Téma: Zničenej páskovej vejškáč?
Ahoj, dnes jsem dokončil a poprvé otestoval svojí novou soustavu, je to aktivní třípásmo s využitím výhybek mého patentu, na výšky s středy jsou tam destičky symasym 5.3 AB koncáku z aliexpressu a na basy je tam Dčkovej modul s TPA3255 a jako napájení jsou tam dva spínaný zdroje 48V 4A stažený asi na 45V, reproduktory jsou k zesilovačům připojeny přes modulky repro ochran.
Ty repro ochrany nemají u toho třetího kanálu spojenej jeden pól se zemí, ostatní dva mají vždycky mínus spojenej se zemí, což u těch AB koncáků nevadí, ale u toho Dčkovýho by to vadilo, zároveň jsem musel vyndat jeden ten odpor co ved z toho basovýho kanálu, jinak by nikdy neseply relátka, jelikož z toho Dčka v klidu leze proti zemi polovina napáječky, takže ten basovej kanál hlídanej nemam, ale myslim že on má ochranu svojí. 
takhle je vyřešenej rozvod napájení, jeden ten zdroj je v podstatě trošku víc zatíženej než ten druhej, rozdíl je vlastně v tom co si veme ten Dčkovej modulek, ale ty zdroje mají samozřejmě zpětnou vazbu a jsou tvrdé jako skála, takže jsem v tom problém neviděl. Ty relátka klemující nabíjecí odpory se sepnou po 3 vteřinách po zapnutí, blbý je že když něco neni v pořádku, nebo se sepnou moc brzo, tak jeden ten zdroj začne tikat, v rytmu asi 1 vteřiny zkouší naběhnout ale po každý se vypne na proudový přetížení a přesně to se mi stalo, když jsem odpojil jack konektor z jednoho notebooku a chtěl dát do druhýho, tak se ozvala pecka (asi má ten druhej spojený PEčko s mínuem napájení a jak je to v tom mým zesilovači po pravdě nevim) a jeden ten zdroj se roztikal, očkem jsem si všim, že ve stejnym rytmu tiká pásek ve vejškáčí, což teda bylo pro mě velký překvapení za prvý proč jenom levej vejškáč a ne třeba pravej střeďák, jaktože tyhle pulzy vůbec projdou přes ten transformátorek co je zalitej v tom vejškáči a že to nepochytila ochrana repro...
No výsledkem je natažená a zkroucená ta páska v tom vejškáči, nicméně furt hraje a neslyšim po pravdě žádnej rozdíl od toho druhýho, když při vyšší hlasitosti zabere basák tak taky začne pulzovat viz video:
https://youtu.be/8c2L682h5VM?si=u4T81LN … p&t=81
Moje otázky zní:
Co s tím vejškáčem, dá se opravit, že bych ho třeba porozebral, povolil ten hliníkovej kámen co svírá tu pásku a zkusil jí znova napnout ?
Čim může bejt to ujíždění DC offsetu když zabere basák ? Chápu že asi mírně poklesává napětí na kladný větvi, ale druhej vejškáč ani střeďáky to nedělaj a ten koncák snad nějakou menší nesymetrii snese ne ?
Dík.
.
)

Podpora
Nahrát obrázek