(upravil chyna.cz 22. 1. 2026 8:05)

Téma: Ultimátní domácí kino 7.4.4

Mám v plánu rozjet přestavbu garáže na kino místnost. Drahou polovičku mám skoro zpracovanou
Proč? V domě mám už hifi/kino v obýváku, ale pokojíček je nadáním, takže když už mám čas na filmy-vecer, tak už děti spí. Akustika místností taky nelze rozume vyřešit aniž by to nevypadalo blbě a nepřišel jsem o prostor.

Repro L+C+R zužitkuje co doma mam
Levý a pravy- 2*eminence Kappa 15"A + vyzkouším výšky co mám z Samson Rs15hd s 1,5" Titan cívkou.
Centr -1* BaC 15" PWB40 s beyma CD10Fe/N
Boční a zadní nejspíš thomann- Thé Box 12/280A + hadex KST 35( 44mm titan cívka)
Stropní už mám 8" koax z Allegra- vevor. Mám je v obýváku a tam za tu cenu jsem spokojený. za 800,/kus
https://eur.vevor.com/instrument-access … Q1FeXhz4b9

Suby mezi L+C a mezi C+R- mám teď beyma 18g400 ,BaC18pwb100  a vzadu za sedackama
Budou Dayton MX15-22

Zesilovače: Denon AVR 4700h se zpracováním signálu 11.1, sda500,Behringer epq2000,Behringer inuke nu3000dsp,
Tapco J-800, the amp d3400

DSP  thé track DSP 4x4 mini

Projektor :Optoma UHD 35- 4K 60Hz v uzavřeném boxu- odsávání do rekuperace

Místnost: rozměry 5,5m*3,4m*2,6m

vytápění a chlazení: podlahovka+ klimatizace+rekuperace
Plátno bude před předníma reproduktorama cca 3,5m uhlopříčka

Akustické úpravy místnosti - basové pasti v rozích, rezonátory pod křesly- výška dvou palet , akustická minerální vata na stěnách,koberec,...

Bude zájem se mnou prožít tuto misi, nebo ne?

Web

(upravil Wili 22. 1. 2026 10:03)

Re: Ultimátní domácí kino 7.4.4

velke profi repro + mala miestnost + mega digi zesilovace co pobezia na nizkom vykone = bude to hrat jak z prdele… ak sa ale zvukom chces priblizit dnesnym multiplexom tak to ucel celkom splni, ale to si asi pocut nechcel smile

(upravil chyna.cz 22. 1. 2026 11:16)

neřekl bych, že se ty zesilovače budou zrovna nudit. podle watt metru dodávám jenom do sw nějakých 500-800W na kanál u Daytonu MX15-22
je to přesně jak píšeš, rád bych se přiblížil zvuku  kina z multiplexa smile S hifi reprákama jsem už na jejich limitech...
čerpal jsem například zde:

https://simplehomecinema.com/2024/02/27 … a-speaker/

https://obsessedhometheater.com/collect … r-speakers

https://www.krix.com.au/

tady je dost podrobných návodů zkrz akustiku
https://www.youtube.com/watch?v=R_Xth3BTKBw&t=2s

Web

Mno, na ta repra bys potřeboval trochu větší místnost, tak něco jako Lunu (snadné vysvětlení pro Tepličáka). Nicméně s dobře nastavenými ekvalizéry to nějak poběží. Ona ta repra potřebují nakrmit na svou hlasitost, aby podaly výkon.
Ale stále mi tam schází něco, co dobře vykreslí středy, ta 15" Kappa nebude mít na středech hifáckou čistotu ani náhodou, to bys musel dělit kolem 1 kHz, raději níže. To s nějakými drivery ze schitového Samsona neuděláš (navíc stavět výhybku není legrace). Totéž se týká i centra s 15" BC.
Na satelity a centry v prostoru velikosti garáže je i 8" moc. Promiň, ale dost to všechno připomíná, jako když pejsek a kočička dělali dort smile.
Suby budou asi dobré, ale musel bys je přeladit tak, aby jednak braly velmi hluboké basy (i pod 30 Hz - raději zaslepit BR, aby byly hezké?) a za druhé nelezly nad 80 Hz. Sladit je všechny časově je podle mne fakt nemožné. Suby raději jen z jediného místa a zbytek instalovaného jen jako dekoraci, nezapojeno, NIKDO TO NEPOZNÁ.
A před manželku nesmí proniknout informace, kolik se dá vydělat na pronájmu garáže ve městě big_smile. Obávám se, že když si posteskne před kamarádkami, někdo jí tím záškodnicky "nakrmí"...

