Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [12]

Téma: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Ahoj, chci poradit, chtěl bych udělat trochu větší PA subáče. Rozhodující je cena, chci to na takové ty vesnické diskotéky, zvučení malého sálu, tělocvičny, venkovního prostoru. Neměl bych přesáhnout 250m2 jak uvnitř tak venku. Aktuálně mám bedny Omnitronix TX1520 a zesilovač Behringer 2x750W do 8ohm.
Ale jelikož bych chtěl větší basy tak jsem myslel že na to vesnický dum dum by mohl stačit tenhle reprák https://www.hadex.cz/q371a-repro-307mm- … -5khz-5db/
Vím že to není žádná kvalita, ale jde o cenu. Udělal k tomu ozvučnici( nejsou tam údaje k jejímu výpočtu) a pak zesilovač, napadlo mě že by mohly stačit dva bloky z dvou TDA7293/4 v můstku, měli by dát něco kolem 150W to by na vybuzení těch repro mohlo stačit ne? Dekuji za rady, hlavně za pomoc s tou ozvučnicí. Beru to taky jako výzvu, proto bych to rád udělal vlastnoručně. Děkuji

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

250m^2 neni malo smile a s TDA7293 a tim 15" stredobasovym Hadexem to bude opravdu vyzva....

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Za mě, bych si na suby pořídil nějakej zes ve třídě D, minimálně 2x 500W, výkonu budeš potřebovat hodně. Pokud to má hrát aspoň od 50Hz, tak tenhle repráček (i dva nebo 4) prostě utavíš. citlivost 96db je pěkná, ale na jakým kmitočtu? tipuju to na 1kHz, na 50Hz to bude aspoň o 6dB míň...
S tímhle samozřejmě souvisí aktivní dělení a oříznutí spodku pro ty omnitronixy, aby se jim ulehčilo.

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Mno, on je to 12" středobasový Hadex.
Na basech zahraje očekávané - několikrát méně než te 15" středobas v omnišrotíkách TX1520 sad. Možná dát to do bandpasu, ale nestojí mi to za nějaké simulace; stejně neuvádějí dostatek údajů.
Jinak se připojuji k doporučení od Kaeda, pokud má jít kvalita nahoru a nejen o neúspěšnou snahu a vyhození peněz.
Lze jen doporučit se podívat po bazarech, člověk má věc rychle, obvykle ani ne za hodnotu kvalitního materiálu. Chce to samozřejmě trochu o problematice vědět.
To, co navrhuješ, je snaha za málo peněz mít hodně muziky, jsem si bohužel jist, že bude neúspěšná. I když samozřejmě oceňuji snahu o věci přemýšlet a sám tvořit.

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Dobře, a kdybych teda udělal zesilovač třeba 2x500w v Déčku. A třeba koupil 15" Hadex repro nebo případně 18" pořád to bude málo? Vím že kvalita je děsně bídná, ale jak říkám, potřebuju hlavně aby to dělalo nějaký to Dum Dum. Případně jaké měniče/reproduktory by jste volili vy?
Děkuji za nastínění situace, vím že zatím to je nereálné, ale rád bych to pomalu ale jistě udělal tak aby to fungovalo...

kaed
Co myslíš o tomhle? Koupil bych dva, dodělal zdroj, ochrany reproduktorů, i když je to prý má...
IRS2092S 500W Mono Channel Digital Amplifier Class D HIFI Power Amp Board 20Hz-20KHz Digital Amplifier Module
https://s.click.aliexpress.com/e/j4Pew3W

(upravil Otas 26. 5. 2019 19:13)

