Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 4)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 71]

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Nnechápu, na co tím *rdujinem má vůbec někdo ztrácet čas, když se ho pak v budoucnu stejně chce zbavit. Proč se to prostě normálně nenaučí od základů tak, jako každej normální běloch? smile

Tvůj čas je dražší, produkt sračka a user čeká. Teda jestli to takhle jedete u vás na firmě, to musí bejt teda maso. lol

Ale že se vůbec divím dneska, stačí se podívat jak zabugovaný je třeba jen můj nový mobil. Tam nefunguje v pořádku naprosto nic. Hlavně aby to dostatečně šmírovalo uživatele, to zajisté funguje dobře.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Ty jseš vážně marnej případ. roll

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Crashpc napsal:

Dnes beztak není čas na to, učit se zvlášť byť jen architektury, nedejbože jednotlivé procesory na úrovni asembleru. V práci musí být projekt za měsíc hotový, a to vás každý den serou s věcmi okolo. Než najdete vhodný procesor, nainstalujete vývojové prostředí, donutíte ho ke kompatibilitě, seženete nebo dokmocháte knihovny, vyrobíte hw, program pro něj, optimalizujete to, doplníte o kontrolní a bezpečnostní aspekty, jsou klidně tři měsíce v prdeli, a vy na dlažbě za neschopnost.
Efektivita kódu? Většinou přežitek.

To je ale problém spíš toho, že je univerzální polívka z pytlíku dočasným standardem, asi není pochyb kde skončí takové firmy které tlačí na vývojáře, aby to bylo zbastlený z čínskýho univerzálu hlavně rychle a lacině.
I jako diletant který neměl zapotřebí jít do hloubky problému, přece musím vidět že ačkoliv je arduinová destička hotová a laciná, tak obvykle neřeší přesně ani elektrické ani mechanické zadání (konfigurace, zatížení, navazující periférie, tvar a rozměry, systém konektorů..) a vede ke kompromisům.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Asi tak, myslím že se tady míchají dvě odlišný věci, jedna je příležitostný projekt klidně i na soukromé použití a druhý je výroba profesionálního zařízení ,nebo chcete li pro komerční použití a v opakovaných sériích.

(upravil pzwak 25. 5. 2016 11:28)

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Crifodo, plný souhlas, snad jen s drobností, že to, co píšeš platí především pro seriovou výrobu, pro kusovku až tak ne. Pro několik kusů se vývoj se vším všudy nevyplatí a některé kompromisy jsou snesitelné.
K Hazysovým výkřikům se nemá smysl vyjadřovat, jejich vypovídací hodnota je spíš o pisateli, než o problému smile

EDIT: rix mě předběhl smile

Web

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Crifodo: Víš kde končí? Na výsluní. Alespoň dočasně, než dostanou projekt, který s tím rychlobastlem prostě nejde udělat. Levnější a rychlejší vždy vyhrává. Nejvíc to platí u větších sérií. Ale to utíkáme od tématu.
Jsou prostě věci, které s tím jdou dělat dobře, a nevidím problém v tom, aby to tak někdo dělal. Kecičky o zabugovaném a nefunkčním řešení nemají cenu jinde, než u konkrétního řešení.
Rix to napsal dobře. Jde o použití a úhel pohledu v něm. Jestli mám dneska rozblikat LEDku 555kou nebo Arduinem, hádejte, co si vyberu. 1000ms interval, nebo počítání kapacitoru pro správnou periodu, která je beztak (nejen) značně teplotně závislá.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Crashpc napsal:

Levnější a rychlejší vždy vyhrává.

to je poněkud úzký úhel pohledu který platí pro plebejská řešení, nakupovače čínské spotřebky, konzumenty Burešových sojových párků. Vždycky to tak nebylo a pokud svět neskončí ve sračkách náhražek, tak to po čase zase tak nebude.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

pzwak napsal:

to, co píšeš platí především pro seriovou výrobu, pro kusovku až tak ne.

mně to instantní předvařené arduino připadá že bylo zamýšleno a) pro hraní si b) pro seznamování a výuku
čili pro zejména starší žáky ZŠ po kterých nikdo nemůže požadovat větší dovednosti a konstruktérské znalosti, natož zkušenosti.
Asi jako se kdysi na stavebnici Merkur seznámili pionýři jak funguje rohatka se západkou. Že by na tom z lenosti a rychlosti ustrnul dospělý konstruktér se nepředpokládalo.

