Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 4)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » 15"horna

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 72]

(upravil hot.shot 28. 12. 2007 21:59)

Re: 15"horna

protože i ta 15" v horně s br bude mít nízkou citlivost na těch 70Hz

edit: k té výchylce
http://sweb.cz/hot.shot/cd.PNG

tohle pro příklad průběh výchylku u RCF LF18X400 v bedně 50l, bassreflex 50Hz, subsonický filtr 35Hz (12db/okt)
(u horny bude průběh podobný)
největší výchylka je někde na 25Hz a na 90Hz. Dejte tomu žě to dělím na 90Hz tak na 25Hz ta výchylka zůstane stejná protože prostě výchylka je určená tím kolik membrána musí vytlačit vzduchu (což je závistlý na frekvenci a požadavaný hlasitosti) ale na těch 90Hz se výchylka už zmenší protože na dělím na 90Hz což znamená že tam je pokles 3dB tak i pokles výchylky, a když to budu dělit na 150Hz tak ta výchylka zůstane i na těch 90Hz. Takže posunutím děl. kmitočtu nemůžu zmenšit výchylku - jedině že bych ubral na těch nižší frekvencích ubral což asi neuberu ne?
tak dejme tomu že 1850Horn má největší výchylku na frekvenci X Hz a těch X Hz bude hrát když to budu dělit na 70Hz a když to bude dělit na 120Hz pořád to bude hrát těch X Hz kde je ta výchylka největší - toho vzduchu bude muset vytlačit pořád stejně ať to dělím na 70 nebo 120Hz takže se ta výchylka nemůže zmenšit

Kapíto šéfe?

(upravil Petr_ 28. 12. 2007 21:40)

Re: 15"horna

hot.shot: Tak dá se předpokládat že objem bassreflexové ozvučice u té horny nebude tak veliký ale přece jen ten reprák bude mít Q kolem 0,3, tak by to nemělo být přeci tak markantí.. Nebo si myslíš opak?

Re: 15"horna

Teďka nějak nechápu co jsi tím chtěl říct

(upravil Petr_ 29. 12. 2007 13:45)

Re: 15"horna

2 hot.shot: neznaž se mi tady co je praktici zkoušené prosím vyjádřit nějakou simulací.Uvědom si že kdyz do určitého pásma frekvencí reproduktoru přivedeš příkon X tak ten příkon X nebude mít ve větším frekvenčním pásmu takový účinek na pásmo původní a tudíš se dá usoudit že se třeba reproduktor nebude tolik pohybovat protože víší frekvence už s ním tolik nehýbou. Nevim jak už to jednodušeji vyjádřit...

U PD1850Horn se prostě nedopuručuje dělit více jak 80hz 48db/oct. což má za vinu typ reproduktoru, typ bedny a také druh hudby kterou repodukujem..
Jestli nechápeš pojem Q(Qts,Qes) vzheldem k objemu bassreflexové ozvučnice tak nechápu jak usuzuješ že bedna  mé představy by měla menší citlivost v nižšich frekvencích než klasický bassreflex, ale určitě to musíš znát když navrhuješ jakékoliv bedny..

Nekapíto majore smile

(upravil hot.shot 29. 12. 2007 14:56)

Re: 15"horna

To nemáš v tom zesu rezervu? Nebo ti dokonce jede pořád v limitaci? Kolik Wattů máš na jednu 1850Horn? Jakej subsonic používáš?  Jestli se o ty PD1850 tak bojíš tak ten zadní poklop kterým se leze k repru udělej z hliníku a ještě na něj dej chladič - někdo tak řešil problém s RCF L18 P300 který se tam přehřívalo

Samozřejmě že vím co je Q, až budeš mít tu vysněnou hornu s br která pojede na 70Hz/-3dB tak se tom můžem začít bavit, možná taková bedna bude ale mám o tom dost pochybnosti, ta od Selenia má jet od 120Hz.

