Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zdroj z více traf

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 24]

Téma: Zdroj z více traf

Stavím si šestikanálový zesilovač ze stavebnic a mám tři trafa na SPV100 (30-0-30). Přestože nejsou z jedné várky přepokládám, že jsou do jisté míry identická. Chtěl bych trafa zapojit paralelně a získat zdroj, který má  nižší vnitřní odpor a bude to jakoby jednotlivé moduly měly k dispozici podstatně větší zdroj než kdyby byly navěšeny po dvou na jedno trafo. Ale obávám se, že není ohně bez kouře a tak jsem se chtěl zeptat, jestli to je opravdu jen tak "easy". Nebude například potřeba dát nějaké malé odpory mezi sekundáry aby se tak vyrovnaly drobné nestejnosti mezi trafy? Na co si dát pozor aby ten kouř nebyl opravdový smile

Re: Zdroj z více traf

Tohle je blbost, v případě že ty moduly budeš robnoměrně vytěžovat nic tím paralelním spojením traf nezískáš, spíš naopak.

Re: Zdroj z více traf

Já si myslím opak. Je to 6 kanál, takže předpokládám kino, nebo aktivní 3p. U aktívu je časové rozložení energetické náročnosti odvislé od žánru, ale dynamice "dole" by to pomoci mohlo, přecijen výšková sekce nijak extrémně náročná není.
Jsem v téhle oblasti teoretik, ale moje myšlenky se tím směrem ubírají. Jaké jsou technické/elektrické obtíže s tímhle fundovaně vymyslet nedokážu.
U kina je pravda, že zátěž přichází většinou do všech kanálů na jednou, když už je prda. Ale použití takového reciveru na stereo poslech by přineslo předním dvěma kanálům v podstatě absolutní zdroj napájení.

(upravil kazzatel 24. 4. 2007 9:58)

Re: Zdroj z více traf

To nejde takhle jednoduše - napětí nejsou přesně stejný, bude se to " hádat "... musíš to " smíchat " přes diody, tj. až na ss straně...

(upravil lotrpotr 24. 4. 2007 10:10)

Re: Zdroj z více traf

To je taky jedna možnost protopit ten rozdíl na diodách, ale podle mě je to stejné jako, když se ten rozdíl protopí v sekundáru trafa s nižším výstupním napětím.

Re: Zdroj z více traf

Nemáš pravdu - dioda která nevede, netopí... a když vede, netopí moc...

(upravil P.Lev 24. 4. 2007 11:12)

Re: Zdroj z více traf

dylo by nejlip kdyby ty trafa byly identicky, muze se lisit je jejich prikon ale i ten nesmi byt az moc rozdilnej a hlavne jejich fazovej posun by mel byt stejnej ale ten ti vlastne muze bejt ukradenej protoze se to usmerni a tak je to podobny s napetim na sekundarnim vinutim jestli je tam rozdil mezi temi trafy na sekundaru 2-3 V tak to je v pohode tak bych to neresilA co je to za vykony tech traf?????Ja jsem spojoval paralelne dve trafa o vykonu jednoho gtrafa 1500VA a trafa byly uplne shodny nechal jsem si je udelat na zakazku a slo to v pohode

A na diodach maximalne stratis 1V a to je maximum jediny co tam protopis je proud a ten ti je ukradenej

Re: Zdroj z více traf

Jj, kazzateli moje chyba.

Re: Zdroj z více traf

Spojení až na SS straně je bohužel už passé. To mě mrzí. Lotře, myslel jsem to jak píše Michal.
Jen znovu připomínám, že se jedná o stejná trafa z aldaxu (JK eltra) u kterých by snad jen Sinclair dovedl opravdu říct jestli se nějak upravoval navíjecí předpis nebo použité materiály během posledního roku. Ale "přesně stejné" z principu být nemohou. Jestli jsem to pochopil správně, výsledek je zvýšený ohřev některého trafa jeho horší účinnost sad

Re: Zdroj z více traf

Myslím, že když porovnáš napětí naprázdno, případně i impedance sekundáru, tak si uděláš slušný obrázek o jejich shodnosti. Nějaký drobný rozdíl tam samozřejmě bude, ale nejspíš to bude zanedbatelné... jestli u tří stovkových traf přijdeš o pár VA kvůli vyrovnávacím proudům ti může být fuk.

