Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


[Zamknuto] (Stránka 22 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

  Stránky: ««« 1 ... 20 21 22 23 24 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [421 až 440 z 1,209]

Re: Zesilovač Federmann

asi to byl Transiwatt, nikdy jsem nepátral po originálu ...

(upravil sinclair 31. 10. 2007 1:43)

Re: Zesilovač Federmann

To byste ale měl, pakliže se na něj odvoláváte v nějakém textu. Sir Clive Sinclair si to od Vás nezaslouží.
http://www.nvg.ntnu.no/sinclair/audio/z30.htm

Web

Re: Zesilovač Federmann

A nebo s Texanem.

Re: Zesilovač Federmann

I ten jich má pět smile

Web

(upravil opamp 31. 10. 2007 8:09)

Re: Zesilovač Federmann

Federmann, #428: Díky, 0,8A mám. Ale fakt zpožděný T typ?

Web

(upravil kazzatel 31. 10. 2007 8:56)

Re: Zesilovač Federmann

To bude prda do repráků, než odejdou... smile...ale Cimrman není jediný, kdo dělá podobnou prasárnu...

Re: Zesilovač Federmann

To Opamp: sorry vcera som nezvladol fotenie, nezohnal som fotak. Skusim dnes vecer.

(upravil opamp 31. 10. 2007 10:31)

Re: Zesilovač Federmann

All: jak se podle Vás ochrana pojistkami T (pomalé) 0,8A vypořádá se situací popsanou v příspěvcích 301, 320?

Web

Re: Zesilovač Federmann

opamp: jeden starej vtip končí slovy "Egone, zhasni!" smile

Re: Zesilovač Federmann

ja to radsej necitam ale co tak rozbehnut kampan aby na co najviac www. strankach bolo upozornenie na federmana- jeho zosilovac nech daky clovek nieje sklamany

(upravil Federmann 31. 10. 2007 14:38)

Re: Zesilovač Federmann

opamp #439

Již jsme si tykali, pokud jsem psal v textu vy, pak to bylo množné číslo …„All: jak se podle Vás ochrana pojistkami T (pomalé) 0,8A vypořádá se situací popsanou v příspěvcích 301, 320?“

AD na 301:
20V/4Ω=5A, 5A*20V=100W, 100W * účinnost ≥ 200W,
Pojistky 0,8A*80V=64W
Musí být dávno přerušeny, neměly by dovolit víc jak cca 30W efektivních na výstupu a současně 40W na tranzistorech, tedy 20W na jednu větev.

AD na 320
Těžko se v simulacích navodí takový stav, že bude celkový výkon na tranzistoru 20W a současně bude v zakázaném výkonovém pásmu, viz výše.

Jak jsem psal již mnohokrát, pro testy nad Pef. je nutno změnit jištění, dbát na chlazení a nepřekračovat dovolené hodnoty. Pojistky neznají pojem jalová ztráta.

U simulace jalových proudů na tranzistoru bych byl taky opatrnější, spíše bych změřil osciloskopem průběh konkrétního napětí a proudu na tranzistoru a pak dělal teprve závěry.

Rovněž bych dbal, aby výhybka neporušovala Rz≥4Ω, či jinou udanou hodnotu!
Viz #301 , zkus váš konec na 2kHz a jeho okolí jen v simulaci, nebo z té výhybky udělat propust a dát L i C paralelně k reproduktoru, či je vzájemně prohodit....

(upravil opamp 31. 10. 2007 15:54)

Re: Zesilovač Federmann

Federmann: sorry, mělo to být vás s malým v, all znamenalo, že se ptám všech. Já fakt spoustu praktických věcí nevím a fakt se ptám.

Web

Re: Zesilovač Federmann

To opamp: s poistkami 0,8A sa nedostanes do limitacie, mozno na nejakych 20W-25W na 4ohmoch. Stale nejak nemozem pochopit to pocitanie p. F.

