Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Dotaz na Mivoc subwoofer

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

Téma: Dotaz na Mivoc subwoofer

Zdravím vás pánové, prosím nekouknul by se někdo na schéma mého subwooferu a neporadil jak se dopátrat k závadě? Vím že problém je v ochraně koncáku protože symetrické napájení +- 36V i +-15V jsou v pořádku, stejně tak ok je předzesilovač protože na jeho výstupu resp.vstupu koncáku je nezkreslené a výškově ořezané audio.
Ovládací napětí REM je zřejmě taky OK, při vypnutém koncáku je na něm -10V, v aktivním stavu by tam mělo být nějakých 10V, místo toho je tam Volt jediný ale přičítám to tomu že REM výstup jen veden přes 3k3 odpor a za pokles napětí může některý z otevřených tranzistorů Q9, Q10 nebo Q12. Přiznávám že funkci těchto tranzistorů pořádně nechápu, snad jen že Q12 se otevírá při ss složce na výstupu.
Obyčejné zkoušení koncových tranzistorů Q6 a Q7 multimetrem nic nepřineslo, nevím jaké "hodnoty" bych měl naměřit ale diodovým testem nevidím ani průraz ani přerušení.
Relé koncových tranzistorů při zapnutí zesilovače do zásuvky jen sepne a okamžitě odpadne tak že napětí na Q6 a Q7 ani případnou ss složku na výstupu nezměřím. Chci se zeptat protože s tím nemám sebemenší zkušenost - souhlasíte že nejlepší bude vypájet a změřit nebo rovnou nahradit novými tranzistory Q6 a Q7 nebo máte jiný nápad?
Schéma koncáku je zde: https://ulozto.cz/file/lLVpBlSl8aHR/miv … OJLzL3AN==
Schéma předzesilovače je zde: https://ulozto.cz/file/QQ7PB9AeWbqA/miv … cdnwWyZj==
Děkuji předem za případnou radu.

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Netuším, jestli by to mělo vliv, ale kontakty relé jsou ok?

(upravil jendrysek 13. 8. 2022 15:36)

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

KOntakty relé pro koncové tranzistory jsou rozepnuté, sepnou a okamžitě rozepnou jen při zapojení trafa do zásuvky (mudul nemá síťový vypínač). Neumím tedy ani změřit jestli na výstupu pro repro není nějaké ss napětí když se koncové tranzistory okamžitě odpojí, nemám ani osciloskop, ale tipuji že zafunguje nějaká ochrana z tranzistorů Q9,10 a 12 která by vysvětlovala i pokles napětí v 10V na 1V na ovládacím REM vstupu (bohužel ani nechápu funkci Q9 a Q10. Ten thermistor nebo spíš teplotní spínač TH je v pořádku - vede. Uvažoval jsem o přemostění kontaktů relé nějakými malými odpory a změřením konc. tranzistorů ale nemám s koncáky z tranzistorů včetně nějakých ochran zkušenosti a tak jsem můj problém zkusil dát do fóra.
Dík

(upravil jardag69 13. 8. 2022 17:33)

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Vypadá to jako sdružená ochrana, teplota a nadproud. Nevim, co by to udělalo kdyby byl jeden kontakt rele zasviněnej. Tak by to asi zase vypnulo. Případně nějaký vadný elyt, co určuje nějakou časovku. REM spadne, když sepne nadproudovka. Co to dělá s odpojeným repro? Q12 je nadproud.

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Abych řekl pravdu všechno zkoušení jsem dělal s odpojeným reprákem, ale jste už druhý kdo se ptá na kontakty relé. Abych řekl pravdu o vadném kontaktu relé jsem ani neuvažoval ale není problém to vyzkoušet (nejlíp asi externím napětím na cívku relé, dalo by se i odpojením toho teplotního snímače TH a přivedením plus napájení přes třeba 15k odpor na tento TH jestli relé sepne. Dík.

