Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » ochrana výškáče žárovkou

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

Téma: ochrana výškáče žárovkou

Jaké příkony žárovek pro ochranu výškáčů máte vyzkoušené, aby zbytečně nesnižovaly výkon do výšek, ale zabraly při přetížení (když přijde "blbec" a nacpe to až do zkreslení).

Re: ochrana výškáče žárovkou

IMHO 2 kusy blinkrových ( 12V / 21W ) žárovek v sérii nebo jedna na  24V aspoň 10-15W před filtrem pro výškáč.

/ pokud by si je dal až za filtr hodně by ti to ten filtr "rozlaďovalo" /

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: ochrana výškáče žárovkou

To se mně zdá jako hrozně slabé, zvlášť ta 24V/10-15W vždyť to bude pořád svítit. Zapomněl jsem napsat, že to chci pro ochranu 4 ohmového výškáče ve dvoupásmovce buzené ze zesilovače s výkonem 300 W. Myslím, že rozlaďovat výhybku to bude stejně, ať je umístěna před, nebo za ní. Rozhoduji se mezi použitím žárovky 12V/20W nebo i výkonnější a hlavně v halogenovém provedení, která si myslím bude mít v klidovém stavu menší ztrátový odpor, než obyč. žárovka. Jinak díky za názor.

Re: ochrana výškáče žárovkou

Ahoj Bobeši,
jako efektivní ochranu výškového driveru či tweeteru Ti mohu doporučit daleko účinější a efektivnější ochranu PTC. Má oproti žárovce i nějaké výhody... Aby si na blbou otázku nedostával jen blbé odpovědi, napiš nám něco o tom, co chceš chránit! CO TO JE, JAKÝ TYP TO JE, KOLIK TO MÁ WATŮ A KOLIK OHMŮ.
Jak Ti již napsal kolega, ochranu je třeba vetnout ještě před samotný filtr, nikoliv mezi výstup z výhybky a reproduktor! A protože je nutné ji dát před samotný filtr, je třeba zjistit jaký typ filtru je použitý a hodnoty součástek a také dovolují-li to okolnosti (vlastní zapojení výhybky, spoj, atp...). Pak se do samotné spotřeby chráněného měniče přičte i spotřeba filtru. Vhodně zvolené PTC ti spolehlivě ochrání měnič a odpojí vše vč. filtru-výhybky. Je samozřejmě více možností...ale záleží na konkrétní aplikaci. Napiš víc a něco vymyslíme!

Re: ochrana výškáče žárovkou

Dík za odpověď. Nějak mně není jasný proč by to mělo výhybku rozlaďovat méně, když to bude umístěný před ní, než za ní. Výhybku není třeba chránit, cívka ani kondenzátory hořet nebudou - jsou předimenzované. Jinak jak už jsem psal jedná se o 4 ohmový výškáč ARV 104-04. Výhybka je strmosti 18 dB/okt a skládá se z kondenzátoru v sérii 8,2 M, paralelní tlumivky 0,45 mH (ztrát.odpor cca 0,1 ohmu), a dalšího sériového kondenzátoru 12 M a před výškáčem je ještě dělič sériově 2,2 ohmu a paralelně 24 ohmů. Soustavu budím ze zesilovače s výkonem 300 W sin. Pokud se zesilovač nedostane do limitace není problém, výškáče to vydrží i dlouho (hodiny-ověřeno), ale nesmí přijít "blbec" a vytočit to. Pak mám strach o výškáče, které už nikde neseženu. Dík za radu.

Re: ochrana výškáče žárovkou

OBECNĚ:ochrana(y) typu PTC a pojistky, které odpojují měnič-zátěž, by měli být před výhybkou, tedy před filtrem typu "T" 18dB/oct. Je to pro to, aby při přerušení obvodu-odpojení zátěže nezůstával aktivní filtr, který se nejen rozladí, ale také přebírá část výk. zátěže na sebe a stává se spotřebičem...
Díky za detailní popis, netušil jsem z Tvého dotazu co máš ta tweeter a co vlastně chceš chránit. To co máš ty, je celkem dobře uchopitelné a PTC ochrana se nechá odladit tak, aby to fungovalo. V zásadě by byly možné dva způsoby:

-prerušit spoj a dát PTC pojistku opravdu před celý "T" filtr a spočítat jí tak, aby opravdu zafungovala. Vzít v úvahu i spotřebu samotného filtru při výpočtu a odladit. Pak při přetížení nekompromisně odpojí celou výhybku pro tweeter vč. tweeteru. Musíš počkat na vychladnutí součástky PTC, která přešla z krystalové struktury vodiče do amorvní struktury nevodiče-stav vysoké impedance. Popř. přerušit buzení beden, rychleji se zotavuje...