(upravil chyna.cz 22. 1. 2026 16:54)

Jediný co mi chybí jsou repra do efektu od thomana. Zbytek už koupený mám, takže stavba bude tak jako tak. Ty kappy v bedně z Samsona už mám na původní výhybce, trochu víc poladeny na equalizeru a hraje to dobře. Hudba zní fajn, bez subu v těch cca 50litrech to je samozřejmě nesmysl. Všechno si pouštím dost nahlas .
Moje garáž je teď spíš skladiště bordelu, takže se musí nejdřív všechno někam přemístit. Začátek stavby beden mám v plánu na léto, místnost na zimu.
Vyhybky budu delat nový u všech repraku. Mikrofon,zvukovou a nějaký zkušenosti už mám.
Ladění předpokládám kolem 1Khz což by měly všechny výškový drivery zvládnout vzhledem k maximálním hlasitostech domácího kina. Zadní 10" max 2 kHz
Suby Dayton jdou od 20hz, 18" budu ladit na cca 30-35hz v cca 180litrech na každýho.. Všechno jde sladit. Teď mám 3ks v obýváku a přes dsp a několik hodin měření to taky šlo. Navázání na satelity je zamýšleno někde okolo 60-80Hz.
Ideal by byl prodat tu beyumu 18g400, koupit stejný BaC18 pwb100. Dát je paralelně a pak by ubyl jeden zesik a jel bych v můstku na 4ohmy.

Web

(upravil Otas 22. 1. 2026 22:34)

Za mne, když už to musí být sad :
O těch subech v uzavřenkách bych fakt uvažoval. Zvuk basů z uzavřenek je zdaleka nejlepší a na ekvalizérech to nastavíš do rovna, rezervu na zesech máš obrovskou. Alespoň nějaké vložené pozitivum v celé akci. Navíc se domnívám, že rozdíl fázového posunu uzavřenek nebývá tak velký jako u různě naladěných BR (což lze ujednotit), ale myslím si, že i objem bedny u BR hraje roli.
Repro 18PWB100 neznám, není to 18PWB46?
Drivery to sice zvládnou výkonově, ale pozor na vlastní rezonanci, to pak zní fakt hnusně a bývá u jednopalců klidně mezi 1 - 1,5 kHz.
A aby ekvalizace nestála více, než pořádné měniče.
Vše ostatní už jsem asi napsal...

Pardon, jde o 18PZB100. Bavil jsem se dneska s ejaj a diskutovali jsme módy místnosti a rozhodl jsem se ladit 18" na 35hz při objemu cca 180litru. Pod tím to uříznout subsonicem. Pod tím už by hráli jen ty Daytony.  Získám tím nejnižší tóny z hifi gumák, tvrdý basy z PAcka.  Rezonance místnosti budou vycházet na 32hz, 49Hz a 60hz s kterýma si budu muset trochu pohrát s basovými pastma.

Web

(upravil bastl 23. 1. 2026 23:43)

S Denon AVR 4700h jsi spokojenej?
Měl jsem ho asi 10 dní a pak ho vrátil prodejci, asi nejdrašší věc co jsem musel vrátit. To co z toho lezlo v kině bylo strašný a dokonce si myslim že patří do serie Denon/Marantz kde je výrobní vada ohledně špatně zadaný rychlosti zvuku, takže se nedá spolehnout na kalibraci a ani na ruční měření vzdálenosti repro. Ani výrobce to nedokáže opravit ve firmware.

