(upravil antonio 13. 3. 2012 22:33)

Téma: ESTONIA 35 AC-021

Dobrý den, jsem čerstvým vlastníkem ruských beden ESTONIA 35 AC-021. Bedny mě zaujaly a na první poslech u předchozího majitele se zdály ok a tak sem jim dal šanci u mě doma. Při prvním srovnání s dvoupásmy monacor DT-109+ARN-180-0000/8 je zřejmé, že nehrají tito seveřani až tak dobře. Dalo by se to předpokládat už jen proto, že se na ně poslední 3 roky nehrálo a před tím málo. Bedny jsem rozdělal, očistil závěsy basáků a naimpregnoval. Při pohledu na výhybky mě překvapilo, že v pozici odporů R1 a R2(středy, výšky) je na každé vyhybce něco jiného (hodnoty jsem ještě neměřil) myslím konstrukčně jiného. Na jedné straně odpor s okýnkem a jezdcem a na druhé straně cívečky s odporovým drátem? Nejsem odborník, tak učení páni prominou.

Otázka zní: čím začít na výhybce co je po těch 23 letech podle vás v řiti.
Nebo kdyby jste vy ty bedny zachránit co by jste v elektrické a mechanické části renovovali?
fotky výhybek i schematu v albu

http://img12.rajce.idnes.cz/d1203/6/6134/6134662_526572b3292f232dcb7ea0ec0b509d64/thumb/IMGP5050.jpg

díky za diskuzi
radek

Re: ESTONIA 35 AC-021

nikdo nic? mám je vyhodit?

Re: ESTONIA 35 AC-021

nic nevyhazuj, promšř hodnoty, kondenzátory povyměňuj za kvalitnější a vesele hraj dál.
máš výhodu v tom, že k nim máš schema vyhybky a tak je to o dost jednoduší.

Web

Re: ESTONIA 35 AC-021

Výhybka není úplně jednoduchá, mohla by to být důmyslně odvedená práce a vážil by si toho, sic vypadají s těmy rámečky děsně. Jak píše chyna, sebrat Limp a proměřit součástky, pokud budou sedět, postavit před mikrofon, co s tím vlastně je... To jsou všechno hlinikové membrány?

Re: ESTONIA 35 AC-021

Ahoj tondo, ve čtvrtek jedu ke známemu a ten proměří kondíky, Předrátuju vnitřní kabeláž a dám nový terminály. Zatím jsem trochu zrenovoval korpusy. Až to znovu složím, tak je nechám rozehrát a dostanou druhou šanci. Pokud to nebude ono, tak nevím jestli mám dál investovat a hlavně to nedokážu sám změřit (chybi zařízení, vědomosti a zkušenost)... Hliníkovej sendvič je jen basák snad by to měl být tenhle
http://www.audes.ee/index.php?id=1283&tpl=1003
střed je impregnovaný plátno a vejška vypadá jako vějakej plast s plátnem?  asi

Re: ESTONIA 35 AC-021

Klidně bych ti to změřil, ale muselo by se to dopravit ke mně, jinak jedině zas až příležitostně. Ale mohlo by to být jen na otočku, když se domluvíme, tohle bude hned hotové.

Re: ESTONIA 35 AC-021

Ahoj marceli, dík za vstřícnost které si velice vážím. Jakmile budou bedýnky znovu sestaveny, tak se ozvu a velice rád bych tě navštívil. ještě jednou díky

radek

(upravil Opoce 31. 3. 2012 21:52)

