(upravil Otas 8. 10. 2025 15:53)

Re: Yamwatt

Denkez:
Na schématu je i výše zmíněná zpětná vazba za výstupním kondenzátorem (R20) a celkově podle mne není důvod, proč by to nemělo běhat.
Postavená věc dle vlastní hlavy (i s mírnými úpravami vzoru) je vždy přínos, člověk se učí smile. Proto tu jsme, bastleme, nejen kecejme, respektive pišme nějaké theorie smile.
cool-zool
Doufám, že nejsme příliš of-topic, ale LM1875 je skutečně jeden z nejjednodušších integrovaných zesilovačů se slušnými parametry, vhodný pro začátečníky k použití s minimem dalších součástek. Navíc odolný zkratu a dalším "ranám osudu" smile. V případě LM bych si od ZV zeza výstupního kondenzátoru moc nesliboval, má dobře vyřešenu stabilitu.
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm187 … 9910485083
Pojmu-li to jako úkol, pak dle figure 2 datasheetu vypadá úprava takto:
Vzájemně prohodit R5 a C3
Hodnotu R5 změnit na 5k1
C3 změnit na 22 uF
Mezi spojnici R5 a C3 na jedné straně a spojnici kondenzátoru C6 a reproduktoru na druhé straně vložit odpor 200 kohmů.
A je to, mohlo by to šlapat.
Ale spíše bych nešetřil v případě 4 ohmové zátěže na kapacitě C6 a zdvojnásobil jí.

(upravil Denkez 8. 10. 2025 17:04)

Otas: Nechceš si k modifikaci LM1875 založit vlastní vlákno? Ano, řekl bych, že jsi OT.

Asi to bylo vše k odbočení - jen odpověď. 
Sorry smile

Otas - vdaka za odkazy. Mam co studovat.
Denkez - vidim, ze mate funkcne plosne spoje. Aky je ich rozmer? Odhadujem rozmery pl spoja podla puzdra BD911 asi na 130x90mm (kvoli objednavke Al-plochaca). Ak Vam zostal volny plosak a mohol by ste mi ho poskytnut bol by som rad.

Rozměr DPS je 125 × 87,5 mm.
Žádné volné desky nemám, ale když mně pošlel SZ s emailem, tak ti pošlu zdrojová data.

Denkez - dakujem za zaslanie dat ku plosnemu spoju. Vyroba prebehla rychle a bez problemov na plosaky.cz, kvalita plosaku dobra a pajkuje sa na nom vyborne. Celkove prijemne prekvapenie.
Doska je uz osadena vsetkym co bolo k dispozicii ale predsa niektore suciastky musim doobjednat. Takze testovanie v najblizsom case nehrozi... Dosku sa snazim osadzovat tak, aby bolo mozne ist s napajanim do 80V zo stabilizovaneho zdroja. Dlho som rozmyslal ake tranzistory dam na koniec a rozhodol som sa na pokracovanie experimentu. Pojdu tam 2SC5200+2SC4793+2SA1837. Urcite zmeny spravim aj na mieste T1, T2 a T4 ale o tom poreferujem az to bude fungovat. Ak to nevyjde potichu sa vratim k uz odskusanemu:) Vzhladom na napajanie do 80V by som potreboval viac miesta pre tranzistory T4, T7, T8 a kondenzator C11. Ale zatial sa mi podarilo vsetko odimprovizovat a co bude treba naozaj sa uvidi az vo finale.
Zatial asi vsetko.

Zesilovač a DPS jsem navrhnul se záměrem, aby byl realizovatelný i méně zkušenými amatéry a z běžně dostupných a nevybíraných součástek. Proto pro napájení do 60 V.
Přesto mám jednu verzi DPS, ve které jsem při nezměněných vnějších rozměrěch našel pro C11 místo o pr. 18 mm.
Jinak originál od Yamahy je navržený pro napájení ca +/-60 V.

(upravil Jozef5151 15. 10. 2025 16:08)

Ako C11 by som potreboval 1ks 2G2/80V priemer 22mm, alebo 2ks 1G/80V (toto radsej) priemer 18mm. Je to taky zacarovany zvyk uz od starych Transiwattov. Hovori, ze na vystupe zosilovaca moze byt kondenzator s nizsim (polovicnym) povolenym napatim ako je napajacie napatie zosilovaca. Ono je to pravda. Pokial vsetko funguje ako ma alebo ozivovanie zosilovaca prebieha tak ako sa ma ozivovat.
Jeden z problemov nastane, napr., je ak je nejaka porucha pripoji vystupny kondenzator trvale ku kladnemu napajaciemu napatiu. Kondenzator reproduktor ochrani ale iba ak je na plne napajacie napatie. Ak je na nizsie (polovicne) nuz... hori toho viacej... Jeden zostavovatel Transiwatu toto popisal na tomto webe. Strasne sa cudoval, ze pri toceni nastavovacim trimrom sa mu zadymilo z vystupneho kondenzatora. Nuz jeho udiv som nezdielal.