(upravil chyna.cz 24. 1. 2026 3:34)

Denon v pohodě. To co vylezlo z měření odpovídalo vzdálenosti i v reálu. Výstup na přední stereo mám teď vyvedeny jako pře out, tam se mi to zdálo slabý. Teď mám crown xti2002 a ten má větší výkon a kontrolu nad VMA
O podobných problémech jsem četl, ale to byl myslím x4000 nebo 4300, už si to přesně nepamatuju

Web

Vzdálenost ti to změří dobře jako bys to změřil metrem. Problém je pak ve zpracování v AVR kde se to musí přepočítat aby se ti všechny bedny přesně na čas potkali v poslechovým místě, jinak je to tragická šmakuláda.

Našel jsem to a týká se tě to:
Správné načasování by znamenalo, že by se všechny reproduktory v bodě t=0 překrývaly) !! EDIT (22. června) !! Spoiler, ukázalo se, že jsme skutečně potvrdili, že se jedná o chybu pravděpodobně ve všech receiverech Denon a Marantz a o to, jak převádějí vzdálenost reproduktorů na zpoždění. Důsledkem chyby je, že vaše reproduktory nemají správné zpoždění, které by zohledňovalo vzdálenost k MLP. Všimněte si, že tato chyba není v Audyssey, ale v AVR. Dobrou zprávou je, že ji lze kompenzovat a může vést k (sice subjektivnímu) vylepšení vaší zvukové scény. Čtěte dále a dozvíte se více a připravte se na zábavnou jízdu rušivými diskusemi o psychoakustice a nebezpečích zobecňování rychlosti zvuku. Nebo si přečtěte tyto příspěvky, kde najdete stručný přehled historie a metodu ručního vyladění opravy: #69 , #110 , #123 , #162 a #325 . Všimněte si, že pokud používáte licencovanou aplikaci MultEQ-X od samotné společnosti Audyssey, je tato chyba již kompenzována, takže nejsou potřeba žádné ruční úpravy. !! EDIT (22. prosince) !! Vypadá to, že si D&M konečně všimlo a pravděpodobně tento problém vyřešilo u novějších modelů z roku 2022+ (X4800H, X3800H, X2800H)

https://www.avsforum.com/threads/audyss … s.3243684/

Jak problém vyřešit
Existují dva způsoby, jak tuto chybu v roce 2026 korigovat:
Manuální přepočet (Fix 0.875):
V menu receiveru nastavte jednotky na metry (nikoliv stopy/feet).
Vezměte vzdálenost každého reproduktoru naměřenou Audyssey a vynásobte ji koeficientem 0,875 (nebo 0,874).
Příklad: Pokud AVR naměří 3,00 m, změňte hodnotu ručně na 2,62 m (3,00 × 0,875).
Použití aplikace MultEQ-X:
Pokud používáte placenou PC aplikaci Audyssey MultEQ-X, tato verze již chybu zná a při odesílání filtrů do receiveru vzdálenosti automaticky koriguje.

Používám multEQ-X takže jsem to nikdy ani nepostřehl. Poté několikrát vyzkoušený audyseey one, neuron,..

Web

Tak to jo. Ta cena za tu apku byla nesmysl, ani nevim kolik dnes stojí.

Myslím, že chtějí 20 euro, ale dá se pak s tím hezký vyhrát a ladit, a nebo poslat do PC do rewu. I když to už dneska ani nepotřebuješ přes skript od audyyssey one.

Web

20 eur stoji ta apka co mam v iPadu a da se to s ni rucne opravit pres REW a nejakej script na netu.
Ta apka ktera to resi automaticky je na WIN a stoji myslim kolem 200 USD nebo podobnej ranec.

Co já vím, tak alternativa je dirac a ten funguje prý dost dobře.

Web