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Tak jsem zjistil že relé spínající napájecí napětí pro koncové tranzistory (sepne jen na desetinky sekundy) je v pořádku. Zredukoval jsem schéma koncáku na ochranu či zpožďovací obvod, vyloučil jeden tramzistor zřejmě nadproudu protože nevede a zbyla mi popuze dvojice tranzistorů, kondík a odpor jejichž činnost nějak nechápu - neporadí někdo? https://ulozto.cz/file/Y9OmbP57a5Fb/och … N4qzZ5LD==
Na ovládacím vstupu mám +15V z komparátoru, to prochází odporem 3k3 tedy prolezou max.4,5mA a za odporem už mám jen 0,7V což nestačí na otevření tranzistoru T11 a sepnutí relé. Kondík C1 22mikro se taky nabijí na cca.0,7V, ostatně napětí kolem 0,7V mají i všechny vývody Q9 a Q10 samozřejmě kromě emitoru Q10 který je na zemi. Testem polov.přechodů jsou všechny tři tranzistory v pořádku, kondík C30 taky není proražený. Nenapadá někoho jakou funkci mohou mít tranzistory Q9 a Q10 v obvodu ochrany nebo zpožděného připojení relé, osobně mi to připomíná darlingtonové zapojení tranzistorů ale přece nějakou funkci obvod musel mít a nejen svézt do země ovládací napětí z komparátoru pro ovládaní relé koncových tranzistorů.
To schéma je "výcuc" z koncáku https://ulozto.cz/file/lLVpBlSl8aHR/miv … OJLzL3AN==  odpor 3k3 a komparátor zapínající koncák je zde: https://ulozto.cz/file/QQ7PB9AeWbqA/miv … cdnwWyZj==

(upravil Bobeš1 19. 8. 2022 20:46)

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

4 mA do báze T11 by ho měly sepnout, pokud má dostatečnou betu. Ty dva tranzistory nedělají vůbec nic - nechybí tam něco?
Na C1 by mělo být 0 v, protože je k němu paralelně odpor a žádný proud tam protékat nemá kudy. Hlavně pokud měříš napětí přímo na něm a né proti zemi.

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Zdravím vás
a děkuji za rady. Je mi jasné že C1 s paralelním R58 zajišťují nějakou časovou konstantu, tranzistor Q10 je uzemňuje tedy umožňuje nabíjení C1, R58 ho vybíjí, bohužel fukce Q9 a Q10 je mi stále záhadou. Q11 mi bohužel relé nesepne protože má na bázi jen necelý Volt (zřejmě proud stáhne Q9 a Q10). Až budu mít čas vytáhnu Q9 a změřím ho nebo rovnou nahradím novým (stejně tak i Q10), když bude vypájený mělo by napětí na Q11 stoupnout a relé sepnout tak změřím a vyzkouším výstup, nicméně stále nevím k čemu Q9 a Q10 vlastně jsou. Děkuji.

(upravil František 29. 8. 2022 17:01)

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Na zosíku je zrejme vážna porucha.
Po zapnutí tečie cez R50 "vysoký" prúd, reaguje nadprúdovka tvorená s Q12, trand zopne, ovládací signál REM zopne voči zemi, vypne Q11 a relé odpojí napájanie zosíka.
Na c25 vznikne úbytok napätia asi 0,6V zopne Q9, následne Q10 a ovladanie REM podržia zopnuté voči zemi aj naďalej, aby sa celý obvod nerozkmital a relé neťukalo počas poruchy. Na Q9 a Q10 vzniká ubýtok práve 1V ktorý nameriaš na ovladní REM.

Teraz som si všimol a upravím, aby sme sa vyhli nechcenému zavádzaniu smile
Q12 nespína voči zemi, ale voči výstupu zosilňovača. V prípade poruchy a prierazu Q6 a prerušení Q7 bude na výstupe takmer plné napájacie napätie.
Q12 zopne vďaka výsokému úbytku na R50. Ale len za predpokladu, že je pripojené repro, inak prúd nemá kadial tiecť (prerušený Q7).
Potom je, ale na emitore asi 40V, na kolektore len asi 10V a otvorí sa lavínovo...trand musí mať aj počas prevádzky tendenciu sa lavínovo otvárať (lavínový efekt, vznika pri prepolovaní tranzistora) počas kladnej polvny na výstupe zosíka. To asi ošetruje ten C25, inak by príšlo aj tu k lavínovému otvoreniu Q9 a následne Q10, ktorý REM zopne k zemi a navzájom sa pridržia v zopnutom stave (Q9 a Q10, v podstate tvoria niečo ako tyristor) a odpadne relé...aj tak to ale nieje 100% ochrana repra pri poruche zosíka.

