranzistorům rychlejším než 2MHz bych se při připojování drátama vyhnul dost velkým obloukem.
Všechno pochopitelně co nejkratší a s odpovídajícím průřezem /E a C nejméně 1,5mm2, báze stačí 0,5mm2/. Klidně si dej každý koncák na vlastní chladič, ale musí u sebe mít nejméně dvě snímací diody řízení klidového proudu.

Web

Re: Úprava Leach v4.5

Thalesi, z výběru výše doporučuju MJW nebo MJL, pokud Ti jde i o nějakou tu linearitu smile

Web

Re: Úprava Leach v4.5

trošku off topic,ale našel jsem jednu hezkou pps se stavbou 5-kan.LeachAmpu
http://home.comcast.net/~drumboogie/amp … nelAmp.pps

Re: Úprava Leach v4.5

Sinclair: Díky za tip, to bude asi nejlepší. Marshall to tam má myslím řešený tak, že před tím koncákem má nějaký limiter. Mrknu se po schemu, jak to tam řeší.

Web

Re: Úprava Leach v4.5

Pozrel som odkaz čo sem dal Dokken. Za tie chladiče by tvoritela pekne zdrbali u nás v škole. Ako sa to má preboha chladiť? Inak je to veľmi pekná a čistá práca.

Web

Re: Úprava Leach v4.5

nechápu ten tvůj výkřik do tmy,můžeš svůj údiv nějak rozvést?

Re: Úprava Leach v4.5

horizontalne rebrovanie, nie kurpelm?

Web

Re: Úprava Leach v4.5

Co má jako bejt,že je vodorovně,menší plocha to ví každej,no a co? na to je někej předpis?Strkaj se chladiče dovnitř,někde se chladí celou kaslí tady sou žebra vodorovně,nechápu proč  jste z toho tak vodvařený.
http://www.neophonics.com/SUGDEN_A21AII … FRONT2.jpg

(upravil kurpelm 13. 3. 2008 0:33)

Re: Úprava Leach v4.5

Vodorovné rebrovanie. Ako má okolo tých rebier prúdiť vzduch? Za takto umiestnené chladiče koncákov chalani lietali zo sočky jeden za druhým.

Bol som pomalý... IMHO by mohli dať menší (plochou) chladič, rebrovaný zvisle, a tým aj lacnejší. Aký to má efekt, že ich dali vodorovne?

Web

(upravil dokken 13. 3. 2008 0:35)

Re: Úprava Leach v4.5

bože to sou kydy...sem neviděl...prostě je tam dal takhle..jestli chceš,tak na na něj zjistím mejl a můžeš se ho na ty pohnutky zeptat.A tomu vašemu kantorovi bych prospekt třeba s tím Sugdenem vomlátil vo hlavu.

Re: Úprava Leach v4.5

Ja sa s Tebou hádať nebudem. Mne je to šumafuk, ako si kto dáva chladiče...

Web

Re: Úprava Leach v4.5

Kurpelm
Tady máš pozdrav od hloupejch japonskejch inženýrů Sony TAN-1 za 9.000t US koláčů
http://www.avland.co.uk/sony/tan1/tan1sideon.jpg

Re: Úprava Leach v4.5

Díky cool

Web

(upravil opamp 13. 3. 2008 1:00)

Re: Úprava Leach v4.5

Dokkene, jedna věc je to, co dělají inženýři u Sony a druhá věc je optimální chlazení...

Každý může dát přednost designu před funkčností, pokud to nadimenzuje (předimenzuje) natolik, aby to i v tý horší variantě stačilo.

Web

Re: Úprava Leach v4.5

Dík za upozornění,bez týhle informace  jsem doteď žil v bludu....

Re: Úprava Leach v4.5

Tys dneska nějakej naštvanej, co? smile

Web

Re: Úprava Leach v4.5

Pokud se to uchladí, není o čem diskutovat. Není to možná optimální, ale proč by to měl být problém? Pokud si z toho ale chcete brát příklad, tak to udělejte důsledně. Všimněte si, že jde o masivní kus kovu, o kterém se normálnímu zesilovači ani nezdá (ten drobek váží 70kg a základna chladičů je dobrých 5 cm silná). Se svojí tepelnou kapacitou hravě vyrovná výkyvy okamžitého množství ztrátového tepla a bude hodně těžit z dynamických rozdílů v hudbě. To se o dvou milimetrech křivýho hliníku co chladí většinu spotřebky rozhodně prohlásit nedá. Další detail je, že boky nejsou přísně vertikálně, ale poněkud šikmo, stejně tak žebra.

Re: Úprava Leach v4.5

Chlapci, horizontální žebrování je sice horší než vertikální, ale ne zas o tolik, jak jsem se kdesi dočetl...chladič totiž předává teplo dvojím způsobem : 1) vyzařováním z jednotky plochy ( zde záleží na velikosti plochy, respektive na jejich vzájemném uspořádání )
2) předáváním tepla obtékajícímu médiu ( tj. vzduchu )
Je jasné, že pro případ jedna je orientace za všech okolností stejná, pro případ dva je vertikální orientace výhodnější, protože obtékání je laminární ( to jest lepší ), zatímco při horizontálním případě je turbulentní, čili horší. Tož tak...

Příspěvky [1 až 20 z 23]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Úprava Leach v4.5

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£