(upravil kaed 25. 5. 2016 23:17)

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Přidám svoje polínko do ohně: můj dobrý známý se řadu let živí různými projekty většinou s AVR. Minule jsem na návštěvě sledoval jeho léta vyvíjený a vypiplaný výrobek na odečet a dálkové měření/ovládání plynoměrů, elektroměrů, vodoměrů, topení a pod s atmega328. Když jsem mu předvedl něco, co se jmenuje Open energy monitor, což je vlastně to samý, akorát na arduinu (tj. s tím stejným procesorem co použil ten známej), s poměrně velkou komunitou, tak byl v šoku, že asi půjde dělat do fabriky, že tomuhle se nedá konkurovat, protože i když je tam spousta slepých cest, výsledek je celkem zajímavý a dokud se o to zajímaá tolik lidí, tak je patrný vývoj značným tempem.
Další můj známej programuje jednočipy zásadně v asembleru, je to jeho koníček, ale nikdy nedokázal vytvořit nic, co by se dalo prakticky použít, jediný co jsem viděl v akci je duhově blikající RGB led připojená na výstupy PICu. Když jsem mu předvedl arduino, t\ak mi taky tvrdil, že je to moc jednoduchý, a že by ho to nebavilo. Když jsem poněm chtěl udělat ovládání zesilovače, tak to byl neřešitelnej problém, tak jsem si to napsal za pár večerů do arduina sám, a když se mi to nebude líbit, můžu to kdykoliv předělat a nikoho se o nic neprosit, a přidat si třeba dálkový ovládání přes wifi. podotýkám, že k programování mám odpor a raděj mám analogovou - impulsní techniku, než psaní písmenek do programu.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Crifodo: také doufám, že to tak nebude vždy, ale toho se asi nedožiju.
Kaed: to je vysloveně ze života. Názorná ukázka rychlosti vývoje a neakceptovatelné práce, pokud to má trvat měsíce. Občas si i říkám "pokud se věc nevyřeší do třiceti minut, tak si nezaslouží pozornost." Je to trošku přehnané, ale něco na tom je.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Crashpc: To mi povidej. Poslednich 14 dni delam kazdy den 5-6 docela zasadnich uprav v systemu, ktere jsou mi zadany bez jakekoliv konzultace, odhadu pracnosti, bez jakekoliv koncepce, vse hlavne co nejjednoduseji oprasit, ASAP, na uzivatelsky komfort ci dokonce smysl tech fci sere pes - hlavne kdyz budou "dobry cisla".

Uprimne uz me to moc nebavi a svet, ve kterem ma clovek cas si vse promyslet, nastudovat, analyzovat a hlavne cas to pak *spravne a ciste* implementovat, proste nechat projekt v lepsim stavu kdyz odchazim nez kdyz jsem prisel, to uz si snad ani nedokazu predstavit. Snazim se, ale kdyz vidim jak je to uplne vsem uriti (pro uzivatele je automaticky kazda zmena k horsimu a shit, pro obchodaky je kazda zmena pomala a nakladna, pro projektaky je kazda analyza zbytecna ztrata casu), tak se pak hodne tezko hleda motivace zustat v praci o par hodin dele kazdy den, aby ten kod alespon zakladne za neco stal.

