(upravil Thales 27. 3. 2008 13:53)

Téma: Filtr k ARZ6604

Chtěl jsem před časem postavit hornu s ARZ6604 tak jsem si na Netu našel filtr pro vyrovnání charky ale nějak jsem se k tomu z časových důvodů nedostal. No a teď se k tomu chci vrátit jenže jsem si nepoznamenal jestli ten filtr co jsem si našel je k ARZ6608 nebo ARZ6604. Můžete se na to někdo mrknout prosím? Ideálně hodit do simulátoru jestli je to OK. http://www.thales.adslink.cz/FiltrARZ_1.gif Reproduktor už mám (4Ω) tak jestli je to 8Ω varianta tak je to v háji. Pokud ano šlo by to vyřešit změnou L a R na polovinu a C na dvojnásobek nebo celá simulace znovu? Díky.

Ozvučnice bych si představoval takto:
www.thales.adslink.cz/ARZ660x_horn1.jpg
www.thales.adslink.cz/ARZ660x_horn2.jpg

Re: Filtr k ARZ6604

Nikdo nemá chuť se na to mrknout? sad

Re: Filtr k ARZ6604

Já bych Ti to navrh, až budou mikrofony.

Re: Filtr k ARZ6604

No to bys byl moc hodnej. Zajímal by mě samozřejmě názor jiných lidí než těch co navrhli už tu původní. Ale mě by do začátku stačilo kdyby se někdo mrknul na ten původní návrh jestli je to pro 4 nebo 8ohm variantu protože když jsem to schema uložil tak tak vtipně že sice vím že je to k ARZ660x ale nevím pro kterou verzi.

Re: Filtr k ARZ6604

Čistě pocitově mi to přijde jako 4ohm verze...

Web

Re: Filtr k ARZ6604

Já z toho cítím spíš hromadu vyhozenýho lamina, ale proti gustu....

Re: Filtr k ARZ6604

Tak samotné reproduktory mě vyšly na 160Kč, dřevěný materiál na stavbu mám téměř všechno v dílně (18mm DTD na stěny, cca 35mm desky na zadek ani je skoro nemusím řezat), MKT kondenzátory požadovaných kapacit jsem vyhrabal v krabici s bordelem, cívky navinu na malé špulky od cínu drátem který také mám, sub s 2x ARN226-07 mám také, dva zesilovače z AR PE 8/2006. To jsou všechno věci které jsem vyhrabal doma (krom těch repro ale za tu cenu nové dovezené přímo z fabriky neber to). Takže vlastní náklady budou opravdu minimální a jediné co to sežere je čas a něco na povrchovku. Za ty náklady se to vyplatí ne?
Repro jsem si vybíral z více kusů aby guma kolem kraje koše byla dlouhá tak jak má být a membrána nebyla uslintaná od lepidla. Vyzkoušel jsem je pak v provizorní EizoBedně http://www.thales.adslink.cz/EizoBedna_1.jpg kde jim trvalo asi 14dní každodenního hraní než se rozehrály. EizoBednu jsem vybral proto že je oproti jiným podobným kartonovým bednám podstatně pevnější. Zpočátku zněly úplně příšerně jak tlampač ale bylo znát že s každým dnem hrají jinak. Zpočátku se bedna ani nehnula ale po týdnu už úplně skákala jak se repro rozehrál a začal produkovat i nějaké ty nižší kmitočty s patřičnou razancí. Docela mě překvapilo že z toho lezou i nějaké ty basy. Teď už se to dá takže až je dám do finální bedny hnedka uslyším co s tím dělá ozvučnice.
Ještě ke směrovosti takto velkých širokáčů - ano. Jsou velice směrové (na výškách) ale vzhledem k tomu že zvuk z nich bude mířit přímo do uší tak to nebude zas tak moc na závadu.

