Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 57]

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

>Danhard
A jak by sis to představoval? Já to umím jen nastavením vypínače do polohy vypnuto.

>Hordek
Ten Zátopek nebo kdo to psal musí být hluchý jako poleno. Jak může napsat že ho zesilovač mile překvapil když to má v cestě takovou hrůzu hrůzoucí jako je TDA1524!?! Raději bez komentáře. Té Toshibě nevěřím, už podle datasheetu má horší parametry než to TDAčko (odstup rušivých napětí, zkreslení). To cise ještě neznamená, že nemůže hrát lépe na ucho, ale moc bych tomu nevěřil.

Korekce nepotřebuju, postačí mi fyziologická regulace hlasitosti. Podstatné je pro mě porovnání různých typů IO. Kdybych měl čas tak se na IO vykašlu a vydám se jinou cestou. Jde mi tedy o to vybrat poslechově nejlepší IO.



Možná hloupý dotaz, ale jak velká je šance že tohle bude fungovat, že pod potiskem IO se neskrývá něco úplně jiného co nezahoří plamenem a bude to hrát jako origo IO?
https://www.aliexpress.com/item/4000103736448.html

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Taky by mě zajímalo, co se dá udělat s celointegrovaným zesem (TDA7375), kde nemůžu ani zasáhnout do zpětné vazby, a když už, tak je u některejch částí vyvedenej invertující a u některejch neinvertující vstup...

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Pokud nepotrebujes velky vykon, tak stara klasika TA2020, hotovy modul, je dobre reseni.
https://www.aliexpress.com/item/3296877 … b201603_52

Pokud potrebujes vyssi vykon, tak klasicka TPA3116 a maly menic, udela svoji praci, bez velkych investic a komplikovaneho bastleni.
https://www.aliexpress.com/item/3282172 … b201603_52

hotova krabicka, pokud nevadi blby design, je dobre reseni, pripadne to upravit, doplnit kapacity v napajeni a td..
https://www.aliexpress.com/item/3297631 … b201603_52

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

kaed napsal:

Taky by mě zajímalo, co se dá udělat s celointegrovaným zesem (TDA7375), kde nemůžu ani zasáhnout do zpětné vazby, a když už, tak je u některejch částí vyvedenej invertující a u některejch neinvertující vstup...

Předřadíš Sound Refiner smile

(upravil Thales 9. 9. 2019 15:06)

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

>wimshurst
Přemýšlím kolikrát jsem tu napsal že digitál ne.


>danhard
Apríla už tento rok bylo, nicméně když už jsi s tím začal... V nouzi nejvyšší jsem našel krabici s šesti kdysi dávno vykuchanými Z-moduly s MBA810 než to vyřeším jinak a lépe. Taková ta klasika, kdy existuje jedno prozatímní řešení než bude nahrazeno lepším prozatímním řešením, které pak vydrží dlouho než se člověk dokope k tomu to udělat pořádně. Pošta z Číny chodí dlouho. Do pucu jsem ty moduly dal už kdysi, ale přemýšlím jak by se tomu dalo pomoci (jo, hrabe mi). Mám tu sice i Z moduly s A2030, ale pro ně je 12V minimálka a pokud dobře pamatuju, tak Hill z Bastlírny tvrdil, že při takto malém napájení ty MBA fungují znatelně lépe. Obvykle mívá dobré postřehy tak zkusím ty MBA.

Takže asi
1.) Zmenšit zesílení, je zbytečně velké.

2.) Srovnat zpětnou vazbu do roviny, protože původní verze měla propad na středech.

3.) Když dám dva a dva do můstku odpadne problém s výstupním kondem, které můžu vynechat. Při 12V napájení a trochu vylepšeném chlazení by to mohly vydržet když je nebudu drtit.

