Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Smetiště » Prosím o pomoc s aplikací termistoru

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 50]

Téma: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Chlapci!
Jako klasické celoživotní tupelo se na vás obracím s prosbou o konzultaci.
Koupil jsem pro ženu čínskou přístrojovku na motorku.Většinu problémů jsem vyřešil krom dvou funkcí.
První je teplota vody. Podle toho co jsem naměřil,potřebuju snímač teploty který bude mít cca 100R na 20 stupních,30R na osmdesáti pěti a 27R kolem kila.Mám dvě možnosti.Buď Vyhledat snímač s adekvátním rozměrem závitu z jakéhokoliv vozidla a poté hledat jeho teplotní charakteristiku,nebo prostě použít snímač jako pouzdro a do něj vložit adekvátní termistor.Ale nejsem si jistý,zda postačí obyčejný klasický a jak je to s teplotní chrakteristikou.Tak nějak v Datasheetu není.Jediné co jsem našel,je nějaká tabulka v GME,ale kýženou hodnotu (220R) nemají.Bude od jiných výrobců stejná?
Druhá funkce je zapojení palivoměru.Opět má číňan nestandardní dráhu,a potřebuji něco co má hodnotu od 90R prázdno po cca 13 plná. Pokud se pokusím koupit něco,tak charakteristiku zjistím až po koupi.Dalo by se na to sestrojit něco na bázi termistorů?Pokud dokáže rozsvítit hladové oko,možná by to šlo použít jako informativní zobrazení stavu nádrže.Akorát nevím,jaký je odpor takového termistoru ve stavu chlazený/nechlazený..
Uvítám jakoukoliv snahu pomoci,děkuji.

(upravil kaed 17. 5. 2022 9:20)

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

https://solarforum.cz/download/file.php?id=122
jestli se nepletu, tak je základní odpor NTC udáván při 20°C. 100Ohm by mělo být normální auťácký čidlo:, ale je problém to někde k tomu čidlu najít.
P.S. U správné motorky čidlo vody není kam namontovat, a v nádrži benzín buď je nebo není smile .

(upravil Otas 19. 5. 2022 7:55)

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Nádrž na měření stavu benzínu má nyní nějaké vlastní čidlo nebo připravenou pozici pro instalaci? Pokud ne, pak něco instalovat dovnitř nedoporučuji, je to nebezpečné. Už jen udělat nějakou díru do nádrže není žádná švanda, je dost borců, kterým při vrtání bouchla u čenichu, ač vylitá a prý vysušená sad .
Čidlo by mělo být certifikované pro tento účel, jinak může být zdrojem jiskření. Nejsem si jist, zda se k tomu používá termistor, připadá mi to divné, ale nejsem motorkář...

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Ku podivu se ten temistor používá. Ale jenom na kotrolku rezervy. Když je v benzínu, je studenej a má velkej odpor, jak je na suchu, začne se procházejícím proudem ohřívat a zmenšovat svůj odpor. Je to i v některejch autech, krom toho nezakrytýho potenciometru, a komutátorovýho motorku čerpadla... Prostě se spoléhá na to, že je tam jenom benzínová pára a žádnej vzduch. A na nádrž se svařuje (řeže, vrtá) naplněná vodou, to je snad jasný...

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Nádrž mám PA6 a je osazena termistorem typu hladové oko . U plechové nádrže nebyl problém vytočit díru a navařit klasický plovák s potenciometrem. Ale když jsem se loni rozhodl že dám měření do své mašiny která má taky plastovou nádrž,tak jsem z ní půl roku krvácel než se to pořešil. Nikdo to nechce svařovat a lepení je prd. Proto se chci pokud možno vyhnout zásahu si integrity pláště smile
Současný otvor je cca 20mm a nenašel jsem plovák který by tím prošel. Napadlo mě řešení s několika automotive termistory které bych používal jako spínače. Jen to bude chtít nějakou DPS a vymyslet zapojení.

(upravil Otas 19. 5. 2022 13:03)

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Aha, už mi to asi docvaklo smile. Termistor je ohřívaný z palubní sítě a benzín ho chladí, pokud je v kontaktu. A když není, sníží se odpor a snímání reaguje.
Pokud to tak je, vymyslet zapojení bude trochu výzva, ale s určitým počtem operáků (záleží na požadované rozlišovací schopnosti) by to mohlo jít. Musí tam být i další termistor, který do toho vnáší vnější teplotu, resp. teplotu benzínové nádrže (aby to fachalo za každého počasí a nebyl potřebný příliš velký proud skrz termistory - nevařilo se od toho palivo smile ). Možná půjdou termistory zapojit do série a bude se snímat součtové napětí při konstantním proudu při porovnání s nápočtem venkovní teploty.
Mno, spíš by mne znervózňovalo to znásobené ohřívání vnitřku nádrže, do vymejšlení se mi proto nechce se hrnout sad .

