Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Dílna » Leštění plexi krytu gramofonu

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 53]

Téma: Leštění plexi krytu gramofonu

Nemáte náhodou někdo nějaký ověřený postup jak  vyleštit (zbavit škrábanců)plexi kryt na gramofonu?

Web

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

No sice to není na leštění krytu gramofonu, ale pomoct by ti to mohlo http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi … ight=plexi - můj návod

Jak moc je to plexi poškrábané? Hluboké rejpance, nebo jenom takové ty mikroškrábanečky v hojném počtu?

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

zubná pasta a handrička , elegantne vyleští.

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Podobný postup jak napsal Babakus včetně toho, jak je kryt poškrábaný.Jen je možné použít leštičku na karosérii, ovšem s chlazením, aby jsi kryt neroztavil.

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Zkus, silichromem, až úplně zmatní, cílem je zbavit se nejhlubších rýh. Vlastně se dostanu jakoby pod ně. Je to práce na hodně hodin, a třeba leštící kartáč do vrtačky nepoužívám, protože je důležité plexi "nespálit". Zkrátka se tam může udělat kruhová šmouha, ale spálená.
Potom jsem vzal čistící krém na sporáky, něco jako Cif, a podobně, taky je to pakec, používal jsem flanel, sedl si večer k televizi, a leštil, všechno ručně. Pak tu mám něco na způsob tempa, na autoplasty, a to bylo úplně na konec, a úplně dokonalé to není, když to zkoumám třeba pod žárovkou, jsou pořád vidět tahy, ale výsledek hodnotím pořád velmi dobře.
Musíš zkoušet, uvidíš, co to bude dělat.
Kdysi jsem dával dohromady HC43, byla v žalostném stavu, dělal jsem nový sokl, kvůli ní jsem na aukru vzal stařičkou Ziphonu z NDR, nechal jsem si víko. To bylo se dvěma poměrně hlubokými rýhami, ale šlo dobře, materiál byl nějak měkčí, dalo se, dělal jsem ho asi týden, pak jsem na Aukru koupil za čtyři stovky NC300, s tím že si ji zrenovuji, takže jsem vyleštil víko, válečkem a černým balakrylem přejel sokl, vyčistil jsem ji, seřídil, koupil dva cinche, vyvedl signál z přenosky na zadní panel, ale nakonec jsem ji za litr pustil, byla jako nová. Nemohu mít doma všechno, a naposledy jsem čistil víko na Sharpu, to je hnusné tvrdé plexi, to nešlo, dělal jsem ho nejdéle, mělo hlubokou rýhu, takže v protisvětle je to v místě kde byla zvlněné, ale i to se povedlo.

A přeji hodně trpělivosti.
Silichrom, obyčejný, na čištění a leštění kovů, Druchema, v tubě, má docela výrazný podíl abrazivní složky.

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Už jsem to tu psal v jiným vláknu- postupy na leštění předních světel aut na plexi použít NELZE! Na světlech aut není plexi, ale tvrdý a teplotně velmi odolný akrylát. Obyčejný plexi leštičkou zničíš. Třením leštičky vzniknou na povrchu natavený půlkruhový skvrny. Zásadně ručně!

Web

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Před měsícem jsem kompletně renovoval NC450.Kryt byl poměrně hodně poškrábaný.Na hrubší škrábance jsem musel použít šmirgl 1500+2000 na dřěvěném špalíku asi 15x5 cm podložený 3mm tlustým  tvrdým filcem.Brousit velmi jemně a  za mokra. Na jemnější stačilo Tempo a potom jemná zubní pasta na final.Vše samozřejmě ručně. Je to sice makačka ale výsledek docela ujde.Při rozumném použití to šmirglu se vyhneš tomu aby ti vznikla prohluběň nebo zvlnění, která je pak proti světlu  jinak dost vidět.Existujou na to sice  i specíál pasty, ale myslým si že ten výsledek o moc lepší nebude.

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Přidám jeden vyzkoušený typ. Plexi na gramo Tesla jsem se něco naleštil a pokud to není nějak brutálně dodrápané, ale spíš takové matné a jeté od běžného používání, velice dobře funguje fén, nebo horkovzdušná pistole s regulovatelnou teplotou. Pokud na to jdete s citem, tak i pomocí fénu na vlasy se škrábance ztratí, jakoby se plexi zatáhne a je jako nové, na hrubší vrypy potom jedině šmirgl, a zase s citem za mokra přebrousit, ale to bych bral jako krajní řešení. Leštičky, nebo kotouče na vrtačku s "beranem" bych asi uplně vynechal, osobně se mi to moc nedařilo.

