Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Prepetova ochrana - ma smysl?

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 31]

Téma: Prepetova ochrana - ma smysl?

Ahoj, ma smysl porizovat neco takovyho? Ochrani to neco? Jaky by mel byt odstup privodniho kabelu od ostatni kabelaze, aby to neznehodnotilo prinos te ochrany? Je k necemu ten filtr co v tom je?
https://www.mall.cz/prepetove-kabely/br … 0046606845

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Nevím jak tento konkrétní kus, ale po jedné bouřce jsem litoval, že jsem ji neměl na více zásuvkách... Samozřejmě záleží na mnoha faktorech, jako je vzdálenost od trafostanice, provedení přístroje atp. Tehdy mě to stálo jedno trafo v tuneru a vnitřní pojistku v trafu v zesilovači. Na přepěťovce jsme měli TV, video a ty byly v pohodě.Od té doby ji mám pro klid duše na zásuvkách s cennější elektronikou, v UPSce pro PC je integrovaná přímo. Možná je to jen placebo efekt, ale spím klidněji smile

Web

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Kdyz dobre bouchne nepomuze nic smile

Ochranu nejlip 3 stupnovou

https://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/ … d-prepetim

Web

(upravil Zdeněk03 1. 2. 2022 23:38)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Rovněž po něčem podobném taky pátrám.
Zde je to i pro 6 zásuvek. Ale je do 30kA

https://www.svx.cz/prepetova-ochrana-6- … a-cerna-3m
Je otázkou, jak je to s tím filtrem a jeho účinností a vůbec zda-li je funkce v audiu prokazatelná.
Je to mnohokrát propírané téma asi jako vliv kabeláže.

Reebe. díky za odkaz. Ty stupně rozepsané skvěle.
V bytových domech se to dá zjistit nejspíš u domovníka, který by měl mít přehled.

URS3100,Technics SL-PG 470A, DAC-1 USB, HYPA-1 full, HYPA-17 MK2

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

pokud není ten barák postavenej/ renovovanej v posledních 3-max 5 letech, tak tam NENÍ NIC úplně určitě, a i u novějších je to leckdy odrbaný. tj co je doma to se počítá, TI+T2 do bytovýho rozvaděče, CY 16 propoj na stupačky a potom má nějakej význam ta přepěťovka v zásuvce, na ethernetu, na anténě - tam dporučuju ještě pořádně přizemnit plášť koaxu, potom proběhne přepětí do aparátu jak nic.
A nejen kA živ je člověk, zajímavá je i hodnota Up, což je napětí na přepěťovce při jmen. proudu. 1.5kV, 2.5kV????  Je to taky jeden z důvodů, proč prakticky nejde udělat komplet ochrana v jednom zařízení.

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Díky za tipy. U nás právě v posledních letech nějaká ta rekonstrukce proběhla, jen nevím podrobnosti.
Ty to máš vyřešené, tak jak jsi to popsal? + nějakou tu lištu, jako poslední stupeň ?

URS3100,Technics SL-PG 470A, DAC-1 USB, HYPA-1 full, HYPA-17 MK2

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Jasně, v RD, TI+TII v hlavním rozvaděči, za svoje na svém... Mám jakejsi "multiprotektor" tj šestizásuvka, na které je přep. i pro RJ45 a anténu. Nevím, jak moc je tohle účinný, ale vzhledem k tomu, že mi do baráku vede optika, a antény mají dobře přizemněnej stožár a přep. ochranu ještě na půdě, tak jsem i za bouřky celkem v klidu...

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Tahle věc má efekt jako doplněk ke stávajícím přepěťovkám v instalaci. První stupeň v trafačce, druhej na vstupu do objektu, třetí v rozvodnici, čtvrtej v zásuvkách. A protože v zásuvkách je už potřeba opakovat svodič každých pět metrů, hodí se tohle mít ještě na konci prodlužky. Plus se tu dají trošku přiochránit data a podobně. Samo o sobě to může nahodile pomoct proti nějakým drobným špičkám. Ale pokud se objeví nějaký opravdový přepětí (co by jinak požraly předchozí stupně), tak to bez rozloučení zdechne. V horším případě i bouchne.

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Jsou v tom varistory. Něco to je schopné zachránit, ale na rozdíl od plnohodnotné 3 stupňové ochrany jen při použití tohoto nemáš žádnou jistotu, že zařízení přežije. No, ale je to lepší než nic.

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Nemáš jistotu ani když máš přepěťovky podle normy. Po předchozím větrném počasí v nedaleké fabrice řešili mrak problémů, hlavně odpálený 24V spínaný zdroje. A to všechno jenom díky tomu, že kolísalo napětí v síti, ale pořád ještě v míře, na kterou přepěťovky nereagují.