Re: 15"horna

Každej basák má krátkodobě až 1700Wattů.. Chlazení hliníkovym deklem neovlivní upálení konců cíkvy způsobenym nedostatkem pohybu repráku .. Až se nebudeš řídit tím co je kde napsáno, ale tím co je změřeno nebo prakticky ozkoušeno tak se bav ty semnou.

(upravil hot.shot 29. 12. 2007 16:48)

Re: 15"horna

A když máš teda všechno změřený a vyzkoušený jsi si jistej že ti ten reprák litá dostatečně tak aby se mu ta cívka neopalovala?
On ti vůbec nemusí moc lítat  jestli to odřízneš subsonickem někde na 45Hz jako že to tak někteří experti dělaj (dokonce s tím jedou až do 150Hz a ještě to neupálili...), tak moc lítat nebude...
Já se vůbec neřídím tím co je kde napsáno...

Re: 15"horna

Petr_:
Neviem, co vsetko mas pomerane, co mas len z dohadov, ale to co pises o vychylke su ozaj kraviny.
Mam 4 kopie Cerwin Vega bas hornov s Fane Colosus XB a su delene na 30Hz dole a 130Hz hore, tiez sa na tom hra hlavne tanecna muzika, len tak BTW. Hore su 2*15" BR Fane Classic 300 + CD280. Stiha to bezproblemov.

Delit subbas, ktory hraje efektivne od 45Hz uz na 70Hz je strasny blud. Keby si to delil na uz doporucenych 120Hz, tak by si tu teraz neriesil problem s tym, ze 2*12" nestiha.

Keby si vedel, ako pracuje horn, tak by si nepisal kraviny o vychylke. Horn ma niekolko rezonancnych, kde vychylka membrany klesa a stupa. Preve na tych tvojich 70Hz moze byt minimum, takze prave tym, ze ho skoro rezes mu prave robis najhorsie, co mozes. Okrem toho vychylka v pasme ladenia hornu je nizsia ako v BR aj pri Pnom. Pod ladenim rastie ako v BR pod ladenim.

To s opalovanim na konci polovych nastavcov si kde pocul? Uz len keby si napadlo nieco take ako turbulentne prudenie na hranach, tak by si to nenapisal.
To hot.shotom doporucene chladenie extra chladicom sa robi najma na stredovych hornoch a dost casto. Maju to aj niektore profi subbasy.

Ak mas viac horn basov, pomoze ti aj funkcia MONO na Xoveri, tak, ze suby budu hrat spolu, satelity v stereu. Dostanes tym pocutelne viac basov.

(upravil hot.shot 30. 12. 2007 0:36)

Re: 15"horna

Konkrétně by 1850Horn měl být laděný na 54Hz (Hubert má změřené 186Horn tak se můžem podívat na impedanci kam je horn laděný, předpokládám že 1850Horn bude laděný +/-Hz stejně) takže nejmenší výchylka bude tam, největší tak někde na 80-90Hz a pak někdo pod těmi 54Hz záleží na kolika se to odfikne subsonickem

Na těch středových hornách je to jasný protože tam se membrána prakticky nepohne a reprák je v malém uzavřeném prostoru, ale myslím že to není špatný použít i na basshornu přeci jen každý stupeň dolu dobrý...

Re: 15"horna

Měření já nemám ale napíšu o něj Huberovi protože se chci kam je ten horn naladěný.

Jediná správná obhajoba těch 80Hz je to že ti to zvukově nejvíc sedí - to ti vůbec neberu ale rozhodně tomu repru nesnížíš výchylku tím že to budeš dělit výš nebo dokonce připálit cívku...

No ale k tvému problému: horna která by šla co nejníž kterou jsme zatím našli je ta od Selenia ta jede od 120Hz. Opravdu bude taký problém posunout dělící frekvenci na těch 120Hz? Je možný že ta horna nad těma 70Hz má větší citlivost a proto se ti zdá že to není to pravý ořechový ale to by nebyl žádný problém na EQ trošku ubrat a bylo by to OK.  Dost pochybuju o tom že najdeme hornu která by šla tak nízko.