-pokud by se Ti nechtělo přiliš do výhybky z nějakých důvodů zasahovat(přerušovat), tak je tady ještě jedno řešení a to použít fintu zkratovaného odporu pomocí PTC. Využiješ stávající odp. dělič s tím, že zvětšíš seriový odpor k tweeteru a nebo dáš raději ještě jeden záchranný, který přemostíš a zkratuješ PTC pojistkou. Bude to fungovat normálně, neztratíš výkon a ani citlivost. A pokud bude proud tweeterem "over" pojistka zafunguje, rozpojí se a začne být aktivní doposud zkratovaný seriový odpor, který musí být cca např. 2x-3x větší než je impedance tweetweu. Ten se postará o odbuzení a pozor, narozdíl od prvního způsobu, hraješ dál! Sice potišeji, ale hraješ...

Vzhledem k detailnímu popisu celého filtru a děliče si to mohu nakroutit na dekádách, zatížit jm. impedancí a určit - odměřit PTC tak, aby byla zahrnutá i spotřeba filtru. PTC je třeba použít do střídavých obvodů na st. napětí 60 nebo 72 voltů. Co Ty na to...?

Re: ochrana výškáče žárovkou

Jak mám rozumět předposlední větě? na st. napětí 60 nebo 72 voltů. Tak vysoké napětí tam není. Vypadá to že výškáče v brzké době vyměním za Scanspeak D 2604/833000 - 4 ohmy. Uvidím, jak se změní odporový dělič, nebo výhybka. Změnil by se PTC?

Re: ochrana výškáče žárovkou

PTC pojistky se dělají samo i na ss napětí a to i na docela malé hodnoty (např. do 15V - automotive, atp.)...vychází to levněji asi. Ovšem na st. napětí se dělají automaticky už na vyšší. Konkrétně 60 i více voltů. Můj dodavatel aspoň vede řady na st. napětí od 60V. Rozumět netřeba, je to fakt.
Pokud budeš měnit tweeter, pak stejně musíš předělat uplně celý filtr, možná i celou výhybku a pak se tedy situace změní a je potřeba odladit ochranu na nový měnič i filtr. Pak dej vědět, co Ti tam vyšlo, nebo Ti odladili a můžeme doplnit o ochranu. Pokud by se ale díky změně tweeteru dělala nová výhybka, do PCB bych už samo nechal zakomponovat místo i pro PTC.
Vypadá to takto: http://www.tme.eu/u/NewProducts1/bezpieczniki_ptc.jpg
a na PCB se dává do rozteče 5mm. Elegantně se osadí do spoje a nejsou s ní problémy jako se žárovkou, která samo o sobě je ochrana dávno překonaná a to díky hlavně mechanickým vlastnostem - problémům (obtížné letování, osazování do různých patic a následné uvolňování, koroze kontaktů ev. patice, špatná mech. odolnost, v případě přerušení vlákna ticho...).
Jinak samo buzení boxů 300W zesilovačem s hifi kalotou ARV ...ale kdo chce kam, pomozme mu tam.

(upravil Bobeš1 6. 5. 2012 6:50)

Re: ochrana výškáče žárovkou

Pořád mi vrtá hlavou to napětí. To je max. které snese, nebo jak? A už vůbec nechápu proč jsou na ss jiné než na st. Chci vědět a pochopit. Díky za odpověď. Je mi jasný, že to vypadá divně s tím zatížením reproduktorů, ale je to taková mini PA na zahradní párty atd. Původně tam byl zesilovač 80 W na kanál, ale při upgradu jsem se dostal až na tento výkon. Mám tam super obvod na indikaci limitace a nepouštím to ani do ní, tak jde spíše o výkonovou rezervu, ale potřebuji zajištění, pokud přijde někdo cizí a otočí. Jako basáček v satelitech je použit ARN 180/0000 ve 4 ohmech a drží. Je k tomu subwofer 40 l s basreflexem na 47 Hz osazený ARN 230/0000 v 8 ohmové verzi a je buzen můstkovým provedením těchto zesilovačů a drží též, snažil jsem se zlepšit jeho chlazení přídavným chladičem. Nevím jak moc to pomohlo, ale stále drží. Ověřeno mnohahodinovým hraním. Tak ty příkony, které jim uváděly budou asi pravdivé. Máš vidět ty vykulený oči, když to někdo trochu znalý slyší hrát. Satelity mají objem cca 4 l.

Re: ochrana výškáče žárovkou

Místo PTC pojistka se používá i název PolySwitch.
Provozní napětí a proud souvisí s provedením - z čeho výrobce termistor upeče. To je jako u kondenzátorů, ty jsou taky na různá provozní napětí, jejichž překročení vede k snížení životnosti až k destrukci součástky.

