Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » JAMO C-405 Concert

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 21]

(upravil smoura 26. 1. 2015 0:36)

Téma: JAMO C-405 Concert

Reprosoustava Jamo C405 je 6ohmová 2,5pásmová s výkonem 140/200Watů.Koupil jsem ji od známého za 2000Kč.
Dobrý dojem na mě udělalo hlavně zpracování reprobedny. Je udělaná z 18mm desky,uvnitř se dvěma výstuhami.Přední stěna
je lepená ze dvou vrstev,její tlouštka je 28mm.Rozměry 932x206x331 váha 20Kg.Fakt docela dobrá prácička.Výškové repro má 1palcovou textilní lakovanou  kalotu,celý systém je pružně uchycen na tělo reproduktoru.(jamo DTT)Pod ním jsou dva středobasové 6,5palcové reproduktory,membrány vypadají že jsou vyrobeny z nějakého dřevovláknitého papíru.Všechny reproduktory pracují ve společné komoře,vzadu je bassreflex jeho délka je 145mm a v nejužším místě má průměr85mm.V horní části nad BR je tlumení na dvou stěnách,pod BR je tlumení na všech stěnách.Výhybka je dělená na 2500Hz a spodní reproduktor pomáhá s basy asi do 300Hz.(podle výrobce)Kde jamo reproduktory vyrábí si netroufám odhadnout.
Teď první dojmy z poslechu..Výšky jsou neutrální možná by jich mohlo být trochu víc,ale je to věc vkusu,u středního pásma mi tak trochu chybí takové ty uchu lahodící tóny ale zase to není nic zásadního,basů je tam docela dost,podle dokumentace hrajou od 40Hz ,ale asi ne ten spodek tam prostě chybí.(vím že z levného 6,5" středobasu toho asi víc nejde dostat)Celkový dojem není zase tak špatný ale je pravda ,že líp vypadaj než hrajou.
Jednou větou... dobré dílenské zpracování ale ve zvuku jsou určité kompromisy.Poslech popu,coutry a podobných žánrů docela dobrý u rockových skladeb se ztrácí detaily a horší basy.Berte to jako můj subjektivní názor.
Na této adrese http://jamoc405.rajce.idnes.cz/JAMO_C405 jsou veškeré fotografie,schema výhybky a naměřené parametry.Upozorňuju,že to bylo moje první měření a jako měřící mikrofon jsem použil jen kalibrační mikrofon z nějakého receiveru,takže nevím jak moc to odpovídá skutečnosti.
Napadá mě myšlenka,jestli by nešlo dostat z toho ještě o trochu víc.
  1-měřením a upravou pokusit se vylepšit zvuk s tím co tam je,ale tam asi už moc prostoru nevidím.
  2-nebo použít místo spodního repra kvalitnější 6,5"- 8"středobas, popřípadně ho oddělit přepážkou od ostatních 
    a upravit výhybku aby se zlepšilo podání basů,bohužel nevím jaký reproduktor vybrat.
  3-nebo použít jen skřín a osadit to novou výhybkou a kvalitnějšími reproduktory,ale to už my připadá moc radikální a finančně
    náročnější vzhledem k nejistému výsledku.
Vím,že existuje ještě jedna možnost a to prodat a postavit něco podle hotových projektů,ale to už je úplně na jinou debatu -možná někdy v budoucnu:-)
Budu rád když sem napíšete svoje názory.

Re: JAMO C-405 Concert

Výhybku máš špatně namalovanou, určitě není na vstupu výškové sekce paralelní tlumivka!

Re: JAMO C-405 Concert

Za dva litry je to pecka.

1)Pokud jsou hlavním nedostatkem chybějící nejnižší tony, pak myslím, že bych věděl o řešení. Přidal bych hmotnost na membránu (popř. ji nalakoval), čímž bych snížil rezonanční kmitočet reproduktoru, dále bych posílil magnetický systém at už feritem, neodymem, nebo obojím, čímž bych kompenzoval právě tu přidanou hmotnost. Po každém zásahu samozřejmě změřit změnu parametrů reproduktoru a vyzkoušet jak se změnil zvuk. Je to dost piplačka, ale výsledek pak opravdu stojí za to a nejlepší na tom je, že takovéhle laborování pomalu nic nestojí, kromě času.  Reproduktor samozřejmě vyměnit můžeš, ale nevidím příliš důvod, ten který tam v současné době je, mi přijde solidní.

3)Klidně, ale jak píšeš, je to zbytečně finančně náročný.

