(upravil Hazys 2. 6. 2026 22:23)

Téma: Texas Instruments a shitifikace NE5532, OPA134 a dalších

Kdo ještě nezaznamenal, Texas Instrments odemkl nový level sviňáctví a v rámci přechodu ze 150 mm waferů na 300 mm wafery (a též menší node) notně shitifikoval leckteré produkty ze svého portfolia. Přechod na nové technologie snad nikomu vadit nemůže, ale co by leckomu vadit mohlo, že začal součástky se zcela odlišnými parametry nabízet pod původním označením a v některých případech je téměř nemožné rozpoznat, jakou verzi součástky kupujete - nejsou ani odlišeny rozdílným suffixem a datum výroby též nepomůže - neb dvě fabriky paralelně ve stejnou dobu chrlí různé komponenty pod stejným označením.

NE5532: Menší napájecí napětí (+-18 V), pouze 10 MHz, pouze 5 V/us, zcela odlišná vnitřní konstrukce (PNP vstup místo NPN a nejsou tam prý ani ochranné diody), zmizela specifikace krmení 600ohm zátěži a pochopitelně horší ESD odolnost.

OPA134: PIny pro kompenzaci offsetu jsou najednou NC a specifikace offsetu je pochopitelně horší, atd...

Nejsou to ale jen operáky:

LM317L: Nová verze max 25 mA, stará 100. Pohodička, žejo...  A eště to chce dvojnásobnej minimální proud.

TLV1117: Stará verze stabilní s elytem, nová verze nutně potřebuje lowESR keramiky. Stará ale s keramikama nefunguje a nová s elytama taky ne. Možnost rozlišení dvou verzí této součástky prakticky nemožná, pokud nemáte původní krabici výrobce, na které je psané, z které fabriky to vylezlo. Označení obou součástek je shodné.

INA128U: Podle toho, kde to vyrobili, náhodně budete místo 4 třeba jen 1V/us, různej bias proud, output drive, settling time... No není to nádherné?

INA133: 5V nebo 20V/us?  Je libo 3x větší šum? Hoďte si kostkou...

A jistě to nebude všecko. Tohle jen na co jsem náhodou narazil a málem sem si kafem poprskal klávesnici. Nějaké další zdroje informací např zde (anglicky):
https://www.eevblog.com/forum/chat/ti-n … p-changes/

Je tam i fůra odkazů na TI e2e fora, místy se značně peprnými komentáři, třeba zde:
https://e2e.ti.com/support/audio-group/ … ion-chage?
Ale přece pohoda, "však jsme vám před 3 lety vyvěsili PCN, tak na co si stěžujete".

A od Analog Devices si také od loňského roku nic nekoupíte, zakázali distributorům prodej jednotlivcům, smí se prodávat pouze "výrobcům" podle nějaké uměle stvořené definice toho, co je výrobce. Mouser to začal celkem vehementně dodržovat. Ostatní nevím, nemám zatím ověřeno a nějak ani nemám náladu to zjišťovat.

Ale chápu to, koho dneska zajímá nějaká NE5532 nebo LM317. Na umělou inteligenci a mobilní telefony to potřeba není. A to že se třeba ani studenti nedostanou k součástkám ADI, protože na to potřebují .edu e-maily (tak mi řekla jedna paní z ADI), to je taky v pohodě. Dyť přece každá univerzita na světě dává studentům e-maily s .edu (*sarkazmus). Že se k tomu nedostanou bastlíři, to je fuk, ty nikoho netrápí, ty jsou jen votravný. Hlavně že se k tomu teď přece nedostanou zlý rusáci!

Přeji příjemný zbytek týdne.
H.

//edit: Doplněno INA128U, INA133

Re: Texas Instruments a shitifikace NE5532, OPA134 a dalších

Vítej Honzo, málem ztracený synu smile.
OPA134 - jeho NC namísto kompenzace jsem si náhodně všiml, když jsem chtěl mimo jiné nahradit MAC156 v Actidampu 2, moje štěstí, že mám cca 10 kousků, tak jsem už na 3. pokus na každém kanále vybral kus, kdy na výstupu je DC méně, než 0,5 mV. Jsou sice starší a asi mají vývody zapojeny, ale nechtěl jsem to riskovat. Velmi rád jsem se totiž zbavil trimru a nutnosti upravit plošák (měl jiné vstupy pro kompenzaci než MAC).
Zvláště u těch ostatních švábů je to ale .vinstvo prvního řádu, jen zírám, co si ti šmejdi dovolují sad.

Operáky od Analog Devices jdou koupit u https://cz.farnell.com/. To jsem si asi před měsícem ověřil a koupil, když mě u Mousera poslali někam. U farnella jsem si také pořídil olovnatou pájecí pastu bez jakéhokoliv nutného dokladu.