Re: ESTONIA 35 AC-021

Zdravím vás opět po čase, tak trošku násilnější repas bedýnek proveden a mě se to v reále líbí. Respektive je to v reále hezčí než na fotkách...řekněmě až s náznakem elegance. Bedny byly dost zubožené... rozklížené rohové spoje zhotovené na 45stp. pokos. nafouklé bočnice, půdy i dna ve spojích. lehce potlučené.
   Korpusy sem tez vyspravil, přebrousil a namořil do tmavého ořechu. rohy korpusů zaoblil 3mm rádiusem. Korpusy jsou stříknuté 2x základem a 1x 22% čirým matem od milesi. Nátrubky dostaly taky zepředu i zezadu zaoblení. Plastové příruby držící mřížky jsou stříklé na matně černou a mřížky (poopravené a srovnané jak to jen šlo) stříklé do smetanové bílé matné.
  To co není vidět je: očištěné a naimpregnované závěsy basových repro (regum asi 10x a stále pili. Vytlumeny květináče na středových repro. středy a basy předrátovány a i vyhybka. ta byla proměřena a shledána v kondici. nainstalován 4 pinový speacon s možností bi-wire provozu. No a bedny hrají oproti původnímu stavu jako polité živou vodou. Úpravám ještě není konec....
http://opocecz.rajce.idnes.cz/ESTONIA_35_AC-021_repas

Re: ESTONIA 35 AC-021

Lepší. Ale, neuvažoval jsi o nové přední stěně? repra zapustit a zbavit se tak ráměčků i síťek? Vsadím se, že časem tě tenhle aktuální zjev bude prudit.

Re: ESTONIA 35 AC-021

to antonio: o nové přední stěně jsem fakt neuvažoval a to hned z několika důvodů. Jednak jsem se chtěl za co nejmenší náklady pokusit z  beden dostat něco víc. A vlastně jsem si nebyl jistej jestli se to vůbec podaří. Jednak měniče nejsou asi vůbec vhodné k provozu bez plastových přírub a mřížek. V odlitcích faceplatů všech reproduktorů jsou dírky na prostrčení plastových čepů přírub, které jsou ze zadní strany faceplate rozškvařené a tím jsou mřížky i příruby pevně spojeny s reproduktorem. Jednak repra (střed a výška) jsou bez mřížek divné a nevzhledné, jedná se o to že povrch viditelné přední desky z hliníku má povrch snad opískovaný hodně hrubým piskem a pokud by byl bez krytí, tak by se brzy ušpinil bez šance na očištění. Basák je bez mřížky spíš jako polotovar než reproduktor. odlitek je ze přední strany neopracovaný, závěs reproduktoru je divně nalepený mimo osu cca 3mm (ale repro chodí bez drhnutí).
  Ještě bych zkusil pokrátit bassreflexy (končí cca 2cm od zadní stěny) na nějakém estonském foru jsem se dočetl, že pomůže zkrácení na celkově 11cm. No a pak troch přikrmit basy... nebo utlumit zbytek.
  Ještě bych se chtěl zeptat, stálo se mi už asi 3x, že mi sepla ochrana zesilovače při reprodukci špiček signálu (konkrétně při sledování filmu...výbuchy atd.) myslíte, že by mohly být bedny fakt nevhodné na provoz se zesilovačem o výkonu cca 100W? na bednách je psáno 35W // krátkodobě 100W impedance 8Ohm. Zesák byl volume cca na 40-50% ...zesák JVC AX-R 432  dík radek

Re: ESTONIA 35 AC-021

Ohledně spínání ochrany na zesilovači... Impedance beden na některé frekvenci jde až pod 4 ohmy a tím pádem se sepnou ochrany, anebo může být nějaká chyba v zapojení výhybky. Že by byla špatně vyřešená výhybka, která impedančně klesá až pod 4 ohmy, přestože na bednách udávají 8 ohm, se mně moc nezdá. Viděl bych to spíš na chybu v zapojení, ale takhle na dálku těžko hádat.. smile Dělá to jen jeden kanál?

Ohledně zkracování basreflexů. Tím, že zkrátíš délku dosáhneš vyššího naladění a subjektivně se může zdát, že bedny basují víc. Je to každopádně těžký střílení od pasu. Pokud bedny málo basují, mohlo by to pomoct. Ideální stav je oměřit T-S parametry basáku a nasimulovat si jeho průběh v objemu té bedny a se stejnou délkou, počtem a průměrem nátrubků.