4.) Protože nemám tušení jak je udělaný sluchátkový výstup na noťasu, tak to raději galvanicky odizoluju těmi feritovými tráfky z ČB TV, které sloužily jako oddělovací na výstupu pro nahrávání na magneťák. Sinclair je tu kdysi dost chválil a napsal o nich i článek na stránky Aldaxu. Alespoň nebudou zbytečně zahálet v šuplíku. http://www.aldax.cz/index.php?act=prod& … p;key=brum

5.) Přemýšlím jestli když už tam dám ty trafka - nedaly by se ty MBAčka budit inverzně tak, že bych na výstup toho trafka dal odporový dělič, jehož střed bych uzemnil a každý zbylý vývod zapojil do jednoho vstupu MBA? Tím bych si ušetřil invertor s OZ, který bych použil jinak raději než tahat výstup jednoho MBA do vstupu 6 druhého (což by se jistě projevilo na zkreslení).

6.) Zaujala mě debata o zpětnovazebním odporu zde, ale nějak se to nedořešilo. Bylo to k něčemu dobré nebo ne? https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=20207


To samozřejmě neznamená, že se vzdám pátrání po rozumnějším řešením, měl by to být jen rychlobastl.

Možná bych si v rámci tunningu mohl koupit pozlacený originál aby to bylo to pravé HiFi když už si Danhard začal s tím Sound Refinerem...
https://www.ebay.de/itm/TBA-810-NF-Vers … 1461617469

(upravil Hordek 9. 9. 2019 16:18)

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Tak těma MBA --- nebo TBA si fakt pomůžeš. smile To je stejnej průjem jako ta TDA-1524. smile  MBA-810 jsem zavrhnul, jen co jsem se s nimi setkal. Taková TDA-2003 hrála proti nim přímo luxusně a TDA-2008 ještě lépe, ale tu už asi neseženeš.

A co autošvábi TDA-1553Q, TDA-1554Q?

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Prejit od DPA235 k MBA810 to je masakr big_smile

Web

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Asi takhle - napětí na 12 voltové baterii nabíjené solárním panelem nebude 12 voltů. To by se baterie moc nenabíjela. To je údaj jmenovitý. Skutečné napětí soustavy bude muset být určitě podobné jako napětí v autě.
Dále - dle amatérského rádia A/1 1979, kde je konstrukce můstkového stereofonního zesilovače s MBA810, autor uvádí, že do 4 ohmů se musí napájecí napětí snížit na asi 13 V (ze 17,5 V pro 8 ohmů - ano, takto je to tam psáno), aby konci tekl přijatelný proud a že pro takovou zatěžovací impedanci i tak není tento zesilovač vhodný. Je to na straně 12 až 15.
Autor invertuje signál pro můstek z vývodu 6 přes odpor 3k9 a kondenzátor 20uf do výstupu prvního ("zdrojového“) IO. Tohle by se stejně pro nejlepší symetrický výsledek ještě muselo doladit (jednoduše by to šlo). Fakt je každý MBA810 jiný kus od kusu.

Řešení pomocí tráfek a současně k inverzi signálu se jeví jako vtipné řešení - to by šlo.

Já bych stejně však volil TDA2005 pro jeden kanál. Je pro můstek navržený a v můstku nemá špatný zvuk (teda už si nepamatuju, jaký měl šum).

Z notebooku odebírám do zesilovače signál normálně jako linku, ale určitě tam bude nějaký sotisfikovanější fígl pro odpojování vnitřních reproduktorů, protože je tam jasně slyšet zpoždění. I u tabletu. Tohle by u prostého rozpojovacího kontaktu nebylo  - tam by to bylo okamžité.

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Nebo zkusit "něco" takového......

http://schematics.circuitdiagram.net/vi … 08125t.png

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Já bych jednu DPA235 měl. Kompletní a funkční. Využití pro ni nemám, ale zase je to takový malý mazlíček.. Nicméně bych si asi neměl vše schovávat a měl bych ji dat šanci někde hrát.