(upravil Federmann 31. 10. 2007 18:01)

Re: Zesilovač Federmann

Hop377 #444

viz #404
Hop377 #385 #392
Pokud máte.....

Re: Zesilovač Federmann

A já stále nemohu pochopit filozofii zesilovače, jenž je schopen sinusového výkonu dejme tomu 70W/4R, a předřazená pojistka ho shodí při vybuzení na např. 30W. To absolutně nepochopím.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Dnes mi přišly DPS pro stavbu testovacích vzorků. Děkuji Ing. Federmannovi za jejich bezplatné poskytnutí. Momentálně čekám na potvrzení objednávky polovodičů a doufám, že se mi v co nejkratší době podaří vzorky sestavit a odeslat k otestování.

(upravil Federmann 31. 10. 2007 18:46)

Re: Zesilovač Federmann

Když bezhlavě odmítáte můj názor, podívejte se co nato jiní!

Pojmy z elektroakustiky
Svoboda

Pro opravdové fajnšmekry, kteří se zajímají o principy a zákonitosti spojené se zvukem, přinášíme článek, ve kterém si objasníme několik základních pojmů z elektroakustiky, jako např. zkreslení, výkon, impedance a vlastnosti lidského ucha. Tento článek můžete považovat za součást série teoretických, odborněji zaměřených článků pro ty hloubavější z vás.

A(dB) = 10 log [(P1-P0)/P0]
A zpětný přepočet
10A/10 = [(P1-P0)/P0]
kde "P1" značí změněný výkon, "P0" výkon původní a "A" značí zesílení (přenos). Pro výpočet max. akustického tlaku bude P0 rovno 1W, P1 rovno maximálnímu výkonu a k výsledné hodnotě přičteme ještě charakteristickou citlivost soustavy. Takto spočítáme nutné (špičkové) výkony zesilovače. Pro soustavu s citlivostí 100dB a poslechovou vzdálenost 2m dostaneme potřebný maximální výkon pro špičkový   akustický tlak 120dB přesně 400 W (Platí pro prostředí bez odrazů zvuku), ovšem trvalý výkon postačí pouze 4W.Tyto skutečnosti vedou ke konstrukci zesilovačů jejichž impulzní výkon je několikanásobně vyšší, než výkon trvalý

Limitace
Nejde o parametr ale o jev. Je způsoben přebuzením zesilovacího stupně příliš silným signálem. V praxi to znamená, že amplituda signálu se již nezvyšuje tak, jak by to odpovídalo vstupnímu sinálu, ale je ostře oříznuta na určité úrovni (dané napájecím napětím a vlastnostmi zesilovacího stupně), dokud vstupní signál neklesne zpátky pod kritickou hranici. To se na zvuku projeví dramatickým nárůstem harmonického zkreslení. Tento popis vysvětluje pouze princip vzniku. V praxi se totiž v limitaci dějí ještě mnohem zajímavější věci. Vyčerpávající popis naleznete v literatuře uvedené závěrem
http://www.dreamface.net/modules.php?na … amp;sid=85

vy si provedete kompresi a podobně…
a co na to Federmann
Nepleťme si všechna ta drahá zařízení a měření, práci super techniky na našem super kvalitním akustickém signálu, aby byl ještě více „HIFIcštější“. K naplnění pojmu HI-FI však nepotřebujeme žádné vylepšení a již vůbec ne super vylepšení našeho super akustického signálu,   k naplnění pojmu HI-FI postačí původní signál neměnit a zachovat jeho originálnost, nechť je jakákoliv! Všechny jeho změny a odchylky, jsou jen pouhé zkreslení a vůbec nezáleží kde a kdy či s jakým úmyslem k němu došlo!!!
http://federmann.wz.cz/index_soubory/Page2203.htm

PS: PS jsou můj příspěvek k všeobecnému poznání

(upravil polmo 31. 10. 2007 18:42)

Re: Zesilovač Federmann

Ak by som sa chcel naplnit pojem HI-FI staci mi nato aj MBA810...