Web

(upravil Opoce 5. 4. 2012 12:02)

Re: ESTONIA 35 AC-021

Ahoj, ochrana (rozbliká se stand-by kontrolka a na 4-5s se odpojí reprovýstupy) se děje na obou bednách. myslíš, že by mohla být chyba ve výhybce? Jsem sice jitrnice, ale výhybky jsem předrátoval a rozpojil tak aby bylo možný provozovat bi-wire. Myslel jsem, že kdyby byla chyba v zapojení, tak bych buď rovnou něco rozhořel, nebo by to nehrálo?
  To odměření basáku by bylo samozřejmě ideální, ale obávám se , že to nezvládnu. Ještě pročtu nějaký dredy tady na fóru. Antonio to tady snad někde polopaticky popisoval.

Re: ESTONIA 35 AC-021

Obecně, u některých starých basáků nepomůže moc regum a spol, závěsy a středítka jsou tvrdší než kdysi - tedy se změní rezonanční kmitočet atd.

Bylo by dobré změřit impedančku beden, tak může být jasný i problém se zesilovačem.

Web

(upravil BlackRider 4. 4. 2012 22:12)

Re: ESTONIA 35 AC-021

Výhybky bych dal do původního stavu dle zapojení, pravděpodobně by se tím vyřešil problém s vypínáním zesu. Změřit impedanční charakteristiku bedny není zas takovej problém.. Stačí mít tento "přípravek", tím jsi schopen měřit i T-Ska basáku.

Edit: Jakej byl důvod předělat to na bi-wire? U dvoupásma bych to pochopil, ale u třípásma? Máš to zapojeno tak, že na jeden výstup (třeba A) je basák a na zbytek je střed+výškáč?

Web

Re: ESTONIA 35 AC-021

to sendy: nevím jestli je to k něčemu ale odpor beden na měřáku (rozuměj měřák za 99kč) je 7,7Ohm
Zesilovač by taky mohl teoreticky být příčinou, mám ho krátce a hrál jsem na něj pouze tyhle bedny. pokusím se na něj hodit svoje dvoupásma.

to black r. myslíš, že když sem udělal zvlášť vstup pro basák a zvlášť pro zbytek, že to může dělat tento problém?
Důvod předělání na bi-wire byl ten že jsem donedávna hrál na reciever DENON AVR 1909 v režimu bi-amp. Teď je to sice pase, protože receiver prodávám, ale proč nemít možnost bi. wire/amping, když už mám 4 polový speacon...?

díky

(upravil Jurawood 5. 4. 2012 12:28)

Re: ESTONIA 35 AC-021

Průběh impedance takto zjistit opravdu nelze. Zjistil si jen kolik je odpor na 0 Hz... ale kolik je třeba na 200Hz nevíš...

(upravil Benazi 18. 2. 2016 18:50)

Re: ESTONIA 35 AC-021

oživím téma.
soustavy jsem měl minulý týden doma,stáří 25 let,basák magnet 12 cm, chlazení,jinak vyměněný kondy,kabeláž, vše ok. zvuk excelentní nerušící.

http://s15.postimg.cc/emtgf7lt3/mms_img846095741.jpg

Re: ESTONIA 35 AC-021

Měl jsem je asi 1 rok a pak šly pryč. Samozřejmě jsem ihned po koupi provedl revizi výhybky, ale závažnější problémy v ní nebyly. Velmi se mi líbilo neobvyklé provedení basového repra s mohutným magnetem a rovinnou hliníkovou membránou. I jeho zvukový projev byl vynikající. Jako jediný nedostatek se mi jevil u tohoto modelu reprosoustavy přednes středového spektra, který mi zcela nevyhovoval. Zkoušel jsem různé úpravy, ale k nějaké nápravě nedošlo. Nechtěl jsem totiž z důvodu zachování originálního vzhledu měnit původní střeďák za jiný typ, takže nakonec jsem je nechal v původním stavu a takto prodal.

(upravil Benazi 18. 2. 2016 21:03)

Re: ESTONIA 35 AC-021

Já ho zas přivítal,je puštěný hodně vysoko což je výborné,jazz a acust.hudba jede výborně.Měl jsem je jen sice týden,na repas,ale hrály vkuse.

https://www.youtube.com/watch?v=UVlP77hh-IQ
jede velmi dobře.Dovolim si říct,že na to stáří, jsou nadčasové.

Re: ESTONIA 35 AC-021

Benazi:Trochu mimo téma:To na těch druhých bednách je HiVI M12?