(upravil rvx73 25. 1. 2026 11:53)

Téma: TW44

pro sběratele - za drobný obolus přenechám zesilovač TW 44

Před časem jsem jej koupil z druhé ruky, opravil, pár let mi sloužil, až teď odešel jeden kanál - silně brumí.
Opravovat se mi s tím už nechce, takže pokud někdo sbíráte starou "tesláckou" techniku a můžete si pro něj přijet do centra Prahy,
můžeme se dohodnout.

Foto zde: https://postimg.cc/gallery/tP33RPj

Hezkou neděli, rvx

Re: TW44

rvx73, najskor technicke zalezitosti. Pozeral som schemy zosilovacov ktore mam v databaze a TW44 by mal byt skoro AZS222-3 iba osadeny mierne starsimi tranzistormi. Ak je to pravda, opravit a renovovat ho by nemal byt velky problem. O TW44 by malo platit vsetko co som napisal  o repasacii AZS223. O nejaky cas by mi mali prist aj zvysne elektrolyty na repasaciu AZS223 a tym vlastne aj budem mat vsetko pre renovaciu aj TW44 (polovodice nie su problem. V sklade firmy su ich... no dost).
Problem. Nuz, problem je vzdy. Po uraze je moj akcny radiu obmedzeny na cca 20km okolie a ziadna verejna doprava.
Niektore moznosti - kludne sa pustim do opravy Vasej TW44 ak ho dostaneme na moj stol a vratim Vam ho pravdepodobne funkcny.
- pockame, ci sa o TW44 neprihlasi mobilnejsi zaujemca. Schema zosilovaca je, navody na opravu a repasaciu su dostupne. Ziadny problem...
- pockame az budem mobilnejsi ja a TW44 si odveziem a budem s TW44 trochu experimentovat. Koniec TW44 je osadeny rychlymi darlingtonmi a nemal by byt problem zvacsit zosilenie koncoveho stupna mozno aj o viac ako 40dB. ZV posunie skreslenie cez hranicu hifi a mame pekny klasicky zosilovac do obyvacky panelaku. Samozrejme ak nevyzadujete elektronkovy zvuk alebo nepozadujete fixnu tonovu korekciu pomocou jfet tranzistorov.
- je tu i moznost odniest do zberu ale to je na Vas. Ja by som to neodporucal.

(upravil rvx73 25. 1. 2026 22:30)

Jozef5151: odnést do sběru je poslední možnost, proto ho tady nabízím. Chvíli jsem zvažoval, že bych ho zgenerálkoval, ale mám spoustu jiných věcí na práci a pár věcí mě na něm delší dobu štvalo - zejména konektory a absence ochran na výstupu (je tam jen odporovej drát ve funkci tavné pojistky). A to mi zase přišlo škoda zesík prznit, protože po mechanický stránce, až na pár droběnšjích škrábanců, je poměrně zachovalej.

Zajímavý, jsem myslel, že je to variace na klacickej transiwatt, ala TW40, TW120 a pod, a ono symetrický napájení, a bez výstupního kondenzátoru. To asi do sbírky nechci smile Z jakýho je to roku?

(upravil DaVidsob 27. 1. 2026 7:53)

dyť je to lepší topologie ne ? Kdo by chtěl, aby mu signál šel přes velkej hnusnej elit na výstupu ? navíc ty zesilovače s elitem při zapnutí dávaj kopanec tak na 1cm výchylky membrány
Když jsem byl menší, tak jsem dlouho používal jako zesilovač gramec NZC 4xx něco takovýdleho s vybrakovanym šasím a tam je právě taky to nesymetrický napájení a kondy na výstupu a teda jako, jakmile sem místo toho zkusil k bednám připojit podprůměrný autorádio, který mi v tej době (2009) dal každej zadara, tak to bylo hned uplně jinde, nízký frekvence najednou přibyli a daleko lepší kontrolovatelnost těch beden (což byly taky nějaký přebastly elektronika praha s ARN6604)
No a pak sem sehnal 820A, která má tu symetrickou topologii a už mi ten zvuk zas připadal takovej moc tvrdej, moc pod kontrolou.
No a dneska jedu většinu času na čínskej TPA3255 s trošku jinejma bednama a nemůžu tomu nic vytknout, ono je to možná asi tak, že k bednám co si dělaj co chtěj (basáky s vysokym Qts viz ty tesla ARN...) je třeba zesilovač co je nemá moc pod kontrolou a k bednám s reprákama s kvalitnim motorem zesilovač co je bude mít dobře pod kontrolou...

Nemělo by to být logicky spíš naopak? smile

(upravil DaVidsob 27. 1. 2026 9:15)

Ne ne ne, pěkně odpad k odpadu a šlechta ke šlehtě big_smile

kaed: rok výroby (ani výrobní číslo) na štítku přístroje vyraženy nejsou

taky mě zajímá, proč tomu dali název "transiwatt", když to má odlišnou topologii.
Nicméně nehrálo to špatně, pro "normální" poslech - přece jen od 2x25W člověk nemůže čekat zázraky.

