antonio napsal:Xmax podle té formule (Hc-Hg)/2 předpokládá zachování stejného Bl, ono je to ale obecně s X poněkud složitější a víc řekne měření do 10% THD nebo ještě lépe grafy Bl(x) a Kms(x), které lze vidět třeba v americkém magazínu Voice Coil. Nevím jakým způsobem to vůbec měří, ale já se pokoušel na kombinaci Bl+Kms podívat způsobem níž - pustí se sinus a dlouhým časem vyfotí, pak se udělá fotka konusu v klidu, tyhle dvě fotky se pak prolnou (kratší čáry jsou polohy maxima a minima rozkmitu, delší čára je klidová pozice po sinusu). V extrémních případech to lze vidět i okem, např. u mého SPH-200TC (v closed boxu s fc 55Hz), při 20Hz leze cívka dovnitř, při 100Hz ven. Děs, ale hraje to, každopádně lze z toho dobře soudit, že v některých případech, nepoznatelných nijak předem z parametrů, je Xmax podle vzorce úplně k ničemu.

Ahoj Bando, jak se máte. Žijete? 
Co se měření Bl(x) a Kms(x) Klippel stylem týká, tak pozor a brr, poloha membrány nemá dostatečně přímou spojitost s Bl(x) a Kms(x), protože a) jí ovlivňují i dost jiné věci, a b) Pokud reproduktoru slábne pole nebo tuhne závěs, částečně to vykompenzuje tím, že si prostě cucne víc proudu a hotovo. To vyústí v jiné typy zkreslení, které za typických DIY podmínek obvykle nejde podchytit dostatečně.
Dělám na recenzní platformě, která se bude věnovat měřeným, ale silně prakticky aplikovaným a důležitým vlastnostem. DIY staviteli je skoro jedno, jestli ten reproduktor zkresluje kvůli Bl nebo Kms. Naopak z těchhle grafů NEVYČTE, jestli se reproduktor chová dostatečně akceptovatelně. Reproduktor prostě na nějaké výchylce už nefunguje dost dobře, a to tyhle grafy neřeknou dost přímo. A toto se budu snažit laboratorně podchytit pro snadnější pochopení. Já doufám, že mě dělí už jen malé jednotky měsíců od dořešení.
Dále, můžou se stát všelijaké životní hrůzy, dobře mi nebylo, ale pokud se nic závažného nestane, jdu do toho, a objednávám Klippel LSI někdy ke konci roku. Služby pak nabídnu. Dle snahy o kontakt a komunikace s pány z Klippelu tyto služby nikdo volně a hojně nenabízí. Je v tom trochu politiky.
Dále, Dayton LA se do tohoto docela naváží, trošku jinou metodou, neřekl bych špatnou, ale zároveň to šulej moc a zdaleka to nestačí. Laserový triangulační snímač je fakt nutně potřeba, ideálně s osciloskopem, aby se průběh výchylky měřil. To je ~12k za škopek a ~5k za jetej snímač z e-bay.
Plánujou dospělejší cca 1000W verzi, ale jestli to nedotáhnou se snímačem, tak to budou prachy do kanálu. Držim jim palce a zároveň jim to nepřeju, ať ten Klippel nemám pro srandu králíkům. Ono je to v té profi sféře složitý. Ten Dayton bude vždycky branej jako hračka, i když bude fungovat třeba velice dobře.
Powersoft teď po vcelku nepoužitelném M-Force vydává "moving magnet" reproduktory, a vysloveně tvrdí "Přístup ladění beden dle Thiele&Small-a" si můžete strčit tam, kde sluníčko nesvítí, dáte to skoro do jakýkoli budky, a ten reproduktor přetlačí cokoli co si bedna myslela, že mu určí nebo znepříjemní.
Rozmáhá se nám tu takovej nešvar silnejch pohonů, kde "sériovej filtr v podobě ozvučnice" už přestává bejt relevantní.