Popřemýšlej také nad tím, jakým zesilovačem reprosoustavy poháníš, velmi se to pak promítne ve výsledném zvuku.
Zaměřil bych se i na to, jaké kabely vedou od výhybky k jednotlivým reproduktorům. To co vidím na foto vypadá jak 0,5-0-75mm což je dost málo, Vyměnil bych je okamžitě za OFC min 2,5mm. To samé u kabelů Reprosoustavy-zesilovač. Začal bych prostě těmi nejméně radikálními změnami....

Re: JAMO C-405 Concert

Výměna zesilovače za něco "měkšího" pomůže imho jen minimálně, na laborování s lakováním membrán a přidáváním magnetů bych se v tomhle případě vykašlal. Jednak to nijak radikálně těm basům nepomůže, jednak je to zásah do vlastností reproduktoru, který se bude muset stejně řešit i na straně výhybky.
Když koukám na frekvenční cháru, vidím tam poměrně velký nárust v pásmu 3-10kHz, což by taky mohlo mít za následek pocitový nedostatek basů (příliš mnoho vyšších středů). Dělení středobasů mi přijde dosti málo strmý a ten spodní hraje jaksi až zbytečně vysoko...
Já bych asi spíše zkusil překopat tu výhybku s důrazem na kompenzaci bafflestepu, správné napojení výšky a aspoň trochu vyrovnanou směrovost. Pak by to mohlo hrát slušně.
A když bude basů furt málo, tak subwoofer...
No a v neposlední řadě může být na vině i místnost....

(upravil Benazi 26. 1. 2015 13:20)

Re: JAMO C-405 Concert

dej serioparalelní odpory před výšku,utlumit 0,5-1 db, nejlevnější řešení.

(upravil BlackRider 26. 1. 2015 18:44)

Re: JAMO C-405 Concert

1 dB bude málo. Chce to "zatlumit" výšky alespoň 3 až 4 dB. To ovšem nelze udělat pouze odpory, poněvadž bude vznikat propad na dělící frekvenci. Mohlo by pomoci seriové RLC na 7 kHz (šířka 1 okt.), stáhnout to o 3 dB + zatlumit výškáč o 1 dB odporovým děličem. Viz obrázek:
http://s13.postimg.cc/65dwmdm93/jamo_after_EQ.jpg

Ideálně to oměřit celé znovu a udělat výhybku na novo, měření Ti celkem jde, asi by to pro Tebe nebyl problém.

Pro lepší přesdstavu průběhu na basech by bylo vhodné ukázat nearfield měření BR + basáku spodního (popřípadě obou, jsou-li ve společném objemu -jsou, špatně jsem četl- smile). Čistě teroreticky by mohl být BR nátrbek naladěn moc nízko => málo basů. V tom případě zkrátit nátrubek.

Edit:
Pokud máš dobře oměřeny TS, tak podle simulací tento středobas není úplně optimální do BR ozvučnice, je to tak na hraně. Pomohlo by to přidání magnetu. Kolik je čistý vnitřní objem bedny a jaký odpor mají cívky před středobasy?

Web

Re: JAMO C-405 Concert

Dík za rychlé reakce....Ten nárust mezi 3-10kHz se mi taky nezdál,ale myslel jsem že to bude nepřesným měřením a mou nulovou zkušeností.Mluvil jsem s původním majitelem a on snížil seriovej odpor na vejšce z 2,7ohm na 2,2ohm.Takže nejdřív tam dám původní hodnotu a oměřím to pak uvidíme jestli se to trochu srovnalo.
Pak teprve začnu řešit tu výhybku. Jo a taky přesně nevím jak změřit toto: "Pro lepší představu průběhu na basech by bylo vhodné ukázat nearfield měření BR + basáku"
Čistý objem a odpor tlumivek změřím až budu ve středu doma.

Re: JAMO C-405 Concert

Měření basáku v blízkým poli - cca 1cm od vrchlíku (PP) a uvnitř bassreflexu s odečtením bafflestepu.

Re: JAMO C-405 Concert

Bobeš1 maš pravdu tlumivka je až za kondikem - už jsem to opravil smile

Re: JAMO C-405 Concert

Známému jsem před dávnějším časem pomáhal tyhle bedny předělat, řešila se jiná výška a upravovala výhybka. Orig. výškáče umřely, majitel tam nakonec instaloval nějaké drahé car audio neodymy. Schéma výhybky bych mohl najít.

Upřímně řečeno, jelikož postupně začaly zlobit oba basáky, byly to vyhozené peníze.