(upravil Sendy 6. 12. 2013 22:34)

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Kdyby byl někdo schopen a ochoten mi přebrousit a vyleštit pár matnic (pro osciloskopy a podobně), které mají větší šrámy, docela bych to uvítal...

Web

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Sendy:Škoda, že sis nevzpomněl, když bylo ještě teplo, nějak bychom se dohodli.

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Tak to třeba necháme na jaro, řeším to dlouhodobě.

Web

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Přidal bych svojí zkušenost s leštěním plexi krytů. Použil jsem šmirgl 1000-2000 na hlubší škrábance (samozřejmě pod vodou) a na leštění dvojici kotoučů na leštění plastů + leštící pastu Meguiars PlastX (původně na leštění plast. světlometů). Leštil jsem narexkou s regulací otáček a musí se vychytat max. otáčky, aby se materiál lokálně nepřehříval. Kritický jsou rohy krytů, kde maj kotouče tendenci se "zahryznout" do materiálu. Doleštění pak ručně.

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Tak asi není plexi, jako plexi. pět dní leštím, je to už ucházející, ale nedokáži to dotáhnout. Jemné rýhy, tenčí než vlas, jak se jich zbavím? Když vyleštím staré, mám další. Nevím, leštit pod vodou, nebo dělat, že o nich nevím...

(upravil zdenek00 8. 1. 2014 17:05)

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Na finální leštění je nutná sterilní čistota, jediný zrníčko prachu (okem neviditelný) spadne třeba z vlasů nebo oblečení na flanel s pastou a je konec, pořád pak už dělá mikroskopický rýhy. Na druhý straně jsou fakt některý plasty (asi měkčí), který se mně taky nepodařilo vyleštit jak jsem si představoval. Prostě to nešlo.

Edit:  mně se na závěrečné vyleštění nejvíc osvědčil přírodní chlupatý kotouč (ovečka), pasta hodně naředěná a kotouč upnutý do el. šroubováku (ne vrtačky!). Hlavně netlačit!!!

(upravil tek 8. 1. 2014 22:48)

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Pokud leštíš a přitom mizí škrábance  a objevují se další, je něco špatně. Pokud používáš třeba nový Silichrom (viděl jsem něco výše), tak ho zahoď.  Já ho léta používal, ten starej byl OK, ty nově koupený stojí na h...o, jsou hrubý a dělají přesně tohle. Pokud máš jinou pastu, může být problém obdobný, nebo jedeš moc nasucho. Já to dělám zásadně za mokra (vlhčit vodou) a ručně. Teprve finální leštění dělám elektrikou, ale jak správně píše zdeněk00 - ne vrtačkou. To jsou příliš veliké točky. Aku šroubovák nebo něco pod., vlhčím a velmi malý tlak.
Ale je fakt, že není plexi jako plexi, člověk do toho nevidí co to je za matroš, některý jsou měkký, jiný tvrdý. Podle toho měnit postup. Čím měkčí, tím víc vody, jemnější pastu a méně tlaku.

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Dnes jsem koupil kotouč do vrtačky - mám aku, a "berana" na suchý zip, tak se ozvu.

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Ono moc záleží, co je to za materiál. Plexisklo je jen obecnej název čirýho plastu.  Může to být PVC, akrylát, polystyren... Na ty mikroskopický škrábance viditelný jen při šikmým pohledu proti světle platí různý postupy. U akrylátu obyčejnej motorovej olej a leštit pod olejem. Tím třením se ty škrábanečky zatáhnou. Na polystyren a PVC zase platí horkovzdušná pistole na nejvyšší teplotu a rychle- opravdu rychle přejet povrch- jen tak, aby se prohřála jen povrchová vrstva nějakou setinku mm, ne celá síla materiálu [to by se zkroutil]. Tím prudkým krátkým působením tepla se ty mikroskopický škrábance zataví. Je třeba to prostě nějak opatrně zkusit, když nemáš potuchy, co je to za matroš. Třeba někde v rožku...

Web

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Nevíte o někom, kdo vyrábí plexi kryty na gramo za přijatelnou cenu?
Našel jsem jen Plexiplast v Papírenské a tam mi udělali nabídku za 2500,- Kč. Navíc ze zbytečně silného plexi s upozorněním, že ve spojích budou bublinky.

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

http://www.koplast.cz/  tam mi vyrobily repliku původního krytu od poměrně dost rozměrného gramofonu s ještě mnou požadovanými úpravami, včetně otvorů pro panty. Provedení bezchybné. Cena tenkrát 1.050,- včetně pošty..

Re: Leštění plexi krytu gramofonu

Díky za tip, už to tam tlačím.

Příspěvky [1 až 20 z 53]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Leštění plexi krytu gramofonu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£