Re: Filtr k ARZ6604

Já mám pořád za to, že budou chybět okraje pásma, budeš to muset honit korecema a ve výsledku to bude stejně naprd. Ale to ARZ jsem ještě neslyšel.

Web

Re: Filtr k ARZ6604

No není to dokonalé to vím ale na to co je to zač mě to příjemně překvapilo. Spodek bude zajišťovat ten subík s 2x ARN226-07 takže o to se nebojím ale i bez toho se to dá docela dobře poslouchat ale nesmí to moc řvát jinak to kreslí ale to je tím že jsem to připojil přímo. Kdybych tomu ulevil od spodků určitě by to kreslilo podstatně méně. Výšek jsem se bál nejvíc a kutečně na pořádný výškáč to nemá ani náhodou ale není to tak hrozné aby se to nedalo poslouchat. Ony tam jakési výšky jsou, jen jsou vyzařovány v poměrně malém úhlu (směrují) a nejsou tak přesné. Porovnával jsem to s bedýnkami které jsem kdysi dávno rekonstruoval ve kterých je ARN565 nebo 567 a ARV104 s upravenou univýhybkou BS Acoustic a tyhle repra mi hrajou o dost příjemněji jelikož to dvoupásmo má takové podivné středy co mi nesedí. Tohle nemá být high-end ale příjemnoposlechové neunavující bedny a ten účel si myslím splní. každopádně si na tom chci vyzkoušet i bednu typu horn se kterou jsem zatím nic nepodnikal.

Re: Filtr k ARZ6604

Zamyšlení: Velká směrovost 8" fullrangů díky tomu bodovému vyzařování výšek nemůže navozovat dobře prostor, elektricky se tomu samozřejmě nijak nepomůže, tak co ti audiomaníci na těch fullrendžech maj?

Re: Filtr k ARZ6604

Právěže kouzlo je v tom, že zvuk vychází z jednoho bodu. Prostorovost je podle mě lepší než u 2p., 3p. Bedny s FR reprem se daj poslouchat jen v ose, mimo to není ono.

Web

Re: Filtr k ARZ6604

Nevšimnul jsem si že by tomu něco ubíralo na prostorovosti. A vzhledem k tomu že ty bedny budou mířit do jednoho místa a budou se v jednom místě poslouchat tak to nevadí.

(upravil Jarous 26. 5. 2007 22:02)

Re: Filtr k ARZ6604

8" širokopásmo směruje již velmi výrazně, dá se na to ale velmi rychle zvyknout a vadí to méně, než dělička u vícepásma, prostorovost tomu rozhodně nechybí a basy to zahraje velmi slušně. ARZ660X není špatný reprák, ale konkurence od Visatonu nebo Monacoru je na tom podstatně lépe s Fostexem je to nesrovnatelné. Fandím Thalesovi v jeho záměru.

(upravil Thales 27. 5. 2007 15:10)

