Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Nezařaditelné » Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [8]

Téma: Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

http://www.ges.cz/?page=index&gcat= … ES07313012 kdybych si koupil tohle co dalsiho k tomu budu potrebovat aby to merilo potreboval bych to do pc takze nejak prez zvukovou kartu, vubec tomu nerozumim tak se ptam vas jakozto odborniku predem dik za radu

(upravil Bubacek077 6. 11. 2007 15:37)

Re: Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

připojuje se paralelně s usměrňovací diodou a kondenzátorem pro nastavení časové konstanty (rychlost, kterou se vrací ručička)

http://members.chello.cz/bubnikb/pictures/VU.JPG

Tau je čas, za který spadne ručička z maximální výchylky na 0, dosazeno v sekundách
R je (logicky) odpor, vychází z RC filtru
C je kapacita svitku

např pro 1/2 sekundy budeš mít odpor třeba 1220Ω a z toho C=0,5/1220=409μF
doporučuju použít spíš Germaniovou diodu
jestli je to špatně tak mě někdo prosím opravte...

Re: Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

http://www.ges.cz/?page=index&gcat= … ES07313057

Tohle je lepčejší, stupnice od 1-10 je k hovnu.. teda na parádu. Sice neni prdel odladit ani tenhle VU, ale asi to bude k něčemu dobrý ( i když vlastně víceméně taky k hovnu) Možná by se to hodilo k F. zesu, aby se ani na 30dB nepřiblížil k limitaci lol

Re: Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

Popri hľadaní niečoho som narazil na toto: http://img221.imageshack.us/img221/1565/vumeterae6.th.jpg
Podla nazvu suboru si iste najde aj DPS, v časopise je uverejnená. Bubacek, uvažuješ dobre. Neviem odkiaľ si pamätám, že sa robilo aj zapojenie, ktoré urýchľovalo "padanie" ručičky na nulu. Bolo to tuším s trandami, fakt neviem. Videl som to pred pár rokmi, ani si nespomeniem kde.

Web

Re: Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

Okopírujte si zapojení indikátoru vybuzení z mixpultů AZL160-240, případně i AZK052, tam je podobnej obvod. Budík musí být pověšený přímo na tvrdý výstup operáku, časová konstanta náběh-doběh a linearita /spíš nelinearita/ indikace se řeší konstantami ve vstupech a zpětnou vazbou. Vhodný adept na tuhle pozici by byl asi NJM4560. Tvrďák.
Je to nutný kvůli dynamickému tlumení systému-speciálně ty pestrobarevné budíky z Hadexu, Tipy i GESu to vyžadují životně nutně, jinak se to kývá jak starej Brůna.

Web

Re: Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

sinclair: niekto nema odkial to urobit sad

ja som to hladal tak pred 2 mesiacmi, nasiel som toto
http://sound.westhost.com/project16.htm
http://elektroworld.info/modules.php?na … ight=meter
http://www.opamplabs.com/vumtramp.htm
http://sound.westhost.com/project55.htm

a teraz si vyber ... ktore by podla vas mohlo byt fajn? ale to co spominal sinclair? a odkial to to zozeniem ? sad(

Re: Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

Sice je to staré téma, ale jedno z mála, které jsem tady na fóru našel a nechci zakládat nové. Koukal jsem i na schémata z těch strojů, co  zde navrhoval Sinclair. Doplním ještě jeden odkaz - http://www.jlmaudio.com/VU%20Buffer.htm zkusil jsem ho a po úpravě hodnot pár odporů to funguje, ručička poslouchá a pěkně se houpe. Dokonce bych řekl, že ukazuje to, co má.

Mám ale dotaz právě na samotný budík. Nemám ten indikátor na nic jiného, než na ozdobu, bude tam jen od toho, aby se ta ručička pěkně houpala. Proto jsem nevolil nic extra přesného (proto jsem zkoušel "neznámý" obvod, jinak bych stavěl podle schématu z těch mixpultů) a koupil nejlevnější ručičkový VU metr u gesu (http://www.ges.cz/cz/fm-150-GES07313263.html). Vím, že jste to sem psali, že jsou to šmejdy a já si to přesto koupil. Ano, chová se to tak, jak píšete, šíleně se to houpe. V podstatě mi to pro mé účely stačí, ale když už jsem si s tím začal trochu hrát, říkal jsem si, jestli to nepůjde třeba trochu vylepšit...

Lze budík mechanicky upravit tak, že se setrvačnost houpání zmírní? pomůže například odlehčení ručičky, teda pokud ji půjde vyměnit za něco lehčího?

no a takový dotaz na závěr, kdybych se tím chtěl zabývat důsledněji a chtěl bych opravický ručičkový indikátor, dá se někde dostat k takovýmto http://www.thevintageknob.org/sony-TA-N77ES.html budíkům? a bude na řízení stačit jednoduchý obvod, nebo jsou na to nějaké složitější obvody? někde jsem četl, že mcintosh na to snad používá krokové, nebo střídavé motory?

za případné rady či podněty dík smile

Re: Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

zožeň si teslácke http://redyuri.wheel.sk/gallery/?dir=El … y+by+Tesla

Web

Příspěvky [8]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Analogový indikátor vybuzení jak zapojit

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£