5534 delal i ONsemi

Všímají si toho i elektronici ve světě, např. EEVblog EEVblog 1752 - WTF Texas Instruments! BIG NE5532 CHANGES! . Skoro začnou být cenné i ty repackaged staré "recyklované" operáky kupované z Aliexpressu..

Web

NE5532 od TI nestály zvukově za moc ani v době kdy se "nešidily". Takže nakonec je to jedno.

Hmm, nakonec ten můj šuplík plnej různých NE-xxx, LM-xxx, OP-xxx, TL-xxx, OPA-xxx, NJM-xxx a MAA-xxx, bude mít ještě "zajímavou" cenu. smile

(upravil Horys 3. 6. 2026 10:59)

orhore napsal:

NE5532 od TI nestály zvukově za moc ani v době kdy se "nešidily". Takže nakonec je to jedno.

Je to tak, nezbyde nez prejit na modernejsi AD, ADA, OPA, LT, nektere jsou dost povedene..

Presne , kdyz uz NE5532 tak origo signetics nebo philips , zbytek byl proste jen horsi. Viz mereni dawsoona rok zpet.

Až se tu zase budete hádat kterej operák hraje nejlíp, tak věřte, že NE5532, LM833, RC4580 i MC33078 nyní budou hrát všecky stejně. big_smile

https://e2e.ti.com/support/audio-group/ … e-same-die

(upravil rvx73 10. 6. 2026 10:52)

Proč jsou tyto změny noční můrou:

Snížení napájecího napětí: Původní NE5532 se masivně používal právě proto, že s rezervou zvládal napájení ± 22 V. Mnoho profesionálních mixážních pultů a audio předzesilovačů běží na ± 17,5 V nebo ± 18 V. Zatímco starý obvod zde spolehlivě fungoval desítky let, nová verze operuje na svém absolutním limitu a při sebemenším zakolísání sítě hrozí její okamžité zničení.

Záměna NPN za PNP na vstupu: Z hlediska obvodového designu jde o fatální krok. Původní obvod měl jasně danou polaritu vstupního klidového proudu (bias current). Řada konstruktérů tohoto jevu úmyslně využívala pro mírnou polarizaci vazebních elektrolytických kondenzátorů v cestě signálu. Protože nová verze používá PNP tranzistory, vstupní proud teče opačným směrem. To znamená, že elektrolyty budou ve starších obvodech polarizovány inverzně, což degraduje zvuk a razantně snižuje jejich životnost.

Poloviční rychlost přeběhu (Slew Rate): Pokles z 9 V/μs na 5 V/μs zhoršuje chování zesilovače na vyšších frekvencích při velkém rozkmitu signálu (Full-power bandwidth), což je v audio aplikacích citelné.

Slabší fyzická ochrana: ESD ochrana klesla na polovinu a podle nových interních schémat v datasheetu zmizely ze vstupů původní ochranné anti-paralelní diody.

Nikdo se nehádá, to je holý fakt, že co výrobce, to jiný zvuk stejně značeného OZ. Bohužel výroba polovodičových součástek obecně (např. tranzistory) pro audio upadá už řadu let.
Každopádně moc díky za informaci, která potvrdila, že to jde do kopru.

(upravil Hazys 10. 6. 2026 12:19)

Součástková základna jde do kopru bez ohledu na audio. Pokud nový křemíkový technologie neumí zajistit parametry a ani se přiblížit k tomu, co sme mnohdy měli už někdy před 20 lety či dříve, tak je něco zatraceně blbě.
A jde do kopru taky dostupnost kde čeho, pokud to zrovna nemá tak přemrštěnou cenu, že to nikdo nechce.

Je libo srovnání měřením, kterak nový NE5532 zkreslujou jak prase už od 3 kilo?

https://e2e.ti.com/support/audio-group/ … ot-ne5532a

Mouser má na skladě NJM5532 od žaponců, kteří to zatím dělají podle původního zapojení Signetics, takže zatím tu tato možnost je

Práve som to sem na forum chcel dať a vidím že už sa to tu rieši. Tak len doplním. NE5532, LM833, MC33078, RC4580 obsahujú ten istý čip. Teda ten istý čip pod troma rôznymi názvami. Samozrejme teda že NE5532 má inú už samotnú schému a mnoho parametrov je tiež iných.

Tu je o tom článok:   https://www.headphonesty.com/2026/07/in … jOsQLi_sKA

prinese to kvanta NE5532 pajcu..... to nebude dobry : (

Včera jsem si vypájel ze starýho vraku  2ks 5532 od Philips.  Ve sběrných dvorech bude asi co nevidět tlačenice, už si chystám vozík za auto, neb každá součástka do budoucna bude dobrá... smile

(upravil therion 10. 8. 2026 17:28)

Kdyby nekdo chtel 5534 original od signeticsu nebo philipsu par jich mam. Vyroba 87 a 95 (nepajene) 60 kulí za ks.

https://chiptron.cz/nove-narizeni-eu-cr … WaLLukL0uQ