Re: Filtr k ARZ6604

Je to spíš takový pokus. Chtěl jsem si to prostě vyzkoušet jestli tudy vede cesta (myslím že vede ale musí se na to trochu jinak - tohle je první nástřel) a když to nestojí moc peněz tak proč bych to neudělal že? Každá zkušenost dobrá. Hlavně mě k tomu motivovalo to že v práci máme takové malé srágory které vydržím poslouchat celý den a doma ne. Tak jsem zkoumal čím to je. Je to tím že to má málo basů a mnohem živější středy. Ne výraznější - opravdu myslím živější. Tak jsem to chtěl zkusit s něčím lepším a hlavně větším aby to šlo samo o sobě přeci jen trochu níž. Tak jsem koupil ty repráky za 160Kč/kus (za 170 i s dopravou). Postavil jsem frekvenční filtr, protože ten reprák byl na vyšších středech dost uřvaný. Cívky jsem si navinul sám na prázdné cívky od cínu drátem 2x0,85, foliáky jsem měl, koupil jsem akorát odpory. Zatím to mám jen ve velké bedně od monitoru vyztužené vnitřními přepážkami než udělám tu hornu. Materiál mám také v dílně. Je to sice 18mm DTD ale nechce se mi do toho investovat. A ono to opravdu zní o dost jinak. Není to vhodné na všechno (hlavně ne na bum cink hudbu) ale na takovou pohodovou muziku jakon je třeba Enigma - Back To The Rivers of Belief a podobné to zní velice zajímavě! Když poslouchám v ose tak abych ni neřekl že je tam nedostatek výšek, spíš mi připadají dost zkreslené. Holt je to reprák za pár korun. Také jsem zjistil že to zní mnohem lépe z větší vzdálenosti než z blízka jak tvrdil někdo na nějakém jiném foru (myslím že na slovanetu). Předpokládám že se zvuk zlepší s pořádnou ozvučnicí ale není to ono.
Tahle zkušenost ve mě vyvolala myšlenku že bych chtěl zkusit bednu ve které hraje co nejširší možné pásmo střeďák a výškáč by byl dělený hooodně vysoko a basák naopak extrémně nízko. Prostě takové atypické třípásmo i za cenu nedokonalé charakteristiky. Ale to je jen myšlenka a hlavně je to zase třípásmo. raději bych zkusil nějaký opravdu kvalitní širokáč se subem ale na to nemám $$. Možná jednou. Až bude tohle hotové tak to sem nafotím.

Edit:
Ještě bych to chtěl fiknout někde kolem 90Hz protože ty nízké kmitočty zanášejí do reprodukce zkreslení. Vím že by to bylo lepší spíš tak kolem 200 až 300Hzale to už by zase šlo moc signálu do subu s 2x ARN226-7 a to nechci. Já to chci jen malinko podbásnout na nejnižších kmitočtech kde nevadí jejich charakteristika zvuku. Kdybych dělil výš směrovalo by to na basech a přišel bych o výhody širokáče v jeho rychlé odezvě. Toť moje úvaha. Vím že ten sub s 226 není ideální ale válí se mi tu už asi 5 let nedodělaný tak tu zadní stěnu, povrchovku a tlumení mu ještě dám.

Re: Filtr k ARZ6604

Thales: nemáš někde plánek s rozměrama na tu hornu?
Pokud máš třeba víc plánků na různé "šneky" tak mi je prosímtě pošli. Či nějaké odkazy.
dík

(upravil Thales 27. 5. 2007 23:12)

Re: Filtr k ARZ6604

Nemám přesné rozměry. Výška bude 110, šířka cca 23-25 a hloubka 40cm, spodní ústí horny bude mít cca 60cm. To by mělo vyjít. Další insipraci můžeš najít např. zde: http://fullrangedriver.com/

Re: Filtr k ARZ6604

Jen fotky filtru:
http://www.thales.adslink.cz/Filtr.jpg
http://www.thales.adslink.cz/FiltrDPS.jpg

Re: Filtr k ARZ6604

čim to motáš cívky, motáku? smile

(upravil opamp 30. 5. 2007 21:25)

Re: Filtr k ARZ6604

Sakra Thalesi já si snad k Tobě udělám výlet, až to budeš mít hotový! smile

Ty špule jsou motaný starodávným bavlnou opředeným drátem nebo mě šálí zrak?

Web

Re: Filtr k ARZ6604

Přesně tak. Drát je lakovaný nebo smaltovaný (to nepoznám) a ještě opředený bavlnou. Celou plnou cívku jsem kdysi dávno koupil za kilo. Je to provedeno na špulce od cínu průměrem 2x0,85mm současně (ta větší cívka). Ta menší je vinuta jen jednou na kostřičce za 5Kč. Odměřeno na RLC můstku. Deska je spáchána nožem během oběda v práci z cuprexkartu (ano je to tak!). Myslím že to je postačující pro dané výkony a použití. Holt je to pokus tak se šetří.

Tak co? Je to fuj? smile