(upravil Anti 19. 5. 2022 14:13)

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Originální Termistor pro tuto aplikaci má plechové pouzdro a spotřebuje pár mA. Já bych použil osm kusů( tolik je dílků ukazatele) a ty naskládat nad sebe. Jen si nejsem jistý tím spínáním. Teoreticky jsem si představoval miniaturní relé které při ohřátí termistoru sepne a tím připojí odpor požadované velikosti. Není mi ale úplně jasné jak docílit stavu trvalého sepnutí a zároveň vyhřívání termistoru aby zůstal v sepnutém stavu. Motorka na které to řeším měla přívody od termistoru zdvojené. Předpokládám že jeden kontakt na kontrolku a druhý to "vyhřívání" . Stačila by obyčejná dioda?
https://ae01.alicdn.com/kf/H721686c8e36 … .jpg_.webp
https://www.aliexpress.com/item/3295749 … 6453%21sea

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Ono když budeme mít termistory do série a bude jimi procházet stabilizovaný proud, možná by mohly stačit jen dva vývody. Odečteme celkové napětí a máme jakousi představu, kolik ohmů celkově termistory mají. To by se srovnalo s termistorem, který je umístěn na kostře stroje poblíž nádrže a jeho napětí je přiměřeně vynásobené OZ. Vzájemné porovnání obou napětí by mohlo cosi vypovídat. Ale to je na doktorantskou práci, postupné zahřívání termistorů v tom bude dělat paseku.
Více ainfach bude skutečně snímat každý termistor zvlášť vstupem jednoho OZ a výstup (O/1) přes rezistory sčítat tak, aby správně reagovalo měřidlo. Pokud to nepůjde, přijdou na řadu malinká relátka a u každého nacejchovaný odpůrek.
Porovnávací termistor (ten na kostře) poslouží jako druhý vstup OZ.
Jaké je palubní napětí motorky? 6 V nepotěší sad ...

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

V téhle aplikaci má termistor dva stavy.Chlazený a nechlazený.V prvním případě má definovaný odpor nenulové hodnoty,ve druhém má odpor blížící se zkratu a rozsvítí rezervu.Na nějakou plynulou regulaci to nebude.Navíc bych je musel poskládat nějak serioparalelně abych měl na plné nádrži cca 13 ohm a na prázdné přibližně 90 ohm.

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Tech 13 uz si muzes dat normalni odpor a pak te zajima jen 0-77 ohmu

(upravil Otas 20. 5. 2022 7:35)

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Anti napsal:

V téhle aplikaci má termistor dva stavy.Chlazený a nechlazený.V prvním případě má definovaný odpor nenulové hodnoty,ve druhém má odpor blížící se zkratu a rozsvítí rezervu.Na nějakou plynulou regulaci to nebude.Navíc bych je musel poskládat nějak serioparalelně abych měl na plné nádrži cca 13 ohm a na prázdné přibližně 90 ohm.

Jistě, z toho se vychází, sloupec ohřívaných termistorů v příslušně dlouhé tyči, pozicí podchycující skutečný obsah nádrže. A OZ, kontrolující stav každého z nich, za určité ohmické hodnoty skokem přepínající 0/1. Pak už je to jen tupá matematika v případě spínání přes relátko (chladné = sepnuto). Skládalo by se to výhradně paralelně.
A nebo chytrá, pokud chceme oblbnout nejspíš můstkový systém měřidla, což by si ovšem vyžádalo řadu zkoušek, ale bylo by to bez potřeby relátek.

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

OZ jako hrdlo?To by šlo,ale už mi to připadá ne úplně jednoduché.Nemám na to kapacitu.Vhodné relátko s jedním pinem cívky na napájení a s druhým na termistoru by mělo posloužit stejně. Termistor bude místo žárovky spínat relé.Paralelní řazení je jasné.

(upravil Otas 20. 5. 2022 15:10)

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Já si myslím, že jednoduše (termistor-relátko) se to zvládnout nedá. Tak, jak to popisuji, je to na 2 čtyřnásobné operáky (každý OZ zapojen jako bistavový klopný obvod).
Dobré by bylo, pokud je měřidlo stavu za chodu připojeno jedním fousem k napájení (nejlépe +), pak by se šlo možná zbavit relátek. Jinak to lze ještě zkusit experimentováním, což ale vezme čas.
Další, velmi elegantní verze jsou od OZ spínané trandy, řízené polem (nebo ještě lépe spínací šváb přibližně jako Tesla MAC08), každý v sérii s definovaným rezistorem. Jenže já s tím nemám zkušenost sad, třeba to znáš Ty.

