Téma: xmax

otazka je jednoducha.. xmax sa udava zbdialenost 0 a Ym sinusoidy ktoru vyzvara membrana alebo Ym a -Ym... len v tom chcem mat jasno wink

Re: xmax

XMax se udava 0-Peak. TVM napriklad udava XMax Peak-Peak, cili je zapotrebi uvazovat polovicni hodnotu. Peak je maximalni vychylka membrany. Prekracovanim XMax se nejenom namaha zavesny aparat membrany, roste zkresleni a v extremnich  pripadech prekroceni vychylky u nekterych repro muze narazit kmitacka do magnetu. Pak jeste existuje maximalni rozkmit membrany 0-Xdamage. Pro mbezna repra je mozne uvazovat, ze Xdamage je Xmax*2.

Re: xmax

a to aj pri starych tesla udavala ci len pri "novych" modeloch?
napr pri 8608 co by malo mat 5,5 ak sa dobre pamatam tak v skutocnosti by mali udavat 2,7?

Re: xmax

Beyma 5M30 má Xmax 1mm a Xdamage asi 10mm.

Udává se různě a většinou je napsaný jestli to je 0-pk nebo pk-pk.

Re: xmax

U tý ARN 8608 si myslim, že to bude spíš 0-peak, protože to by jinak bylo docela málo.

(upravil mirulu 1. 5. 2007 20:18)

Re: xmax

iMartin: Taky si myslim Kdyby se třeba ARN 226 mrskalo +- 3,2 mm, moc by tobo nezahrálo. Takže buď mi jede pořád přes maximum, nebo nevim, hraje to čistě pěkně smile Nebo má Xdamage 2cm? Michal něco řikal nedavno, že může kmitat bez zničení kolem 2 cm

Web

Re: xmax

Citlivost na zkreslení basů je u lidskýho ucha nízká.

Web

Re: xmax

Nicméně, od zkreslení basů (2. / 3. harmonická a jejich poměr) se dost odvíjí dojem z celkové basové složky spektra - měkké a tvrdé basy, obecně 2.harmonická dělá lepší dojem, než 3.

Web

Re: xmax

Je to různé, nejlíp je si to spočítat sám, pokud je ta možnost. Výška cívky minus výška vzduchové mezery (nebo horní desky magnetu) lomeno dvěma » Hc-Hg/2. Někteří výrobci k tomuto vztahu připočítávají ještě Hc/4 nebo /3 nebo Xmax určují podle zkreslení do 10%.

Re: xmax

Tak. To je jediný solidný způsob, jak xmax zjistit, pokud výrobce udává rozměry cívky a prstence. Výchylka je pod kontrolou, pokud je vždy celá mezera vyplněna cívkou. JAkmile opouští část cívky prstenec, síla, která působí na membránu je menší, takže systém není při takové výchylce brzděn a jede pouze setrvačností a tuhostí závěsu. Takový oscilátorek na vlastní frekvenci. smile

Re: xmax

dj-bobr: Myslím že to jesli je bas měky nebo tvrdy zavísí vic na tom jaky damp.factor ma zes+stavba repra,tj.vaha membrány kontra sila pohonu než na zkreslení dané překročením vychylky.

Re: xmax

Ježiš jasně že to tam ne"KMITÁ" ale předpokládám, že souhlasíš s tím, že tam slábne (nakolik je to měřitelné a ovlivňuje to zvuk teď nechme stranou) síla pohonu a Pokud něco slábne a to druhé se nemění (podle nelinearity linearity závěsu se tedy samozřejmě měnit může) v extrému, kdy už síla od cívky bude znatelně mensí než při nulové výchylce, bude v tom poměru systém membrána/závěs (hmotnost/tuhost) respektovat v poměru více mechanické vlastnosti systému, než ten pohon. A tím oscilátorem jsem myslel právě to respektování poměru tuhost/pevnost (základní veličiny v mechanickém oscilátoru).

Spokojenej?

EDIT: A jak se bude chovat příkladně repro s Fs 50hz, buzené signálem dejme tomu 10hz? (uznávám, že je to dost idiotský příklad, ale autohifi třeba, tam svedou leccos) Tam už přeci k minoritním záchvěvům vlastní rezonance dojít musí. Kdyžtak mě oprav, budu jenom rád.

Re: xmax

to jestli je bas tvrdej nebo mekej bude spis dilem nalazeni- kdyz budou zvyrazneny nejnizsi f, bude mekky, kolem 60-80Hz bude tak trochu dunivej a kdyz bude hrb jeste vejs, bude tvrdej. alespon tak nejak to ma pan Sykora napsany v tom serialu z AR (teda jestli se dobre pamatuji)

Re: xmax

ono dost zalezi aj na posluchovke... ak mas miestnost ktora pohlcuje vyssie basy ako je vacsina pokial sa dobre neumiestni repro tak z toho tvrde basy nedostanes ani keby si sa po....pod tvrdymi basmi myslim basy vyvazene a pevne a nie ze ti to robi masaz srdca

Re: xmax

Tim tvrdým a měkým nemyslím ani tak naladění jako spíš to jaky dozvuk ma např basskytara nebo kotel a to ten zvuk po zaznění struny jesli je to jen tak nějaky zvuk ikdyž třeba pěkny nebo fakt slyšíš jak se ještě chvíli ta struna nebo blána bubnu chvěje nevím jak to popsat ale když doma bedny zkouším tak ten rozdíl slyším.

Re: xmax

ten dozvuk je v lepsom pripade "spravna" reprodukcia nizkych kmitoctov ktora tam ma byt originalne alebo v tom horsom to proste "duni" koli zlej konstrukcii bedne, nekvalitnom pohone repraku, rezonancii posluchovky alebo co ja viem ci proste dielom permonika buchajuceho kladivom

Re: xmax

Shade ty si mi kápnul donoty smile,máš me sympatie.

Re: xmax

Michal: Ja nevim jestli to uz neni pryc... ale zkus si uvedomit ze opousti li civka motor zustava kmitaci system prakticky zavesen na pruznosti zavesu a "visi" na sile pohonu na jehoz je okraji. Setrvacnost kterou si zrejme predstavujes je uplna pitomost. Ten kmitaci system proste limituje tim ze ho uz nema dal co tlacit. V prve rade se civka pohybuje mezi nastavci tak ze vetsina silocar prochazi prez ni. Potom zacne vychylka narustat tolik ze kraj civky vklouzava mezi nastavce. Zde uz pada sila kterou pohon muze pusobit protoze pocet zavitu v magnetickem poli klesa. Takze jiz zde pohon zacina limitovat a komprimovat. No a kdyz se chysta z nastavcu vybehnout posledni zavit uz na civku nepusobi temer zadna sila a brzy se vrati z5 a zustane tam pokud polarita pretrvava. Neboli z toho pohybu zbyde prakticky jakejsi trapezoid. Uz jsi v obraze?

Re: xmax

Já tohle všecko chápu tak jak jsi to popsal. Je jasný, že z výchylkou přes xmax klesá síla, kterou působí motor. Ale zamysli se nad soustavou reproduktor zesilovač jako nad soustavou servoregulace se všemi jejími neduhy. Přeregulováním, překmity atd. To cos napsal je mi jasné. Jak vypadá "step response" klasického basáku?

Re: xmax

Chuck: trapezoid ne, ty pořád zapomínáš na to, že membrána nemá nulovou hmotnost. A při takový rychlosti z toho vychází ne zrovna zanedbatelná setrvačnost.