"Všechny jeho změny a odchylky, jsou jen POUHÉ ZKRESLENÍ a vůbec nezáleží kde a kdy či s jakým úmyslem k němu došlo!!!" - nemam slov.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Oboje jsou nesmysly, které možná platily před třiceti lety, nikoliv dnes.
Ba naopak - současná synteticky vytvořená populární hudba se svým charakterem daleko více přibližuje charakteru sinusového buzení. Nehledě na fakt, že je tato hudba ukládána výhradně v digitální podobě a pro úsporu dat je reprodukována silně komprimovaná, s dynamikou ne větší, než 5dB.
O to větší nároky jsou kladeny na zesilovače pro takový charakter hudby-takové zesilovače MUSÍ být schopny odevzdávat plný sinusový výkon při nepatrném zkreslení a to libovolně dlouhou dobu.
A ne, že postavím zesilovač, který by TEORETICKY MOHL DÁVAT sinusový výkon 70W, ale jako patnáctiletý blbeček mu předřadíme pojistku, která neumožní dosažení výkonu vyššího, než například polovičního. Tak se vlastně Vaším zesilovačem, nikoli zesilovači Aldax okrádá posluchač o špičky - protože při skutečné dynamické špičce u Vašeho zesilovače pojistka vyhučí, kdežto můj zesilovač tu špičku přenese, jako by se nechumelilo a bez zkreslení či nebezpečí poškození.

Pane inženýre, lidově a po našem řečeno "vidím Vám až do řiti". Vám bylo po několika shořelých modulech naprosto jasné, že ty sračkové darlingtony prdlajs vydrží a tak jste si vymyslel tuhle úžasnou filozofii, končící zmíněným jištěním, které zavčasu přeruší reprodukci, než pracovní proudy a ztrátové výkony darlingtonů opustí bezpečnou pracovní oblast.
Jenže opravdu není možné tento způsob ochrany vydávat za pozitivum - je to naopak ukrutný handicap proti kterémukoliv solidně dimenzovanému zesilovači. Jsem ochoten a schopen Vám to dokázat přímým srovnáním například s naším druhým nejslabším modulem, SPV100P.
Váš modul, aby byl schopen srovnatelně dynamické a silné reprodukce jako zcela běžný stowattový zesilovač, bude pracovat mimo všechny technické podmínky koncových tranzistorů, po několika minutách bude hořet jasným plamenem, zatímco SPV100P bude hrát dál, jako by se nechumelilo.
Nehledě k tomu, že tepelná setrvačnost čipů spínacích darlingtonů je tak zoufale malá, že se stihnou ve špičce poškodit tepelným průrazem i přes přítomnost jednoampérové pojistky.
Dodejte mi modul a během deseti sekund Vám to předvedu.

Web

(upravil Federmann 31. 10. 2007 19:29)

Re: Zesilovač Federmann

#450
Nehledě na fakt, že je tato hudba ukládána výhradně v digitální podobě a pro úsporu dat je reprodukována silně komprimovaná, s dynamikou ne větší, než 5dB.
Ani nevíte jak těch 5dB vypadá, tj. trvalá napěťová úroveň mezi 88,25%-100%, v praxi by to znamenalo, že se při vašem 100Wattovém zesilovači se mění výstupní napětí, při takové HI-FI hudební produkci od 17,65V do 20V a ne jinak, tedy hlasitosti pod 17,65V se nevyskytují.

Ponechte si své pojetí a kvalitu a já si ponechám své pojetí a pod 80dB-120dB jit rozhodně nechci. Jinak jsem jenom 10dB pod maximem a to není nic moc.

Kdyby jste dával pozor, takto jsem to objevil #97

Příspěvky [421 až 440 z 1,209]

  Stránky: ««« 1 ... 20 21 22 23 24 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£