(upravil EsoRimmer 9. 9. 2019 17:10)

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

https://i.ibb.co/xD1HdXv/IMG-20190321-202151.jpg
https://i.ibb.co/V3bx8qf/IMG-20190321-202131.jpg
https://i.ibb.co/tMqK5tF/IMG-20190321-202100.jpg

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Tak mu to půjč na vyzkoušení, může si pak postavit třeba Dexan a porovnat to.
Aby to neměl komplikovaný s můstkem, tak by stačil měnič na -12V a může pak jít do normálních konců.

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

>EsoRimmer
Chci! Otázka kolik si jí ceníš? Jdu ti napsat SZ


>Reeb
Danhard si začal s těmi fórky big_smile Když je venku hnusně také vezmeš zavděk stanem nebo kůlnou když nemáš ještě dostavený barák. MBA je to samé. Vím že MBA hraje na dvě věci, ale dá mi to čas. Když není na člověka tlak tak si dá na kvalitním řešení spíš záležet, Chtěl bych tu DPA235 (snad se s Rimmerem domluvíme), ale všechno co na ty MBA potřebuju mám v šuplíku a nestojí mě to ani korunu. Životnost jsem počítal tak měsíc až dva a ještě bych měl přitom pocit ekologické recyklace odpadu. Teď to ale vypadá že bych si mohl ušetřit jeden až dva mezikroky.



>jik
Musím počítat s minimálním napětím, ne maximálním. Přes den pokud tam jsem tak většinou makám venku takže kolik je na aku přes den je mi jedno, hlavní je co je v noci a to tam těch 13-14V nebude.

Když strčím do hluchátkového výstupu jacka tak to odpojí vnitřní repro. Ale vzpomněl jsem si, že tu mám někde (nevím momentálně kde) nějaký jednoduchý DA převodník od Behringera. není to zázrak, ale používal jsem to před lety vc práci a hrálo to znatelně lépe než integrovaná zvukovka v PC. Asi dostane zase příležitost.

Tu konstrukci v ARA1/79 znám, ale tam se používá právě to buzení do zpětné vazby, což se mi všeobecně nelíbí a tím spíš ne u tak blbého švábu. Proto mě napadlo zneužít těch oddělovacích traf i za tím účelem. Škoda jen že nemají vyvedený střed a muselo by se to suplovat těmi odpory, ale nemyslím že by to byla tak zásadní brzda. Že je TDA2005 jepší nepochybuju (také jsem si s ním ještě na základce hrál), ale pochybuju že by byl zvukově lepší než ten modul od Alíka co jsem linkoval s TDA7850.i když kdo ví? Zrovna na to jsem se vlastně hned v úvodním příspěvku ptal - který z těch autošvábů je zvukově nejlepší.



>Hordek
Jo, to vypadá hezky, líbí se mi takové pokusy, ale to už bych rovnou mohl jít do té DPA235.



>Danhard
Normální konec bude až se to překope na nějakou výživnější instalaci. Zatím budu maximálně spokojený s tou 235 a Dexan mi asi těžko bude fungovat s tak malým napětím. Obecně na rozumnou nezfušovanou mechaniku teď stejně není čas, důležitější je podlaha, rozpadající se schody, zeď kolem části pozemku, které tak trochu chybí základy a milion dalších věcí - nenudím se. Proto teď potřebuju skoroinstantní řešení. Ale jestli máš nějaké zajímavé řešení v kapse rád se mrknu. Třeba pro inspiraci.

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Ja nechci byt za blbeho.
Ale uz si nekdy slysel, nebo pouzival nekdy ten TA2020 od tripath?
Ja na ten svab nemam spatne slovo, neni to zadna supervykonna pecka, ale i od cinanu, hotovy modul, hraje daleko lepe, jak ruzne MBA810 a podobne hruzy, do autoradii.
Ja sem leta pouzival TA2020, na vlastni bastldesce, pak sem sehnal modul ze svabem YDA138, ten se mi uz tak nelibil a od doby levnych modulu TPA3116, se uz ten TA2020 stratil v praveku.
Nekolik modulu z Ciny sem osazel do vseliakych PC repraku a to i kvalitnich, jeden modul mam v me oblibene pixle od lancmitu.
Ale dodnes, ten svab, si myslim, ze je necim vyjimecny.
Kdyz mu das jednou sanci, spomenes si na tyto radky, jak dlouhou oklikou si se dostaval, ku jednoduchemu reseni.
Pouziva ten svab i fostex v malych monitorech, to neni nejake smeti, na bum-cink ucely.

