Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reproduktory » Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 21]

(upravil romanvalek.rm 3. 2. 2015 19:42)

Téma: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Dobrý deň.

Dlho som hľadal na internete a tiež aj na tomto fóre, ako by mali byť zapojené výškače konkrétne 6x Tesla ARV 161 (4ohm - 5W) v bedniach Tesla V6800. Prosím ak to aj niekde je, som takmer amatér a bol by som vďačný keby mi to niekto vysvetlil po lopate. Je tam basový reproduktor ARM 9404 (4ohm - 150W).

Ďalej by som mal otázku na druhý reproduktor, v ktorom mám rovnako šesť ARV 161 (4ohm - 5W) no basový reproduktor bol nahradený BS-15B ktorý má 8ohm a 250W. Je možné zapojiť 4ohmové výškače aj k tomuto reproduktoru?

Ku každému repro mám mono zosilovače Tesla Disco 240H a 240S.

Viem zohnať odpory prípadne iné súčiastky a tak isto napájkovať, len nemám vedomosť aké a kde. Dúfam že nechcem až tak veľa. Dik vopred.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Prípadne ak by niekto mal nejakú schému zapojenia týchto repro bolo by super keby ju sem hodil smile. Vopred ďakujem za každý príspevok.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Pokud mne paměť neplete, byly ty výškáče zapojeny sérioparalelně, čili vždy tři ARV za sebou (fázově spojen vždy červeně označený vývod z jednoho s neoznačeným vývodem dalšího), volné vývody každé trojice byly spojeny červený s červeným a neoznačený s neoznačeným.
A celá výhybka byl jeden kondenzátor, který zabraňoval průniku basů do výškáčů. Ten byl jedním vývodem spojen s + vstupu bedny (vývod tuším 4) a druhým vývodem se spojenými neoznačenými vývody ARV. Spojené červeně označené vývody ARV byly zapojeny k mínusu bedny (vývod 6 na konektoru). Hodnotu kondenzátoru si nepamatuji, jen tuším 4 uF /250 V, nejsem si jist, zda v sérii s kondenzátorem nebyl ještě výkonový odpor (asi 3,9 ohmu / 10 W).
Basák byl zapojen přímo, označeným vývodem na + a neoznačeným na - vstup bedny.
U basáku BS 15B neznám parametry, s pravděpodobností, blížící se jistotě bude hrát méně hlasitě (ta ARM je strašný řvoun a ty ohmy znamenají, že do basáku BS půjde jen polovina výkonu, co do ARM). Nicméně stejně ta ARV kulhají za basákem, tak by ho mohly hlasitostí dohnat.
ARV pomocí DISCO 240 můžeš při hlasitém hraní vcelku snadno odpálit, jinak ale to spojení nemá zásadní problém, pokud si pamatuji - celé to píši "z patra".
Nečekejme zázraky, ty bedny byly slušné tak před 30 lety, teď je průměrná kvalita o moc výše. I když nějaké laciné Omnitroniky nebo Skytecy jsou ještě horší.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Vďaka za odpoveď tak som to teda zapojil no v bedni kde mám BS reprák mi výškové nefungujú.. je možné že už to majú asi za sebou.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Dají se pořád sehnat, případně i náhrada ARV 089, když už je tam stejně jinej spodek.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Ano už som aj niečo našiel na internete ale skôr uvažujem nad tým, že by som ich posunul nejakému nadšencovi ktorý by si ich dal do poriadku. Boli využíané v študentskom rádiu a bolo mi ich ľúto nechať hniť niekde v pivnici. Nemám však predstavu kolko by bola ich hodnota. Mám dve bedne a dva zosilovače. Vedeli by ste mi poradiť za kolko ich ponúknuť?

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Ono když ty výškáče nefungují, je obvykle vadný pouze jeden kus v každé sérii, stačí tedy nahradit dva.
Jinak ty výškáče jsem před 25 lety zčásti (jen 2 kusy v bedně) nahrazoval Tonsily GDWT 9/70, hned to chytlo sílu smile. Docela tam pasovaly. Ale je to nouzové řešení, zvuk opět nic moc (jde do nich i nižší kmitočet, než mají rádi).

K ceně - je to spíše na darování.... Začínající DJ by za to mohl dát tak po pětistovce Kč - 20 E, páč je tam 15" basák... Škoda, že to není funkční se stejnými basy.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Ešte k tej výmene výškačov. Ako by som zistil ktorý je zlý? Alebo ako by som ho najlepšie premeral.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Změřit ohmmetrem na jednotlivých repráčcích připojovací kontakty (odšroubovat repráčky a vysunout dopředu), kde naměříš podstatně víc, než 4 ohmy, je chyba. Odpojit ho (označit který přívod šel k červeně označení svorce), měl bys naměřit ne jednotky ohmů, ale podstatně víc, spíše nekonečno, pak ho vyhoď.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Tak že v jednom reproduktore je odpálených všetkých 6 výškačov. Vedel by niekto ponúknuť prípade poradiť kde zohnať aspon 3-4 tieto reproduktory za rozumnú cenu? Chcel by som pôvodné ARV 161.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Pokud ty výškáče seženeš, tak si před zabudováním ověř jejich polaritu. Zhruba platí, že modré proti černým jsou pólované obráceně, to znamená, že při přiložení plusu baterie na červeně označený vývod jde u modrého membrána dovnitř u černého ven. Nemusím snad připomínat, že test provedeme jen krátkým přiložením baterie.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Jasne rozumiem. Pokial ich mám ale označené červenou nálepkou môžem sa na to spoľahnúť? Pôvodné boli všetky takto označené. Mimochodom.. akú batériu použiť aby som nepoškodil cievku?