S najväčšou pravdepodobnosťou asi budú prerazené konce, buď od preťaženia alebo zlýhal Vce násobič atď.
Odpoj teplotné čidlo TH, aby nezoplo relé a kontakty premosti ochrannými odpormi 47R/5W a môžeš merať a kontrolovať chovanie zosilňovača. Rovnako keď vymeníš konce zapínaj to s vyradeným relé a s ochrannými odpormi, aby ti ich hneď neodpálilo...nadprúdovka cez relé je príliš pomalá, aby ich ochránila...takáto nadprúdovka ochráni len pred dlhodobým preťažením počas prevádzky.

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Moc děkuji za rady pánové, především Františkovi.
Dneska jsem vypájel Q9 (test přechodů OK, h21e jsem v měřáku ale nenaměřil žádné snad kvůli oletovaným krátkým vývodům tranzistoru) a ovládací napěti REM bylo zpět. Místo repráku jsem zapojil žárovku (v případě že se na výstupu objeví stejnosměrná složka ale žárovka zůstala zhasnutá.
Zapojil jsem malý basáček (snad ARN5608) a zesilovač funguje.
Vůbec mě netěší oprava tím způsobem že nějaký zesilovač zbavím jednoho tranzistoru (jehož funkce mi pořád není jasná), jsem si vědom že jsem tím vyřadil i nadproudovou ochranu s tranz. Q12, ale relé seplo a zesík jede. Hraje sice nějak slabě na to že je napájený symetrickými +-40V, ale membrána kmitá jak střelená, zřejmě hodně nízké kmitočtové pásmo a malý basák bez jakékoliv ozvučnice tedy v akustickém zkratu.
Zkusím zesík dát zpět do subwooferu a uvidíme jestli mi časem odpálí jeho 37cm basák, mrzelo by mě to ale přežil bych to...........
Ještě jednou děkuji pánové, především Františkovi.

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Ale prdlajz...takto sa opravy nerobia.
Buď je chyba v ochranách, alebo ju niečo spúšťa.

Skontroluj tranzistory Q12, Q9, Q10, ale tak aby si si bol istý, že sú funkčné, nie asi.
Skontroluj aj studene spoje, očisti bordel/oxydy na doske.
C25 je v poriadku? Vymen ak nevieš odmerať. Ak je vyschnutý môže prechodový jav pri zapnutí zosíka spúšťať ochrany.
Odmeraj aj R58

ok bude všetko OK, Q9 nechaj vonku, odpoj repro, zapni sub a bez signálu skontroluj/odmeraj:
jednosmerné napätie na výstupe zosilňovača
napätie na R50 aj R51

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Je mi jasné že dělat "opravu" zrušením ochran je blbost, kdyby ale byl proražený některý z koncových tranzistorů měl bych repráček s vyřazenou ochranou koncáku už v háji, ne?
Bohužel navíc bydlím asi v pr.... Česka - Karviné, bývala tu prodejna Tesly, pak Elfax, teď tu není žádná prodejna součástek, nejbližší je Elfax v Havíčově (20km) nebo GM a Hadex v Ostravě (25 a 35km), příležitostně koupím nové Q9, Q10 a kondík C25 a vyměním je, jestli mi opět stáhnou REM ustřihnu Q9 a kašlu na to. Děkuji za rady pánové.

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

No veď ako chceš...nútiť ťa opraviť to nebude asi nikto big_smile
Ktorý presne typ subu to je?

(upravil 30. 8. 2022 18:17)

Re: Dotaz na Mivoc subwoofer

Štítek to žádný nemá, je podobný MIVOC SW 1500 ale nemá 30cm ale 37cm basák. Je to "kráva" 56x39x62cm vážící určitě přes 30kg podobná tomuto: https://auto-subwoofery.heureka.cz/mivo … /#prehled/
To schéma, co jsem dával na ulozto, není přesně mého subu ale většina sedí (včetně těch ochran) jen koncové tranďáky mám jiné (asi výkonnější).
Uvažoval jsem i o výměně koncáku za toto: https://hadex.cz/m428c-zesilovac-100w-modul-s-tda7293/   ale nevím jak moc jsou spolehlivé ty TDAčka, obzvlášť když z toroidu mi leze max.povolené napětí modulu.

Koupil jsem ho z aukra a ta stránka stále existuje: https://aukro.cz/aktivni-subwofer-mivoc-6986766341

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Dotaz na Mivoc subwoofer

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£