(upravil DaVidsob 14. 9. 2025 22:21)

Téma: Zničenej páskovej vejškáč?

Ahoj, dnes jsem dokončil a poprvé otestoval svojí novou soustavu, je to aktivní třípásmo s využitím výhybek mého patentu, na výšky s středy jsou tam destičky symasym 5.3 AB koncáku z aliexpressu a na basy je tam Dčkovej modul s TPA3255 a jako napájení jsou tam dva spínaný zdroje 48V 4A stažený asi na 45V, reproduktory jsou k zesilovačům připojeny přes modulky repro ochran.
Ty repro ochrany nemají u toho třetího kanálu spojenej jeden pól se zemí, ostatní dva mají vždycky mínus spojenej se zemí, což u těch AB koncáků nevadí, ale u toho Dčkovýho by to vadilo, zároveň jsem musel vyndat jeden ten odpor co ved z toho basovýho kanálu, jinak by nikdy neseply relátka, jelikož z toho Dčka v klidu leze proti zemi polovina napáječky, takže ten basovej kanál hlídanej nemam, ale myslim že on má ochranu svojí.
https://i.postimg.cc/wBbS2PWS/20250914-210733.jpg
takhle je vyřešenej rozvod napájení, jeden ten zdroj je v podstatě trošku víc zatíženej než ten druhej, rozdíl je vlastně v tom co si veme ten Dčkovej modulek, ale ty zdroje mají samozřejmě zpětnou vazbu a jsou tvrdé jako skála, takže jsem v tom problém neviděl. Ty relátka klemující nabíjecí odpory se sepnou po 3 vteřinách po zapnutí, blbý je že když něco neni v pořádku, nebo se sepnou moc brzo, tak jeden ten zdroj začne tikat, v rytmu asi 1 vteřiny zkouší naběhnout ale po každý se vypne na proudový přetížení a přesně to se mi stalo, když jsem odpojil jack konektor z jednoho notebooku a chtěl dát do druhýho, tak se ozvala pecka (asi má ten druhej spojený PEčko s mínuem napájení a jak je to v tom mým zesilovači po pravdě nevim) a jeden ten zdroj se roztikal, očkem jsem si všim, že ve stejnym rytmu tiká pásek ve vejškáčí, což teda bylo pro mě velký překvapení za prvý proč jenom levej vejškáč a ne třeba pravej střeďák, jaktože tyhle pulzy vůbec projdou přes ten transformátorek co je zalitej v tom vejškáči a že to nepochytila ochrana repro...
No výsledkem je natažená a zkroucená ta páska v tom vejškáči, nicméně furt hraje a neslyšim po pravdě žádnej rozdíl od toho druhýho, když při vyšší hlasitosti zabere basák tak taky začne pulzovat viz video:
https://youtu.be/8c2L682h5VM?si=u4T81LN … p&t=81
Moje otázky zní:
Co s tím vejškáčem, dá se opravit, že bych ho třeba porozebral, povolil ten hliníkovej kámen co svírá tu pásku a zkusil jí znova napnout ?
Čim může bejt to ujíždění DC offsetu když zabere basák ? Chápu že asi mírně poklesává napětí na kladný větvi, ale druhej vejškáč ani střeďáky to nedělaj a ten koncák snad nějakou menší nesymetrii snese ne ?
Dík.

Re: Zničenej páskovej vejškáč?

Nádherná hračka, určitě pokud bych byl hifista, tak sním o něčem podobném smile.
Sice neodpovím na otázku opravy pásky (nemám zkušenosti), ale začal bych eliminací příčiny poškození, aby se to už nemohlo opakovat. Ne všichni budou znale s věcmi zacházet. Spíše tedy pár poznámek k blbovzdornosti (tím jsem z profi posedlý sad)
Samozřejmě bez schématu se nedá najít příčina chování zesu pro výšky. Možná některý ellyt nemá kapacitu, kdoví.
Nevím, zda to prostorově půjde, ale bylo by dobré dát pro bas samostatný zdroj, hrozba přenosu výkyvu a poškození repra ofsetem se tak sníží, resp. eliminuje. Zdroj - tuto + stranu - lze dnes přetížit.
Potíže se startem zřejmě dělá příliš velká kapacita ellytů, u spínaného zdroje jich tam prostě nejde dát tolik jako u trafa, ale tohle určitě víš. Bez zátěže basy není potřebná ani velká kapacita kondů na zdroji.

Text je děsně dlouhej, ale připadá mi, že tam píše o tom, že jeden zdroj měl potíže se startem a cvakal. V rytmu cvakání, pulzoval výškáč.

na ten D zesilovač dej samostatnej zdorj. tohle fakt není fdobře pro symetrický napájení. Ostatně dají se koupit symetrický SMPS, a pak žádnej problém tohoto typu nevznikne. Tahle kombinace napájení mi přijde dost nešťastná.

zapomněl jsem dát izolační podložku mezi lineárnim stabilizátorem co je v tom Dčkovym modulku a chladičem, takže jsem měl -45V na chladiči a na PEčku, tohle když jsem odstranil tak je všechno v pořádku i při tom nejvyšším zatížení

prosím jak řešíte různý přechodový jevy při zapínání a vypínání zesilovačů ? Tahleta výše popsaná soustava, pro připomenutí destičky symasym z aliexpressu a za nima moduly reproochran z aliexpressu, zapínání je v pohodě, to totiž řídí procesor a postupně časuje sepnutí zdroje, pak přemostění nabijeciho odporu a až po nějaký chvíli teprv napájení těch reproochran, problém však nastává při vypnutí hlavní vypínačem, z repráků se ozve solidní lupnutí a vzhledem k tomu, že jsou k těm modulům napřímo připojený páskový vejškáče a kalotový střeďáky bez výhybky (výhybka je aktivní v tom zesilovači) tak se mi to vubec nelíbí, zkusil jsem hned za hlavní vypínač dát relé s 230V cívkou, který odpojuje napájení těch reproochran, ale to lupnutí prostě přijde daleko rychlejš než se stihnou rozlepit relátka v těch modulech, v podstatě okamžitě, snad ještě dřív než dám páčku dolu... napadá někoho jak to ještě ošetřit ?
Jediný co mě ještě napadá:
- dát pryč filtrační kondy z těch modulků repro ochran aby to zrychlilo rozpojení relátek, moduly jsou totiž určený i a střídavý napájení a já je napájim DC, takže jsou tam v podstatě zbytečný...
- na vteřnu mě napadlo navýšit kapacitu kondů ve zdrojový části aby to po vypnutí hlavního vypínače dýl žilo aspoň do doby než se rozepnou relé v repro ochranách, ale další kondy se tam zaprví už nikam nevejdou a za druhý by to tu dobu podle mě stejně moc neprodloužilo

Napájaj ten modul AC napätím, malé trafo(2-3VA) 230/12V, zapojené za hlavným vypínačom...

(upravil DaVidsob dnes 11:07)

no ať to počítám z leva i z prava, tahle úprava by mi přinesla zrychlení o 8ms (čas rozepnutí toho relé)