Téma: Moje Nautilusy
Posledny rok vo volnom case vela 3D modelujem v Blendri a velmi vela som sa naucil. Prevazne som robil mensie modely, ale vzdy som chcel skusit nieco fakt velke. No a co ine velke co sa aj oplati tlacit ako velky Nautilus?
Tak som si za par tyzdnov nakreslil celkom presnu kopiu originalu.
Nechcem ale prilis velke obludy co by sa nedali ani prenasat ale zase ani pidi budky co mam u PC, taky zlaty stred. Nakoniec som namodeloval reprosustavu co by mala zhruba vizualne pripominat original B&W ale bude mensia. Cele to bude "len" 3-pasmove, mensie (zhruba 80cm vysoke), betonovy podstavec. Repro 8" basak, 4" stred a 0,8" vyska. Vsetky repro budu SB acoustics, ake konkretne este niesom uplne rozhodnuty (mozno CAC hlinikova/keramicka rada). Este uvidim podla rozpoctu kolko mi ostane - takze nebude to uplne z hovna bic ale ani totalny hiend
Hlavne si chcem skusit "closed tappered transmission line" a ako to bude hrat, ci to bude totalny odpad alebo sa to bude dat pocuvat, fakt som velmi zvedavy. Objem takehoto tvaru sa tazko pocita ale odhadom to vyzera ze by basova cast mala mat okolo 38 litrov a dlzku slimaku skoro cez 2m. Najlepsie v takom objeme mi vychadzali prave SB repro.
Bude to tu cele taky pomaly build-thread s tlacenim, skladanim, lepenim, meranim atd.\
Vsetko namodelovane a pripravene uz mam, nasekal som to na diely aby som si to vedel vytlacit a zlepit dokopy. Na jeden nautilus treba 11kg tlacoveho materialu a asi 5 dni tisku. Z dovodu tvrdosti a postprodukcie pouzijem matne PLA (je to velmi tvrdy a pevny material, zvazoval som aj PETG ale vraj pet ma tendenciu hucat a rezonovat ako bubon).
Steny ozvucnice budu 10mm hrube s 2-4mm stenami a 30% "cubic" vyplnou.
Cast kam sa montuju reproduktory som navrhol ako dvojdielnu, kam sa vlepi prstenec so zavitovymi vlozkami podla pouziteho reproduktora. Zaroven tento prstenec bude z ineho materialu kvoli pevnosti (zrejeme pouzijem PCTG)
Vsetko tlacim na bambulabke s 0,6mm high-flow ihlou a kazdy diel trva cca 8-15h a tych dielov treba 11ks. Som zhruba niekde v polovici a ako budem mat jednotlive diely budem ich fotit a postupne sem nahravat. Zatial Vam sem hodim nahlady 3D navrhu co to zase montujem...
a jednotlive diely pre jeden komplet:
+ k tomu este rozne serepeticky ako prstence pre uchytenie reproduktorov a trubky za stredovy a vyskovy repro.
Mimochodom neskusal niekto nahodou rozoberat SB acoustic vyskac? (akykolvek) ten taky plastovy kryt vzadu ak odmontujem bude tam len magnet alebo tam maju dieru ku kopulke kaloty?
Co mam zatial vytlacene pre jeden prototyp:
Cely vrch:
trochu sa mi skrutili steny kym som vyladil spravne mnozstvo chladenia pre konkretny material, ale nic co by epoxid a tmel nezvladli
)
Cast vonkajsieho obluka: (tento mozno spravim nanovo, medzcasom som model prekreslil na viac polygonov a ma ovela hladsi perimeter, s tymto by mozno bola zlozitejsia finalna uprava)

takto vyzera profil stien:
Tie jednotlive diely su nazivo dost velke a tazke
kazdy kus ma 1-1,5kg.

Podpora webu
Nahrát obrázek