Hlavně až to budeš zapojovat, tak dávej bacha na soufázovost sekundárů smile

Re: Zdroj z více traf

To jo, dohromady to je bratru přes 700W. Spíš se obávám aby kvůli tomu nezačaly vrčet, kurvit se izolace teplem a tak. Taky nevím, jestli je tepelná pojistka v trafu samovratná. Říkal jsem si, že ještě zkusmo změřím napětí naprázdno a ss odpor, protože nic jiného s multimetrem nevyčaruju. S ohledem na kazzatele #4 to bohužel nebude trvale použitelné řešení.

Re: Zdroj z více traf

Pokud vim na zapojeni traf do paralelu by jim vubec nemelo vadit ani jim skodit ale to vrceni to uz fakt nevim

Ja byt tebou tak bych 1 trafem zivil dva kanyly a mas po problemech

(upravil lotrpotr 24. 4. 2007 15:30)

Re: Zdroj z více traf

MethMan napsal:

Lotře, myslel jsem to jak píše Michal

A to jako, že to bude 6kanál DK, nebo 2x3pasmo s ativní výhybkou? smile
Podle toho co píše Michlal a ty, bys měl ve stereu pro zesi 2x100W zdroj 700W a to se vyplatí smile Předpokládám, že když to budeš mít teda zapojený ve stereu tak s těmi dvěmi SPV100vkama pojedeš neustále na plný kotel, aby to mělo nějaký smysl. Jestli jsou ty trafa stejná, jak z aldaxu tak není co řešit. jedno pro dvě SPV100.

Re: Zdroj z více traf

Rejpale smile S aktivní výhybkou. Ale ani jako DK by to nebylo bez užitku. Trafa jsou dostatečně velká pro dvě SPV100 na každým z nich pro prakticky použití pro 99% času. Trafo 235W pro současný plný výkon dvou SPV100 by nemělo stačit.
Chtěl jsem jen mít něco málo "navíc" za nic a využít toho, že trafa jsou prakticky stejný. Neočekával jsem převratný zázrak. Je docela možný a pravděpodobný, že to žádnej užitek vlastně nepřináší, spíš naopak jak tvrdíš.
Podle nátury se na to podívej tak, že bych mohl místo tří traf použít jen dvě. A to už se opravdu vyplatí! smile A s jedním dvojnásob! A bez problémů! big_smile

P.Lev promiň, ale po přelouskání tvých příspěvků moc nechápu co chceš sdělit. Nejdřív něco není problém, ale když to neudělám je po problémech? Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Re: Zdroj z více traf

Kluci, tepelná pojistka v primáru JE POCHOPITELNĚ VRATNÁ. Nebo snad myslíte, že bychom Vám prodávali /jako žlutý kurvy/ trafa, který je po přehřátí potřeba zahodit??? smile))
Pan Kyprý vyrábí ty trafa v tak směšně nízkých tolerancích, že bych se nebál je fláknout paralelně natvrdo. Ostatně vyrovnávací proud v nezatíženém stavu lze snadno změřit, pokud tam nějaký poteče, že.
Nedávno jsem spojoval paralelně čtyři trafa 1500VA z JKE pro napájení auto-čtyřdráhy, vyrovnávací proud byl v jednom /nejhorším/ případě myslím 60mA při 15V, což je u takových traf směšný. Byly vinutý měděnou pásovinou, vývody cca 30cm a spojený na "šínách".
Klidně to sdrátuj dokupy:-)

Web

Re: Zdroj z více traf

2MEthman: Co takhle?:

Trafo1: L-Středy+R-Středy
Trafo2: L-Basy+R-výšky
Trafo3: L-Výšky+R-basy   ...? To by podle mne bylo optimální využití energie těch traf v aktivním 3p bez nutnosti je spojovat.

Sice je to trošku na palici, ale ten efekt "víc páry na basech" to přinese bez spojování traf. Nevím ovšem co na to přeslechy a takové věci, od toho je tu Sinclair a Kazzzatel.

Re: Zdroj z více traf

Jako dual mono by to nebylo nikdy a trafáci maj samostatný vinutí, takže snad OK smile

Re: Zdroj z více traf

2Michal" Proč basy a výšky do kříže?

Re: Zdroj z více traf

Protože na basy potřebuješ občas vykrejt nějakou tu špičku...

Re: Zdroj z více traf

To je mi jasné, ale proč ne bas L + výška L, nebo jsou ve stereo signálu takové rozdíly v okamžitém výkonu mezi kanály?

Příspěvky [1 až 20 z 24]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zdroj z více traf

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£