(upravil Otas 27. 1. 2026 11:54)

2: DaVidsob
Při vhodné úpravě zesilovač s kondenzátorem na výstupu žádné velké kopance nedává.
Např. zde mi stačil násobně větší kondenzátor C22 (zvětšen na G22) a NZC431 je v bednách při startu tichá, tlačítko je hlučnější smile. Kond C22 se pomaleji nabíjí a s ním i výstupní kondenzátor. Není to z mé hlavy, myslím, že zrovna některé Transiwatty byly takto vybaveny.

https://i.postimg.cc/B8KGdbpS/VZ-NZC431-final.jpg

(upravil Jozef5151 27. 1. 2026 14:03)

"dyť je to lepší topologie ne ? Kdo by chtěl, aby mu signál šel přes velkej hnusnej elit na výstupu ? navíc ty zesilovače s elitem při zapnutí dávaj kopanec tak na 1cm výchylky membrány"

DaVidsob, iba reakcia na jednu rozporuplnu vec Vasich prispevkov na tomto vlakne. Evidentne ste nevidel schemu TW44 alebo jej vobec nerozumiete. Nerobte zo seba superodbornika ked je jasne, ze neviete o com pisete. Neplevelte to tu. Vlakno nie je pre Vas.

Iba kontrolnu otazku. Ukazte mi zosilovac v ktorom nejde signal cez velky elektrolyt. Ja nepoznam ziadny. A dobre si pozrite CELE schema zosilovacov.

(upravil DaVidsob 27. 1. 2026 14:04)

no jo, elity ve zdroji, oblíbená obrana obhájců nesymetrický topologie smile

(upravil Jozef5151 27. 1. 2026 14:46)

Pre rvx
Este raz upresnim moj prvy prispevok v tomto vlake. rvx nemate chut a cas na opravu starej TW44. Ponukol som Vam, ze to spravim. Pre Vas pre niekoho ineho alebo pre seba (napriek velkym a objektivnym problemom na mojej strane). Je to na Vas...

DaVidsob napsal:

no jo, elity ve zdroji, oblíbená obrana obhájců nesymetrický topologie smile

Vyborne po prve. A obranci nesymetrie maju pravdu. Odskusal som si to v reale. Ziadne prazdne vymyslene kecy 's patra'. Este si pozrite schemu TW44 a uvidite co to tu zo seba robite. V internetovom slagu - chovate sa ako internetovy holub. Odkaz si najdite sam.

(upravil rvx73 27. 1. 2026 14:50)

Pokud ten zesilovač někdo chce, tak podmínka je vyzvednout si ho v centru Prahy (Národní).
Zájemce nechť se přihlásí do SZ. Tady se z toho stal diskusní kroužek, tak abych to nepřehlédl.

(upravil Otas 27. 1. 2026 15:02)

Jen malinko upřesním a nebudu OT: TW44 je koncepcí vcelku moderní zesilovač s KD366/377 a bez kondenzátoru na výstupu.
Servis pro případného kupce:
https://stolitronik.cz/legendy/tw44.PDF
Kdybych toho neměl kupu doma, tak se v Praze stavím smile.

a nebyly náhodou první verze germániový ? big_smile

(upravil Hordek 27. 1. 2026 16:53)

Josef5151:- A co toto?  https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=24304&p=17 --- (sroluj si to na příspěvek 325)

Je to kvazoš s  "hnusným" kýblem na výstupu....   wink

(upravil Jozef5151 28. 1. 2026 11:27)

Hordek,
nie som na tomto webe prilis dlho ale jedna z prvych veci bola - dal som si vypisat vsetky prispevky Danharta a cital postupne vsetko. Nie vsetko boli odborne a zaujimave veci ale tie ine prispevky plne vratili cas straveny nad tymto vypisom. Danwatt a H-ENH AMP povazujem trochu za odkaz - pozrite sa ako to ide spravit jednoducho a dobre. Ak budem mat cas tak spravim pre seba zosilovac klon H-ENG AMP v stereo verzii. Danhart a Laco odviedli velky kus dobrej a poctivej prace. Skoda to nevyuzit. Tymto som snad odpovedal na otazku ci mi vadi velky kondenzator a kvazos na vystupe zosilovaca.
Podobne ako Danhart a Sinclair odpovedal (cez svoje konstrukcie) na otazky kvazikomplementarneho vystupu aj Rod Elliott. Zaujimava poznamka R.Elliotta je tam o pokroku v elektrotechnike. Je to skoro na konci clanku. Pekne citanie.

V mým případě nejde o  "lepší topologii" stejně to nechci používat, ale jenom do sbírky, a důvod proč "klasickej" TW je jenom nostalgie, TW40 byl první zes, kterej jsem postavil (ne ze stavebnice, ale po dílech), dokonce dal do bedny a provozoval, postupně přestavěl na verzi konců TW120/140... Ale to celý už je historie, které do 50 ti let už zas tolik nechybí, tak si trochu sentimentu můžu dovolit...

prodáno