Web

Re: JAMO C-405 Concert

Sendy - Předešlý majitel je měl minimálně tři roky v docela malém pokoji a  moc to nehulil tak repro vypadá v pohodě.Kdyby se ti chtělo
pohledat tu výhybku tak pro inspiraci to sem dej.Dik

(upravil smoura 28. 1. 2015 16:52)

Re: JAMO C-405 Concert

Tak jsem se konečně dostal domu a doměřil nějaká data:  objem reprobedny je 40litrů ,odpor tlumivek - 1,9mH/0,25Ohm
                                                                                                                                                                       4mH/0,6Ohm
Pokusil jsem se oměřit taky ten BR   http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/10/109 … .jpg?ver=0
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/10/109 … .jpg?ver=0

Z výhybky jsem vyhodil ty 2,2ohmové odpory a nahradil původní hodnotou danou výrobcem 2,7ohmu a ten hrb mezi 3-10kHz
se trochu zlepšil a na ucho je to taky o kousek lepší.
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/10/109 … .jpg?ver=0

Re: JAMO C-405 Concert

Pokud Ti basy chybí, naladil bych BR na 50 Hz, na poslech by pak basy mohly být konkrétnější a trošku výraznější. Basrefex má na koncích nějaké radiusy? Blbý je, že u bedny z fabriky to asi nebude rozebíratelné...  Neválí se Ti doma čistě náhodou rozměrově vhodný feritový magnet (např.), který by jsi zkusil přidat na středobas?

Tlumivky nemají nějak extrémně velké odpory, což je dobře. Jen nevím, kolik snesou příkonu.

No a co se týče toho hrbu na vejškách...Chtělo by to změřit repra pořádně a navrhnout výhybku, to vrácení odporu do původního stavu to významně nezlepšilo. Jde o to, jestli tomu chceš věnovat nějaký čas, respektive jestli to má cenu.

Web

Re: JAMO C-405 Concert

S basreflexem asi nehnu je tam docela pevně přidělanej a moc se k němu nemůže.Ta bedna je dost precizně sestavená.Nejdřv zkusím ten magnet,asi doma něco podobnýho najdu uvidim co to udělá a ještě bych zkusil ten spodní středobas dělit trochu víc strmně, jestli to má nějaký význam.
Na ty vejšky se zatim vykašlu to pro mě není zase tak zásadní problem smile a jak říkáš "jestli to má vůbec cenu"

Re: JAMO C-405 Concert

Kdyby se ty samotný měniče pořádně oměřily, pak by se zjistilo, zda má cenu si s tím dál hrát a něco do toho zainvestovat.

Re: JAMO C-405 Concert

Pokud najdeš magnet, přilož ho tak, aby se odpuzoval a zkus oměřit znovu TSka.

Těžko říct, jestli se tím zabývat... Já bych je spíš poslal do světa (omezené možnosti při úpravách) a šel do vlastního projektu. Ale sežere to dost času, pokud to chceš dělat pořádně. A nebo se spokojit s tím co je a "nekomplikovat" si život.

Web

Re: JAMO C-405 Concert

Přidal jsem magnet na basák ,ale parametry reproduktoru se moc nezlepšily.Dál jsem upravil výhybku a trochu zatlumil hrb
kolem 6-8kHz.Na poslech je to lepší basy se zdají trochu přesnější a na výšce se to trochu taky zlepšilo. http://jamoc405.rajce.idnes.cz/JAMO_C405#Pouprav.jpg

Až bude čas ještě zkusím poladit BR.

Re: JAMO C-405 Concert

To vypadá lépe, třeba to takhle bude dlouhodobě OK. Jak se změnila výhybka? Ještě zkus ukázat Gated frequency response

S tím přidáváním magnetů je to ošemetný... Tak aspoň jsi to zkusil. Celkový činitel jakkosti Qts se zmenšil o kolik, desetinu?

Web

Re: JAMO C-405 Concert

Původní Qts byl 0,50 a s magnetem je 0,43 ale doma jsem našel jen magnety které jsou o půl centimetru menší než na repro.
Nevím jestli s větším by se to ještě mohlo zlepšit nebo jestli to už nemá význam.
Měření sem dám až to bude komplet hotový,zatim je to ve stádiu ladění smile

Re: JAMO C-405 Concert

Větší magnet už asi nijak víc nepomůže.

Při měření se zkus dostat na co nejdelší měřící okno a zkus bedny změřit i s prohozenou polaritou na výškáči.

Jak vychází basák po přidání magnetu v simulaci oproti původnímu stavu?

Web

Příspěvky [1 až 20 z 21]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » JAMO C-405 Concert

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£