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Tak on hlavní efekt přepěťových ochran není aby nezhebla televize, ale aby nebouchla a nezapálila barák.

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Asi by něco šlo poskládat z transilů a serie pojistek na 500V, případně nějaká tlumivka a kondík na omezení pulzu. Ale musel by to dělat někdo zkušenej a s možností to otestovat.

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Když to práskne špatně, tak to rve i kabely ze zdi. Za mě buď pořádně, nebo se na to vyprdnout. Jinak je to jak píše kaed, ani 3 roky starý baráky to nemaj, pokud to vysloveně majitel nechtěl, domnívám se, že to zatím žádná legislativa nenařizuje.

(upravil jardag69 3. 2. 2022 0:00)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Tak nějaké ty tlumivky a jiskřiště už do rozvaděče jako první linii, ale přímej zásah je asi trochu problem, ale to zase mají na starost hromosvody

(upravil 3. 2. 2022 9:04)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

to dj rix: nařizuje, už 10 let, a ty poslední 3 roky to v bytovejch domech a komerčních objektech je všude, v RD se to dost flákalo...

Na to bych se hned vykašlal. Něco málo je dnes na vstupu každýho zařízení  (tlumivka a varistor) který není z číny. pokud chceš mít jistotu, tak bateriový napájení to jistí. Navíc ti do toho nebude pronikat rušení ze sítě, a to se počítá smile

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

ok, takze to je nesmysl smile Trafostanici mam 50m a v te nejaka ochrana urcite bude. A kdyz to praskne nekde na tech 50m, tak mi ochrana jako z odkazu stejne nepomuze

(upravil Hippo007 3. 2. 2022 11:16)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Je to složitější, hodně na to má vliv, zda jsou elektrická vedení tažená v drátech vzduchem, nebo kabelem v zemi. Jestli bydlíš někde na vesnici a máte tam sloupovou trafostanici a vn vedení vzduchem, tak blízká trafostanice je docela problém. Sice jsou v trafostanici bleskojistky, ale ty svedou přepětí do země a to se k tobě domů dostane přes nulák / ochranný vodič. Podobně, když se blesk strefí do venkovního nn vedení, máš to přepětí až doma. Lepší je to ve městě, kde je všechno v kabelech v zemi. Když máš na baráku hromosvod, k němu přizemněnou anténu a uvnitř baráku paralelně se svodem hromosvodu vedené rozvody elektriky, naindukuje se ti do domácích rozvodů přepětí při zásahu hromosvodu bleskem.
Za mně, nějaká ta prodlužka s pojistkou a přepěťovou ochranou na konci (klidně za 3 stovky z lídlu) má smysl, něco málo zachrání a pro dobrý pocit bych ji tam dal.

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

A když už, tak tu prodlužku co nejdelší. Přidaný odpor a indukčnost může pomoci.

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Najvacsia sranda prepatovych ochran je ze to stoji kopu prachov a vnutri je varistor za par korun big_smile

Mam otazku, ak mam predlzovacku s prepatovou ochranou (je tam jeden varistor nic ine) a pred tym je taky ten maly jistic na 10A ktory v pripade aktivacie varistoru streli, a ten sa pokazi a vyhodim ho prec... Mozem takuto predlzovacku dalej pouzivat? V pripade poruchy varistoru / prepatia v sieti by mal len strelit zasuvkovy istic v rozvodnej skrikne miesto toho na predlzovacke nie? Alebo existuje na to norma ze to musi mat dalsi extra istiaci prvok typu istic / poistka?

(upravil scoop 3. 2. 2022 13:46)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

stane sa z nej predlzovacka bez funkcie "prep. ochrany" ... idealne riesit vsetko uz v isticovej skrini a urcite nedoporucujem kupovat kombinovane ochrany TV/SAT antena + LAN + napajanie...nejeden pripad kde udrel blesk do satelitu/LAN kablov vo vzduchu a vsetko co bolo pripojene na danu ochranu odislo...
Problem je ako ma riesene el. rozvody bytovka alebo dom...u nas sa v bytovke prerabala komplet elektrika so zvlast vedenim ochrannym vodicom a v byte mam komplet novu elektriku tiez tak uz upravenu.

odporucam zaroven kupovat poriadne ochrany...napr. vnutro AQ powerquest 2
https://www.audiosciencereview.com/foru … ng.123810/

Příspěvky [1 až 20 z 31]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Prepetova ochrana - ma smysl?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£