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Musí to být basové repro. Měl by u něj být k dispozici přehled TS parametrů, aby se dalo předvídat, jak to bude hrát v bedně, jak velká ta bedna má být a jak má být naladěna.
Teprve, když to hraje dobře kmitočty 60 - 70 Hz, pak to jako bedna zní. A když zahraje pod 50 Hz, pak je to sub.
Dva veledůležité parametry pro vyzáření basů: Plocha membrány a maximální lineární výchylka Xmax. A všeobecný parametr účinnosti SPL (v dB/W/m).
Z toho vyplyne, že je potřebný větší průměr membrány, než ten 12". Volí se obvykle minimálně 15" (ale to je to, jak hraje ta TX1520), raději 18".
A Xmax alespoň tak 7 mm a více. U navrženého reproduktoru není nic napsáno, koupí ho jen člověk, hterý o tom nic neví. Jsi pro ně ten správný zákazník, kladně hodnotím, pokud jsi to ještě nekoupil. Dá se zároveň předpokládat, že ty parametry za moc nestojí. Kšeftmani z Hadexu velmi často prodávají nejlacinější brak.
Kvalitní repro stojí dost peněz, k tomu budou potřeba mechanické práce, materiál (např. konektory, ucha, ochrany rohů, čelní mříž atd.).
Ukázka subového reproduktoru na úrovni horního konce low-endu v profi je třebas takováto:
https://www.prodance.cz/18ps76-4ohm.html
A nebo značkový hotový sub z bazaru (jen tak první klik, najde se jich v bazarech více a některé i lacinější a stejně dobré). Viz 12. 5. LD Stinger.
https://www.prodance.cz/vas-bazar.html? … bazar.html

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Otas
Dobře, takže na jakékoliv reproduktory z Hadexu naprosto vypouštím. Ještě se zeptám, mám možnost koupit reproduktory Behrimger 200W 3Ohm a taky k nim nemůžu najít bližší informace, tedy kromě rozměrů a citlivosti.
Takže myslíte že 18" reproduktor bude lepší? Co se týče povrchové úpravy, materiálů, konektorů a uch tak to nepočítám, mám zbylé po předchozím projektu. Děkuji.

(upravil pet007 27. 5. 2019 18:40)

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Hele, ja si resim pro sebe takovej malej aparatek. Onehda jsem sehnal tady na foru zanovni 15" RCF LF15X401 za 4500Kc.
Ted jsem upgradoval na BC 18NW100 (je to 18" a vazi jen 9kg). Oba dva to jsou uz subbasy, ta NW100, dle udaju BC ma maximum asi 520W pri dosazeni max. vychylky (mne to vychazi asi na 30Hz).  Tu NW100 jsem tez ted sehnal zde od Marcina za asi 5300Kc (novej je u Prodancu za 7kkc).
A tydle repra uz opravdu zabasuji, i to 15kovy RCF, ktery mimochodem ted budu zase prodavat (vcetne 110L budky (jen surova 18mm DTD, vevnitr vyztuhy, je to celkem bytelny) za 4000Kc).  A casem pak prikoupim i druhou 18ku.
PS. v priloze jak vypada SPLa vychylka pro 70V RMS (cca 600W) na tom RCF se zapojenym aktivnim filtrem 4. radu na 30Hz (subsonic)
http://www.mervart.eu/!projects/!audio/RCF15LX401/RCF15LX401_70V_30Hz_subsonic.png
PS2. jinak jak jeste vidno, kdo by to furt drtil na nakym D&B kolem 40Hz (ladeni BR), hrozi usmazeni civky, pac v ladeni BR je min. vychylka, takze to moc "nefouka" a civka neni chlazena.

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Pokud chceš opravdu levný reproduktor do Subu pak by se dalo jít směrem: https://www.thomann.de/cz/the_box_speak … 80_8_w.htm . Slyšel jsem 1x12" a 2x12" variantu v bassreflexu, 1x12" variantu s 10" satelity mám na jedné akci i odzkoušenou (celé poháněno T-Amp TSA 4-700 + Driverack PA2 processingem). Na velké prostory a outdoor eventy to samosebou není a nikdy nebude, ale na menší indoor akce typu svatba, konference, promítání, komornější koncert, atd. to stačí a je to dle mého kompaktnější, elegantnější a zvukově lepší řešení než 15" aktivky (Dynacord A115A) se kterými jsem to měl možnost přímo srovnat. Ta 2x12" řekl bych že je o dost lepší řešení než 1x15" v podobné i o něco vyšší cenové relaci (ale přímé srovnání bohužel nemám).