Dlouho sem to pouzival na boude, kde sem mel take solar a vetrnik, bedny ale velike a citlive osazene SP200X sirokaci z pomocnym vyskacem.

Ale nebudu zbytecne drazdit. Na to prijdes i sam, ze navrat do 80tek, na MBAcku, nebo na A2030, neni to prave, na dnesni dobu jiz vhodne reseni.

Mozna kdybys mel tam gramo, jako zdroj signalu, predzesilovac a pak resil nejaky vysledny zvuk, to bych pochopil.
Ale v pripade zdroje zvuku, ktery je v podobe nejakeho ipodu, nebo mobilniho telefonu, vyrabel dodatecny sum na nejakych TDA810, to mi prijde hodne ujete.

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

>wimshurst
Přijde mi že to nečteš a nebo hodně přeskakuješ. Vím že MBA ani TDA není to pravé, ani to není myšleno vážně. Je to pouze velice krátkodobé překlenovací řešení s jepičí životností. Rychlobastlík co dům dal. Totéž ten TDA, jen na o něco delší dobu, ale třeba klapne to DPAčko a bude vyřešeno ve střednědobém a možná i dlouhodobém horizontu. Jakmile dodělám podlahy (prach) tak tam odvezu bedny - pravděpodobně ty převorané KE150, které jsou dostatečně citlivé. Zatím opět jako nouzová provizotrka poslouží ARO667 ve velké  deskové ozvučnici s filtrem od Antonia. Asi už jsi zapomněl jaké to je syrově bastlit, já téměř také když jsem se leta věnoval úplně jinému odvětví elektroniky.

Žádný mobil, ipod ani gramo jako zdroj zvuku nepoužívám. Doma mám kvalitní zvukové karty ESI/Terratec s DPAčkem a Seasy, na kterých se snažím pokud to jde přehrávat bezeztrátové formáty  přes ASIO a Foobar. Časem pořídím něco rozumného externího i na místo činu o kterém se bavíme. Zatím tam bude ten externí DA od Behringera protože noťas (ještě že jsem si na něj vzpomněl - uvidíme co vyjde poslechově lépe).

Tripathů jsem slyšel několik různých, ale které to byly konkrétně typy už fakt nevím. Buď jsem je slyšel u známých a nebo jsem je měl půjčené. Nejprve mě překvapilo jak to hraje, zpočátku se to zdálo takové pěkné, čisté, ale čím víc jsem poslouchal tím víc mi na tom něco nesedělo až mě to začalo štvát. Nevím jak to popsat, nemám moc rád HiFistické kecy, ale bylo to něco jako když je holka strašně zmalovaná - nepřirozené. Jako kdybych poslouchal obálku toho zvuku, ale ne to co je v něm. Nejvíce to bylo znát asi na výškách, ale neznamená to že jen tam. Je ale fakt že je to delší dobu a i když si to přiznávám nerad, tak oproti minulosti slyším subjektivně hůře i když si sluch šetřím (je mi 37, když dělám kravál používám špunty a protihluková sluchátka, na koncerty chodím jen zcela minimálně). Třeba už by mi to dneska nevadilo tolik jako dříve, ale nepřesvědčily mě ani Déčka z úplně jiné ligy na výstavách audiotechniky.

