Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » TESLA 820A zakmitává koncák

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

Téma: TESLA 820A zakmitává koncák

Zdravím!
Od určité úrovně hlasitosti se na výstupu obou kanálů při 4OHM zátěži jak reproduktorem tak odporem objevují krátké špičky (cca 10us), při vyšším Rz je to OK.  C4 jsem na jednom kanálu měřil, má cca 56uF a já jsem bezradný. Předem díky za radu, tranzistorovým zesilovačům totiž moc nehovím.

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

No a není to zcela prozaicky způsobené nasazením nadproudové ochrany?

Web

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Na ochranu to nevypdaá, je to špička kolem průchodu nulou, ale podívám se na kolektory T6 a T7, kdyby náhodou...

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Tak ještě změř kliďák, pokud to je kolem průchodu nulou, může to být nestabilita vybuzená přechodovým zkreslením.

Web

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Na nastavení kliďáku u tohoto konce sakra pozor, kliďák se nastavuje odporem 100R v proudovém zdroji, je možné tam dát trimr 100R a VELMI OPATRNĚ při 20kHz nastavit kliďák tak, aby zmizelo přechodové zkreslení, s odporem 100R tam přechoďák je a dost velký. Optimální hodnota toho odporu vychází okolo 82R na klidový proud okolo 30mA /měřit na emitorových odporech/, víc není zapotřebí, při této hodnotě přechodové zkreslení bezpečně zmizí. Dále je třeba překontrolovat tepelný kontakt toho KCčka, co je v díře chladiče, ale pozor, starší verze tam měly KC507, které má na plášti kolektor, tak pozor na zkrat s chladičem. Novější verze už tam měly plastové KC237B.
Já si ale myslím, že to není nastavením klidového proudu - zkus změnit Boucherot na 22R+22n, tenhle konec nesnáší příliš "tvrdý" Boucherot stejně jako Transiwatty nebo Aury. Pokud to nepomůže, zkus dát odpor cca 180R do série s kondenzátorem 1n, zpomalujícím rozkmitový stupeň. Může tam být i jiná závada, já osobně jsem se se zakmitáváním konce v 820A nesetkal a to mi jich prošlo rukama opravdu hodně, v servisu Tesly Eltos, kde jsem pracoval, jsem všechny reklamované nebo porouchané 820A dělal já, protože staří mazáci při pohledu dovnitř padali do mdlob a nikdo to nechtěl dělat smile
To samé bylo třeba se sestavou 710, zesilovač nechtěl dělat nikdo, tunery ještě jakžtakž udělali někteří starší kolegové, ale ten zesilovač Z710A je taková kurva, že většího zmrda z produkce Tesly neznám. Novější nf techniku jsem v podstatě dělal jenom já, protože ti padesátiletí chlapi, vyučení jenom na televizorech a semtam nějakém magnetofonu to všecko prali ke mně na stůl. Ke konci Eltosu už staří psi nechtěli dělat ani novější magnetofony SM261, B113-B116, CM130, CM160, to všecko procházelo rukama mně, stovky kusů...

Web

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Dobrý den.
V mojí 820-ce mám také tento problém, zakmitává pravý kanál, při zapnutí a při otáčení, neboli při ladení ! Zvuk zakmitávání by se dal porovnat s kačenkou do vany (800Hz).
Klidák jsem zvednul rezistor jsem tam dal 85R pak dokonce jeste méne, proud bez zátěže cca 26mA se zátěží se proudy rozhodí do npn a pnp. I Boucher jsem dal 22n a 22R.
Prave repro při vypnutí neudela specificky buch do zadu levy kanal to dela .
I ten RC člen jsem pichnul para na R6 330R rezistor mezi rozkmitaky .
Co stím už jsem v koncích.
Děkuji za rady.

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Některý tranzistor má nulovou nebo velmi sníženou betu, tipnul bych si na vstupní diferenčák, nebo některý z tranzistorů proudového zdroje, budiče to zcela určitě nedělají, pokud ovšem nejsou na místech koncových tranzistorů KD606/616, ty se po čase rády prorážejí, resp. chovají se jako Zenerova dioda. Pokud jsou tam KD607/617, doporučuju zkontrolovat jejich Uceo, Iceo a totéž u tranzistorů diferenčáku a proudových zdrojů.

Web

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Jsou tam KD617 a 607 a budiče jsou řešeny kovovýmí kulatými TR. Takže starší verze 820-ky.
Proměřím zesílení  tranzistorů a pak uvidím jestli na naco narazím.

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Já jsem se s něčím podobným u 820A nesetkal, tam byl konec buď úplně celý odpálený, nebo jiný druh závady, většinou závady na potenciometrech, nebo nadměrný šum způsobený enderáckou A273D. Odstřelelený konec něl na svědomí většinou soploši, kteří na kanál připojili všechno, co našli doma, takže konec někdy jel i do impedance menší, než 2Ohmy. To by nasralo i mrtvýho..:-)

Web

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Zajímavé.
Vymenil jsem tranzistory za jiné a pořád kmital.
Odpojil jsem proudové ochrany a zjistil ze to nebyl dobrej nápad párkrát padla pojistka. Ty ochrany řídí i proudy do koncáku tak aby se nezničil ? Myslím to tak že kdybych zesák přebudil do obdelníků ( né že bych to rád dělal ) tak aby se neodvalili konce proudem nebo je to řízení takové že vůči ucc by takovou zátěž trafo nedalo a tak se to omezuje proud ? Myslím že je to trochu od každého že ano ? Po odpojení ochrany již konec nekmital ale při vyšším vykonu leteli pojistky zakymácel se stejnosmerne repro a pak bum myslím záporná a pak jednou šli obě.
Nevíte nahodou jaké by mělo být proudové zesílení tranzistorů ?
Musím si sehnat nové tranzistory již mi došli.

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Zdravím, nechci zbytečně zakládat nové vlákno. Chci se zeptat, jak hraje čistě koncák v té Tesle 820A, nemyslím teď ty hrozné korekce, jde mi jen o konec. Nevíte někdo jakou má rychlost a nějaké sluchové posudky?

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

Tak problém s 820A vyřešen !
Zakmitávání jsem vyřešil tím že jsem vyměnil tranzistory po radě sinclaira v diferencáku a částečně v prodovém zdroji až na KF517. Nasadil jsem tam tranzistory podle náhrad co psal sinclair ve vláknu : Součástky -- vhodnost, sehnatelnost, náhrady
Dal jsem tam teda BC547B s hfe - 180 oba do dif a do proudáku a do dynamické zátěže BC639 s hfe - 80.
Koncák přestal úplně kmitat, krapet se snížili klidové proudy ty ještě musím nastavit. V koncáku jak jsem psal tak jsem upravil boucherot a vyměnil vstupní oddělovací kondenzátor ( hovňák ) za folii.
To je zatím vše, ještě ji určitě párkát otevřu.
Zatím

Re: TESLA 820A zakmitává koncák

zdravím.mám teslu 820A,chtěl bych udělat celkovou generalku tohoto přístroje.málo kdo to už opravý.jestli někdo někoho zná kdo tyto teslacké přístroje opravuje dejte mi vědět na email-jula1967@seznam.cz
děkuji

Příspěvky [13]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » TESLA 820A zakmitává koncák

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£