Taky už delší dobu o stavbě 1x12" do aktivního all-in-one 2.1 systému uvažuju, jedna z variant je i toto osazení, ale ještě se uvidí jestli tam nakonec nepůjde něco kvalitnějšího... podle toho jak dopadne nakonec modul zesilovačů.

(upravil Otas 27. 5. 2019 16:37)

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

PET007: Tak takto vypadá  nabídka na luxusní 15", navíc od renomovaného odborníka, dořešena i bedna a naladění BR.
hp123: Najdi si ten reprák, za kolik se prodává a jak se prodává: všimni si, že všechny parametry jsou k dispozici. Je to reprák patřící už k TOP profi. Xmax 11,5 mm má jen velmi málo repráků, RCF je špičková firma. S takovým Xmax ten 15" dožene a předežene i slušný 18" (ten můj odkaz na něj na hlubokých basech nemá ani náhodou).
Ten reprák nejspíše snese strašné věci a umí úžasné věci sad, respektive jeho přímý předchůdce 15LX400 tohle tutově uměl. Kdybych neměl otázku subů pro profi vyřešenu (rovněž mám od RCF), tak po něm skočím. I když mně by trochu vadila hmotnost (12,7 kg), jsem už starší pán roll .

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Taky něco povím. Nedořešil se ten zesilovač. Ono je hezké koupit modul digitálu za pár pár pětek, ale co dál? Potřebuješ je dva k tomu vhodně dimenzovaný zdroj, vyřešit můstkování, symetrii, ochrany, jinak reprák který ti příjde drahý zanedlouho odpálíš DC_čkem a spoustu dalších věcí které stojí peníze i když víš co s tím. Mnohem více pak když to nevíš. Já ve tvojí situaci bych si vyhlínul nějaký starší bazarový PA zesík, který je všemi potřebnými vymoženostmi už vybaven (při troše štěstí bude mít i 100Hz LP) k tomu ten sub od Pett007 řekněme že za 7000,- komplet můžeš být ve vsi basovvým králem a bez starostí. Po pár akcích máš náklady zpět.

(upravil djmayo 28. 5. 2019 19:19)

Re: Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Ten zosik máš podľa výkonu asi EP2500 alebo EP4000 ja by som ho neodpisoval, mnohým ľudom dobre slúžia. Keď k tomu kúpiš dačo čo je ochotné hrať aj basy, tak ani subbas nemusí byť nutnosť na to aby to hralo ďaleko lepšie aj viac ako to čo máš teraz. Kolega zvučil dedinské oslavy s EP2500+DAN PA 215-1200 (2x Em Kappa15LF+PSD2002), ďalší mal slabšie PA215-1000 (2xDelta15LF+D210) a až na menšiu dieru v oblasti okolo 1,5kHz to hralo celkom slušne a dovolím si tvrdiť že dnes keď vybehnú na pódium so značkovými kompaktami nižšej cenovej kategórie s 10-12" podporenými 15" subbasmi (dakedy len jedným) s papierovým výkonom 2-3kW dokopy, tak to nezahrá ani tak. Jedna nevýhoda - ťažké jak hovado nakoľko skelet bol DTD. Ja si myslím že tie TX prehrá aj lepšia bedňa z jedným slušným 15". Minule si chlapík dokazoval čo uhraje či neuhraje s DB Bhype10+sub 615, další so samohrajkou sa odvážil s dokonca z HK lucas , iný s Bose L1...aspoň vidíte čo tí predajcovia ľuďom natárajú keď im to predávaju, keď som sa ich pýtal že či to myslia vážne? tak však v pohode to má cez kilowat a pol výkonu cha cha...ale inému s podobne veľkými Yamaha DSR112+DXS15 na stranu to hralo celkom pekne zvukovo aj hlasitosťou ešte prijateľne bolo počuť tak do 15-20m celkom randal zrozumiteľnosť OK, bolo počuť že to je už za iné peniaze ako bhype...

Příspěvky [12]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Stavba PA subwooferu- od ozvučnice až po zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£