Nuz zosilovac podla #80 som ozivil a uzil som si aj roznych variant zapojeni (kvoli tymto testom som sa vlastne do stavby aj pustil). Najskor snad to najdolezitejsie. Zapojenie je klasika doplnena obvodni ktorych cielom bolo asi aj - vyhnut sa nastavovacim prvkom. To sa podarilo na 100% a pokial nespravite pri osadzovani velky kopanec (ako sa podarilo mne) nuz zosilovac bude chodit na prve zapojenie a poskytne Vam prednes taky ako deklaroval Denkez. Ja som s vysledkom spokojny. Prevadzkoval som ho s napajacim napatim 30 az 60V (dane mojim laboratornym zdrojom). V mojej verzii su osadene tranzistory ktore bez problemov znesu napajanie 80V (to som zatial netestoval) a mali by ustat pri tomto napati aj plny vykon do zataze 4Ohm.
Moje osadenie polovodicmi
T1,2,3 - 2SC1845 h21>500
T4 - 2SA1013
T5 - BD139 testovany Uce0 >100V
T6 - BC549 h21>500
T7 - 2SC4793
T8 - 2SA1837
T9,10 - NJW3281
LED1 - LM386-1.2
Osadene elektrolyty su temer vsetky LowEsr 105stC a v napajani na 100V. Zvysok je voleny tak aby pri napajani 80V nedoslo ku problemom.
Testoval som dve zapojenia VAS, niekolko zapojeni generatora Ube koncoveho stupna pre B triedu a jedno zapojenie koncoveho stupna v triede AB (Rod Elliott projekt 217). Pri porovnavani som sledoval prechodove skreslenie pri signale na vystupe - zatazovaci odpor 6Ohm, frekvencia 20kHz, napatie spicka-spicka 2V.
Prve zapojenie VAS bolo kopiou zapojenia v zosilovaci Yamaha bootstrap.
Druhe zapojenie VAS bolo podla #80 (zatazovaci odpor - tranzistorovy zdroj konstantneho prudu). Toto zapojenie davalo jednoznacne mensie prechodove skreslenie ako VAS zosilovaca Yamaha (pri vsetkych generatoroch Ube). Pre toto zapojenie VAS najmensie prechodove skreslenie v triede B davalo zapojenie generatora Ube Yamahy s T6 #80. Na osciloskope bolo toto skreslenie vidiet ale pri prednese hudby som ho nepocul. Moj zaver je nasledovny - pre triedu B najmensie a nepocutelne skrelenie poskytuje zapojenie Yamaha podla #80.
Ako som spomenul testoval som aj zapojenie generatora Ube podla Rod Elliotta projekt 217 pre koncove tranzistory v triede AB. Dosku zosilovaca som upravil-doplnil potrebnymi odpormi a diodami a spravil aj potrebne prepoje pomocou dratou. Na osciloskope som nevidel ziadne prechodove skreslenie a prednes hudby bol vynikajuci.
Po teste som upravy zosilovaca vratil do povodneho stavu trieda B, generator Ube Yamaha. V tomto zapojeni ma zosilovac stacionarny odber okolo 10mA/60V, co je nakoniec tiez zaujimavy parameter.
Zostavaju mi spravit vykonove testy ale zatial mi chyba odpovedajuci napajaci zdroj ale aj potrebne zatazovacie odpory a reprobedne. Snad vsetko potrebne bude v blizkej budunosti 'na mojom stole'.