Re: 15"horna

hot.shot napsal:

Konkrétně by 1850Horn měl být laděný na 54Hz (Hubert má změřené 186Horn tak se můžem podívat na impedanci kam je horn laděný, předpokládám že 1850Horn bude laděný +/-Hz stejně) takže nejmenší výchylka bude tam, největší tak někde na 80-90Hz a pak někdo pod těmi 54Hz záleží na kolika se to odfikne subsonickem

Na těch středových hornách je to jasný protože tam se membrána prakticky nepohne a reprák je v malém uzavřeném prostoru, ale myslím že to není špatný použít i na basshornu přeci jen každý stupeň dolu dobrý...

EDIT:
hot.shot: už se řešilo i že by se tam třeba dala kamerka..
Subsonickej je na 34hz.. To že to neupálili je klidně možný, ale měli pd1850horn (osazen PD1850)??
Když sem napsal že se řídíš tim co je kde napsáno, tak sem měl namysli jak si napsat že ta horna selenium zahraje cca k 120 a posuzoval s podle toho i jiné horny asi jako že pd 1850horn by měl být laděný na 54hz(radši bych se podíval na to měření)
Dekly tam časem půjdou, protože ten reprák má přeci jen malinkej prostor, ale upálení okrajů cívky nedostatkem pohybu to něřeší..

Re: 15"horna

Petr_ napsal:

To že to neupálili je klidně možný, ale měli pd1850horn (osazen PD1850)??.

Byl to buď 1850Horn nebo 186Horn a rozhodně osazený PD1850 nebo 186. Já myslím že se hlavně o to repro nějak moc bojíš, nebo snad myslíš že by se PDčku 1850 měla nějak upalovat cívka a jiným ne?. Hliníkovým deklem případně ještě chladičem snížíš teplotu uvnitř komory, cívka se chladí pohybem tím rozhýbe vzduch který tam proudí a bude-li teplota vzduchu nižší bude se cívka i lépe chladit. Jak jsem psal o tom RCF co se tam přehřívalo - co myslíš že se tam přehřívalo no cívka (a co se stane když se přehřívá? začne hořet) - řešení hliníkový dekl s chladičem.

Re: 15"horna

2hot.shot:
Zvukově mi nejvíc sedí cca 70, ale těch 80hz se vzhledem k situaci opravdu doporučuje.. Kdyby to bylo tak jednoduchý tak to tu neřešim..

Re: 15"horna

Nevím kdo to doporučuje ale tomu repráku tím fakt neublížíš.

Jak už jsem napsal je možný že nad těmi 70Hz to má vyšší citlivost a proto se ti zdá že na těch nižších frekvencích hraj míň - zkus tu děl. frekvenci posunout a pohrát si s tím EQ za zkoušku nic nedáš.

(upravil Petr_ 30. 12. 2007 3:56)

Re: 15"horna

Tak to ty repráky uřímně lituji.. Jasně že u PD1850protože má tak velký Xmax, ale to už sem psal.. To co píšeš o delkech nemusí být vždy pravda. Vem si že v tom případě jaksi popisoval za předpokladu že měli pd1850 se reprák málo pohyboval, celá cívka se nechladila pólovými nástavci a vzduch v bedně nijak zvlášť neproudil, ale to je jen "přefouklý" příklad..

(upravil kilomax 30. 12. 2007 10:48)

Re: 15"horna

Pár poznámok z praxe:

- z predaných /stovky ks/ PD.1850 poznám zatiaľ jediný prípad závady. Zákazník použil "lacný čínsky koncák" a spoľahlivo odpálil všetky PD.1850 osadené v BR ozvučnici počas jedinej akcie. Skús si dať pretestovať svoj na záťaži s osciloskopom ak chceš mať istotu. Istotne tu znalejší Sinclair, Sendy doplnia, čoho je zosilňovač schopný.
Ostatní zákazníci použili "drahé" zosilňovače  s výkonom cca 1500W/8 na jedno PD v  hornách aj BR / delenie 80-120Hz/ a doposiaľ žiaden problém, len samé chvály. Požiadaj Huberta z Prodancu o názor ako je to v CZ. Oni robia PD na tomto trhu.