Re: ochrana výškáče žárovkou

Napětí Ti vrtá hlavou uplně zbytečně. Není na tom nic zajímavého, každá pojistka a jistící prvek obecně má nějaké odbavovací hodnoty a pevnostní hodnoty-normy... U polymerové pojistky PTC, správně polyswitch, je krom toho nejdůležitějšího, tedy odbavovacího proudu důležité i napětí, které na pojistce zcela jiitě nastane, až odbaví a rozpojí obvod-přejde do stavu vysoké impedance. A ANO, jak píšeš správně, je to to napětí, které snese. Co je na tom hlavou vrtajícího???
PTC pojistky jsou ze speciálního substrátu na bázi polymerů, který mění svoji strukturu. Nemyslím si, že mají něco společného s termistorem a to ani pozitivním a ani negativním...určitě ne VAcharku, ale to tady nebudu a nechci rozebírat. Přesným složením substrátu předurčuje výrobce použití pojistky pro určitou skupinu aplikací a ANO je to jiné pro SS obvody a jiné pro ST obvody! Běžně se vyrábějí na napětí 6-240V a proud od 50mA-14A. Např. nejrozšířenější použití je v automotive, tak tam je jasné že bude max na 16V a SS napětí, proud bude již odstupňován řadou určenou výrobcem-poptávkou. Chceš vědět a pochopit! Tak už víš a chápeš??? Přístrojová klasická pojistka 5x20mm je sice univerzální na SS a ST ale má také maximální povolené napětí, které je dané pevností materiálu 250V. Běžný jistič má taky max. 500V, atp.
No a ted už konečně ZPĚT k tématu. Poradil jsem Ti čistě náhodou jednu z možných variant a to PTC. Poradil jsem Ti použít tu do střídavých obvodů a protože je do výhybek sám používám více jak 10 let, čerpal jsem z vlastních zásob a zkušeností. Osazuju PTC typ RXE (RXEF) a ty byly a stále jsou na max 72Vst. Tento typ se ale už stejně nevyrábí a nahradil jej FRX a ten je na 90Vst. Takže v dodávkách mi to chodí už namixované a nebo jen ty nové. Přiznám se, že těmito pojistkami mám zmáknuté jištění nejběžnějších profesionálních driverů BC DE25,DE500,DE75, DE750, DE950, RCF a dalších. Na hifárnu to nedávám, páč ji dělám sporadicky, ale fungovat to bude určitě také!
Takže osaď to nějakým definitivním tweeterem, u kterého bude jasně deklarovaný max. výkon výrobcem, udej osazení filtru a já Ti klidně odsimuluju a odměřím tu pravou hodnotu PTC. Použití v obvodu jsou možné cca 2 způsoby, vyber si. Já bych volil ten první, na začátek filtru do serie PTC a třeba ještě navíc paralelně k tweeteru kaskádu ořezávaček pomocí zenerových 5W didod. Nakreslil bych Ti sem schéma v např. BMP, ale nevím jak to sem vložit...nejde mi to.

Re: ochrana výškáče žárovkou

Díky za vysvětlení, teď už je mi to jasné. Jen nevím jaký použít proud. Konkrétně ARV 104-04 má napsán příkon jmenovitý 45 W, špičkový 200 W. To znamená při impedanci 4 ohmy 3,3 A jmenovitý proud a špičkový 7,07 A. To se mi zdá nějak moc. Tak z čeho vycházet. Je pravda, že výškáč je zatěžován více méně impulsně (při hudbě), tak asi není možné přistupovat při ochraně trvalým zatížením? A to PTC asi též nereaguje okamžitě, ale musí se asi zahřát, že? Nebo ne? Prosím ještě o vysvětlení proč je jiný pro ss a st. napětí. Má to nějakou souvislost s tepelnou setrvačností při střídavém proudu? Jako např. svařovací elektrody pro střídavý proud musí překlenout oblouk mezi půlvlnami napětí? To by pak ale záleželo i na použitém kmitočtu. Děkuji. Email jsem poslal.

Re: ochrana výškáče žárovkou

Jednak ty příkony jsou bludy a to absolutní! Pak jak jsme si řekli, je třeba ještě započítat spotřebu filtru a určení vlatního PTC před celý ten "cirkus" je opravdu velká alchymie. Ale pokud má být ochrana funkční, je třeba i pár pokusů u kterých se může stát, že...
Většinou se vše ladí a má cenu pro drahé profesionální drivery, tam je vývoj sice dražší, ale ovoce to přinese. Chránit hifi kalotu jsem opravdu ještě nezkoušel. Proto doporučuju ještě doplnit zenerkovou ořezávačkou.

PTC se sice musí zahřát, ale vše je o proudu, kterým je protékaný a reakce-změna struktury-odbavení je velmi rychlé. Jistí se tím už cca 25 let a je to narvané ve všelijaké spotřebce, můžeš si to koupit a zkoušet...jaké jsou rozdíly v substrátech pro ss a st nevím, musel bych si to nastudovat a k ničemu by mi to nebylo. Je to info víceméně pro technology a nebo šťouraly. Výrobců je spousty: např. FUZETEC, TYCO (RAYCHEM), BOURNS, LITTELFUSE.
Pro střídavinu a repro jsou vhodné RXE postaru a nové řady FRX. Tímto bych celkem nudnou pasáž o PTC ukončil...

Re: ochrana výškáče žárovkou

Mno já mám v reprobedně 4x 21W/24V a zenerovy diody KZZ,funguje to super.Při přetížení obvodu dojde k průrazu zenerky a žárovky které jsou v obvodu se rozsvítí.Paralelní řazení je vhodné právě pro velký odpor vlákna, mno i ta halogenka fain nápad.Zenerky KZZ 709,710,711,712 jen je třeba spočítat proud a zenerovo napětí průrazové.

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » ochrana výškáče žárovkou

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£