Děkuji všem za odpovědi.
Jak píše Ransom, mluvím o ochraně kontaktu relé, které spíná nějakou cívku.
Mám v různých systémech výrobců na výstupu miniaturní relé (typicky do 1A max.), zdroje jsou většinou zálohované 13,8V, nebo 27,6V a zátěžemi bývají elektrické zámky, elektrické přídržné magnety, nebo ovládací cívky dalších relé či stykačů návazných systémů. Z praxe a dokumentací některých z výrobců znám a používám ochrannou paralelní diodu a považoval jsem ji vždy za dostatečné řešení. Setkal jsem se u jednoho výrobce s doporučením transilu a od jiného výrobce jsem kdysi pořídil na konkrétní aplikaci v bužírce zatavenou kombinaci diody s RC členem. Všechno připojováno paralelně hned na svorky indukční zátěže.
Nicméně jsem se, jak jsem napsal, setkal s nákresem schématu zapojení sériové diody a tak jsem si chtěl rozšířit obzory k čemu takto zapojená dioda vlastně slouží. Původně jsem si totiž myslel, že jde pouze o ochranu zátěže před přepólováním. Když jsem se však setkal s nákresem, kdy byla dioda takto předřazena cívce, ochrana před přepólováním přestala dávat smysl. A nedávno jsem se dokonce setkal s nerozebiratelným magnetickým zámkem, který opravdu vyžadoval připojení správné polarity a při přepólování nefungoval. Neměl jsem čas to tenkrát nastudovat a nevím, jestli v sobě měl pouze tu sériovou diodu, či nějaký ochranný obvod kupříkladu proti přehřívání, či co.
Celé mě to ještě více začalo zajímat ve chvíli, kdy jsem u bistabilního relé, které spíná indukční zátěž zažil situaci, kdy kontakt při povelu vůbec nerozepnul a povel se musel opakovat.