Nejak jsem se prestal divit lidem, co to proste lepi z knihoven, stack overflow, googlu a for hlava nehlava, nehlede na rychlost, kvalitu algoritmu, narocnost pameti nebo nedej boze bezpecnost. Hlavne, ze to trvalo 5 minut... sorry za spam.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

The_P: ten vážný pocit, kde všichni majitelé firem, vedoucí a ředitelé prostě chtějí zázrak zadarmo a hned, v prodejní ceně 1000€ na kus, velkoobrátkově, mě naplňuje dobré dva roky. Ani srandu si nedělají. Je to fakt hnůj. Když v tom mlejnku na maso nemusím zrovna dělat, tak se radši jdu učit, než abych něco v tomto směru dělal pro firmu. Ať si na to naženou otroky, kteří nezvládnou nic jiného. Tohle jdu dělat jen v momentě průšvihu, jinak radši za současného trýznění otroků hledám potichu systémové řešení, a teprve když se sejdou okolnosti, možnosti a čas, tak předložím řešení s nějakými výsledky.
Předložit vedoucímu nápad k realizaci je dnes zdaleka ta nejnebezpečnější věc - okamžitě se to vrátí jako rozkaz "tak to udělej, ale rychle!".

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Asi žiju celou dobu na Marsu, tohle co popisujete, jsem nepoznal a neznám smile

Na druhou stranu se setkávám skoro denně s prasárnama, kdy majitel objektu si troufá provádět rekonstrukci bez projektu, strukturovaná kabeláž mu nic neříká, na EZS a EPS (ubytovací zařízení) sere pes, utpčka na ethernet si nechá natahat silnoproudařem který je připlácne na silový vedení, délkou a souběhem se nezabývá...
Asi to má všechno společného jmenovatele, pod požadavkem rychlosti se skrývá nuzácká nemajetnost ale "přitom chceme všechno všichni", pod přehlížením kvalifikace a řemeslných postupů se skrývá totální neználkovství. Buranská doba, no. Maso třikrát denně, ne v neděli jako děda, co na tom že napůl sojový a od babiše.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

To je další věc. Předváděná ochota, flexibilita, rychlost, má přednost před kvalifikací, umoudřeností, bezpečností, promyšleností a kvalitou. Se podívej koho máme za politiky. Nevím jakto, ale když chcete létat, musíte si sehnat zkušeného pilota, nebo se jím stát. Ve vedení firem i státu dnes může dělat aj Jenda vobložák od vidlí, když na to má pajšl a skvělej nápad, jak někoho podojit.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Prosím vás, zdejší zkušené: Chci-li relativně svižně rozkopírovat dětem program v ATmega328P (Arduino) do dalších procesorů téhož typu, musím nejprve do každého z nich nahrát bootloader (nemají-li jej nahraný nebo chci-li jej všude stejný), a pak nahrát program (návody jsou na internetu) nebo lze provést hardcopy "jedním vrzem", t.j. booloader i program najednou? A pokud najednou ano, poradil by mně někdo způsob, jak toho efektivně docílit? Děkuji, D.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

pzwak napsal:

Crifodo, plný souhlas, snad jen s drobností, že to, co píšeš platí především pro seriovou výrobu, pro kusovku až tak ne. Pro několik kusů se vývoj se vším všudy nevyplatí a některé kompromisy jsou snesitelné.
K Hazysovým výkřikům se nemá smysl vyjadřovat, jejich vypovídací hodnota je spíš o pisateli, než o problému smile

EDIT: rix mě předběhl smile

Běž si radši zaprasit něco na mrdujíno a poplácat se s kamarádem na zádech, jací ste borci wink

Ono se časem ukáže, kdo v těch firmách bude dělat vývoj...

(upravil DJ_Rix 13. 4. 2017 16:03)

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Hazys napsal:

Ono se časem ukáže, kdo v těch firmách bude dělat vývoj...

No ty to zaplať pánubohu nebudeš. A s těma alibistickýma smajlíkama táhni do hajzlu, na to ti tu nikdo neskočí.
Vlákno se jmenuje Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty.

Digiting: Podle mě to tam půjde naprat přes ISP komplet programátorem.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Hazysi, víme své, kdo jsi a co umíš... uklidni své jarem vzbouřené hormony a jdi vyvíjet něco důležitého, smysluplného a nejlépe v asembleru. Nás hloupé nech našim hloupým hračkám, myslím, že o tvůj názor tě tady nikdo neprosil. Určitě je spousta jiných webů, kde tě někdo poplácá taky po zádech, což ti zjevně chybí.