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Hm, no ja to chapu, ale nechapu cim napajis pak ty ostatni zvukozdroje.
Ja os. sem mel problem, ze ackoli sem mel pres 200Ah kapacity z NiFe akumuatoru, stejne nejvetsi zrout byl pocitac, modem, nikoli radiostanice.
Dusledkem toho, ve jmenu uspory energii, sem se kdysi velice potesil TA2020, ponevac pri velmi nizke spotrebe a dik telefonu, tusim Nokia N95, to nezralo zbytecne energii a pres vsechny problemy a dve bedny sem mel muziku, nebo mluvene slovo, bez vyssich energetickych naroku.

Ale pravda je, ze v dobe kdy nic nebylo, byl na vyber ve vyprodeji A211D, nebo MBA 810, tak sem na prenosne kombo, pouzil radeji MBA810.
Aby to jakz takz fungovalo, tak sem volil methodu paralelniho behu, tedy 4x ARO 689, ktery mel kazdy svuj zesilovac.
Napajel sem to tusim 6V akupackem pro radiostanice RF10.
Ale velka slava to nebyla.

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

>wimshurst
Je to jednoduché - bydlím jinde, kde je normální elektroinstalace a sem zatím jezdím na "víkendy na maltě". Nejprve je ale třeba udělat věci, které jsou z hlediska fungování objektu akutní a teprve pak můžu řešit solár v nějakém rozumnějším měřítku, ale to nebude asi dřív než za rok. Teď na to není ani čas, ani peníze. Nouzové osvětlení a noťas mi to při rozumném použití utáhne. Jen když si pustím po náročném dni film tak ho fakt odmítám poslouchat na škvrčítka v noťasu a sem tam nějaká hudba by také neuškodila.

Jo, to řešení co jsi psal bylo ve tvém případě rozumné.
Tu instalaci s NiFe jsi už zrušil?

(upravil danhard 10. 9. 2019 12:50)

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Dexan má jen o něco horší účinnost k napájení, než DPA235 a koncáky mu nejdou do saturace.
Konec pracuje v B-čku, což je pro bateriové napájení nejlepší.
Proto jsem navrhoval měnič (asi Čukův) na -12V a jednoduchý konec.
To má lepší chování než můstek z 12V a je to jednodušší.
Odběr se dá stáhnout asi na 100mA celkem staticky, což žere TDA7375 také.

Jinak MBA810 je zcela v pohodě na normální poslech na ARO667.

Zrovna jsem si koupil RPi3 na music centrum, nechceš taky jednu smile

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

>Danhard
Měnič tam teď dávat určitě nebudu, možná až přibude ten druhý akumulátor tak to pak píchnu mezi ně. Zkus nahodit schema s optimalizovanými hodnotami. Když je čas tak se hraní nebráním smile Podstatné je jak to bude hrát.

Bohužel ARO667 šedé v top stavu jsem dnes ráno jednu nechtěne popravil. Měl jsem je položené na zemi protože na stole jsem měl spoustu jiných podstatných krámů, zakopl sem o kocoura a... Na to že nejsem drobeček jsem vychytal rovnováhu přímo mistrovsky, ale stejně má jeden mačklou membránu. Sice to na první pohled není vidět, ale vzniklý zlom bude nepochybně zdrojem zkreslení. Takže už mám jen ARE667, které mají o 3dB menší citlivost, ale zase se dají poslouchat i bez filtru.

RPi bych asi nevyužil, ale jak to music centrum vypadá? Jen tak ze zvědavosti.

(upravil danhard 10. 9. 2019 15:15)

Re: Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Bohužel, pokud nesouhlasíš s mými optomalizovanými návrhy, tak si najdi jiné řešení.

Jak asi vypadá RPi3 ? teď jsem si koupil 2ks na hraní v krabičce po 300Kč.

Prodejce mohu jen doporučit.

ps. měnič by byl jen na -12V, jelikož je to poloviční řešení materiálem, než ta zkurvená DPA235 v můstku.

Sorry, ale jděte do prdele s tím vaším uvažováním kreténů.

Příspěvky [21 až 40 z 57]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Kvalitní zesilovač na 12V NE do auta?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£