Edit:
Má mazanina - snímač by principem vypadal takto, jednoduché a bez úskalí to není, přenos z OZ na sepnutí neřeším:
https://i.postimg.cc/rd40CBFq/Sn-ma-paliva.png

(upravil Bobeš1 20. 5. 2022 14:41)

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Existuje snímač tlaku, který se dá do výstupní hadičky z nádrže na "T", a výstup se nacejchuje dle množství paliva. Ale asi to bude cenově náročné, zase se nemusí vůbec nic cpát do nádrže. Kdysi jsem měl v 350-ce plovák ze 120-cítky a originální budík ze 120. Ale nainstalovat to tam byla fuška.
Jakou máš tu přístrojovku, dostal jsem též něco podobného, a rozhoduju se jak dál. Vyhodit, nebo to zbastlit?

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Pokud mohu poradit, vyprdnete se na mereni hladiny benalu, pomoci termistoru.
U BMW je to jedno z kurvitek, ktere se sere, diky bioslozkam, jako lih v benzinu a opravuje se to pak pomoci piezo zapalovaciho kramu, VN prurazem vrstvy oxidu na paskovem vodici.
Nejjednodusii nedestruktivni methoda mereni paliva v nadrzi je ultrazvuk.
je to obvykle programovatelne, pro ruzne rozsahy impedance meraku
https://www.aliexpress.com/item/1005002 … 6816%21sea

Kuprikladu ja sem menil ten thermistorovy zazrak v nadzri za plovalkovy, ponevaz me to vytacelo do nepricetna.

Jinak je to vyborna vec, i pro mereni LPG v nadrzi a jine aplikace
https://www.aliexpress.com/item/4000460 … 1965%21rec

https://www.aliexpress.com/item/1005002 … 0134%21rec

pokud ti staci jen "hladove oko" tak je na to velmi levne reseni
https://www.aliexpress.com/item/3302747 … 0945%21rec

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Dobrá varianta.Otázkou je,jak si to poradí z atypickou nádrží.Lena ta cena..

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Kdyz budes hledat, najdes i paskove vodice, termostorove, ktere maji prevodnik a meri hladinu.
Upustilo se od toho, je to nespolehlive.
Pamatuj, ze stejne musis dat na ten paskovy vodic, nebo plosak, nejakou PTFE trubicku, aby se to nedotykalo sten nadrze a spevnilo se to uchyceni. do te trubicky musi jit palivo, tedy musi byt otevrena.
Pokud to budes vyvijet doma na kolene a vyrabet prevodnik, nechas si udelat plosny spoj, nebo paskovy vodic, v podobe plosneho spoje, vyjde to stejne vic, jak hotove ultrazvukove reseni od cinana, nebo z karavanshopu.
Vyhodou hotoveho reseni, je hotove reseni.
Jinak pokud nejedes nekde mimo civilizace, (na Magadan se asi nejaky rok vylet konat nebude, ani do Murmansku) tak hladove oko a pripadne PET lahev, ok, lahev na ropne latky 2l od oleje, nebo maly kanystr na palivo pro motorovou pilu, prpadne vetsi ploskaca, 1.5 litrova nerezova, je zarukou dojeti v nasich evropskych podminkach kamkoli, pokud bude benzin v prodeji na cerpacich stanicich.

(upravil Anti 21. 5. 2022 12:28)

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Do své nádrže jsem napcal originální Ducati snímač.Akorát si nerozumí s originální jednotkou,má jiné hodnoty.Ale tam stačí přepájet rezistory.Tak možná v zimě,já to zas tak nehrotím.
To co vymýšlím je pro manželku.Ta udělá pár jízd za rok,ale má takovou úchylku na stav paliva(i v autě) a naprosto bezpodmínečně chce mít přesnou informaci o stavu v nádrži.
Edit:Na tu svou nádrž bych mohl použít ten převodník smile

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Tak se snažím odměřit charakteristiku termistoru,a jsem z toho voljaký zmetěný.Bo při ohřívání vychází jiné hodnoty než při ochlazování.Esli chyba multimetru či co...Asi budu muset věřit tabulce co jsem našel na gme.cz...

Re: Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Uplně tomu nerozumím. To je snad v pořádku, že studenej má jinou hodnotu než teplej. Nebo ne?

Příspěvky [1 až 20 z 50]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Smetiště » Prosím o pomoc s aplikací termistoru

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£