Web

(upravil mechanik 13. 4. 2017 17:15)

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Hazys, programovaniu rozumieš do hlbky a vieš veci programovať po staru, bez zjednodušovania predpripravenými vecami a podobne... Otázka teda je pre čo máš stále potrebu urážať arduino? Nerozumieš že je to pre neprogramátorov čo si chcú len na rýchlo urobiť nejaku vec čo by s logickými obvodmi nešlo urobiť? To že si šikovnejší a vieš to urobiť poriadne ti nikto neberie, pre čo teda do arduina stále vrtáš? Mám dojem že to viem. Ty sa sám bojíš že ti týto ludia preberú prácu pre to že firmy budú zaujímať hlavne 2 veci a to je čas za ktorý im niečo naprogramuješ a cena. Takých arduinistov je vela a dokážu velmi rýchlo zlepiť inak dosť zložité veci... Kolko ludí bude riešiť to že to potrebuje vysoký výkon a že to nie je až tak efektívne? To nikoho nezaujíma, výkonu a pamäte bude stále viac. Dnes je potrebné veci robiť rýchlo pre to že programovať potrebuje všetko, aj mikrovlnka a pračka... Mám dojem že na to arduino nadávaš len pre to že sám vieš že z pohladu zadavatela nejakeho projektu nebudeš so svojimi lepšími vedomostami oproti arduinistovi ani o krok vpredu.

Mám kamaráta ktorý robí SW programátora. Kedysi sa každá stránka programovala od základu, trvalo to dosť dlho, bolo drahé. Dnes existujú predpripravené šablony ktoré sa dajú kúpiť a programovania je už len minimum. Hovoril že šablony sú na tolko kvalitné že nemá cenu to väčšinou riešiť inak. Naposledy ked mal niečo náročnejšie programovať tak zaplatil nejakemu turkovi ktorý to mal za 1/4 času a šialene lacno.

S Dčkovými koncákmi je to to isté. Niekto si dá záležať s kvalitným ABčkom alebo Ačkom s velkými chladičmi, velkou kapacitou v zdroji, transformátormi, nízkošumovými linearnymi tranzistormi ale pre komerciu stačí niečo čo bude robiť bordel, bude to malé a nebude to vela stáť. Konštruktér toho Ačka/ABčka si bude pripadať asi ako ty.

Ked chce človek v tomto svete normálne žiť, niečo zarobiť a nebyť plný nenávisti tak prvým krokom je priznať si že sa doba mení a "zahodiť" svoju neprimeranú hrdosť a sebavedomie a zariadiť sa podla toho.

EDIT: to isté napríklad hudba, dnes toho dosť velké percento vzniká v nejakom FL studiu kde si to proste naklikáš rytmus a použiješ už pripravené a dávno nahraté zvuky ktorých je celý archiv... Vtipné je že ten človek bude mať tak jeden snobský apple notebook a možno nejake klávesy big_smile Ako si asi pripadajú skupiny ktoré si tie zvuky museli nahrať sami a používať analogový záznam a analogové efekty a celkovo drahú techniku?

Kvalitná ručná práca a náročné postupy budú docenené tak niekde v skutočnom umení a nie tehnike ani hudbe.

Re: Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Jak to tady tak různě čtu (nejen tohle vlákno), máme tedy situaci, že milion požíračů sojových buřtů převálcuje gurmána, kterej by bazíroval na argentinským steaku, na to musí maso měsíc zrát a je to drahý a nikdo na to nemá čas a nikoho to nezajímá. Hazysovi jsou proti srsti ti rychlopožírači konfekce z mekáče.
A na druhou stranu, když někdo má čas a prachy a vyrobí širokopásmový sloupy za půl mega, tak se pro změnu můžou posrat ti druzí.
Osobně si myslím, že i v arduinu se může najít nějaká invence a originální řešení, ale nebude to v Kocourkově.

Příspěvky [41 až 60 z 71]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Arduino - zkušenosti, nápady, reference, postřehy, tipy, projekty

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£