Ale pre tento pripad vystacim s jednym kondenzatorom 1G/80V. Aspon uvidim ako pracuje spatna vazba na nizkych kmitoctoch.

(upravil Denkez 15. 10. 2025 16:26)

Na pozici C11 při napájecím napětí 80 V stačí s rezervou 50 V typ.
Závadě, kdy je na výstupu trvale max. napětí, se dá při troše opatrnosti předejít. Na zbývající případy je tam tavná pojistka.

Mal by som este jeden dotaz. V poslednej verzii Yamwattu su oproti prvej verzii upravene korekcie. Boli pri ozivovani nejake problemy so stabilitou? Alebo je na pricine nieco ine?

Ne, žádné problémy nebyly. Jen jsem R9 a C6 upravil s ohledem na jinou velikost zpětnovazebních odporů R20, R21. Originál Yamahy má tyto odpory 33k a 1k2.

(upravil Jozef5151 19. 1. 2026 13:35)

Nuz zosilovac podla #80 som ozivil a uzil som si aj roznych variant zapojeni (kvoli tymto testom som sa vlastne do stavby aj pustil). Najskor snad to najdolezitejsie. Zapojenie je klasika doplnena obvodni ktorych cielom bolo asi aj - vyhnut sa nastavovacim prvkom. To sa podarilo na 100% a pokial nespravite pri osadzovani velky kopanec (ako sa podarilo mne) nuz zosilovac bude chodit na prve zapojenie a poskytne Vam prednes taky ako deklaroval Denkez. Ja som s vysledkom spokojny. Prevadzkoval som ho s napajacim napatim 30 az 60V (dane mojim laboratornym zdrojom). V mojej verzii su osadene tranzistory ktore bez problemov znesu napajanie 80V (to som zatial netestoval) a mali by ustat pri tomto napati aj plny vykon do zataze 4Ohm.
Moje osadenie polovodicmi
T1,2,3   - 2SC1845 h21>500
T4        - 2SA1013
T5        - BD139    testovany Uce0 >100V
T6        - BC549    h21>500
T7        - 2SC4793
T8        - 2SA1837
T9,10   - NJW3281
LED1   - LM386-1.2
Osadene elektrolyty su temer vsetky LowEsr 105stC a v napajani na 100V. Zvysok je voleny tak aby pri napajani 80V nedoslo ku problemom.
Testoval som dve zapojenia VAS, niekolko zapojeni generatora Ube koncoveho stupna pre B triedu a jedno zapojenie koncoveho stupna v triede AB (Rod Elliott projekt 217). Pri porovnavani som sledoval prechodove skreslenie pri signale na vystupe - zatazovaci odpor 6Ohm, frekvencia 20kHz, napatie spicka-spicka 2V.
Prve zapojenie VAS bolo kopiou zapojenia v zosilovaci Yamaha bootstrap.
Druhe zapojenie VAS bolo podla #80 (zatazovaci odpor - tranzistorovy zdroj konstantneho prudu). Toto zapojenie davalo jednoznacne mensie prechodove skreslenie ako VAS zosilovaca Yamaha (pri vsetkych generatoroch Ube). Pre toto zapojenie VAS najmensie prechodove skreslenie v triede B davalo zapojenie generatora Ube Yamahy s T6 #80. Na osciloskope bolo toto skreslenie vidiet ale pri prednese hudby som ho nepocul. Moj zaver je nasledovny - pre triedu B najmensie a nepocutelne skrelenie poskytuje zapojenie Yamaha podla #80.

Ako som spomenul testoval som aj zapojenie generatora Ube podla Rod Elliotta projekt 217 pre koncove tranzistory v triede AB. Dosku zosilovaca som upravil-doplnil potrebnymi odpormi a diodami a spravil aj potrebne prepoje pomocou dratou. Na osciloskope som nevidel ziadne prechodove skreslenie a prednes hudby bol vynikajuci.
Po teste som upravy zosilovaca vratil do povodneho stavu trieda B, generator Ube Yamaha. V tomto zapojeni ma zosilovac stacionarny odber okolo 10mA/60V, co je nakoniec tiez zaujimavy parameter.

Zostavaju mi spravit vykonove testy ale zatial mi chyba odpovedajuci napajaci zdroj ale aj potrebne zatazovacie odpory a reprobedne. Snad vsetko potrebne bude v blizkej budunosti 'na mojom stole'.