Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač ve tříde D s DSP procesorem

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

Téma: Zesilovač ve tříde D s DSP procesorem

Zdravím všechny účastníky fóra.

Chtěl bych v létě, až budu mít trochu času, vyrobit zesilovač ve třídě D s DSP procesorem. Můj plán je takový, že zvuk se na vstupu AD převodníkem zdigitaluzije, poté veškeré korekce a úpravy zvuku provede DSP procesor a výstup půjde přímo do zesilovače. Celé zařízení bude ovládáno přes počítač pomocí USB a později snad dálkovým ovládáním.

Měl by mít asi takovéhle paramatry:
    Několik analogových vstupů
    Později bych asi přidal S/PIDF
    Výstup 5.1
    (Možná výstup na sluchátka)

Tyhle součástky použiji
    AD převodník - prozatím nevím jaký
    DSP Procesor - nejspíš TAS3108, možná TAS3308, nebo nějaký od Analog Devices
    Audio procesor/PWM modulátor - TAS5086
    Zesilovač - TAS5186 (5*30W + 1*60W)
    Řídící procesor - TUSB3210 nebo TUSB3410
    (sluchátkový zesilovač a přijímač S/PDIF, ale na to je zatím čas)

Celé zařízení bych chtěl na domácí použití, aby nahradilo současnou hifi věž (5.1). Momentálně pouštím zvuk pouze z PC nebo TV/DVD a věž tak funguje jen jako zesilovač. Další důvod je samozřejmě že si to chci vyzkoušet/naučit. Nejsem žádný audiofil, takže kvalita zvuku nemusí být nijka extrémní - prostě pro domácí použití.

Tak a tady jsou moje otázky smile

1) Stačí použít stereofonní vstup, nebo má cenu použít 5/6 kanálové vstupy
    - Jde mi o to, jestli nějaké zařízení má vícekanálový linkový výstup. Vše co máme doma (DVD, SetTop Box), má pouze stereo nebo S/PDIF
2) Jak byste vyřešili přepíná vstupů
    - Přepínání analogového signálu - levnější, ale další součástky, které přidávají šum
    - Přepínání digitálního signálu - výrazně dražší
    - nějaké úplně jiné řešení

3) Máte někdo zkušenosti s návrhem a stavbou podobného zařízení? Především AD převodníky jsem ještě nikdy nepoužíval.


Pozn: Snad možná jednou, pokud to celé bude fungovat, bych nahradil řídící procesor jiným tak, aby se celé zařízení tvářilo jako USB zvukovka a umožňovalo tak přehrávání hudby z PC bez použítí analogých vstupů - ale to je ještě daleké budoucnost.


Uvítám veškeré názory, nápady, návrhy, připomínky .... vše.
Děkuji a přeji hezký den.

(upravil JTO 19. 4. 2010 12:13)

Re: Zesilovač ve tříde D s DSP procesorem

No to budeš mít co dělat, protože pro D zesilovače je dost důležitej návrh DPS. Jinak aby se to chovalo jako PC zvukovka je to nejjednodušší, na to existuje DAC od TI, myslím, že PCM270x a PCM290x.

Kde je problém u přepínání digi signálů? Mně to přijde jednodušší než u analogu, pokud chceš dosáhnout stejné kvality. Myslím, že u digitálu by to šlo nějakým multiplexerem, kterej ti přepne zdroje, jen tam někde použiješ optočlen nebo převodní trafíčko. Podle mě je u D zesilovače blbost přivádět analogovej signál z DA převodníku a zas ho digitalizovat a potom zesilovačem opět převádět na analog... Cesta z PC až do zesilovače digitálem je podle mě daleko lepší.

Re: Zesilovač ve tříde D s DSP procesorem

O tom integráči od TI vím, ale to zatím dělat nebudu.
Analogový vstupy potřebuju, protože chci i jiný signál než jen z PC.
DA převodník nikde nebude. Z DSP jde digitální zvuk ve formátu I2S, ten se modulátorem převede na PWM (taky digitální) a to jde přímo do zesilovače. Jediný analogový signál bude na vstupu a to bohužel nejde odstranit.
S tím vstupem zatím pořád tápu. Ještě mě napadlo, že bych použil 4kanálový AD převodník a měl tak vlastně 2 stereo vstupy - to by snad prozatím mohlo stačit, pak bych případně dokoupil ještě jeden a udělal přepínání dig. signálu.

Re: Zesilovač ve tříde D s DSP procesorem

Zvážil bych použití kompletního kodeku, např. TLV320AIC3104 od TI, nebo jiný podobný (TLV320AIC3xxx). Nevím, jestli je to dostatečně hifi řešení (SNR: DAC 102 / ADC 92 dB), ale je to levné, a funkčně velmi vybavené. Data posílá / přijímá přes I2S, řídí se přes I2C. Má několik vstupů a výstupů a interní mixer, s regulací hlasitosti před ADC i za DAC, signály jde ze vstupů směrovat na ADC nebo rovnou na výstupy, atp. Je to hodně flexibilní, tím pádem i trochu složitější to celé přes I2C správně nakonfigurovat.

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač ve tříde D s DSP procesorem

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£