- hot.shot a KomarDJ tu mali pár užitočných pripomienok:

- zmeraj si impedančný priebeh 1850Hornu- napovie ti o výchylke. Predpokladám, že nastavenie subsonicu na 34 Hz je pri tomto type dosť nízko.

- delenie je doporučené v intervale 80-120Hz, záleží na situácii. U teba je posudzovanie vhodnosti deliaceho kmitočtu zdeformované tým, že tvoje 12" v hornách majú na 70Hz pokles cca 25dB!!! Takže 15" v horne sa asi nevyhneš, aj podľa mňa by si mal ísť s delením vyššie.

- použitie AL dekla je rozhodne prínos, aj napriek obrovskej mase magnetu PD schopnej absorbovať teplo.

Re: 15"horna

Petr_
delenie dole na 34Hz je prilis nizko, tam uz ma pokles cez 12dB a nabera vychylku.
http://www.speakerplans.com/index.php?id=1850horn asi mas toto, ze?
Teda Fd=54Hz; tak je ladeny horn. Tu a na 81Hz by asi mal mat najmensiu vychylku. Tam dosahuje mozno len 3mm Xmax. Pri tych tvojich 70Hz mozno 6mm. Na tych 34Hz vsak uz 11mm. To vsetko pri Pnom. Xdmg ma asi +-16mm, takze sa neje velmi coho bat.
Na to upalovanie cievky uz zabudni, je to blbost.

Ten 186Horn a 1850horn su zhodne, len 186 ma vacsiu zadnu  komoru. Tym padom ma mozno trochu mensiu ucinnost, ale frekvencny pribeh rovnaky. Teda to, co plati namerane pre 186Horn, plati aj pre 1850. Doporucene delenie 130 -200Hz.

Ten pocit, ze to hraje horsie nad 80Hz je len vyssou citlivostou na danych frekvenciach a tym padom sa mozno zda, ze to bucha. To skosis s EQ.

Re: 15"horna

2KomarD-Jeay, poprosím ťa o vysvetlenie ako si prišiel k hodnotám:

- 12dB  "delenie dole na 34Hz je prilis nizko, tam uz ma pokles cez 12dB"
- 81Hz  "Tu a na 81Hz by asi mal mat najmensiu vychylku"
- 3,6,11mm  "Tam dosahuje mozno len 3mm Xmax. Pri tych tvojich 70Hz mozno 6mm. Na tych 34Hz vsak uz 11mm. To vsetko pri Pnom. Xdmg ma asi +-16mm, takze sa neje velmi coho bat."

Ďakujem

Re: 15"horna

Kilomax:
Pozri si ten pribeh na speakerplans. Ked je horn ladeny na 54; co je dost vysoko; tak nejak moze vyzerat aj charka.
To Xmax som robil odhadom, preto pouzivam slova ASI, MOZNO. Videl som dost priebehov, tak z toho to odhadujem. Naposledy aj pre podobny horn.
Xdmg som len tresol a aha, spravne:)  Displacement limit: 32 mm (1.26”) > http://www.precisiondevices.co.uk/ShowDetails.asp?id=15

Re: 15"horna

KomarD-Jeay:
Nechápu proč sem píšeš o tvém aparátu když je docela jiný..
Nějaké turbolentné prodění na hranách jak píšeš ty v tomto případě příliš nesedí http://img174.imageshack.us/img174/9338/p1040981bm1.th.jpg

Příspěvky [41 až 60 z 72]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » 15"horna

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£