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Já bych použil 3 V, víc raději ne. A dodal bych, že na membránu před zkouškou lehce položím prst, abych věděl, že mne do něj šťouchne, nebo uteče.
Že by byla celá řada výškáčů označena opačně je pro mne překvapením, pro Teslu také platily normy, čekal bych masové chyby leda v době pálení švestek smile.
Ale překvapením je pro mne i to, že jsou spálené všechny výškáče, to by se stát nemělo (pokud s tím někdo neveksloval), shoří jeden a pak už nic shořet nemůže, obvod je přerušen. Zkus je ještě cvičně proměřit tou baterií.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Přerušená cívka reproduktoru se dá převinout ale to je precizní jemná prácička...nicméně najdou se takoví kteří to umí. Tužková baterie 1.5V by reprák neměla ohrozit, jen krátkodobě přilož. Mám dojem že když kladný pól (+) dáš na červený bod repráku membrána by se mela pohnout směrem ven nebo je to naopak ? Možností jsou jenom dvě...vyzkoušej to na nějakém jiném spolehlivě označeném repro, basovém například.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

V průběhu výroby tohoto i mnoha dalších typů repro v Tesle došlo ke změně normy pro označování polarity vývodů repro. Nejde tudíž o nějaké vadné série repro z výroby. To nám přineslo do dnešní doby trochu guláš, ale zhruba platí, že černé jsou označené již jednotně podle nové normy, šedé jsou pólované také jednotně, ale obráceně, modré se mohou zřejmě vyskytnout v obou polaritách, takže na označení vývodů u nich není spolehnutí a pro správné sfázování v reprosoustavě raději jejich polaritu ověříme zkouškou s baterií.
Podotýkám že u ARV161/168 je výchylka pozorovatelná i když jde o výškové repro, kde je výchylka poměrně malá.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Cizokrajné repráky vymontované z vraků TV Samsung, Thomson...mají označení (+) (-) trochu nelogické v obvodu střídavého nápětí. Ale je to symbolické, (+) bude asi totéž co červený.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Jak jsem starej, tak jsem sklerotickej. Tak jsem teď si vzpomněl, že mám doma návod k ARS 6800, osazený ARM 9404 + 6 * ARV 161. Popis schema, jak jsem ho v příspěvku 3 z hlavy vypotil, sedí. Kondenzátor 4 uF. Odpor tam žádný není. Je to 4 ohmovka, tak je mínus na č. 6 a značený na č. 5 (nikoliv 4 jako u 8 ohmů) tesláckého konektoru.
K tomu označení:
Důležité je, aby se jednak nehádaly ARV mezi sebou a jednak, aby byly v protifázi s basákem. A především, aby byly v souladu basáky - čili bedny navzájem.
Ta změna normy je teda dobrej fór smile, to bych nečekal a ani si to nepamatuji.

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Nedávno jsem to tady někde už psal-dělal jsem revizi dvou párů reprobeden 1PF067 08. Jejich výroba probíhala právě v období, kdy došlo ke změně normy v označování vývodů repro. Pár, který byl již kompletně osazen černými repro hrál po zpětné montáži solidně, druhý měl zvuk nepříjemný. Tam byly na hloubkách a výškách reproduktory černé, ale na středech ještě modré, opačně pólované ARO687. Já jsem je automaticky zapojil podle označení vývodů, což bylo špatně. Pak teprve se mi vybavila vzpomínka na změnu normy, takže po opačném zapojení těch modrých ARO již bylo všechno v pořádku a oba páry zněly stejně.

(upravil Sendy 11. 2. 2015 23:28)

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Na ty výškáče se vykašli, byla to zoufalá nouzovka a jelikož to ARM jelo dost vysoko, stačilo to v době bídy a nouze. Jestli chceš, aby to trochu hrálo, tak ty ARV vyhoď a kup aspoň nějaký levnější profi tweeter (Selenium ST...) nebo nějaký vhodný driver, který půjde použít s těmi basáky.

Web

Re: Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Nejaké extra zásahy by som do tých bední nechcel robiť. Pred sa len ak by ich chcel nejaký zberateľ neskôr, asi by sa tomu nepotešil. Preto by som radšej použil pôvodnú zostavu s ARV161. Mám však vážne problémy niekde ich zohnať hmm . Mimochodom čo sa týka toho odpálenia, neviem čo sa s bedňou dialo, ale vraj bol odpálený aj basák preto je tam teda osadený ten BS 250W. Chcel by som sa teda ešte spýtať spätne.. bude vadiť ak nechám v bedni ten BS ktorý je 8ohmový a zároveň ponechám aj ARV161 ktoré sú 4ohmové? Aspon do času než zoženiem pôvodný reproduktor.

Příspěvky [1 až 20 z 21]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reproduktory » Tesla V6800 zapojenie výškačov v bedni

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£